Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zamiennik osłony do C 70-300 IS USM

Adamek13
15-01-2010, 13:36
Przeczytałem wątki na forum związane z osłonami przeciwsłonecznym, lecz nie znalazłem wszystkich interesujących mnie informacji. Czy używa ktoś z Was takich zamienników jak na allegroszu: http://www.allegro.pl/item880687700_oslona_et_65b_et65b_et_65_b_canon_ef _70_300_usm.html ?
Z tego co się orientuje, w oryginalnych osłonach wnętrze wyłożone jest jakimś specjalnym materiałem, który niweluje odblaski, tutaj jest tylko matowy plastik. Czy według Was ta osłona spełni swoje zadanie? No i cena w porównaniu z oryginałem jest krótko mówiąc mała.
Druga sprawa. Jak w ogóle sprawuje się ten obiektyw z założoną osłoną? W końcu to jest jakieś tam "obciążenie" dla obiektywu.Czy nie ma ona wpływu na szybkość pracy AF i czy po dłuższym czasie użytkowania na tubusie nie pojawiają się większe luzy niż są normalnie?

airhead
15-01-2010, 15:10
Przeczytałem wątki na forum związane z osłonami przeciwsłonecznym, lecz nie znalazłem wszystkich interesujących mnie informacji. Czy używa ktoś z Was takich zamienników jak na allegroszu: http://www.allegro.pl/item880687700_oslona_et_65b_et65b_et_65_b_canon_ef _70_300_usm.html ?
Z tego co się orientuje, w oryginalnych osłonach wnętrze wyłożone jest jakimś specjalnym materiałem, który niweluje odblaski, tutaj jest tylko matowy plastik. Czy według Was ta osłona spełni swoje zadanie? No i cena w porównaniu z oryginałem jest krótko mówiąc mała.
oczywiście że spełni swoje zadanie, bo to nie jest jakaś wielka filozofia przesłaniać światło
ja się z zamienników wyleczyłem, gdy trzecia mi się rozleciała.. pękła
możesz mieć też problemy z zamocowaniem

Druga sprawa. Jak w ogóle sprawuje się ten obiektyw z założoną osłoną? W końcu to jest jakieś tam "obciążenie" dla obiektywu.Czy nie ma ona wpływu na szybkość pracy AF i czy po dłuższym czasie użytkowania na tubusie nie pojawiają się większe luzy niż są normalnie?nie będzie problemu, ta osłona nie ważny nawet 100g

KMV10
15-01-2010, 15:15
nie będzie problemu, ta osłona nie ważny nawet 100g
A z moim 70-300/IS jest dokładnie odwrotnie, jak mu się zdejmie osłonę to zachowuje się żwawiej. :mrgreen:

Adamek13
18-01-2010, 17:30
Dzięki Panowie! Na pierwszy raz zaryzykuje tą osłonę, w razie problemów będzie to pierwszy i ostatni zamiennik...:wink:

solti
18-01-2010, 17:48
Mam od kilku dni taką osłonę. Na razie co prawda miałem jej jedynie okazję użyć jako przeciwśnieżnej, ale ten egzamin zdała bez zarzutu:!:;)
Co do wykonania, to oryginał Canona posiadam jedynie do kita 18-55 i wykończenie wnętrza na matowo jest w niej identyczne jak w omawianej podróbce ET-65B. Być może osłony Canona do droższych słoików są inaczej wykończone, niemniej ja nie mam uwag co do jakości wykonania. W pełni będę mógł jednak ocenić sprawę jak popróbuję sprzęt w słońcu a na to się niestety na razie nie zanosi...

Łewap
26-01-2010, 15:21
Zamiennika osłony do c 70-300 is usm używam od ponad roku. głównie służy jako osłona przed uszkodeniem dla obiektywu w torbie :) (ze względu na piętrowe poziome ułożenie całego sprzętu w torbie). nie zauważyłem jakiegokolwiek opóźnienia w działaniu af. mimo "plastikowego" wnętrza nie odnotowałem jakichś odblasków od osłony.

More86
26-01-2010, 20:21
Zamiennika osłony do c 70-300 is usm używam od ponad roku. głównie służy jako osłona przed uszkodeniem dla obiektywu w torbie :) (ze względu na piętrowe poziome ułożenie całego sprzętu w torbie). nie zauważyłem jakiegokolwiek opóźnienia w działaniu af. mimo "plastikowego" wnętrza nie odnotowałem jakichś odblasków od osłony.

Też planuje zakup tej osłony. O odblaski się nie martwię, raczej o mocowanie. Czy osłona siedzi pewnie na gwincie? żadnych luzów?

Adamek13
26-01-2010, 23:40
Mam już ten zamiennik i pierwsze wrażenia są pozytywne. Na gwint zakłada się i siedzi sztywno i mam nadzieje że tak zostanie. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić jej w pełnych warunkach "bojowych" ale jeśli chodzi o AF nie zauważyłem spowolnienia jego pracy.

More86
27-01-2010, 00:51
W takim razie chyba też sobie taki sprawię.
Rozumiem, że można go zainstalować bez problemu na odwrót żeby zaoszczędzić miejsca w torbie?

Co do AF, raczej stawiałbym na polepszenie jego pracy;)

Adamek13
27-01-2010, 01:45
W takim razie chyba też sobie taki sprawię.
Rozumiem, że można go zainstalować bez problemu na odwrót żeby zaoszczędzić miejsca w torbie?

Co do AF, raczej stawiałbym na polepszenie jego pracy;)

Można, pasuje odwrotnie, z tym że staram się to robić na wysuniętym tubusie, przytrzymując pierścień regulacji ostrości. Co ciekawe, u mnie osłona założona odwrotnie ma delikatny luz na gwincie, normalnie jest ok.