Zobacz pełną wersję : Jakich ogniskowych używam? jak sprawdzić?
mastercheat
10-01-2010, 15:31
Czy macie może jakiś prosty sposób na sprawdzenie jakich ogniskowych używacie najczęściej?
Oczywiście chodzi mi o obiektywy zoom.
Chciałbym sprawdzić z czego najczęściej korzystam, żeby wiedzieć w jaie stałki najlepiej inwestować.
maciej76
10-01-2010, 15:35
Żarty sobie robisz?
preinwher
10-01-2010, 15:37
Takie pytanie po ponad dwustu postach ? :)
mastercheat
10-01-2010, 15:38
Jak bym mobie robił żarty to bym napisał: Przychodzi baba do lekarza...
Natomiast ja pytam czy jest jakiś programik który potrafi zrzucić dane statystyczne z Exif-ów ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ok jest niby jakiś EXIF Viewer 2 no ale Raw-ów on nie czyta.
Exposure Plot
Zaraz sprawdzę czy RAWy czyta.
@Edit: Niestety tylko JPGi. Ale z drugiej strony to chyba nie jest problem wyeksportować jakieś bardzo małe JPGi i z nich wyciągnąć?
Żarty sobie robisz?
Takie pytanie po ponad dwustu postach ? :)
Co w tym złego, że pyta? :roll:
Jeśli chodzi o to, że pytanie się już wcześniej pojawiło, to się zgadzam. Ale jeśli nie, to nie wiem co te posty wnoszą...
ostrowin
10-01-2010, 16:25
Nie wiem czy o myślę o tym samym,ale chodzi ci o to żebyś widział jaka ogniskowa była ustawiona podczas wykonywania zdjęcia???.Jeżeli tak to wystarczy zainstalować do Irfan View wtyczkę do Exifów i w ustawieniach =>zakładce "full screen" ustawić wyświetlanie ogniskowej.Lecz działa to tylko jeżeli przeglądasz zdjęcia na pełnym ekranie.
dangorka
10-01-2010, 16:33
A przypadkiem Lightroom albo Bridge nie mają takiej opcji?
A w Adobe Bridge? tam jest opcje sortowania fotek wg roznych parametrow, nie sprawdze teraz bo nie mam Bridga na lapie.
Sie spoznilem :)
Handelson
10-01-2010, 16:40
Adobe Bridge ma na pewno takie sortowanie. Jeśli masz to po problemie ;)
mastercheat
10-01-2010, 17:01
Dzięki, sprawdzę tego Bridge-a
W LR nie mogę czegoś takiego wyczaić. Jedynie da się rozdzielić no to którym obiektywem było robiono. a tak to pojedynczo można sobie sprawdzić (przy kilku tysiącach fotek to nie da rady :))
A z tych fotek które mam już w JPG to wyszło mi w EXIF Vierwer (3200 zdjęć) że najwięcej na 50 mm następnie 135 mm, a z szerokich kątów to 17mm. (wszystko na cropie) i jednak większość fotek tokina 50-135 (ciekawe czy to wynika z tego że z Toiny wychodzą lepsze z zdjęcia niż z Tamrona, czy z tego że lubię węższe kadry i fofki robione z dalszej odległości...
Wychodzi na to że w zasadzie jeżdżę po skrajnych ustawieniach moich szkieł.
ale przynajmniej wiem teraz że jakbym miał kupować stałki po FF to 24+85+135 :)
Wykresik (poniżej 12 mm to chyba są fotki bez exif gdzie zczytuje 0)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.fotoshock.pl/simpleviewer/fot/ogniskowe.JPG)
Exif Stats Utility (http://www.thezeal.com/software/index.php?Exif_Stats_Utility), działa z RAW-ami.
Eberloth
11-01-2010, 14:40
Ja tam bez żadnego softu wiem, że nie używam wcale ogniskowych powyżej 90 mm. Bo nie mam :mrgreen:
ExposurePlot. Da nie tylko informacje o ognisowych, ale czasach, ISO itp.
mastercheat
11-01-2010, 16:41
ExposurePlot - fajna sprawa. Szkoda ze nie czyta RAW
Exif Stats Utility - graficznie nie przedstawia nic, ale za to działa z RAW. Jak będę w domku to zobaczę jak sobie radzi z dużą liczbą plików
W DPP jest to kombinacja ctrl+"i".
Irfan wyświetla Rawy.
W trybie okienkowym "i", a potem "x" -> wyświetla się EXIF.
Dla trybu pełnego należy wpisać $E37386 w Properties/ FullSreen /Show Text. Ja wpisałem tam sobie na stałe
$W x $H $X
$D$F
FC $E37386 TV $E33434 AV $E37378 IS $E34855
MD $E272
Kolejno
(szerokość, wysokość, numer zdjęcia w katalogu
ścieżka
ogniskowa, czas, przysłona, iso
model aparatu)
Irfan to moim zdaniem najbardziej uniwersalna/szybka/sprytna/darmowa przeglądarka. Obsługuje bez problemu profile i jeszcze parę innych rzeczy ( skalowanie wg. alg. Lanczosa, wsady, prezentacje do "exe")
Eberloth
11-01-2010, 21:04
Irfan wyświetla Rawy.
Na pewno? A nie jpega zaszytego w RAW-ie?
tak o ile zassiesz packa z pluginami:
http://www.irfanview.com/plugins.htm
CRW - (version 4.22): allows IrfanView to read Canon CRW/CR2 files (high resolution image version)
Irfan wyświetla Rawy to był skrót myślowy.
Owszem, bez plugina 4.22 wyświetla tylko zaszytego jpg. Osobiście wystarcza mi jpg bo używam podglądu Raw do kasowania zdjęć (bez potwierdzenia i bez pośrednictwa kosza) które od razu uważam za słabe. Jpg wyświetla się szybko, a na tym etapie Raw nie jest mi potrzebny.
W jaki sposób zmusić IrfanView do pokazywania "prawdziwych" zdjęć a nie tylko zaszytych w nim jpg? Mam plugin, wrzuciłem biblioteki do odpowiednich folderów ... i dalej nie widzę różnicy.
Poradziłem już sobie .... ale działa to kooooooszmarnie wolno. Lepiej zostawić podglądy jpg.
W jaki sposób zmusić IrfanView do pokazywania "prawdziwych" zdjęć a nie tylko zaszytych w nim jpg? Mam plugin, wrzuciłem biblioteki do odpowiednich folderów ... i dalej nie widzę różnicy.
Wyłączyć "Try to load embedded prewiev..."
Od razu dodam, że Raw wyświetla się baaaardzo wolno i dodam, że nie ma większego sensu wyświetlać Raw bo w IF zaszyty jpg jest taki sam jak pokazany Raw tylko mniejszy.
IF może uzyć automatycznego balansu bieli dla Raw i wtedy może być różnica między zaszytym jpg, a Raw.
Wszelkie zmiany dokonane prze DPP, ACR itd. nie będą widoczne. W skrócie Raw z aparatu = zaszyty jpg.
(...)ale przynajmniej wiem teraz że jakbym miał kupować stałki po FF to 24+85+135 :) (...)
swietny zestaw. polecam :)
Do automatycznego przeczytania exifów można użyć programu dcraw.
Posiada on opcje -i -v które nie powodują konwersji, a tylko identyfikację pliku.
Po połączeniu z findstr można odfiltrować np. tylko nazwę pliku i ogniskową, a potem wrzucić to np. do excela, calca itp.
Przykład
D:\DCRAW>dcraw -i -v d:\Photo\2009\2009_05_01\*.*| findstr "Filename Focal"
Filename: d:\Photo\2009\2009_05_01\2009_05_01_0060.CR2
Focal length: 18.0 mm
Filename: d:\Photo\2009\2009_05_01\2009_05_01_0062.CR2
Focal length: 27.0 mm
Filename: d:\Photo\2009\2009_05_01\2009_05_01_0063.CR2
Filename: d:\Photo\2009\2009_05_01\2009_05_01_0063.JPG
Witam!
Dobre i pomocne pytanie w wątku. Wyniki dużo mi pomogły. Korzystając z bazy zdjęć na przełomie dwóch lat i progamu ExposurePlot wynika, że ogniskowa 50mm to moja zwyciężczyni.
Czuję, że zaraz pozbędę się jednego słoika... Bardzo pomocny wątek. Dzięki.