PDA

Zobacz pełną wersję : 300D a Sunpak PZ 5000 AF ???

czeredrecki
04-10-2005, 23:56
witam
na początek .... szukałem w opcji szukaj ...
sunpak PZ 5000 AF wcześniej z eos 33 chodziła jak złoto
33 poszedł do szuflady i nastała era 300D
czytałem że nie będzie w pełni współpracowała tylko w M i AV ale jest pewien problem jak założe w P , M , AV , dziala aparat nie widzi lampy tylko ona widzi aparat czyta zoom i wartości z aparatu włącza wspomaganie AF lecz jest problem strasznie przpala ...
jak uniose głowicę lekko do góry jest jak by o.k. ale to nie to ...
myślałem o softboxach stofenach ale ?????
są jakieś metody ... że by się dogadały
może ktoś opisaĆ JAK SIĘ DA do czego są poszczegulne piny w aparacie lub lampie ...:-))
czy trzeba użyć opcji najpierw SPTZEDAJ a potem .... KUP TERAZ ???np canona 420 ??

pozdrawiam

Vitez
05-10-2005, 19:19
czy trzeba użyć opcji najpierw SPTZEDAJ a potem .... KUP TERAZ ???np canona 420 ??

Jesli chcesz typowo po polsku - czyli kombinowac jak kon pod gorke byle bylo taniej i byle utrudnic sobie zycie chociaz "no, ale dziala" to pewnie sie da.

Ale jesli wolisz miec szybko i latwo, bez kombinacji, w 100% sprawny, dzialajacy, kompatybilny, poprawnie mierzacy zestaw bez to zrob wlasnie tak - sprzedaj i kup lampe wspolpracujace w E-TTL (seria EX Canona, Sigma DG 500 Super, jakies Metze).

czeredrecki
05-10-2005, 21:28
Jesli chcesz typowo po polsku - czyli kombinowac jak kon pod gorke byle bylo taniej i byle utrudnic sobie zycie chociaz "no, ale dziala" to pewnie sie da.

Ale jesli wolisz miec szybko i latwo, bez kombinacji, w 100% sprawny, dzialajacy, kompatybilny, poprawnie mierzacy zestaw bez to zrob wlasnie tak - sprzedaj i kup lampe wspolpracujace w E-TTL (seria EX Canona, Sigma DG 500 Super, jakies Metze).

dzięki tak poczynię

pin555
06-10-2005, 00:12
Ja to sie nie znam, ale niektorzy mowia, ze Sunpak 5000AF lepiej wspolpracuje z 300d niz EX'y :-) Przynajmniej na ogol nie trzeba korygowac. Automatyka lampy jest dosc sprawna i poprawna. Lampa w tryb A (nie TTL), aparat AV/M i wszystko gra.
W kazdym razie taki laik jak ja jest z tym szczesliwy :-)

Leszek