PDA

Zobacz pełną wersję : 24-105/4.0 IS L - ktos potrzebuje

Wiesiek_TGT
03-10-2005, 13:56
Witam,

Jestem zdecydowany szybko kupic 5D. W polskiej dystrybucji. Dla mnie róznica pomiedzy obiektywem solo a kupionym w zestawie z aparatem 5D wynosi 340 EURO
Proponuję ta różnica podzielić się po połowie. Ozncza to, ze obiektym mogę kupić dla kogoś za 750 EURO x 4 PLN (netto) czyli za około 3700.
Polska gwarancja Canona.

Jeśli jest ktoś zainteresowany prosze o maila na mój adres

Pozdrawiam

Wiesiek
P.S.
Nie jestem pewien czy Admin nie wytnie tego postu :D

Pszczola
03-10-2005, 14:03
Admin powinien raczej zwrocic Ci uwage, ze post powinien byc zamieszczony w kategorii "kupie" (albo go tam po prostu przeniesie).

Wiesiek_TGT
03-10-2005, 14:24
Uczyń tak Wielki Adminie

Wiesiek

iczek
03-10-2005, 17:05
A ja bym potraktowal ten mail raczej jako przyczynek do dyskucji i go nie przenosil :)
No bo po co Ci 5d..?:) Akurat teraz ?:) Ten aparat to na razie wielkie jajkjo niespodzianka. Nie wiesz co bedzie w srodku :) A np.: w 20D juz wiesz - FF/BF, wolny focus itp...:) Wiesz za co placisz :):) OK, ok - sorry za sarkazm. Jak juz kupisz nie omieszkaj zapodac jakis sampli :)

Vitez
03-10-2005, 22:10
Jak juz kupisz nie omieszkaj zapodac jakis sampli :)

Przeciez na forum sa juz sample z 5D :roll: .
A co do 24-105 4 IS L to ja czekam az mmsza kupi i pozycze od niego do testow ;) :mrgreen:

iczek
03-10-2005, 23:25
Sampli nigdy za wiele -szczegolnie tych krajowych, z plotem i wsia i korwą :)

bebop
04-10-2005, 07:43
Cwaniak :mrgreen:
Może bebop pierwszy? ;)

bebop robi za ciemne zdjęcia, więc w tych ciemnościach ciężko i obiektyw znaleść. :lol: no ja już się przymierzam, czekam na obiekt tylko. a jak nie to jakiś chyba inny zoomikL będzie.

EDIT: a obiektyw ma być ponoć*pod koniec tygodnia. generalnie nikt nic nie wie. no. witamy w kraju.

Myszonek
04-10-2005, 07:57
750 x 4 to chyba 3000 zł a nie 3700 zł

bebop
04-10-2005, 11:28
brutto tyle będzie (3700) :wink:

no ale czy będzie brutto i czy można będzie wymienić jak nie halo na inny... :-)

Arkan
04-10-2005, 11:43
no ale czy będzie brutto i czy można będzie wymienić jak nie halo na inny... :-)
Powiem wam jak go odbiorę od Wieśka - w razie co jest polska gwarancja, a 1ds nie ma FF/BF, więc jedyne co może mnie spotkać to "bad copy".

bebop
04-10-2005, 11:47
Powiem wam jak go odbiorę od Wieśka - w razie co jest polska gwarancja, a 1ds nie ma FF/BF, więc jedyne co może mnie spotkać to "bad copy".

no patrz jaki szybki chłopak, już się zaopiekował :-)

Arkan
04-10-2005, 14:59
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
NOOOO! To czekamy z niecierpliwością na pierwsze obiektywne testy tego szkła8)
Arkan, daj znać jak będziesz już miał. Jak nie masz nic przeciwko to byśmy jeszcze zobaczyli jak to z 20D chodzi bo ty jednak możesz mieć inne wyniki ze swojej jedynki :?
Nie ma sprawy - zrobimy na ta okoliczność impre, ochrzcimy go rozbijajac na nim butelke radzieckiego szampana, to się przy okazji przekonamy jak to jest z tą szczelnością i jakościa wykonania :lol: :mrgreen:

Kubaman
04-10-2005, 15:23
Arkan, TY kupujesz zooma :rolleyes: Zdrada ! ;)

Arkan
04-10-2005, 15:56
Arkan, TY kupujesz zooma :rolleyes: Zdrada ! ;)
Niestety, duża matryca=dużo syfu, więc czas się przeprosic z zoomami :-( Ale stałki zostają - nie ma takiego zooma, który może sie równać z 35L i 135L :-)

Arkan
04-10-2005, 15:58
Z wiekiem pierścień zooma nożnego coraz ciężej chodzi :mrgreen:
nooo, i modelka mówi żebym się pospieszył bo jej już zimno :lol: :mrgreen: tak, tak, latka lecą :lol:

C41photocrew
07-10-2005, 11:51
...........i cisza:)

Jurek Plieth
07-10-2005, 11:52
Niestety, duża matryca=dużo syfu, więc czas się przeprosic z zoomami :-( Ale stałki zostają - nie ma takiego zooma, który może sie równać z 35L i 135L :-)
No dobra Arkan, skoro w temacie stałek jesteś najbardziej z nasz wszystkich obcykany, to doradź mi jaki obiektyw poniżej 20 mm?

oskarkowy
07-10-2005, 11:54
Dobra, nie wiem, czy było.. Przyznaję się nie mam czasu szukać. Ale:
http://www.photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00Djmn
trochę mnie osłabiło. Szczególnie ze szkłem 135/2...
O co tu chodzi?

Jurek Plieth
07-10-2005, 11:59
O co tu chodzi?
IMHO to by potwierdzało, że te wszystkie zoomy f/4L to są takie eLki dla ubogich. Albo też, że położyli kompletnie laskę na problem telecentryczności.

oskarkowy
07-10-2005, 12:16
Jurku, tam jest zdjęcie zrobione EF 135/2L a wygląda jak z pelenga 8mm.

Jurek Plieth
07-10-2005, 13:09
Jurku, tam jest zdjęcie zrobione EF 135/2L a wygląda jak z pelenga 8mm.
Dopiero teraz przescrollowałem stronę w dół, masz rację :shock:
Tak na gorąco, trudno mi to zrozumieć. Z jednej bowiem strony bowiem wskazywałoby to, że to nie wina szkieł, a winietowanie zachodzi wyłącznie na matrycy (dokładniej na jej mikrosoczewkach). Z drugiej jednak problem ten nigdy nie dotykał obiektywów długoogniskowych! Przynajmniej w przypadku APS-C...

vbel
07-10-2005, 13:10
trochę mnie osłabiło. Szczególnie ze szkłem 135/2...
O co tu chodzi?

Ja wiem
Chodzi o to, że 5D ma matrycę większą niż mały obrazek ;)

Pozdrawiam

Robson01
07-10-2005, 13:25
Ja wiem
Chodzi o to, że 5D ma matrycę większą niż mały obrazek ;)

Pozdrawiam

:confused: ???

Jurek Plieth
07-10-2005, 13:30
Ciśnie się na usta prośba do kolegów mających 1D (crop=1.3) o powtórzenie tych testów z różnymi obiektywami na pełnym otworze.

snowboarder
07-10-2005, 13:45
Ciśnie się na usta prośba do kolegów mających 1D (crop=1.3) o powtórzenie tych testów z różnymi obiektywami na pełnym otworze.

Test taki jest powtarzany codziennie przez setki tysiecy uzytkownikow
na calym swiecie.

bebop
07-10-2005, 13:46
No dobra Arkan, skoro w temacie stałek jesteś najbardziej z nasz wszystkich obcykany, to doradź mi jaki obiektyw poniżej 20 mm?

jakaś tajemnica? Canon 14/2.8 L :-)

Jurek Plieth
07-10-2005, 13:50
Test taki jest powtarzany codziennie przez setki tysiecy uzytkownikow
na calym swiecie.
Rozumiem, że jego wynik nie przypomina w najmniejszym stopniu tych problemów, które widoczne są w linku powyżej?

muflon
07-10-2005, 13:50
trochę mnie osłabiło.
Ojojoj.. ałała... toż to jakiś hardkor jest!

A mi się ciśnie poproszenie autorów testu, żeby zrobili go równolegle (w tym samych warunkach, tym samym egzemplarzem obiektywu, na tych samych ustawieniach) na 5D i jakimś kliszowym EOSie. Bo jeśli wyjdzie to co myślę, to... ostatni oponenci "telecentryczności" i możliwości "winietowania przez samą matrycę" będą musieli złożyć broń.

Inna sprawa, że rzeczywiście 99.9% "happy campers" nie widzi różnicy na co dzień :-)

Jurek Plieth
07-10-2005, 13:53
...Bo jeśli wyjdzie to co myślę, to... ostatni oponenci "telecentryczności" i możliwości "winietowania przez samą matrycę" będą musieli złożyć broń.
Przypominam Ci jednak, że jest jeszcze "pełnoklatkowy" 1Ds i tamże chyba nikt takiego problemu nie zgłaszał?

muflon
07-10-2005, 13:55
Przypominam Ci jednak, że jest jeszcze "pełnoklatkowy" 1Ds i tamże chyba nikt takiego problemu nie zgłaszał?
Hmm.. rzeczywiście, co by się w sumie do tego samego sprowadzało. To co, snujemy spiskowe teorie o "low cost" matrycy w 5D? ;-) Albo o 24-105, któremu zapomnieli zamontować bagnetu EF-S? ;-) :mrgreen:

snowboarder
07-10-2005, 13:55
Rozumiem, że jego wynik nie przypomina w najmniejszym stopniu tych problemów, które widoczne są w linku powyżej?

No jasne, ze nie. Podobnie jak wiekszosc zdjec z 5D. Moim zdaniem, to jakas
chora panika. Po pierwsze otwarte szkla na apratach FF (czyli wszystkich
na film) zawsze troche winietuja. Na szczescie aktualnie mamy takie
genialne wynalazki jak PS i ACR, gdzie poprawa tego zajmuje 5 sekund.
Dawniej wymagalo to fizycznych zabaw w ciemni, badz kreatywnego oka.
Po drugie ten przypadek jest jakis skrajny i moim zdaniem facet ma
rabniety aparat. Sorry, ale widzialem juz bardzo wiele zdjec z 5D
z otwartych szkiel i tak zle to nigdy nie wyglada.

pn_
07-10-2005, 13:58

muflon
07-10-2005, 13:59
Hmm, dalej z wątku u Atkinsa:

My observation has been confirmed by a friend who owns the 1Ds2. Funny none of us noticed the vignetting problem on "L" lenses back in the dark ages of film. His explanation is that perhaps it has something to do with how digital sensors collect light.

Jurek Plieth
07-10-2005, 14:00
Moim zdaniem, to jakas
chora panika. Po pierwsze otwarte szkla na apratach FF (czyli wszystkich
na film) zawsze troche winietuja.
Zwracam Ci uwagę, że mówisz o różnych rzeczach. Oczywistym jest, że każdy obiektyw na pełnym otworze winietuje w mniejszym, lub większym stopniu. Jeśli jednak do tego dochodzi jeszcze winietowanie na matrycy, to już nie jest wesoło:confused:

Jurek Plieth
07-10-2005, 14:01
Hmm, dalej z wątku u Atkinsa:
No to już wiemy więcej :sad:

oskarkowy
07-10-2005, 14:02
Ojojoj.. ałała... toż to jakiś hardkor jest!

A mi się ciśnie poproszenie autorów testu, żeby zrobili go równolegle (w tym samych warunkach, tym samym egzemplarzem obiektywu, na tych samych ustawieniach) na 5D i jakimś kliszowym EOSie. Bo jeśli wyjdzie to co myślę, to... ostatni oponenci "telecentryczności" i możliwości "winietowania przez samą matrycę" będą musieli złożyć broń.

Inna sprawa, że rzeczywiście 99.9% "happy campers" nie widzi różnicy na co dzień :-)
Ja na "codzień" używam EOS 5 ze slajdem o 17-40 i 24-70. Zapewniam Cię, że na "gołych" szkłach nie ma najmniejszych objawów winietowania.
Dodam tylko, że nie specjalnie wierzę w test z tego linku.
Robiłem już zdjęcia z 5D i mimo zakładania zdecydowanie szerszych szkieł niż 135/2 winietowania nie zauważyłem.

muflon
07-10-2005, 14:02
pn_, Ty czasem forum czytujesz, czy tylko wpadasz tak raz na jakiś czas potrollować nie patrząc na to co się pisze? Podłączyłem pod wątek w którym jest dyskusja na ten temat.

muflon
07-10-2005, 14:03
Toteż dlatego napisałem "tym samym egzemplarzem".

snowboarder
07-10-2005, 14:07
Robiłem już zdjęcia z 5D i mimo zakładania zdecydowanie szerszych szkieł niż 135/2 winietowania nie zauważyłem.

Dokladnie. W normalnych warunkach poza przypadkiem zdjecia czystego
nieba, trudno winietowanie zauwazyc.
Sianie paniki o wadliwej konstrukcji sensora to totalne przegiecie.
Natomiast obawa o kontrole jakosci wypuszczanych 5D moze byc jak
najbardziej sluszna. Sensory FF trudniej z natury jest wyprodukowac, bo
stosunek dobrych do zepsutych byl/jest nadal (?) spory. Stad cena.
Moze tu lezy problem.

Arkan
07-10-2005, 14:26
Tokina 17/3.5 ATX Pro (własnie na nią czekam), lub zmaina systemu na Nikon.

snowboarder
07-10-2005, 14:27
Tak przy okazji pozwole sobie zacytowac jedna wypowiedz, ktora
moim zdaniem swietnie oddaje klimat roznego rodzaju forum'ow :-)

Well, let's see. So far on this board in the last two weeks, I've read that the
5D focuses as well as a 1DII in servo. I've read that it doesn't focus in servo.
I've read that a crop of a 5D picture to the same field of view as a 1DII or 20D picture is much sharper. I've read that it is less sharp.

I've read that, with a wide angle lens, it is sharp from corner to corner. I've read that it is soft and has vignetting in the corners.

I've read that it is feels more solidly built than a 20D and that it feels less solidly built than a 20D.

I've read that the size feels good, and I've read that it is too small.

I've read that the larger LCD is the greatest thing since sliced bread, and I've read that the LCD is darker and harder to view, in spite of its size, than that of a 20D.

I've read that it focuses faster than a 20D and that it focuses slower than a 20D. I've read that there is less shutter lag than a 20D or 1DII and that there is more shutter lag.

The only thing I can figure is that Canon must be shipping out two different versions of camera. Actually, what I'm reading is pretty much par for the course with any new body. Like with other bodies, it's likely that the actual performance will be somewhere between the two extremes. What does disappoint me, though, is that I've only seen one picture posted of somebody's cat take with a 5D.

Jurek Plieth
07-10-2005, 14:28
To drugie odpada, poszukam sobie więc opinii na temat tej Tokiny. Chyba, że zaoszczędzisz mi czas i sam zapodasz jakieś linki :wink:
Tak, czy inaczej, dzięki za podpowiedź!

snowboarder
07-10-2005, 14:29

Przygotuj sie, ze jest troche CA z tym szklem. Usuwasz to latwo w PS.
A poza tym to moje ulubione szerokie szklo (mam jedno :-))

snowboarder
07-10-2005, 14:29
To drugie odpada, poszukam sobie więc opinii na temat tej Tokiny. Chyba, że zaoszczędzisz mi czas i sam zapodasz jakieś linki :wink:

Ja mam i bardzo lubie.

Jurek Plieth
07-10-2005, 14:31
Tak przy okazji pozwole sobie zacytowac jedna wypowiedz, ktora
moim zdaniem swietnie oddaje klimat roznego rodzaju forum'ow :-)
Ludzie listy piszą...:mrgreen:
W rzeczonej sprawie masz jednak gołe fakty w postaci kilku zdjęć! Chyba, że zostały spreparowane przez jakiegoś złosliwego nikoniarza;)
A jak mawiają przedstawiciele nacji gdzie mieszkasz, jeden obrazek wart więcej niż tysiąc słów. Z faktami zaś trudno polemizować.

Arkan
07-10-2005, 14:31
http://194.100.88.243/petteri/pont/Reviews/d_Tokina_AT-X_17mm/a_Tokina_AT-X_17_mm.html - najlepsze review jakie znalazłem w sieci. Ocena na fredmiranda http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=171&sort=7&cat=41&page=1

Jurek Plieth
07-10-2005, 14:44
http://194.100.88.243/petteri/pont/Reviews/d_Tokina_AT-X_17mm/a_Tokina_AT-X_17_mm.html - najlepsze review jakie znalazłem w sieci. Ocena na fredmiranda http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=171&sort=7&cat=41&page=1
Dzięki Arkan :grin:
Czy ktoś próbował co potrafi ten obiektyw na pełnej klatce?
I jeszcze pytanie, czy AF/MF przełącza się w ten sam kuriozalny sposób co w Tokinie 28-70?

bebop
07-10-2005, 15:23
...........i cisza:)

ja coś powiem w środę. albo 28-70L albo 24-70L... albo 24-105L. ze zmianą puszki chwilkę się wstrzyman, aczkolwiek już patrzę w stronę 1D :-)

C41photocrew
07-10-2005, 15:30
a jak to jest z 5D (pewnie przez uwage nie doczytalem) jest uszczelniony jak 1??

kurde fajny masz wybor:D chcialbym tez miec fundusze:D hehe kurde 24-105 hmmm niby ok ale f4:) a IS nie zatrzyma np ruchu :) 28 kurka torche brak tych 4mm a 24-70:) lek przed walnietym egz. no ale co ja tam moge:) i tak kasy brak:D

bebop
07-10-2005, 15:33
kurde fajny masz wybor:D chcialbym tez miec fundusze:D hehe kurde 24-105 hmmm niby ok ale f4:) a IS nie zatrzyma np ruchu :) 28 kurka torche brak tych 4mm a 24-70:) lek przed walnietym egz. no ale co ja tam moge:) i tak kasy brak:D

w środę powiem ile zapłaciłem i za co, natomiast z przecieku wiem że cena 24-105L będzie sporo niższa niż jest. ale póki nie ma faktury to jest to tylko plotka.

C41photocrew
07-10-2005, 15:38
no to wtedy do srody:D:D

Vitez
08-10-2005, 05:02
Ja na "codzień" używam EOS 5 ze slajdem o 17-40 i 24-70. Zapewniam Cię, że na "gołych" szkłach nie ma najmniejszych objawów winietowania.

Czytales moje wrazenia z 5D i widziales zdjecia i z 5D i z twojego EOS5 vs 17-35 2.8 - moze sie do tego ustosunkujesz?
17-35 2.8 L na 5D = wyrazna winieta i brak ostrosci na krawedzich, nawet nie tylko przy pelnej przyslonie.
Ten sam obiektyw na analogu - brak lub baaardzo minimalna winietka.
To co w takim zestawieniu nawala? Logiczne ze jednak body skoro na analogu jest OK :roll: .

oskarkowy
08-10-2005, 08:42
Czytales moje wrazenia z 5D i widziales zdjecia i z 5D i z twojego EOS5 vs 17-35 2.8 - moze sie do tego ustosunkujesz?
17-35 2.8 L na 5D = wyrazna winieta i brak ostrosci na krawedzich, nawet nie tylko przy pelnej przyslonie.
Ten sam obiektyw na analogu - brak lub baaardzo minimalna winietka.
To co w takim zestawieniu nawala? Logiczne ze jednak body skoro na analogu jest OK :roll: .
To w takiej sytuacji "winietują" tylko pojedyncze egzemplarze z konkretnymi szkłami. Widziałeś moje sample? Tu nie ma winiety. DO tego pamiętaj, że winietowanie na szerokich kątach jest czymś bardzo naturalnym. W końcu po coś wymyślono filtry szare z ciemnym środkiem :mrgreen:
Mam jeszcze jedno wytłumaczenie, choć pewnie tylko częściowe: przy EOS 5 ćwiczyłeś pewnie konkretne elementy (pamiętaj, że nie widziałem w końcu zdjęć z analoga, które zrobiłeś), do tego robiłeś na dość czułej emulsji (o ile pamiętam PAN400 lub HP5, a może to był ten ilford XP2 doc41?). Zmierzam do tego, że duże ziarno, spory kontrast i odpowiedni motyw mogą załatwić sprawę tak, że nie zobaczysz winiety na całej rolce.
Mamy już na grupie pierwsze egzemplarze tego aparatu. Ludzie robią kolejne testy. Musimy chwilę przeczekać i zobaczyć co się będzie działo.
Ja z zakupem wstrzymam się chyba jeszcze przynajmniej przez miesiąc.

snowboarder
08-10-2005, 16:53
Mysle, ze to konczy temat. Nie ma nic specjalnie zlego z sensorem 5D.
Zachowuje sie identycznie jak 1Ds MkII

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=15346401

Jurek Plieth
08-10-2005, 20:37
Mysle, ze to konczy temat. Nie ma nic specjalnie zlego z sensorem 5D.
Zachowuje sie identycznie jak 1Ds MkII

No to w jednym i drugim przypadku mi się to nie podoba!

snowboarder
08-10-2005, 22:27
No to w jednym i drugim przypadku mi się to nie podoba!

Czyli nie jestes gotowy na FF...

Jac
08-10-2005, 22:40
ja tam nie widze roznicy ;-) pomiedzy 20d a 1d ...czekam na wieksza rozpietosc tonalna powiedzmy 10EV :mrgreen: i zmieniam body, reszta mnie nie tak bardzo w tej chwili obchodzi

Vitez
09-10-2005, 19:13
To w takiej sytuacji "winietują" tylko pojedyncze egzemplarze z konkretnymi szkłami.

Z tym sie zgodze ale powtorze ze ten egzemplarz szkla ma o wiele mniejsza, praktycznie niezauwazalna winiete na analogu. To co dalej piszesz przekonuje mnie tylko czesciowo... pozycz jeszcze raz 5tke to sprobuje inny film czy warunki :roll: .

DO tego pamiętaj, że winietowanie na szerokich kątach jest czymś bardzo naturalnym.

Tyle to ja wiem i mi ta winieta az tak bardzo nie przeszkadza - podkreslilem tylko fakt ze winieta jest ale nie w sensie "do d* ten fullframe jak winietuje" ;) . Bardziej przeszkadza nieostrosc ale to rowniez raczej wina konkretnego szkla.

Mam jeszcze jedno wytłumaczenie, choć pewnie tylko częściowe: przy EOS 5 ćwiczyłeś pewnie konkretne elementy (pamiętaj, że nie widziałem w końcu zdjęć z analoga, które zrobiłeś), do tego robiłeś na dość czułej emulsji (o ile pamiętam PAN400 lub HP5, a może to był ten ilford XP2 doc41?). Zmierzam do tego, że duże ziarno, spory kontrast i odpowiedni motyw mogą załatwić sprawę tak, że nie zobaczysz winiety na całej rolce.

No wlasnie czesciowe... bo bawilem sie glownie 17mm (na XP2) stad spore prawdopodobienstwo winiety.
Tylko przeslony 5.6-8 a nie 2.8.
Aha - skany dwoch klatek zamiescilem w watku o macaniu 5D a odbitki mozesz obejrzec jak tylko bedziesz mial chwile czasu w Warszawie. Jedyna zauwazalna winietka to na zdjeciu z polarem na UV zakreconym.

Ja z zakupem wstrzymam się chyba jeszcze przynajmniej przez miesiąc.

I to jest najlepsze podejscie. A ja sobie jeszcze z roczek na 3D poczekam ;) (po co mi 3D? by miec lepszy aparat niz muflon ;) :mrgreen: ).

bebop
10-10-2005, 08:48
ciekawe co ostatnie 'n' postów ma do wątku pt. 24-105/4.0 IS L - ktoś potrzebuje...

Vitez
10-10-2005, 09:35
ciekawe co ostatnie 'n' postów ma do wątku pt. 24-105/4.0 IS L - ktoś potrzebuje...

Prawie nic, ale OT sie rozwinal w pozytywnym kierunku przynoszac kilka merytorycznych uwag, odrobine wiedzy i doswiadczen na temat FF i eLek wiec co sie czepiasz?

Niemile widziane sa OT z wycieczkami osobistymi i zupelnie nie zwiazanymi z tematem/fotografia ogolnie a nie OT takie jak ten - przynoszace jakis pozytek - rozwiniete w sposob naturalny.

bebop
10-10-2005, 11:07
Prawie nic, ale OT sie rozwinal w pozytywnym kierunku przynoszac kilka merytorycznych uwag, odrobine wiedzy i doswiadczen na temat FF i eLek wiec co sie czepiasz?

zdumiewasz mnie niezmiennie jako moderator. może warto część tych wywodów nt. puszki 5D przenieść do wątku o 5D? tylko którego? to jest wątek o szkle 24-105, coś o nim tutaj pisałeś?

vbel
10-10-2005, 13:14
Czyli nie jestes gotowy na FF...

Czyli być gotowym na ułomności FF ?
Według mnie to FF nie jest gotów, matryca powinna być bardziej płaska

Pozdrawiam

oskarkowy
10-10-2005, 14:23
Czyli być gotowym na ułomności FF ?
Według mnie to FF nie jest gotów, matryca powinna być bardziej płaska

Pozdrawiam
To co mają zrobić właściciele aparatów na żelatynę?
Poczekać na jeszcze lepsze i gładsze emulsje?

Winietowanie to również wina szkieł. Konstruktorzy chcąc wyprodukować jak najjaśniesze szkła o jak najmniejszej wadze i cenie musieli pójść na kompromis. Stąd pojawia sie winietowanie.

Przyzwyczailiście się do bardzo dobrych osiągnięć na matrycach aps-c zapominając (lub nie mając z tym wcześniejszych kontaktów) jak to wyglądało kiedyś pod powiększalnikiem.
To, co dostajecie z labów oddając film jest prawie zawsze częściowo kadrowane - w efekcie ucinana jest winieta. W momencie, gdy sami obrabiacie rawy nie ma kto wam wyciąć tylko 90% kadru..

Vitez
10-10-2005, 15:02
zdumiewasz mnie niezmiennie jako moderator. może warto część tych wywodów nt. puszki 5D przenieść do wątku o 5D? tylko którego? to jest wątek o szkle 24-105, coś o nim tutaj pisałeś?

Uwagi odnosnie moderatorow przyjmuje hazan na PW.
Ale mozesz mi uwierzyc na slowo ze doglebnie przedyskutowalismy w gronie moderatorskim jakie OT lubimy a jakich nie i wnioski z tej dyskusji przedstawilem ci pokrotce powyzej.
Jesli sie z nimi nie zgadzasz - smialo pisz do hazana zazalenie, ze moderatorzy nie wywiazuja sie ze swoich obowiazkow.
Powodzenia 8) i EOT.

muflon
15-10-2005, 22:01
A ja jeszcze dorzucę coś w temacie winietowania... Nie sprawdzałem 20D, ale oglądając ostatnie fotki (link niedługo w stosownym dziale ;-) ) zszokował mnie fakt winietowania 100-400@400 na 1D! Ciężko to dostrzec, ale na laptopie żony mam LCD z 65k kolorów i na zdjęciach samolotów na tle nieba widać ewidentnie kilka okrągłych pasm :-)

(nie to zebym narzekał, bo wcale nie przeszkadza... ciekawostka taka :-) )

Zielony
15-10-2005, 22:39
link niedługo w stosownym dziale ;-)

no dalej BUFON ! wszyscy na to przecież C Z E K A J Ą !!!!!!!!!!!!

Dawaj te linki, a to już ! ;)