PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana Kit-owego na półkę wyżej. Problem

sz4kal
15-01-2010, 17:45
Witam wszystkich Canonowców i nie tylko ;)

Chciałbym się Państwa poradzić. Wiem, że są tutaj na forum ludzie mający dużo większą wiedzę o obiektywach niż ja ;).

Przejdźmy do sedna. Rok temu stałem się ucieszonym posiadaczem swojej pierwszej lustrzanki 30D. Przesiadka z poprzedniego wysłużonego Fuji S5600 można porównać do .... Nie da się porównać 8).

Przez około rok zrobiłem około 10 tysięcy zdjęć, jedne lepsze drugie nie. Aczkolwiek na 20 zdjęć wychodziło 6-7 zdjęć w miarę poprawnych.

Cóż koniec tego wstępu przejdźmy do sedna:

Aktualny obiektyw od roku to:
Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II

Na początku to był dobry obiektyw, jak niebo a Ziemia porównując go z kompaktem. Ale z czasem stał się coraz to mniej wystarczalny. To za ciemno to źle to nie tak ...

Mam w najbliższym czasie plan zakupienia nowego obiektywu, po długich nieprzespanych godzinach przeszukiwania informacji na temat obiektywów wyłoniły się dwie propozycje:

1. Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
2. Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro

Po roku wiem, że żadnego dużego zooma nie potrzebuję, chcę kupić ten obiektyw aby był taki uniwersalny z ładnym bokeh`em :cool:.
Przez rok kitowy aparat jeżeli chodzi o jakość sprawował się bardzo dobrze, nie wiem mianowicie jak to wygląda z Sigmami i automatycznie następne pytanie to czy warto brać używaną Sigmę czy dołożyć trochę kasy i kupić nówkę, gdybym kupił używkę miałbym jeszcze na lampę błyskową ;).

Chciałbym również upewnić się czy dobrze myślę. Muszę mnożyć ogniskowe x1.6 ? czyli to by było np. kupując 28-135 miałbym realnie około 44-215 ?

Czy te obiektywy są wart swojej ceny czy polecicie mi coś lepszego.
Chciałbym na koniec dodać, dla tych którzy będą mnie namawiali na szeroki kąt to wkrótce mam chęć jeszcze kupić stałkę ok 14mm i Canona 50mm ;).

Kwota jaką aktualnie maksymalnie mogę przeznaczyć na obiektyw wynosi około 2500 zł.

Podczas szukania informacji przede wszystkim opierałem się na stronie http://www.photozone.de

Pozdrawiam
Maciek

MatusP
15-01-2010, 17:53
jeśli nie potrzebujesz szerokiego kąta, to dobrym wyjściem jest chyba tamron 28-75 - bardzo ostry i jasny. canon 28-135 ciemny, sigma chyba gorsza. Używkę dostaniesz zapewne za niewiele więcej, niż 1000zł, a i nowy nie jest przesadnie drogi.

KUBAwo
15-01-2010, 17:54
Jeżeli rzeczywiście chcesz zrezygnować z szerszego kąta w zastępcy kita to możesz jeszcze pomysleć nad Tamim 28-75 f2.8. Ta sigma ma podobno często spore problemy z bf/ff w canonie Pozdrawiam

EDIT: Spóźniłem się :)

MC_
15-01-2010, 17:57
Sigma 24-70 bez HSM jest przede wszystkim kiepska optycznie. Poza tym wielka i ciężka, z dużą średnicą mocowania na filtry. Jeśli nie potrzebujesz szerokiego kąta to faktycznie ten Tamron 28-75 wydaje się być ciekawą opcją.

sz4kal
15-01-2010, 17:57
Dzięki za szybką odpowiedź ;)

No miałem w pewnym momencie jeszcze Tamrona w swojej liście aczkolwiek no dużo zróżnicowanych jest opinii na jego temat. Dużo narzeka, sporo go chwali. Nie wiem jak to z kupnem bo zapewne zakup odbędzie się przez internet i wtedy może być problem że po założeniu do 30tki ostrzenie będzie do .... :)

No szeroki kąt chce kupić osobno z dobrym światłem :)

ostrowin
15-01-2010, 18:20
Jak masz 2.5 k to uderzaj wyżej a nie w średniaki :) Ja bym najpierw zaopatrzył się właśnie w coś co zaczyna się na 17mm bo w porównaniu z 28mm to inna bajka,oczywiście możesz posiłkować się kitem ale chyba nie o to chodzi,najlepiej dozbieraj trochę kasy i kup C 17-55 2.8, a jak Sigma 24-70 to tylko wersja HSM bo Macro wygląda w porównaniu z nią mizernie,problemem pozostaje BF i FF,warto rozglądnąć się na allegro,bo używki chodzą bardzo tanio.http://www.allegro.pl/search.php?string=sigma+24-70&category=50591&order=p&change_view=1 tylno że bez macania się nie obędzie bo zamiennika się w ciemno nie kupuje.

Na matrycy ASP-C z każdym obiektywem mnożysz ogniskową o 1.6.

Loome
15-01-2010, 18:50
bylem na Twoim miejscu:)
do wyboru mialem ww. sigme, canona i tamrona. wybralem tamrona i uwazam ze to byl najlepszy wybor. sigma jest dosc ryzykownym wyborem, zreszta ostatnio mialem 2-letnia w reku, jej stan i ostrosc w porownaniu do mojego tamiego była straszna.
canon - fajny, tylko ciemny jak KIT. wiec na co to komu:) chyba ze na wyjazd do egiptu:)

sz4kal
15-01-2010, 18:53
Dzięki naprawdę wszystkim za ciekawe odpowiedzi. Widać, że zmierzam z poglądami w dobrą stronę :) ponieważ mamy bardzo podobne zdanie.

No i Tamron wrócił na listę i to na czołową pozycje. Chciałbym się jeszcze poradzić czy jak wezmę nowy prosto z "salonu" to muszę też go przypasować i sprawdzić czy z ostrością wszystko OK ? Pytam bo mieszkam w zapyziałej dziurze najbliżej mam do Katowic ale tam nic ciekawego nie ma a jak już jest to cenowo wysoko.

Pozdrawiam
szakal

MatusP
15-01-2010, 19:05
Z tamronami nie ma aż tak częstych problemów, co z sigmą, ale zawsze warto obejżeć przed zakupem. Ewentualnie zamów i oddaj w ciągu 10 dni, jeśli coś będzie nie tak.

sz4kal
15-01-2010, 19:16
No to wybór padł:

Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO - Sztuka nówka.

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe pomysły lub spostrzeżenia które mi się przydadzą to pisać śmiało, jeżeli nie to temat może iść do zamknięcia co by niepotrzebnie śmiecić :)

sz4kal.

Krzychu
15-01-2010, 19:18
Canon 17-55/2.8 IS albo Tamron 17-50/2.8 (VC ewentualnie) - kupowanie obietywu 28-xx zamiast kita 18-55 to kiepski IMHO pomysł...

Lukaasz
15-01-2010, 19:30
A może Canon 17-40mm f/4L? http://www.ceneo.pl/4733
Ja mam Tamrona i póki nie muszę robić zdjęć w słabym świetle jest ok, jak jest ciemno to gubi się potwornie.. Ostatnio na Fireshow latał po całym zakresie tam i z powrotem.
Wybór zawsze będzie trudny :P

Krzychu
15-01-2010, 19:34
A może Canon 17-40mm f/4L? http://www.ceneo.pl/4733

W sumie niezły pomysł, szczególnie że sobie właśnie kupiłem (za $700 :) ) żeby podmienić Tamrona 17-50/2.8 :) Przy polskich cenach delikatnie przekracza budżet...

sz4kal
15-01-2010, 19:42
To jeszcze jedno szybkie pytanie, odpowiedni filtr do mojego przyszłego obiektywu, bo do Kita to raczej nie ma sensu :)

Tomeksad2
15-01-2010, 19:44
Skoro już uzbierałeś tyle kasy to może warto by było dozbierać do 17 -55 2,8, ewentualnie rozejrzeć się za używanym lub jeżeli nie zależy Ci na świetle to faktycznie 17 - 40 lub 24 - 105. Do tego drugiego to dozbierać lub używany.

Lukaasz
15-01-2010, 20:01
To jeszcze jedno szybkie pytanie, odpowiedni filtr do mojego przyszłego obiektywu, bo do Kita to raczej nie ma sensu :)

Hoya, B&W, Marumi porównaj sobie ceny na ceneo czy skąpcu i poszukaj recenzji może, google podpowiedzą :P, pewnie uda Ci się znaleźć wątek na forum odnośnie konkretnych filtrów. Który lepszy na konkretną średnice ;)

sz4kal
15-01-2010, 20:04
No zależy mi bardzo na świetle, ale do tego Tamrona wezmę wkrótce szeroki kąt. Tym bardziej, że przecież z kita też jeszcze można od czasu do czasu coś pstryknąć jeżeli przez rok udało mi się coś napstrykać to i teraz też się przyda :)

Dodam jeszcze że przypasował mi ten Tamron bo już go widzę podczas fotografowania strzelanin paintballowych ;) a to jedno z moich hobby

lukione
15-01-2010, 20:12
Przed nowym rokiem stałem przed tym samym wyborem i kupiłem tamrona 17-50 2.8 VC. Z obiektywu jestem mega zadowolony, super działa stabilizacja w porównaniu do KIT'a. Dużo lepsza ostrość już od f/2.8 naprawde polecam ;)

bigmaras
15-01-2010, 20:19
Miałem podobny dylemat, jednak po przeczytaniu testów, artykułów i w końcu przetestowaniu na "żywym organizmie" wybór padł na 24-105L IS USM. Dysponuje podobnym budżetem jak ty, zatem muszę dozbierać jeszcze troszkę do nówki (3150). W życiu nie zaryzykowałbym takiej gotówki dla obiektywów firm trzecich. Wiem o przeliczniku 1,6 ale jak masz w planach szeroką stałkę, podobnie jak Ja, to według mnie jeden z lepszych wyborów.

sz4kal
15-01-2010, 20:21
To polećcie mi jeszcze odpowiedni filtr. Oczywiście nie taki za 50 zł co szkłem nie można nazwać :)

O filtrach bardzo mało wiem, praktycznie wiedza zerowa :(

piompo
15-01-2010, 20:27
To polećcie mi jeszcze odpowiedni filtr. Oczywiście nie taki za 50 zł co szkłem nie można nazwać :)

O filtrach bardzo mało wiem, praktycznie wiedza zerowa :(

Ja słuchałem tego doradcy:
http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtrów_UV.html
http://www.optyczne.pl/9.1-Inne_testy-Test_filtrów_UV_-_uzupełnienie.html
http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtrów_polaryzacyjnych.html
http://www.optyczne.pl/8.1-Inne_testy-Test_filtrów_polaryzacyjnych_-_uzupełnienie.html
Pozdro
Piotrek

szandor
15-01-2010, 20:33
Jeśli teraz nie myślisz o FF, to niebawem zaczniesz. Dlatego ja polecam C24-105, przyjdzie czas, że zaczniesz myśleć o stałkach. Na czas przejściowy, to szkło nadaje się idealnie. Z tamronami mam przykre doświadczenia, ale jeśli się zdecydujesz na nówkę, to polecam Cichego (to też poparte moim doświadczeniem).

Lukaasz
15-01-2010, 20:34
Spróbuj coś sam znaleźć o tych filtrach, szybciej się czegoś dowiesz niż czekać tutaj na odpowiedź. Wpisz w googlach: "jaki filtr do tamron 17-50" i powinieneś coś znaleźć :P

Jeśli chcesz szybkie akcje fotografować (paintball) to może jednak Sigmę lub Canona? Tamron jest dobry optycznie, ale AF naprawdę męczy, ze względu na ten AF Tamrona już raczej nie kupię, bo w przypadku kiedy focisz dynamiczne sytuacje to AF jest priorytetem, a jeszcze jak jest ciemno to już w ogóle.. :D Takie moje zdanie, pzdr :)

sz4kal
15-01-2010, 20:50
Hmm o filtrze pytania nie było możecie zapomnieć o nim :)

No ale z tego co się dowiedziałem to sigmy bywają jakościowo gorsze od tamronów ?

Mocno na + tamrona trzyma światło f/2.8 i wiele wiele dobrych opinii o jakości. Duża przewaga na + niż na -. A chciałbym teraz mieć właśnie obiektyw z lepszym światłem niż w kicie (f3.5). Poznać na własnej skórze jak zdjęcia się robi z takim obiektywem o większej ogniskowej i dużo lepszym światłem. Znów porobię przez kilka miesięcy zdjęcia i znów będę wiedział więcej co mi jest potrzebne. Dodam, że teraz nie mam sezonu w pracy ale w lato jest bardzo dobrze i mogę sobie pozwolić na zachcianki :)

Lukaasz
15-01-2010, 21:07
No ciężko już Ci coś więcej doradzić. Spójrz na to jeszcze:
tania sigma: http://optyczne.pl/72.1-Test_obiektywu-Sigma_24-70_mm_f_2.8_EX_DG_Macro-Wst%C4%99p.html
droga sigma: http://optyczne.pl/160.1-Test_obiektywu-Sigma_24-70_mm_f_2.8_EX_DG_HSM-Wst%C4%99p.html
Masz jeszcze taniego Tamrona i droższe Canony o gorszym świetle.
Osobiście taniej sigmy by nie brał, przeczytaj sobie test sigmy HSM (tej droższej), Canonów, Tamrona i wtedy jeszcze pytaj ewentualnie. Jeśli chodzi o Sigmę jak trafi Ci się FF lub BF to wyślesz do kalibracji i powinien wrócić już bez wady. Nie miałem tego szkła, ale jest porównywane do szkieł Canona, Nikona i Sony za ponad 5k. Z canonem wygrywa nawet jeśli chodzi o rozdzielczość z resztą lekko przegrywa (z resztą w teście przeczytasz). Jedyne na co ludzie narzekali to bokeh, ale z drugiej strony do bokehu to będziesz miał 50mm :) A C to C, pewny sprawdzony przez masy ludzi produkt za wyższą cenę. Sigma to pewne ryzyko na które ja akurat w tym przypadku bym się zdecydował :D
Poczytaj sobie te testy i na opinie ludzi po teście też spójrz, zdania będą mocno podzielone zwłaszcza w przypadku S i T :P
pzdr

sz4kal
15-01-2010, 21:13
Dzięki wielkie Lukaasz mądre i rzeczowe odpowiedzi dajesz.

Co do opinii to już jest zupełnie różnie ponieważ jedni są krytyczni co się ceni a drudzy to tacy że cokolwiek kupią za swoje pieniądze to jakie by to nie było to i tak to jest najlepsze bo to oni za to zapłacili.

Patrząc na zdjęcia, testy, to cokolwiek kupię i tak to będzie niebo a ziemia dla mnie.

RomanS
15-01-2010, 21:19
A moze warto pomyslec o nowym C. 15-85 IS.

Lukaasz
15-01-2010, 21:34
Dzięki wielkie Lukaasz mądre i rzeczowe odpowiedzi dajesz.

Co do opinii to już jest zupełnie różnie ponieważ jedni są krytyczni co się ceni a drudzy to tacy że cokolwiek kupią za swoje pieniądze to jakie by to nie było to i tak to jest najlepsze bo to oni za to zapłacili.

Patrząc na zdjęcia, testy, to cokolwiek kupię i tak to będzie niebo a ziemia dla mnie.

Nie ma sprawy ;)
Racja, cokolwiek kupisz, będziesz zadowolony, tylko zastanów się nad tym AFem bo to jest rzecz która mnie bardzo irytuje, dla mnie teraz jakość zdjęć jest mniej ważna. Jak kupowałem to myślałem tak: co mi tam po słabszym AF, ważne żeby zdjęcia były lepsze.. Ale teraz wiem, że gdyby nie moja wierTarka to złapałbym więcej dynamicznych kadrów - tych które już przepadły bezpowrotnie :D

sz4kal
15-01-2010, 21:36
Czytam i czytam ten wątek to najbliższe spotkanie gdzie AF będzie mocno potrzebny (Ostróda Reggae Festiwal) to dopiero sierpień a do sierpnia to ja mam w planach mocno się uzbroić :) A co do zdjęć to patrząc na swój katalog 80% to nie dynamiczne zdjęcia :)

Teraz mi się nasunęło pytanie odnośnie tego AF to czy różnica będzie aż tak mocno gorsza niż AF w kit-owym 18-55 II ? bo w tym kitowym mi wystarczał AF

Lukaasz
15-01-2010, 22:25
No to już musisz sam się zdecydować, AF u mnie przede wszystkim gubi się w nocy, jeśli nie będzie Ci to przeszkadzało to bierz Tamrona :)
Z drugiej strony jeśli nie będziesz pstrykał przy słabym świetle to nie musisz koniecznie brać 2.8, więc może dołożyć trochę i kupić eLkę Canona z gorszym światłem, a do trudniejszych warunków i portretów założysz stałkę? :)
Kita nie miałem i się nie interesowałem nim to Ci nie pomogę niestety.

sz4kal
15-01-2010, 22:27
W nocy moje body odpoczywa :) nie mam zwyczaju nocnych zdjęć.
Jeżeli chodzi o słabe światło to co masz na myśli :) bo wiesz każdy myśli inaczej i każdy ma inną wyobraźnie. :)

Lukaasz
15-01-2010, 22:46
Chodzi o to, że jeśli Tamronem zrobisz przykładowo zdjęcie:
Przysłona 4 Czas 1/20 sekundy i stwierdzisz, że czas jest za krótki bo masz poruszone zdjęcie to wtedy zmniejszysz przysłonę o 1 działkę i czas skróci się dwukrotnie, czyli:
Przysłona 2.8 Czas 1/40, w obu proponowanych Canonach tej czynności nie będziesz mógł wykonać z tego względu, że tam minimalna wartość przysłony wynosi 4.

sz4kal
16-01-2010, 07:02
No już Cię doskonale rozumiem :) Więc jednak obstawiam za lepszym światłem :).

Dzisiaj na uczelni będę miał sporo wolnego czasu to dokształcę się jeszcze i ewentualnie będę pytał.

Dzięki za pomoc !

KUBAwo
16-01-2010, 09:41
A oprócz tego przy 2.8 będziesz miał większe możliwości zabawy z głębią ostrości i fajniejszy bokeh (rozmycie tła) niż przy 4 a to jest wielka frajda... :)

sz4kal
08-02-2010, 23:58
Witam ponownie ;). Więc ostatecznie wybór padł na

Tamron 28-75 i C 50 f1.8. Do tego filtry. Jutro jade do fotopanoramy oddać puszke do czyszczenia i nabędę wyżej wymienione obiektywy ;) photo relacja za kilka dni ;)

Pozdrawiam
sz4kal !!

szymanek1986
09-02-2010, 00:03
Ja bym tam nie oddawał puszki do czyszczenia:)

sz4kal
09-02-2010, 00:11
szymanek dlaczego nie chciałbyś tam oddawać puszki ?

P.S Po przeczytaniu wcześniejszych postów napisanych przez Ciebie nie mam jak na razie powodów aby się czymkolwiek martwić.

szymanek1986
09-02-2010, 00:43
Ostatnio czyścili tam koledze 40D, i dramat.Ale to jeden przypadek:)

sz4kal
09-02-2010, 01:22
No naprawdę wyczerpującą napisałeś swoją wypowiedź, może jakieś szczegóły, czy może dramat jest jedynym szczegółem ;)

Pozdrawiam ;)

szymanek1986. Człowieku miałeś chociaż raz w życiu zapiętą Lke na puszce ? sądząc po postach wcześniej, Lka dla Ciebie chyba istnieje tylko za szybą w fotojokerze (bez obrazy dla innych ! )

szymanek1986
09-02-2010, 01:55
No naprawdę wyczerpującą napisałeś swoją wypowiedź, może jakieś szczegóły, czy może dramat jest jedynym szczegółem ;)

Pozdrawiam ;)

Wzięli pieniądze za czyszczenie, a syf jak był tak zostałł .Bo po 2 dniach znowu pojawiły się paprochy na matrycy,a w tym czasie aparat był używany w domowych warunkach (na takim poziomie samemu można sobie korpus wyczyścić,wystarczy kupić gruszkę).Nie wiem podać Ci jeszcze numery czyszczonego body, żeby wyczerpać temat ;)

szymanek1986
09-02-2010, 10:41
szymanek1986. Człowieku miałeś chociaż raz w życiu zapiętą Lke na puszce ? sądząc po postach wcześniej, Lka dla Ciebie chyba istnieje tylko za szybą w fotojokerze (bez obrazy dla innych !

No tak, po twoich postach widać, że używane przez Ciebie L-ki można liczyć w setkach:)Sam zmieniasz dopiero KITA, więc nie wiem dlaczego robisz podjazdy co do mojej osoby.Moja przygoda ze sprzętem Canona trwa już kilka lat, zaczęło się od hobby, a skończyło się na pracy.I naprawdę używanie L-ek nie jest dla mnie marzeniem lecz codziennością.Więc na razie przed Fotojokerem postoisz sam (bez urazy).Po prostu przestrzegam Cię przed wywaleniem kasy.

http://focustestchart.com/focus21.pdf to się przyda przy testowaniu Focusa.

Pozdrawiam

sz4kal
17-02-2010, 11:02
"szymanek1986" wybacz za tą agresje z mojej strony ale miałem zły dzień.

Co do Tamrona to już zakupiony, jestem bardzo zadowolony.Nie było większego problemu z trafieniem w dobry model. To już przy Canonie 50mm f1.8 były większe problemy :). Wracając do czyszczenia matrycy to otrzymałem dokument na którym jest wypisane co zostało wykonane:

Cena z wykonanie poniższych czynności 50zł:
(20 zł zniżki + ściereczka antystatyczna gratis)

1. Wydmuchiwanie pyłków z komory lustra i matówki
2. Czyszczenie matrycy + testy
3. Czyszczenie korpusu aparatu (LCD - rysy, zalecamy lcd cover)
4. Czyszczenie wizjera aparatu (także pod muszką oczną)
5. Czyszczenie komory lampy błyskowej
6. Czyszczenie obiektywu (kit) (przód, tył) - z przodu rysy na soczewce (zalecany filtr UV)

PRZED:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img32.imageshack.us/img32/7824/przedp.jpg)

PO:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img99.imageshack.us/img99/2092/82344852.jpg)