Zobacz pełną wersję : Agencja foto
Dzygit-Dublin
18-01-2010, 23:00
Witam szukalem na goggle ale nie za dużo jest wiec pytam może ktoś miał lub przerabiał ten temat.
Chodzi o "Agencje foto" brzmi dumnie i otwiera drzwi czasami , czy są jakieś specjalne uwarunkowania do używania tej nazwy lub jej założenia samej agencji?
-ilość fotografów , biuro itp itd.
-Mcklain ma 4 fotografów tylko i funkcjonuje.
Dzięki za odpowiedz lub podpowiedz
Pozdrawiam Darek.
MacGyver
19-01-2010, 01:16
Witam szukalem na goggle ale nie za dużo jest wiec pytam może ktoś miał lub przerabiał ten temat.
Chodzi o "Agencje foto" brzmi dumnie i otwiera drzwi czasami , czy są jakieś specjalne uwarunkowania do używania tej nazwy lub jej założenia samej agencji?
-ilość fotografów , biuro itp itd.
W Polsce ? Nie ma żadnych :-)
Wedle Słownika języka polskiego PWN agencja to:
1. «firma wykonująca różne usługi»
2. «instytucja zajmująca się zbieraniem informacji dla prasy, radia lub telewizji»
3. «przedstawicielstwo jakiegoś przedsiębiorstwa, urzędu lub państwa»
Prawo jednakże nie definiuje agencji jako takiej (chyba że konkretne instytucje, typu Agencja Mienia Wojskowego, Agencja Nieruchomości Rolnych) więc droga wolna, jeśli z marketingowego punktu widzenia pasuje Ci używanie takiej nazwy. Zwróć uwagę że znaczna część agencji obrotu nieruchomości czy agencji reklamowych to firmy jednoosobowe :-)
Dzygit-Dublin
19-01-2010, 02:43
Dzieki MacGyver
W Eu to samo ktoś może wie stawiam piwo za info , oczywiście na miejscu u mnie:)
Używanie tej nazwy pomoże mi i otworzy drzwi jak wspominałem bo samo sport photography czy "galeria wujka Dariusza" nie zawsze .
Pozdrawiam Darek
Mozesz spokojnie rejestrowac jednoosobowa agencję rowniez w EU. Nie ma tu zadnych ograniczeń prawnych.
Dzygit-Dublin
19-01-2010, 15:38
Mozesz spokojnie rejestrowac jednoosobowa agencję rowniez w EU. Nie ma tu zadnych ograniczeń prawnych.
Jak będziecie w okolicy dajcie znać MacGyver,dinderi pójdziemy na browca i ploty , dziękuje bardzo za pomoc .
wydaje mi sie że mozesz załozyc firmę "zwykłą" i w samej nazwie uzyc "agencja fotograficzna" czy jakakolwiek inna
i tym samym nie bedzie to instytucja zwana agencja tylko firma o nazwie "agencja xxx" ale podając nazwę agęcja xxx nikt nie bedzie wnikal czy to firma o nazwie agencja czy poprostu agencja.. tak przynajmniej ja to rozumuje.
MM-architekci
20-01-2010, 22:53
firmy o nazwie "agencja xxx" to ja bym nie zakladal na twoim miejscu :D
wydaje mi sie że mozesz załozyc firmę "zwykłą" i w samej nazwie uzyc "agencja fotograficzna" czy jakakolwiek inna
i tym samym nie bedzie to instytucja zwana agencja tylko firma o nazwie "agencja xxx" ale podając nazwę agęcja xxx nikt nie bedzie wnikal czy to firma o nazwie agencja czy poprostu agencja.. tak bynajmniej ja to rozumuje.
W świetle prawa, nie ma "niezwykłych firm", wszystkie są zwykłe i nie ma czegoś takiego jak "agencja". Agencja to określenie sposobu działalności, a nie odrębna forma prawna. Każdy może nazwać się agencją, bez względu czy jest sp. z o.o., s.a., s.j., s.c., czy osobą prowadzącą działalność gospodarczą. Tak samo, jak każdy może się nazwać Centrum Fotografii, Centrum Kafelków, Centrum Pogrzebowym, czy Pogrzebowym Supersamem. ;)