PDA

Zobacz pełną wersję : Rozbudowa systemu foto

mike21
10-01-2010, 22:02
Witam. Planuje rozbudować troszkę mój system foto i związku z tym mam troszkę pytań o sprzęt. Myśle, nad czym solidniejszym z wyższej półki by sprzęt spełniał swoja funkcje i mógł posłużyć dłuższy czas.

Posiadam obecnie C50D szkła Sigma 10-20mm , C85 1,8 1x lampę 580EX2 parasol statyw kabel synchro 10m.

a) I teraz zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem 2 lamp jedna myślę 580EX II i druga słabszą 430EX2 i do tego softbox. Jedna 580 jako główne światło druga 580 jako światło dopełniające i nie tylko a 430 do modelowania sylwetki. Teraz pytanie, jaki softbox nada się najlepiej w plener? Chodzi o wymiary firmę może jakiś zestaw o cos porządnego ze stabilnym statywem pod ten system.

b) Do tego wyzwalacz radiowy i tu zaczynają się schody, bo nie wiem, co wybrać nadajnik 1x Poczet Wizard MiniTT1 i 3x Pocket Wizard FlexTT5, czy lepiej wziąć 4 Pocket Wizard FlexTT5? Głownie chodzi mi jak ten system się spisze z tymi lampami pod body 5d mark 2? Bo właśnie planuje zmianę aparatu więc wole się upewnić. Cos wyczytałem, że jedni mieli problem pod tym body i pod lampa 580m EX2 a inni chwalili wjec jak to naprawdę jest? A jeszcze pytanie czy faktycznie wersja z USA spisuje się pod tym systemem gorzej niż wersja Europejska?

C) Planuje jeszcze dokupić stałke do portretu i zastanawiam się nad C50mm 1,4 lub Sigme 1,4 Ale z sigma to ponoc loteria? Oczywiście wszystko z myślą pod 5dmark 2

d) Do tego oczywiście solidny statyw co możecie polecić? Na czym pracujecie? Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

madc0w
10-01-2010, 22:29
50mm pod FF to portretu nie tege 85mm o wiele lepiej

Co do lamp to w plenerze chcesz je stosowac? Nie lepiej kupic cos np. quantuum dual power (aku + normalne gniazdko sieciowe + 12v)? + jakis softbox? Masz wieksza moc, cene podobna a do tego lampe studyjną jakby nie było z duzymi mozliwosciami rozbudowy.

daviddark
10-01-2010, 22:39
Do portretu raczej 85mm F/1.8 na FF jak mówi madc0w..
Do pleneru statyw + 580EXII :) + parasolka da rade spokojnie

Tutaj link fotki 5D2+ 50mm F/.4@1.6 - http://www.sentymentalni.com/allbert/IMG_0221_resize5.jpg
- perspektywa może być lekko .. hm nieportretowa - dlatego 85mm będzie jak znalazł (zawsze możesz kupić 50 1.8 żeby spróbować kosztuje grosze)

zaitsev
10-01-2010, 22:42
C) Planuje jeszcze dokupić stałke do portretu i zastanawiam się nad C50mm 1,4 lub Sigme 1,4 Ale z sigma to ponoc loteria? Oczywiście wszystko z myślą pod 5dmark 2
50mm do portretu na FF? Zdecydowanie nie ta ogniskowa. Masz przecież świetne 85/1.8, które dostaje kopa na pełnej klatce. A nawet bym się pokusił o 135/2L.

Peterka
10-01-2010, 22:55
Co do statywu, to może 055XPROB i głowica w zależności od upodobań?

mike21
10-01-2010, 23:03
Dobrze to z obiektywem narazie sie wstrzymam skoro jest 85mm.

Teraz prosze o pomoc z tym oswietleniem? To w co lepiej zainwestować? Czy to moje roziwazanie sie nada z 3 lampami wplener czy przesadzilem? I co z tym wyzwalaczem w tej konfiguracji z 580ex i 5d? Wczesniej wsponiano o lampie Quantuum mozna prosic o przykład i da sie ja wyzwolic PW?

Widze teraz na stronce oswietlenie i chyba takie cos by mi własnie wystarczyło. Teraz pytanie ;

Widac że jest to wlasnie jakaś lampa Quantuum z softboxemi jeden flesh którego juz posiadam parasolke również. Może ktos orientuje sie co to za model? I czy taka lampe wyzwala sie normalnie PW?

http://www.ornatbros.pl/