Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zestaw szkieł Sigma

valdoo
18-01-2010, 07:02
Witam.

Co sądzicie o takim zestawie, nowa promocja Sigmy:

http://www.sigma-sklep.pl/sigma-18-50-dc-os-hsm-50-200-dc-os-hsm,580,p.html

Cenowo wygląda to bardzo ciekawie.

rosim
18-01-2010, 08:11
Ja uważam, że to dobry znak - wkrótce pewnie ppojawi się 17-70 OS HSM i stąd ta promocja...
Ale cena bardzo przyzwoita

mk307
18-01-2010, 09:26
Cena całkiem całkiem, ale do czego chcesz podpinać te słoiki, faktycznie zamykasz duży zakres i jeszcze stabilizacja, jeżeli chcesz użytkować tego turystycznie to może lepiej jakiegoś Tamrona 18-250 tez ze stabilizacją. Był testowany na forum, cenowo troszkę więcej ale 1 słoik tylko.

mieszko_1vp
18-01-2010, 12:16
na allegro za taką promocję zapłacisz mniej-nie będe wklejał linków ;)

basil
22-01-2010, 10:02
Witam.
Kolega mi właśnie pokazał ten zestaw i ostro namieszał w głowie.
Proszę zaawansowanych użytkowników o opinie o tym sprzęcie. Na optyczne jest tylko test 18-50, Tego 50-200 nie ma :(
Kłopot w tym że mam teraz C450 z kitem i stałką 50 1,8.
To sobie pomyślałem za jednym razem zmienię kita na lepszy i jeszcze będzie dłuższe szkło .
Pytanie tylko czy to rzeczywiście lepszy zamiennik kita? Czy to tylko "chłyt marketingowy"?

Czy lepiej zacisnąć zęby i kupić starą poczciwą L a do kita się przyzwyczaić?

Budżet - nawet na ten zestaw sigmy musiałbym kreskę brać :(

Wczoraj fociłem na koncercie - i zgrzytałem zębami że długiego szkła nie mam.
Plany - w dalekiej przyszłości używana FF.
Fotografuję amatorsko - moja wiedza i warsztat są cienkie jak kompot z desek.

myslidar
22-01-2010, 12:18
Bardziej bym się zastanowił nad tym, czy te szkła będą dobrze ostrzyły, bo po moich doświadczeniach i tym co ostatnio czytam na forum mam coraz większą awersję do Sigmy. Bez gruntownych testów kilku egzemplarzy chyba bym już nic tej firmy nie kupił. Oczywiście można wysłać do kalibracji, tylko że raz to zrobią w tydzień, a drugim razem im się zupełnie nie uda i będziesz kwitł miesiąc bez body i kolejny miesiąc czekał na zwrot gotówki..

Za tym zestawem przemawia silnik HSM i światło jeżeli chodzi o obiektyw kitowy. Z perspektywy czasu wychodzę za założenia, że lepiej mieć obiektyw trochę gorszy optycznie, ale trafiający, bo wtedy można wiele wyciągnąć w procesie obróbki, a jak nie obiektyw nie trafi to już nic z tym nie zrobisz.

muzyszyn
23-01-2010, 14:18
na allegro za taką promocję zapłacisz mniej-nie będe wklejał linków ;)

ojj-za taka cene chyba uzywek nawet nie dostanie...;)