Zobacz pełną wersję : Czy zmiana soft-u, może pogorszyć...
Czy zmiana soft-u w canonie 450d może pogorszyć lub polepszyć funkcjonowanie AF a dokładnie czy ma wpływ na BF/FF:?:
janekmatrix
20-01-2010, 17:57
Pogorszyć lub polepszyć wątpię,obecny najnowszy soft do 450D umożliwia współpracę z nowym palnikiem 270EX.Poprawili coś jeszcze z AEB i Live View.Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.Pozdrawiam.
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=auto&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fweb.canon.jp%2Fimaging%2Feosd%2Ffir m-e%2Feosdigital4%2Ffirmware.html
shadowman25
20-01-2010, 19:22
Moze sie wypowiedziec jeszcze ktos kto wgrywał, jak wyglada funkcjonowanie aparatu po wgraniu nowego softu?
ludzie-jak nie musicie ,to rece precz od tego...
zawsze chyba można wgrać starszą wersję firmware, co nie?
ludzie-jak nie musicie ,to rece precz od tego...
Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Co konkretnie pogarsza nowy soft?
Chris_11
21-01-2010, 12:39
Zapewne chodziło o to, że podczas wgrywania coś może pójść nie tak i później mamy posty typu: "wgrywałem nowy soft i aparat się zawiesił". Ale to tylko moje głębokie przemyślenia. ;-)
Osobiście uważam, że jeśli nie ma potrzeby ani żadnych znaczących różnic między różnymi wersjami software'u (a najczęściej nie ma) to kieruję się zasadą: jeśli coś działa dobrze to lepiej tego nie ruszać.
Osobiście uważam, że jeśli nie ma potrzeby ani żadnych znaczących różnic między różnymi wersjami software'u (a najczęściej nie ma) to kieruję się zasadą: jeśli coś działa dobrze to lepiej tego nie ruszać.
Z reguły nowe wersje softu wychodzą dlatego, że coś w poprzednim było niedopracowane (np powodowało jakieś błędy) lub coś można było poprawić.
Ja bym się nie bał i aktualizował - co z tego że działa dobrze, jak może działać jeszcze lepiej.
mateuszkaratysz
21-01-2010, 20:34
Wątpię żeby wgranie nowego softu do 450 zmieniło zasadniczo jego funkcjonowanie. Więc po co rydzykować późniejsze ewentualne problemy.
Zmiana soft-u nie może pogorszyć lub polepszyć funkcjonowania AF a dokładnie nie ma wpływu na BF/FF. W aparacie jest firmware. Software jest w komputerze.
Serio : zobacz sobie którą wersję firmware'u masz w aparacie, wejdź na stronę Canona i zobacz co wypisali w "poprawione" kolejnych firmware'ów.
Oczywiscie-masz aparat,ktory(zakladam) robi zdjecia i nic mu nie dolega za wyjatkiem np. kilku brakow w menu po hiszpansku.Teraz powiedz po jakiego psa mam ryzykowac i wgrywac to cos -gdzie jest juz tak dobrze??Tylko dlatego,ze kilku malkontentow na forum zanudzonych szuka czegos nowego?
Znajomy tak wgrywal i zwalil sobie dobry aparat....
pozdrawiam