PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki wybrać korpus?

rogal_
15-01-2010, 21:29
Witam,

Za jakieś 2 miesiące planuje pozbyć się mojego Olympusa E-330 i kupić coś nowego. Chce wydać na korpus max 3500zł. Nie mam żadnych lamp przenośnych, gripów i planuje też zmianę obiektywu, więc system może być dowolny.

Jedyna WYMAGANA funkcja w nowym korpusie to LV i odchylany LCD (najlepiej we wszystkie strony).

Na drugim planie jest jakość zdjęć, szumy, duży LCD, stabilizacja, szybkość itd... istotna dla mnie funkcją jest też możliwość podłączenia laptopa do korpusu i oglądanie "na żywo" zrobionego zdjęcia (np. poprzez program Olympus Studio). Podobno w Canonach jest możliwość kadrowania na laptopie.

Na trzecim planie jest opcja nagrywania filmów, chociaż przeżyje bez tego.

Na ostatnim planie jest wizjer, może go w ogóle nie być.

Najczęściej cykam w domu, ze statywem.

Wiem, że za tyle ile mogę wydać nie będę miał wszystkiego w korpusie, jednak gdyby ktoś mógł mi coś polecić, dobrego dla mnie, będę wdzięczny.

pozdrawiam
rogal

MM-architekci
15-01-2010, 21:35
Korpus ? Lustrzanka bez wizjera ? Kup kompakt zdecydowanie.

tombas
15-01-2010, 21:37
Jedyna WYMAGANA funkcja w nowym korpusie to LV i odchylany LCD (najlepiej we wszystkie strony).

No to źle trafiłeś, nie będziesz miał canona (przynajmniej narazie:p)

rogal_
15-01-2010, 21:46
Korpus ? Lustrzanka bez wizjera ? Kup kompakt zdecydowanie.

Napisałem, że na 2-gim planie stawiam jakość techniczną zdjęć, a kompakt mi tego nie umożliwi. Gdybym chciał kupić kompakt, to pytałbym o kompakt.

tombas
15-01-2010, 21:50
Napisałem, że na 2-gim planie stawiam jakość techniczną zdjęć, a kompakt mi tego nie umożliwi. Gdybym chciał kupić kompakt, to pytałbym o kompakt.
no to może fotografia otworkowa? i wizjera nie potrzeba...i jakośc "specyficzna"... i jeszcze pare złotych zostanie...

rogal_
15-01-2010, 21:51
no to może fotografia otworkowa? i wizjera nie potrzeba...i jakośc "specyficzna"... i jeszcze pare złotych zostanie...

A zamontujesz mi tam LV i obracany LCD?

tombas
15-01-2010, 21:53
A zamontujesz mi tam LV i obracany LCD?
za 3,5 k ? - nawet z prysznicem i ekspresem do kawy;-)

MariuszJ
15-01-2010, 21:54
Nie mogę się powstrzymać, przepraszam wszystkich za spam - ale patrzę na Twój avatar i wymagania które stawiasz przed sprzętem - i... czy to o TO chodzi? ;)

Jago
15-01-2010, 21:57
No to źle trafiłeś, nie będziesz miał canona (przynajmniej narazie:p)

rogal_ może to: http://www.sony.pl/article/id/1208433884567 jest tym, czego szukasz :?:

roshuu
15-01-2010, 21:57
C nie ma odchylanego LCD.

Adamek13
15-01-2010, 22:05
C nie ma odchylanego LCD.

W takim razie coś z konkurencji, np. Nikon D5000 ma obracane LCD.

Lukaasz
15-01-2010, 22:09

Trochę nie rozumiem.. Jak mniej istotna jest jakość zdjęć to czemu nie hybryda czy kompakt? Skoro nie chcesz wizjera.. W hybrydach i kompaktach masz wszystkie fajne programy, uchylne wyświetlacze i masę innych wybajerzonych bajerów, a jeśli jednak wolisz lustro to w Sony Alpha 300 ekranik jest ruchomy (w nowszych korpusach pewnie też!).
Nie chcę być złośliwy, ale chyba ciężko będzie Ci tu uzyskać satysfakcjonujące Cię odpowiedzi, jeśli chcesz kupić lustrzankę bez wizjera..
Pzdr

MM-architekci
15-01-2010, 22:54
no to trzeba szukac info na forum soniacza

rogal_
16-01-2010, 01:17
MariuszJ: avatar może Cię trochę nakierować ale chyba nie w tą stronę, o której myślisz ;>

Lukaasz: jakość zdjęć jest mniej istotna tylko od LV i odchylanego LCD, ale to nie znaczy, że mi na tym nie zależy (jest to na drugim planie - czyli wciąż ważne). Poza tym nie chce żadnych bajerów i automatów z kompaktu (przecież nie pisałem, że mi na tym zależy). Nie napisałem, że chcę "lustrzankę bez wizjera". Nie przeszkadza mi on w niczym, ale tez jest mi on całkowicie zbędny ;-)

Jago, Adamek13: thx

roshuu
16-01-2010, 01:31
w sumie szkoda, ze nasze lustra nie maj odchylanego LCD. Pamietam swietne czasy mojego s2 is - lcd wiele razy sie przdawalo zwlaszcza przy zdjeciach zwierzat i ich perspektywy postrzegania otoczenia. Teraz musze sam sie klasc na ziemi :P

daviddark
16-01-2010, 01:41
w sumie szkoda, ze nasze lustra nie maj odchylanego LCD. Pamietam swietne czasy mojego s2 is - lcd wiele razy sie przdawalo zwlaszcza przy zdjeciach zwierzat i ich perspektywy postrzegania otoczenia. Teraz musze sam sie klasc na ziemi :P

Ale czyż nie o to w tym wszystkim chodzi ?... żeby nie tylko cyknąć foto.. ale przeżyć tę fotografię od początku do końca ? walnąć się na glebie i zrobić kawał dobrego obrazu ?... Ciekawe kiedy zaczniemy robić zdjęcia bez dotykania aparatu :) Pozdrawiam

Lukaasz
16-01-2010, 02:18
Rogal to w takim razie system Alpha lub wymieniany przez Adamka Nikon.
Ja używałem Sony A300 i akurat wtedy kiedy chciałem korzystać z LV to słońce na to nie pozwalało.. :)

Ciekawe kiedy zaczniemy robić zdjęcia bez dotykania aparatu :)

:P