PDA

Zobacz pełną wersję : Matryca - czy czysta

roshuu
23-01-2010, 17:16
Nigdy nie sprawdzalem samemu samemu czystosci matrycy przez RAW i ostatnio postanowilem to zrobic. Wydaje mi sie, ze po za jednym pixelem/pylkiem w lewym gorym rogu raczej wszystko jest ok. Czy mam racje?

Do pobrania:
binoleq.ovh.org/matryca.rar

MarcinG
23-01-2010, 17:28
Rozumiem że zdjęcie z założonym dekielkiem?
Tylko co chcesz zbadać hot dead pixele czy zwykłe zabrudzenia?
Zawsze myślałem że fotka ściany czy tam białej kartki i wartość przesłony typu 10-16 starczy
żeby zobaczyć zgromadzony syf.

Krasuski
23-01-2010, 17:38
Biała kartk + dużo światła + F1:16 i wszystkie paprochy powinno być widać.
Tak ja robię.

roshuu
23-01-2010, 17:44
Rozumiem że zdjęcie z założonym dekielkiem?
Tylko co chcesz zbadać hot dead pixele czy zwykłe zabrudzenia?
Zawsze myślałem że fotka ściany czy tam białej kartki i wartość przesłony typu 10-16 starczy
żeby zobaczyć zgromadzony syf.

Tak dekielek zalozony, reszta w exif.
Chcialem sprawdzic ogolnie jej czystosc ale przy wersji z dekielkiem to chyba tylko hoty tak?

maciej76
23-01-2010, 17:53
Jasne że tylko hoty. Fotka sufitu albo gładkiego nieba na f 16.

roshuu
23-01-2010, 17:55
Czyli ten jeden czerwony pix to hot.

MarcinG
23-01-2010, 18:04
Hot pixele to akurat specjalny program chyba zlicza po analizie zdjęcia dekielka.
Nie wyobrażam sobie żeby to na oko robić przy np. 10mln pixeli :D
Nie wiem z resztą, w życiu tego nie robiłem bo nie uważam że to czemukolwiek służy ;)

Adamek13
23-01-2010, 21:49
Hot pixele to akurat specjalny program chyba zlicza po analizie zdjęcia dekielka.
Nie wyobrażam sobie żeby to na oko robić przy np. 10mln pixeli :D
Nie wiem z resztą, w życiu tego nie robiłem bo nie uważam że to czemukolwiek służy ;)

Nie trzeba programu żeby je policzyć, no chyba że jest ich cała masa hehe
Hot piksele doskonale widać na zdjęciach nocnych. Miałem ostatnio jednego i świetnie:twisted: było go widać, chociaż 450D ma 12 mln pikseli. Na szczęście pomógł sposób znaleziony na forum, czyli aparat z założonym dekielkiem zostawiłem na około 1-2 minuty w trybie ręcznego czyszczenia matrycy, wyłączyłem aparat. Później zrobiłem zdjęcie dekielka i po hot pikselu ani śladu:D

irekaro
23-01-2010, 22:11
syfy na matrycy sprawdzam tak; największa możliwa przysłona - np. f22. aparat kieruję na sufit, wysprzęglam obiektyw na manual i ustawiam ostrość tak by było najmniej ostro, i cykam. wszystko widać.