Zobacz pełną wersję : Zamiennik osłony do C 70-300 IS USM
Adamek13
15-01-2010, 13:36
Przeczytałem wątki na forum związane z osłonami przeciwsłonecznym, lecz nie znalazłem wszystkich interesujących mnie informacji. Czy używa ktoś z Was takich zamienników jak na allegroszu: http://www.allegro.pl/item880687700_oslona_et_65b_et65b_et_65_b_canon_ef _70_300_usm.html ?
Z tego co się orientuje, w oryginalnych osłonach wnętrze wyłożone jest jakimś specjalnym materiałem, który niweluje odblaski, tutaj jest tylko matowy plastik. Czy według Was ta osłona spełni swoje zadanie? No i cena w porównaniu z oryginałem jest krótko mówiąc mała.
Druga sprawa. Jak w ogóle sprawuje się ten obiektyw z założoną osłoną? W końcu to jest jakieś tam "obciążenie" dla obiektywu.Czy nie ma ona wpływu na szybkość pracy AF i czy po dłuższym czasie użytkowania na tubusie nie pojawiają się większe luzy niż są normalnie?
Przeczytałem wątki na forum związane z osłonami przeciwsłonecznym, lecz nie znalazłem wszystkich interesujących mnie informacji. Czy używa ktoś z Was takich zamienników jak na allegroszu: http://www.allegro.pl/item880687700_oslona_et_65b_et65b_et_65_b_canon_ef _70_300_usm.html ?
Z tego co się orientuje, w oryginalnych osłonach wnętrze wyłożone jest jakimś specjalnym materiałem, który niweluje odblaski, tutaj jest tylko matowy plastik. Czy według Was ta osłona spełni swoje zadanie? No i cena w porównaniu z oryginałem jest krótko mówiąc mała.
oczywiście że spełni swoje zadanie, bo to nie jest jakaś wielka filozofia przesłaniać światło
ja się z zamienników wyleczyłem, gdy trzecia mi się rozleciała.. pękła
możesz mieć też problemy z zamocowaniem
Druga sprawa. Jak w ogóle sprawuje się ten obiektyw z założoną osłoną? W końcu to jest jakieś tam "obciążenie" dla obiektywu.Czy nie ma ona wpływu na szybkość pracy AF i czy po dłuższym czasie użytkowania na tubusie nie pojawiają się większe luzy niż są normalnie?nie będzie problemu, ta osłona nie ważny nawet 100g
nie będzie problemu, ta osłona nie ważny nawet 100g
A z moim 70-300/IS jest dokładnie odwrotnie, jak mu się zdejmie osłonę to zachowuje się żwawiej. :mrgreen:
Adamek13
18-01-2010, 17:30
Dzięki Panowie! Na pierwszy raz zaryzykuje tą osłonę, w razie problemów będzie to pierwszy i ostatni zamiennik...:wink:
Mam od kilku dni taką osłonę. Na razie co prawda miałem jej jedynie okazję użyć jako przeciwśnieżnej, ale ten egzamin zdała bez zarzutu:!:;)
Co do wykonania, to oryginał Canona posiadam jedynie do kita 18-55 i wykończenie wnętrza na matowo jest w niej identyczne jak w omawianej podróbce ET-65B. Być może osłony Canona do droższych słoików są inaczej wykończone, niemniej ja nie mam uwag co do jakości wykonania. W pełni będę mógł jednak ocenić sprawę jak popróbuję sprzęt w słońcu a na to się niestety na razie nie zanosi...
Zamiennika osłony do c 70-300 is usm używam od ponad roku. głównie służy jako osłona przed uszkodeniem dla obiektywu w torbie :) (ze względu na piętrowe poziome ułożenie całego sprzętu w torbie). nie zauważyłem jakiegokolwiek opóźnienia w działaniu af. mimo "plastikowego" wnętrza nie odnotowałem jakichś odblasków od osłony.
Zamiennika osłony do c 70-300 is usm używam od ponad roku. głównie służy jako osłona przed uszkodeniem dla obiektywu w torbie :) (ze względu na piętrowe poziome ułożenie całego sprzętu w torbie). nie zauważyłem jakiegokolwiek opóźnienia w działaniu af. mimo "plastikowego" wnętrza nie odnotowałem jakichś odblasków od osłony.
Też planuje zakup tej osłony. O odblaski się nie martwię, raczej o mocowanie. Czy osłona siedzi pewnie na gwincie? żadnych luzów?
Adamek13
26-01-2010, 23:40
Mam już ten zamiennik i pierwsze wrażenia są pozytywne. Na gwint zakłada się i siedzi sztywno i mam nadzieje że tak zostanie. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić jej w pełnych warunkach "bojowych" ale jeśli chodzi o AF nie zauważyłem spowolnienia jego pracy.
W takim razie chyba też sobie taki sprawię.
Rozumiem, że można go zainstalować bez problemu na odwrót żeby zaoszczędzić miejsca w torbie?
Co do AF, raczej stawiałbym na polepszenie jego pracy;)
Adamek13
27-01-2010, 01:45
W takim razie chyba też sobie taki sprawię.
Rozumiem, że można go zainstalować bez problemu na odwrót żeby zaoszczędzić miejsca w torbie?
Co do AF, raczej stawiałbym na polepszenie jego pracy;)
Można, pasuje odwrotnie, z tym że staram się to robić na wysuniętym tubusie, przytrzymując pierścień regulacji ostrości. Co ciekawe, u mnie osłona założona odwrotnie ma delikatny luz na gwincie, normalnie jest ok.