Zobacz pełną wersję : Nikoniarze - mniejszość:)
Dzisiaj bylem na pierwszym zjezdzie w szkole (Akademia Fotografii) i prowadzilismy dyskusje miedzy innymi kto jaki ma sprzet i okazalo sie ze z około 60 osob, prawie 90% mialo Canona potem Minolta i jeszcze dalej Nikon.
Znaja sie na rzeczy:)
Dzisiaj bylem na pierwszym zjezdzie w szkole (Akademia Fotografii) i prowadzilismy dyskusje miedzy innymi kto jaki ma sprzet i okazalo sie ze z około 60 osob, prawie 90% mialo Canona potem Minolta i jeszcze dalej Nikon.
czy ba rzeczy się znają to można polemizować a na sprzęcie pewnie też, ale to dobrze że Canon jest pierwszy :) chba się jednak znają :mrgreen:
i co z tego wynika?
na poczatku wrzesnia bylem na calodniowym foceniu w Krakowie. w ciagu dnia posiadaczy wszelkich Sikonow widzialem mniej wiecej tyle co posiadaczy 10D/20D. na ta garstke osob przypadaly chmary osobnikow ujezdzajacych dzielne trabanty (glownie te nowe) - w stosunku 10 trabanciarzy na 1 osobe posiadajaca ktoregos Nikona badz solidnego Canona.
z kolei na Singapurze widzialem 1 uzytkownika Canona (i to juz z grubej rury bo 1D) a wszedzie po miescie latali sympatycy plastikowych wydmuszek z zoltym paskiem. no, w jednym miejscu byl Azjata z jakims powazniejszym Nikonem (moze D2X moze D2H, nie przygladalem sie, bo zdjecia robilem)... czyli tam w zasadzie proporcja wyglada odwrotnie...
co z tego wynika... nie wiem... ide na kawke :D
w sumie nic z tego nie wynika, Canon jest bardziej popularny. Mnostwo ludzi mialo 350D - pewnie dlatego ze jest w miare tani. Moze gdy nasz narod sie wzbogaci to bedziemy kupowac lepsze puszki
nic nowego nie wymyśliłes ;)
widze ze jakos niechetnie jestescie nastawieni do rozmowy, proponuje usunac watek
Marcoone
01-10-2005, 20:08
Myślę, że nie ma co tak brac do siebie braku zainteresowania wątkiem. W temacie Canon kontra reszta świata powiedziano już wiele (nie tylko na tym forum) więc w zasadzie nie ma co się powtarzac.
nie no dałeś info i fajnie ale wiesz temat był wiele wiele razy poruszany więc po co znowu mówić ze CANON RULEZ
https://canon-board.info/imgimported/2005/10/icon_twisted-2.gif
źródło (http://www.canon-board.info/images/smilies/icon_twisted.gif)
ms714033
01-10-2005, 20:30
Dzisiaj bylem na pierwszym zjezdzie w szkole (Akademia Fotografii)... :)
Skoro nikt nie chce podjąć tematu i nie wie o co chodzi to może chociaż ja skorzystam i poproszę o bliższe info o tej szkole. hmmm.... może na PW.
Z góry serdeczne dzięki.
Pozdrawiam.
To tak jak w kazdej normalnej spolecznosci: promil elity, pare procent wyksztalconych, no i te masy pospolite...
To tak jak w kazdej normalnej spolecznosci: promil elity, pare procent wyksztalconych, no i te masy pospolite...
a TY znowy opinia co zawsze :?
a TY znowy opinia co zawsze :?
jakbys sie najaral tyle stuffu tez bys takiego glupoty powtarzal... ;-)
trzeba sie cieszyc czyims szczesciem :D np. tacy polnocnoamerykanscy Indianie uwazali szajbnietych za swietych i otaczali szczegolna czcia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
chociaz czasem to pn, moglbys sie tym zielskiem podzielic :roll:
jakbys sie najaral tyle stuffu tez bys takiego glupoty powtarzal... ;-)
trzeba sie cieszyc czyims szczesciem :D np. tacy polnocnoamerykanscy Indianie uwazali szajbnietych za swietych i otaczali szczegolna czcia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
chociaz czasem to pn, moglbys sie tym zielskiem podzielic :roll:
Przepraszam, znaczy sie co, uwazasz, ze w spoleczenstwie pospolite masy sa mniejszoscia, a przewazaja swiatli, madrzy i wyksztalceni? A nas tylko oczy myla?
Skoro twierdzisz, ze to co powiedzialem to glupoty.
Przepraszam, znaczy sie co, uwazasz, ze w spoleczenstwie pospolite masy sa mniejszoscia, a przewazaja swiatli, madrzy i wyksztalceni? A nas tylko oczy myla?
a nie... ja nie do tego akurat fragmentu... :-) ja do: "to tak jak..."
Tomasz Golinski
02-10-2005, 00:01
poszło do: http://canon-board.info/showthread.php?t=5744
widze ze jakos niechetnie jestescie nastawieni do rozmowy, proponuje usunac watek
A po co rozmawiac w watku z ktorego nic nie wynika a ktory w trollowaty sposob moze przyczynic sie do tysiecznej z kolei wojenki systemowej.
Pn_ juz zaczyna, zaraz rzuca sie kolejni elitarni :? i trzeba bedzie zamykac.
a nie... ja nie do tego akurat fragmentu... :-) ja do: "to tak jak..."
No bo tak to na swiecie jest :-)
A co ma do tego sprzęt ????????????? Co z tego że są w mniejszości???? Nius roku!!!
Nie liczy się kto ma jaki sprzęt ale jakie zdjęcia robi!!! Znam Nikoniarzy którzy robią takie zdjęcia żeby wam oko zbielało.
Ale niema to jak sobie morale podnieś w ten sposób co?
"Moja jest racja i to święęęęęęta racja!!!" :)
Nie liczy się kto ma jaki sprzęt ale jakie zdjęcia robi!!! Znam Nikoniarzy którzy robią takie zdjęcia żeby wam oko zbielało.
ja znam Polaroidziarzy, ktorzy robili swietne zdjecia... Pentaksiarzy, Minolciarzy, Rolleiarzy, Linhoffiarzy itd. itp.
ale jak to sie ma do oryginalnego postu to nie wiem. tam bylo tylko o posiadanym sprzecie. nic o tym, ktory czy ktorego uzytkownicy rzekomo robia lepsze zdjecia... :(
Ale niema to jak sobie morale podnieś w ten sposób co?
"Moja jest racja i to święęęęęęta racja!!!" :)
a tak konkretnie, to moze napisz do kogo byl ten tekst adresowany... bo ja na tej samej zasadzie moge napisac "bo u was bija murzynow". z czego kompletnie nic nie wynika
Przeczytaj sobie pierwsze trzy posty w tym wątku, tytuł ... i co jakie wrażenia?
Bo moje odczucia są takie: "My mamy Canony a cała reszta się nie zna na rzeczy i należy ich wysmiewać."
Z grubsza coś takiego.
A konkretnie, ten tekst dedykuję wszystkim fanatykom.
A trochę to jednak wynika.
Wojenki systemowe mają swe źródło we frustracji. Wydajemy kupę kasy na swoje Canony lub Nikony. A firmy mają nas głęboko w d....e. Bo nie jesteśmy dla nich właściwym segmentem. Gdzieś po środku. Ni to profi (>20k) ni to amator (<2k). A wiadomo, po środku są wysokie oczekiwania (bo coś się już wie) zestawione z niezbyt dopracowanym sprzętem. Nie było by wojenek systemowych, gdyby nasz sprzęt był dopracowany. Płacę 6k i za to mam absolutnie pewnie i niezawodnie dzałające funkcje i możliwości adekwatne do kasy. Bez niedoróbek i konieczności regulacji.
Może trochę nie na temat, ale taki mam nastrój w niedzielę przed obiadem.
Przeczytaj sobie pierwsze trzy posty w tym wątku, tytuł ... i co jakie wrażenia?
Bo moje odczucia są takie: "My mamy Canony a cała reszta się nie zna na rzeczy i należy ich wysmiewać."
Z grubsza coś takiego.
A konkretnie, ten tekst dedykuję wszystkim fanatykom.
przytaczam odpowiedz numer 2:
No i?
coz za rzut na rozszarpanie biednych Sikoniarzy... normalnie az sie od tej agresji rzucilem bronic uciskanych mniejszosci :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Widzisz wprost przeciwnie. To ci którzy zakładają takie wątki maja jakieś kompleksy. Ja robię zdjęcia 350ką, wcześniej miałem AE-1, ale nigdy nie twierdziłem że ktoś sie nie zna bo robi Nikonem.
Akustyk a co miałem napisać przeczytaj post pierwszy i trzeci. Więc proszę bardzo.
Akustyk a co miałem napisać przeczytaj post pierwszy i trzeci. Więc proszę bardzo.
no i na podstawie dwoch glupich odpowiedzi (na ktore przypada zreszta N krytycznych) oceniasz wszystkich uzytkownikow forum... bez przesady...
Akustyk a gdzie napisałem że wszystkich użytkowników forum???
Napisałem wyraźnie że "dedykuję wszystkim fanatykom".
No ale jak juz napisał mmsza "...uderz w stół..."