Zobacz pełną wersję : AE-1 nie pstryka
witajcie,
sam nie wiem, mam ochote napisac jak strasznie mnie to wszystko wkurzylo ale daruje sobie.
Moj ukochany analog Canon AE-1 chodzil bez zadnej awarii, do dzis. Mierze swiatlo, ustawiam ostrosc naciskam spust i... i nic. Nie reaguje. Choc jeszcze rano bylo wszystko ok. Wszystko wyglada sprawnie :/ bateria choc wiekowa, niby w porzadku. A aparat nagle przestal pstrykac. Swiezy film.. no.
Jakies propozycje?
Janusz Body
11-01-2010, 12:39
Zmień baterię albo podłącz zasilanie 6V z np. paluszków.
EDIT: Do pracy elektroniki potrzeba niewiele prądu do silniczków naciągu migawki i transportu filmu i owszem, trzeba sporo.
zgadzam się z Januszem. niestety puszki serii A potrzebują dużo prądu, żeby się otworzyć. przerobiłem to kilka razy, elektronika działała i tyle.
ja niestety miałem taką przypadłość, że po otwarciu migawki już jej nie zamknął i musiałem go wyrzucić. nikt jej nie chciał naprawić.
dziekuje za odpowiedzi, podlaczylem pod zasilacz 6V i dziala. Wina baterii choc miernik pokazywal dobry stan, duzo halasu o nic.
...lecz... bylem u zegarmistrza, jednego, drugiego, czwartego - bateria strasznie nietypowa, jeden ja mial za 55zl drugi oferowal mi dwie 3V po 20zl jedna... jak na razie latam z 4 paluszkami i tasma samoprzylepna i czekam na przesylke z allegro
dziekuje za posty
ja niestety miałem taką przypadłość, że po otwarciu migawki już jej nie zamknął i musiałem go wyrzucić. nikt jej nie chciał naprawić.
Trzeba było wrzucic hasło, ja juz jednego AE-1 rozebralem i zlozylem. Drugiego mam na czesci. AE-1 to klasyk i warto go miec chocby do gabloty, na co dzien i dla siebie mam przy sobie AE-1P, bo czarny i jakos praktyczniejszy. Mieciutka chodza spusty i migawki w tych Canonach, nie to co lametka.
Tak w temacie części.
Ma ktoś może zbędną matówkę do AE-1 PROGRAM?
Chętnie bym odkupił.
analogforever
16-01-2010, 14:03
Co Ci się stało z matówką ? ze chcesz nową kupić,cieżko będzie
Tak w temacie części.
Ma ktoś może zbędną matówkę do AE-1 PROGRAM?
Chętnie bym odkupił.
najlepiej bedzie szukac takich aukcji
http://allegro.pl/item873987706_canon_ae_1_samo_body.html
32zl i jest body na czesci
Calik w sklepie czarno-białe mają srebrówki VARTY 4SR44 ( PX28 ) za około 20zł. ponieważ ma 3 aparaty na takie baterie, zawsze je kupuję i jestem zadowolony że hej!