PDA

Zobacz pełną wersję : filtr ND x64 lub ciemniejszy SLIM 77mm

a72
22-01-2010, 20:52
Poszukuję filtru ND x64 lub ciemniejszego w wersji slim na 77mm
Za nic nie mogę znaleźć sklepu z ofertą takich filtrów, a może szukam czegos czego nie ma?

c3po
22-01-2010, 21:14
Ja kupowałem Heliopany w raysfoto.pl 58mm i 72mm i 77mm (x64 to to samo co 1.8). Są bardzo dobre tyle że nie slim co jak się okazało mi nie przeszkadza . Filtry ND slim (również 77mm) produkuje B&W ale nie wiem czy są w Polsce do dostania.

akustyk
22-01-2010, 22:30
do wyboru masz:
1. B+W ND 106. oprawa zwyklej grubosci, ale na 17-40 nie winietuje w FF, wiec masz raczej male szanse zrobic to w innej konfiguracji
2. Hoya ND400. mialem na Sigme 18-125 i nie bylo klopotow z winietowaniem. z tym ze to jest praktycznie niedostepne w rozmiarze fi77 i podobno jedynym zrodlem na chwile obecna jest jakis wloski sprzedawca z Ebaya. no dobra, aktualnie na na Allegro wisi jedna sztuka za mordercze 400 PLN.
3. LCW Fader ND. nowosc, niedostepna (jeszcze) w Polsce: filtr o zmiennej sile kryca od 4x do 400x (regulacja przez obrot jak w polaryzacyjnym). cena podobna do ww. B+W, ale filtr duzo uniwersalniejszy, podobno tez przyzwoity pod wzgledem rozdzielczosci i neutralnosci barw.

sa jeszcze jakies Heliopany, ale znajac cennik miedzynarodowy i narzut Raysfoto, to ja jednak wole miec obie nerki.

z tego co pamietam sklepfotograficzny.pl mial dobra oferta B+W i Hoyi. zajrzyj. jak nie, to czekaj az te LCW Fadery wejda do Polski, bo w koncu ktos to zacznie sprowadzac. za duzo ludzi w PL walczy z takimi zdjeciami, zeby sobie taka gratke sprzedawcy odpuscili

w ostatecznosci jest opcja sprowadzania tego z DE, UK czy NL. wiele sklepow akceptuje platnosc kredytowka a wysylka zamknie sie i tak ponizej narzutow Raysfoto :(

a72
22-01-2010, 22:43
B+W ND 106. oprawa zwyklej grubosci, ale na 17-40 nie winietuje w FF przypne go do 10-22 na 40D - mam nadzieje że winiety nie będzie - dzieki za odpowiedź - widziałem ten filtr ale nie byłem przekonany, szukałem czegos cieńszego.

UrGuR
03-07-2010, 14:30
A ja zapytam, czy ktoś już miał do czynienia z tym filtrem LCW Fader ND ? Bo są już dostępne w PL za 450zł i nie powiem, że biorąc pod uwagę cenę Hoyi, która ma stałą wartość ściemnienia, to to jest ciekawe rozwiązanie. Czy filtr w jakiś znaczny sposób degraduje jakość obrazu, czy jest to raczej znikomy efekt? Czy po połączeniu z szarą połówką strata jakości nie będzie dotkliwa?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I jeszcze jedno, jak sprawdziłby się ten filtr http://www.allegro.pl/item1096443179_filtr_neutralny_szary_pelny_hitech_ nd_3_0_cokin_p.html

akustyk
03-07-2010, 16:12
a poszukaj dobrze, bo juz o tym pisalem.

w skrocie: dziala to. degradacja obrazu jest, ale na 17-40 raczej nie zauwazysz (za male ogniskowe, za duza degradacja przez sam obiektyw).

UrGuR
04-07-2010, 15:01
A mam jeszcze takie pytanie, czy hitechy 85mm nie będą winietowały przy 17mm na FF? Czasem planowałbym używanie dwóch filtrów naraz, ale chciałbym się upewnić przed zakupem.

akustyk
04-07-2010, 23:09
jak przytrzymasz w lapie to nie beda ;)
z uchwytem na pewno. jak cholera. od 20mm, pod warunkiem sciecia holdera o jeden slot i staranego ustawienia go (w sensie rowno, bez zadnego obrotu) da sie

UrGuR
04-07-2010, 23:23
Czyli do UWA w grę wchodzą tylko 100x125? np. http://www.allegro.pl/item1099868185_hitech_100mm_grad_nd_szary_0_9_soft _kurier_gratis.html ?

I do tego dwuslotowy holder slim?

I jeszcze pytanko, jaka połówka przydaje się najczęściej? Wydaję mi się, że 0.9 soft będzie najlepsze, ale pewien nie jestem.

akustyk
04-07-2010, 23:31
Czyli do UWA w grę wchodzą tylko 100x125? np. http://www.allegro.pl/item1099868185_hitech_100mm_grad_nd_szary_0_9_soft _kurier_gratis.html ?

a to jest taki problem w lapie trzymac? 17mm to w koncu nie jest jakas standardowa ogniskowa w landszafcie.

I jeszcze pytanko, jaka połówka przydaje się najczęściej? Wydaję mi się, że 0.9 soft będzie najlepsze, ale pewien nie jestem.
co ci sie czesciej przydaje: srubokret czy mlotek?

wszystko zalezy od upodoban. do ogniskowej +/- 50mm taki 0.6 Soft jest zawsze dobry, bo nie da sie nim zepsuc zdjecia. moze co najwyzej byc czasem za malo.

micles
22-07-2010, 18:51
Stoję przed chęcią zakupu filtra ND. Raczej regulowanego, vari. Jak wygląda rynek pod tym względem - co warto, czego nie warto. Do 35L, pewnie 50 1.4 i 70-200, czyli 77mm i redukcje.

tdrul
29-06-2011, 15:57
Czy już ktoś sie może wypowiedzieć na temat filtra ND LCW 2-400.
Rozglądam się trochę za jakimś filtrem z którym będę mógł w dzień osiągać czasy kilku sekund i ta oferta jest dośc ciekawa, przynajmniej pod względem funkcjonalności. Chciałem go używać z 10-22. Zastanawiam sie nad winetowaniem.

A może cos innego mi polecicie? Do tej pory uzywałem tylko połówek cokina.

WaldekA
29-06-2011, 17:08
W ostatnim DFV jest porównanie 2 faderów. Konkluzja wynikająca z porównania - degradacja obrazu jest duża, prędzej do wideo się nadaje.

akustyk
29-06-2011, 23:27
W ostatnim DFV jest porównanie 2 faderów. Konkluzja wynikająca z porównania - degradacja obrazu jest duża, prędzej do wideo się nadaje.

a to nie do konca pokrywa sie z moimi obserwacjami, a dokladniej testami. degradacja obrazu przez filtry jest tym bardziej widoczna, im dluzsza ogniskowa i to niestety trzeba wiedziec, przy robieniu takich ocen.

ja swoj test robilem 450D przy 24mm, 50mm, 105mm i 300mm. na 24-105 i 300/4, wiec szklach bedacych w stanie wyciagnac rozdzielczosc.

do 50mm Fadera mozna spokojnie uzywac. jest leciutki spadek przy tym dluzszym koncu, ale to naprawde trzeba 1:1 ogladac.
przy 105mm spadek widac, ale jeszcze ujdzie. w sensie, na wgladowce ekranowej FullHD zauwazysz, w rozmiarze VGA juz nie.
przy 300mm to juz niestety kill him. no ale to sa, bylo nie bylo, dwa polary, wiec trudno naprawde wymagac cudow...

Czy już ktoś sie może wypowiedzieć na temat filtra ND LCW 2-400.
Rozglądam się trochę za jakimś filtrem z którym będę mógł w dzień osiągać czasy kilku sekund i ta oferta jest dośc ciekawa, przynajmniej pod względem funkcjonalności. Chciałem go używać z 10-22. Zastanawiam sie nad winetowaniem.

winietowanie nie bedzie problemem, ale moze nim byc "X", ktory Fader robi w okolicach pozycji Max dla ultra szerokiego kata (ja mam tak do okolo 20~22mm w FF-ie). innymi slowy przy bardzo szerokich katach ten filtr potencjanie daje nieco mniej tlumienia. przez "X" mam na mysli taki efekt, jak na ostatnim zdjeciu w tej recencji: http://www.ephotozine.com/article/light-craft-workshop-fader-nd-mk-ii-filter-filter-review-14321

tdrul
30-06-2011, 10:21
to nieco psuje mój chytry plan focenia na 10mm z tym Faderem. :evil:
Podejrzewam że przyczyną tego jest konstrukcja urządzenia (dwa polary) i w przypadku Hoyi ndx400 taki efekt nie występuje. Ale może sie mylę.

W tej sytuacji muszę się chyba bardziej zastanowić nad "stałką" NDx400. :confused: