Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wbudowana lampa, wyzwolenie di622

argoncyc
11-01-2010, 22:19
Witam

Mam pytanie, czy da się wyzwolic nissina z wbudowanej lampy 50d tak, aby na zdjeciu nie byl uwieczniony blysk z aparatu, tylko z lampy stojacej wlaczonej w tryb slave.

fabrykant
11-01-2010, 23:01
W skrócie- nie. Jeżeli ustawisz korektę błysku lampy w aparacie na maksymalne niedoświetlenie, jeżeli oprócz obydwu tych lamp będzie oświetlać scenę jakieś dodatkowe stałe żródło światła (żarówki, światło dzienne) to masz szansę zminimalizować światło lampy błyskowej. Innego sposobu nie mogę za bardzo wymyśleć- lampa bije dokładnie w tą samą stronę w którą patrzy obiektyw, a zasłonić jej nie można, bo jej Nissin nie będzie widział. O! Mam jeszcze jeden dość kłopotliwy sposób- użyj małego lusterka pod kątem 45 stopni odbijając błysk lampy wbudowanej w górę- jedyny problem to tak ustawić Nissina żeby tym błyskiem się wyzwolił.
Nie jestem specem od lamp, niestety, kombinuję tylko na bieżąco- może ktoś będzie lepszy...

Kito
12-01-2010, 14:25
w sumie da się. robiłem ostatnio zdjęcia dymków gdzie światło musi padać z tyłu pod kątem. Musiałem wyeliminować światło z przodu więc na lampę wbudowana założyłem po prostu rurkę i skierowałem ją w bok w stronę nissina. tandetnie wygląda ale działa ;-)

Matt_K-K
12-01-2010, 14:29
A czy tego z tego Nissina da sie wyzwolic 430ex [ ktora dziala tylko jako slave ] ? Bo na odwrot to bym sie nie spodziewal..

PawelB
12-01-2010, 14:39
Ustawienie lamp master/slave dotyczy tylko bezprzewodowego pomiaru E-TTL. Nissin ma zwykłą fotocelę reagującą na błysk. Tyle że prawdopodobnie wyzwoli się na przedbłysk pomiarowy, bo chyba nie ma ustawienia żeby reagował na drugi błysk. Ewentualnie możesz ustawić430 ex w tryb M, wtedy będzie jeden błysk i Nissin wyzwoli się we właściwym momencie, ale tracisz pomiar TTL.

Lukaasz
12-01-2010, 15:20
Matt zerknij tutaj jak chcesz, temat podobny, może się czegoś dowiesz :)
http://canon-board.info/showthread.php?t=38444

iso
12-01-2010, 15:54
Ustawienie lamp master/slave dotyczy tylko bezprzewodowego pomiaru E-TTL. Nissin ma zwykłą fotocelę reagującą na błysk. Tyle że prawdopodobnie wyzwoli się na przedbłysk pomiarowy, bo chyba nie ma ustawienia żeby reagował na drugi błysk. Ewentualnie możesz ustawić430 ex w tryb M, wtedy będzie jeden błysk i Nissin wyzwoli się we właściwym momencie, ale tracisz pomiar TTL.

Na odwrót. Nie reaguje na zwykły błysk, tylko błysk z przedbłyskiem w ttl - mimo że podczas prac jako off-shoe ustawiamy w niej moc manualnie.