PDA

Zobacz pełną wersję : Co to za karta? Warto?

marcinicus
14-01-2010, 07:50
Witam.

Poniżej podaję link do aukcji. Nie znam tej firmy, nigdy też nie robiłem fotek na kartach CF. Czy warto zainwestować w tę kartę? Cena zachęcająca...

http://allegro.pl/item872736458_hurtowa_cena_compact_flash_8_gb_king _memory_x133.html

WaldekA
14-01-2010, 08:16
Podróba Kingstona. Moim zdaniem nie watro.

mk307
14-01-2010, 08:49
Trzeba szczerze powiedzieć że wszystkie te karty produkowane są w tych samych zakładach różnią się naklejkami i selekcją podczas testowania, te które nie przeszły jakościowego sita tworzy się dla nich nową nazwę i się sprzedają. Czasami jest tak że mniej znana firma jakościowo przebija te markowe, to tak jak z olejem do silnika wszyscy chcą Mobil, Castrol, dobry marketing sprzeda wszystko, podobnie z kartami. Cudowne , najlepsze są niby Sandisk, a ja bym nimi za psem nie rzucił, osobiście użytkuje od 3 lat karty PQI, jeszcze się nie naciołem, fakt faktem że co rok zmieniam na nowe, ale to tylko moje doświadczenie.

bigjon
14-01-2010, 08:57
Mam taka od roku i działa OK.

slavek_g
14-01-2010, 11:23
Mam taka od roku i działa OK.

działa OK? to znaczy jak? poradzi sobie z RAWami z 50D które ważą czasem w przedziale 20 - 30 MB?? jeśli sobie poradzi to jak? bo jak rozumiem prędkość zapisu to 20MB/s, czyli na takie większe zdjęcie potrzebuje 1,5 s. A może ja źle rozumuję?? Nadąży za buforem 50D?? Czy aparat będzie się zawieszał i czekał aż dane z buforu zostaną przeniesione na kartę....

akustyk
14-01-2010, 11:31
Trzeba szczerze powiedzieć że wszystkie te karty produkowane są w tych samych zakładach różnią się naklejkami i selekcją podczas testowania

zwlaszcza te karty na chipach MLC roznia sie od tych na chipach SLC tylko naklejka :lol:

Cudowne , najlepsze są niby Sandisk, a ja bym nimi za psem nie rzucił, osobiście użytkuje od 3 lat karty PQI, jeszcze się nie naciołem, fakt faktem że co rok zmieniam na nowe, ale to tylko moje doświadczenie.
tez mam PQI, mialem Kingstony, Leksary i Sandiski... wszystko dzialalo zawsze jak nalezy. natomiast zdecydowana nieprawda jest, ze dzialalo jednakowo. sa bardzo duze roznice miedzy kartami pod wzgledem predkosci.

działa OK? to znaczy jak? poradzi sobie z RAWami z 50D które ważą czasem w przedziale 20 - 30 MB?? jeśli sobie poradzi to jak? bo jak rozumiem prędkość zapisu to 20MB/s, czyli na takie większe zdjęcie potrzebuje 1,5 s. A może ja źle rozumuję??
na pewno. zobacz: http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9672
deklarowana predkosc ma sie bardzo roznie do rzeczywistej. moze byc zawyzona przez producenta, a moze byc tez po prostu tak, ze w konkretnym aparacie okreslony typ karty chodzi po prostu wolniej niz inny o jednakowej deklarowanej szybkosci

MM-architekci
14-01-2010, 11:31
predkosc zapisy to pojecie wzgledne , niema co wierzyc to co napisane na etykiecie

x133 to jedne z wolniejszych kart

jak ktos wywalil kase na 50d to chyba mozna dolozyc te 40 zl chocby do preteca x233

slavek_g
14-01-2010, 11:38
jak ktos wywalil kase na 50d to chyba mozna dolozyc te 40 zl chocby do preteca x233

ja myślałem o tej karcie po prostu jako alternatywie (o mało używanym zapasie za parę groszy) który w krytycznej sytuacji kiedyś może być wyciągnięty z najgłębszych zapomnianych czeluści torby :)

akustyk
14-01-2010, 11:43
ja myślałem o tej karcie po prostu jako alternatywie (o mało używanym zapasie za parę groszy) który w krytycznej sytuacji kiedyś może być wyciągnięty z najgłębszych zapomnianych czeluści torby :)
z tego punktu widzenia na pewno nie przesadzalbym z szarpaniem sie z kasa. jak ma lezec, to szkoda na to nadmiernie wydac.

z drugiej strony... niech Ci sie zdarzy to wyciagnac i zrobic zdjecie, ktore naprawde bedzie warte zachowania. czy warto oszczedzic nawet te 15zl do rzeczywistego Kingstona? albo AData, ktore tez jest zupelnie przyzwoitej jakosci a nawet tansze (widze na allegro po 57 PLN)?

osobiscie bym te kilka zlotych dorzucil. dla swietego spokoju. najprawdopodobniej kazda z tych kart spelnila by swoja role, ale to ryzyko wpadki wydaje mi sie mniejsze w przypadku firm, z ktorymi juz mam dobre doswiadczenie

marcinicus
14-01-2010, 12:24
Tak więc nie będę ryzykował. Kupiłem Kingstona...

daviddark
14-01-2010, 12:40
Nie dość że podróbkowo podjeżdża pod Kingston .. to jeszcze pod Sandisk (ExtremeIV :)) dobre :)
Ja zakupuję takiego typu rzeczy w sprawdzonych miejscach i tak Sandisk 16GB EX IV 400X 60MB/sec UDMA.. kosztował mnie ... 300 PLN :)

slavek_g
14-01-2010, 12:54
kosztował mnie ... 300 PLN :)

to bądź kolegą i podziel się informacją kto sprzedaje tak tanio :)