Zobacz pełną wersję : Juz wiem jakiego obiektywu mi brakuje!
Witam!
Mianowicie...
Brakuje mi obiektywu o ogniskowej 40mm.
Bo niekiedy 50mm jest za wąskie do moich portrecików, a 35mm za szerokie...
Kurcze, jak nic będe musiał kupić jakiegoś dobrego spacerzooma, aby uzyskać taką ostrość jak w 50/1.8. :/
Tomasz Golinski
02-10-2005, 21:59
a nie lepiej lekko kropować 35?
eee.
Nie lubię nic pod powiększalnikiem cropować --> dużo bardziej wolę pełną klatkę rzucac na papier. Jednak każde cropowanie pogarsza jakośc obrazu.
Tomasz Golinski
02-10-2005, 22:12
Pogarsza, ale zastosowanie zooma zamiast stałki pogarsza bardziej niż crop z 35 na 40.
Jarek Jaworski
02-10-2005, 22:15
uzyj 50 mm tylko odsun sie jeden metr ;)
Witam!
Mianowicie...
Brakuje mi obiektywu o ogniskowej 40mm.
Bo niekiedy 50mm jest za wąskie do moich portrecików, a 35mm za szerokie...
Kurcze, jak nic będe musiał kupić jakiegoś dobrego spacerzooma, aby uzyskać taką ostrość jak w 50/1.8. :/
a mi brakuje body FF i szkła 10-1000/1,4 L, IS, FTM, HSM, USM, IF, EX, DG, Di fi bździ i żeby był mały, lekki i czarny :)
jarek: No właśnie chodzi o to, że tam gdzie fotografuję, nie zawsze da radę się odsunąć...
Na przykład dzisiaj, to mur bym musiał rozkuć. ;)
a mi brakuje
A ja się zgodzę z adamkiem. Analizując exify z 24-70L mogę tylko zatęsknić za szkiełkiem 40mm :(
Zwłaszcza że:
Pentax ma, Nikon ma (co prawda 45, ale zawsze szerzej niż 50...)
Tylko my tacy do tyłu. ;)
ps. a w sumie któryś z producentów niezależnych mógłby wyprodukować coś takiego. :)
A ja się zgodzę z adamkiem. Analizując exify z 24-70L mogę tylko zatęsknić za szkiełkiem 40mm :(
A co takiego jest w tych exifach, że powoduje Twoją tęsknotę za szkiełkiem 40mm :?:
A co takiego jest w tych exifach
Zgaduję: 95% zdjęć z ogniskową od 38 do 42 mm :mrgreen:
A co takiego jest w tych exifach, że powoduje Twoją tęsknotę za szkiełkiem 40mm :?:
ja także tego nie kumam...
ja także tego nie kumam...
ja tożie niet kumaju :evil:
Jarek Jaworski
02-10-2005, 23:16
podziwiam wasze dylematy ;), do 95% zdjec w reportazu uzywam 35 mm (glownie) i 50 mm - nie potrzebuje niczego innego, sporadycznie 24 mm i bardzo bardzo rzadko 200 mm, oczywiscie staloogniskowe i sa to ogniskowe do FF
No właśnie!
A tak byś miał 40, bądź 43mm (jak Pentax :) ) i zamiast 4 szkieł miałbyś trzy. :D
A w ogóle dobra, nudzi mi się i chciałem się oderwać od pracy. ;)
A tymczasem - do ciemni marsz :D
Adamek, a nie ma niczego na M42 co by spelnialo Twoich wymagan ? Wiem ze stracisz AF, ale mozesz zyskac potrzebna ogniskowa...
a ja szukam bardzo ostrej stalki w zakresie ktora mni einteresuje to 24 do 29 , ostatnio zauwazylem taka jedna 28 f1.8 dobre to jest? i czy jest cos ostrzejszego? swiatlo to drugorzedna sprawa najwazniekjsze dlamnie to ostrosc i kontrast
C41photocrew
03-10-2005, 09:21
hmm a sigma 24 f 1.8 calkiem fajne szkielko naprawde!
hmm a sigma 24 f 1.8 calkiem fajne szkielko naprawde!
jesli jest lepsza od canonowskiego szkla to biore
polaco: na pewno jest Helios. :lol:
Ale ja bym właśnie wolał jak już bym się miał pakować w M42 to coś bardzo dobrego, a nie kita od zenka....
podziwiam wasze dylematy ;), do 95% zdjec w reportazu uzywam 35 mm (glownie) i 50 mm - nie potrzebuje niczego innego, sporadycznie 24 mm i bardzo bardzo rzadko 200 mm, oczywiscie staloogniskowe i sa to ogniskowe do FF
Wszystko OK tylko napisz z jaką puszką. Bo ja np. ostatnio też jadę na 35 (Sigma 20/1.8@20D) :mrgreen:
Generalnie to dążę do kompletu Sigma 20, C35, C50, C85, C135 oprócz 50 wsio z L na końcu.
Dla mnie wystarczy. Dopiero po spłacie tego kompleciku będę ostro myślał nad kupnem nowej puszki.
ja szeroka stalke bede potrzebowal do D5
Jarek Jaworski
03-10-2005, 09:44
pisalem o sytuacji z analogiem, przy 20D jest to troche meczace i tak naprawde dopiero 5D przywroci rownowage, tylko ze trzeba bedzie zmienic szkla, na niestety duzo drozsze
dopiero 5D przywroci rownowage, tylko ze trzeba bedzie zmienic szkla, na niestety duzo drozsze
Nieeee, ja mam L-ki. Droższe szkła (widziałem zdjęcie z DsII z Zeiss chyba 21mm - szok) to dla mnie grubo za dużo.
Ja pstrykam sobie rodzinkę, nie uprawiam sportów extremalnych i nie sprzedaje worka kokainy dziennie :mrgreen:
Jarek Jaworski
03-10-2005, 10:07
tia, w usa jest troche bogatych ludzi :D niemniej $3500 to strasznie duzo, jak na polskie realia ekonomiczne reportazu, za ta kwote to kupie wszystkie potrzebne mi obiektywy staloogniskowe
Silent Planet
03-10-2005, 21:33
Może Mir-37B?
37mm... grubsza przejściówka z allegro i 40mm gotowe...