Zobacz pełną wersję : Raw + L
aloevera
11-01-2010, 10:01
Witam, wróciłam właśnie z gór i mam problem. Otóż, ustawiłam w ustawieniach jakość zdjęć na RAW + L (mam 450d) i po zgraniu na komputer byłam przekonana, że będą pliki .jpg jak i pliki .cr2 czyli RAW a tu tylko mam podwójne jpg,. Chciałam trochę obrobić jako HDR ale wiadomo, bez RAW się nei da, czy ktoś mi coś może poradzić?
Jak miałam ustawione tylko na RAW to było w porządku. były same Rawy....
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
HDR da sie zrobić i z jednego jotpega...
Kerami82
11-01-2010, 10:06
Musisz ściągać z aparatu rawy jakims dedykowanym programem a nie samym oprogramowaniem windowsa. Ściągnij sobie jakieś oprogramowanie Canona. Mimo ze w windowsie to wygląda na dwa jpgi to możesz być pewien że są też tam rawy. Pozdrawiam
Ale masz wlaczone pokazywanie rozszerzen plikow?
aloevera
11-01-2010, 10:17
Wolę robić HDR z Rawa i nie wiem czy mam włączone pokazywanie rozszerzeń plików - nie wiem o co chodzi za bardzo :(
ściągnę zaraz jakieś oprogramowanie i spróbuje. Jak będę miała jeszcze pytania to napiszę a póki co to bardzo dziękuję :)
Czytnik, czytnik, czytnik...
Kosztuje grosze, nie ma problemu z rawami, oszczędzasz akumulator aparatu, idzie szybciej, nie wymaga ściągania jakiegokolwiek oprogramowania.
A z jpegów hdr'ów się nie robi.
MaXi_JaZz
11-01-2010, 10:28
Ściągnij i zainstaluj:
http://software.canon-europe.com/software/0033279.asp
i jeszcze raz pobierz zdjęcia z aparatu ;)
aloevera
11-01-2010, 10:28
No tak tylko na czytnik tzreba czekać....
Bardzo proszę doradzić mi jakiś czytnik bo sie w ogóle na tym nie znam a póki co jakieś oprogramowanie żebym mogła odzyskać te swoje rawy... :( bo jestem początkująca i nic nie mogę znaleźć :(
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ściągnij i zainstaluj:
http://software.canon-europe.com/software/0033279.asp
i jeszcze raz pobierz zdjęcia z aparatu ;)
super, dziekuję, zaraz spróbuje :D
Cena czytnika przekłada się na szybkość z jaką będziesz pobierać dane z karty.
Na początek kup jakikolwiek.
Nie musisz na nic czekać, idź do jakiegoś MM czy innego marketu i odżałuj te 20zł.
Szanowny Kolego,
najprościej po prostu skorzystać z oprogramowania, które już masz, bo otrzymałeś je wraz z aparatem - a mianowicie EOS Utility, ZoomBrowser, DPP itd.
Pozdrawia Leopold
Ja mam Macintosha wiec nie pamietam jak sie wlancza w Windows rozszerzenia plikow (gdzies w Exploratorze chyba - nie Internet Explorer!). Jesli tego nie masz wlaczonego to pewnie widzisz po prostu 2 takie same miniatury i jedna z nich bedzie jpg a druga cr2. Ale najlepiej zainstaluj sobie soft Canona tak jak radzili inni.
aloevera
11-01-2010, 10:46
Zainstalowanie z podanego linka i wgranie zdjęć od nowa nic nie dalo a z dołączonego oprogramowania mam tylko Set up your photography a reszta nie służy do edycji, instrukcje itp :/
ech to też nie służy do edycji :(
panel sterowania/opcje folderów/widok
odznacz - ukryj rozszerzenia znanych typów plików
polecam EOS Utility dostarczone z aparatem
aloevera
11-01-2010, 13:19
ah, załamałam się... komp widzi RAW`y bo jak tylko na nie miałam ustawione było OK, wgrałam to Utility bo jednak znalazłam, staram się z tym zapoznać....:confused:
Ludzie.. czytajcie uwaznie. (leopold i kilku innych) . przeciez autor posta jest Kobietą co wynika z form uzywanych, a wy wszyscy odpisujecie jak byscie odpawiadali koledze. To tak OT
aloevera
11-01-2010, 13:38
Dziękuję wszystkim Canon utility wreszcie zauważył RAW`y, dziękuję baaaaaaaaaardzo:razz::razz::razz:
...przeciez autor posta jest Kobietą co wynika z form uzywanych, a wy wszyscy odpisujecie jak byscie odpawiadali koledze. To tak OT
Zdjęcia robi się aparatem (sprzęt), głową (idea) i rękoma (manipulatory), więc na inne szczegóły, niewątpliwie niezwykle interesujące w innych okolicznościach, w dyskusjach o fotografii po prostu nie zwracamy uwagi :)
Pozdrawia egalitarny Leopold
PS. A na poważnie, Szanowną Koleżankę serdecznie przepraszam za pomylenie z czymś tak niedoskonałym, jak mężczyzna
przeciez autor posta jest Kobietą co wynika z form uzywanych, a wy wszyscy odpisujecie jak byscie odpawiadali koledze.
a co za różnica: z tyłu to samo, z przodu pasuje :)
To ja może wytłumacze koleżance łopatologicznie, bo sam miałem kiedyś taki problem:
Nasz kochany sytem windows, z jakiś sobie tylko znanych przyczyn przy współpracy z aparatami, po bezpośrednim wejściu na kartę przez sprzęt foto nie widzi rawów tylko miniaturki które są w nim zaszyte. Ja w linuksie (ubuntu 9.10) nie mam tego problemu i podejżewam że ma to związek z ty iż aparat sam odczytuje te miniaturki jak robimy podgląd na wyświetlaczu, przez co może ukochane okienka źle odbierają informację o pliku. Najprostrzym i najtańszym rozwiązaniem jakie mi do głowy przychodzi jest poprostu zakup czytnika o jakim koledzy już wcześniej pisali. wystarczy 20zł podłanczamy czytnik w niego kartę i bez problemu zgrywamy na twardziela RAWY.
Pozdrawiam serdecznie!
To ja może wytłumacze koleżance łopatologicznie, bo sam miałem kiedyś taki problem:
Nasz kochany sytem windows, z jakiś sobie tylko znanych przyczyn przy współpracy z aparatami, po bezpośrednim wejściu na kartę przez sprzęt foto nie widzi rawów tylko miniaturki które są w nim zaszyte. Ja w linuksie (ubuntu 9.10) nie mam tego problemu i podejżewam że ma to związek z ty iż aparat sam odczytuje te miniaturki jak robimy podgląd na wyświetlaczu, przez co może ukochane okienka źle odbierają informację o pliku. Najprostrzym i najtańszym rozwiązaniem jakie mi do głowy przychodzi jest poprostu zakup czytnika o jakim koledzy już wcześniej pisali. wystarczy 20zł podłanczamy czytnik w niego kartę i bez problemu zgrywamy na twardziela RAWY.
Pozdrawiam serdecznie!
Lepiej już nic nie tłumacz, bo przez Twoją ortografię to trudno mi dojść do siebie, po tym co przeczytałem.
A swoją drogą powinny być jakieś kary od admina za takie byki ortograficzne, to jest publiczne forum i myślę że ludzie którzy tu zabierają głos mogą sprawdzić pisownie zanim coś napiszą.
To nie jest śmietnik.
Na przyszłość, przed założeniem nowego wątku, radzę najpierw zapoznać się z zawartością forum, szczególnie z PRZYKLEJONYMI wątkami: http://canon-board.info/showthread.php?t=29087
Ewentualnie przeszukać forum: http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20