Zobacz pełną wersję : Mtf..
PhotoDancer
04-10-2005, 09:17
Tym razem zapoznalem sie w wyszukiwaniu starszych postow na forum. Niestety nie znalazlem wlasciwego watku.
Chodzi o krzywe MTF.. Pytanie dlaczego krzywe podawane sa dla otwartej przyslny i dla wartosci f8? W sumie wszystkim wiadomo, ze im przyslona bardziej zamknieta tym zdjecie ostrzejsze?
Z drugiej strony wyczytalem, ze dla malego obrazka.. najostrzejsze zdjecia otrzymamy przy wartosci f8 lub f11.. a dla sredniego formatu wartosci te sa wieksze.
Co o tym sadzicie.. moi drodzy?
rysiaczek
04-10-2005, 09:45
Bo dla F8 to byłyby obiektywy nieznacznie lepsze i nieznacznie gorsze tylko...;) A klasa optyki wychodzi w trudnych warunkach, jakimi dla obiektywów jest otwarta przysłona.
W sumie wszystkim wiadomo, ze im przyslona bardziej zamknieta tym zdjecie ostrzejsze?
?
No niezupełnie. Przy przymykaniu większości obiektywów do f22 i bardziej obserwujemy spadek ostrośći. I nie chodzi o głębie, która oczywiście rośnie, tylko o jakość odwzorowania. Jest to spowodowane falową naturą światła, ktoś to kiedyś na forum dokładnie tłumaczył, nawet z wyliczeniem, nie chce mi się teraz szukać :)
Najczęściej obiektywy "rysują" najlepiej właśnie przy f8-11
PhotoDancer
04-10-2005, 10:00
Bo dla F8 to byłyby obiektywy nieznacznie lepsze i nieznacznie gorsze tylko...;) A klasa optyki wychodzi w trudnych warunkach, jakimi dla obiektywów jest otwarta przysłona.
nie bardzo rozumiem...
uwazasz, ze dla f8 wiecej... krzywe beda takie same?
PhotoDancer
04-10-2005, 10:03
No niezupełnie. Przy przymykaniu większości obiektywów do f22 i bardziej obserwujemy spadek ostrośći. I nie chodzi o głębie, która oczywiście rośnie, tylko o jakość odwzorowania. Jest to spowodowane falową naturą światła, ktoś to kiedyś na forum dokładnie tłumaczył, nawet z wyliczeniem, nie chce mi się teraz szukać :)
rozumiem... czyli nawet jak glebia wzrosnie przy f20.. to jakosc zdjecia, odwzorowania.. szczegulow zmaleje.. i ogolnie zdjecie ucierpi...
Pytanie dlaczego krzywe podawane sa dla otwartej przyslny i dla wartosci f8?
Dla otwartej = najmniejsza ostrość, f8 = największa ostrość
W sumie wszystkim wiadomo, ze im przyslona bardziej zamknieta tym zdjecie ostrzejsze?
Błędne przekonanie. Dla mniejszych otworow (f16,22,...) niekorzystny wpływ na ostrość zaczyna mieć (jeśli się nie mylę) bodajże /dyfrakcja?/. Najwyzej niech mnie ktoś poprawi :))
Z drugiej strony wyczytalem, ze dla malego obrazka.. najostrzejsze zdjecia otrzymamy przy wartosci f8 lub f11.. a dla sredniego formatu wartosci te sa wieksze
To się zgadza.
Pozdrowienia,
Tomek
rysiaczek
04-10-2005, 10:20
nie bardzo rozumiem...
uwazasz, ze dla f8 wiecej... krzywe beda takie same?
Nie, nie na pewno nie takie same, ale mocno zbliżone (w porównaniu do różnicy z wykresu tych z otwartej przesłony).
Tomasz Golinski
04-10-2005, 10:55
Dla przesłon większych niż 8 zmiana MTF jest przewidywalna (dla specjalistów), gdyż dużo mniej zależy od jakości optyki, trochę tylko od ilości listków w przesłonie.
Zależy jakie obiektywy.
Z testów photozone wynika np. , że stałki: 85/1.8, 85/1.2L, 50/1.4 czy 100/2.8 najlepiej rysują przy przysłonach f/4-f/5.6.
Jeżeli zaś chodzi o zoomy to najlepsze osiągi zależą nie tylko wartości przysłony, do jakiej przymyka się dane szkiełko, ale również od ogniskowej np. 24-70L dla 24mm - f/8, 40mm - f/4-5.6, 70mm - f/4.
PhotoDancer
04-10-2005, 11:35
Zależy jakie obiektywy.
Z testów photozone wynika np. , że stałki: 85/1.8, 85/1.2L, 50/1.4 czy 100/2.8 najlepiej rysują przy przysłonach f/4-f/5.6.
Jeżeli zaś chodzi o zoomy to najlepsze osiągi zależą nie tylko wartości przysłony, do jakiej przymyka się dane szkiełko, ale również od ogniskowej np. 24-70L dla 24mm - f/8, 40mm - f/4-5.6, 70mm - f/4.
no niby tak.. ale mtf-y podawane sa tylko dla maxymalnie otwartej przyslony i dla 8. Przynajmniej ja takie znalazlem..
Macie jeszcze jakies inne zrodla z danymi o szklach?
Moje to: strona canona i photodo.
no niby tak.. ale mtf-y podawane sa tylko dla maxymalnie otwartej przyslony i dla 8. Przynajmniej ja takie znalazlem..
Macie jeszcze jakies inne zrodla z danymi o szklach?
Moje to: strona canona i photodo.
Tak jak napisałem wcześniej, masz wykresy słupkowe MTF w testach szkiełek na photozone, nie tylko dla max. przysłony i f/8 ale począwszy do maksymalnej co jedną działkę aż do f/8.
http://www.photozone.de/8Reviews/index.html
może coś m się zupełnie pokiełbasiło, ale zawsze wydawało mi sie, ze wykresy MTF prezentowane są dla pełnej dziury (linia przerywana) oraz dla przysłony domkniętej o 2 działki (linia ciągła) :roll:, a nie dla f8.0
PhotoDancer
04-10-2005, 12:35
może coś m się zupełnie pokiełbasiło, ale zawsze wydawało mi sie, ze wykresy MTF prezentowane są dla pełnej dziury (linia przerywana) oraz dla przysłony domkniętej o 2 działki (linia ciągła) :roll:, a nie dla f8.0
Linia ciagla.. to pomiary par linii ulozonych rownolegle do krzywizny obiektywu. a przerywana - prostopadle... mmmm... albo odwrotnie.. :)
dla otwartej i zamknietej przyslony sa osobne wykresy... przynajmniej te na www.photodo.com
http://www.luminous-landscape.com/tutorials/understanding-series/understanding-mtf.shtml