Zobacz pełną wersję : Zdjęcia 1920x1080
Witam Wszystkich
Mam pytanie, fotografuję( jeżeli tak można nazwać to co robie:)) canonem 450D,pliki zapisuje w RAW'ie po czym nie zmieniając rozdzielczości dokonuje pewnych zmian, chciałbym je przeglądać zapisując uprzednio na penie w teliwizorze w formacie 1920x1080 i tutaj pojawia się moje pytanie, jak uzyskać taką rozdzielczość?? jeżeli w którymś z programów edytuje foto i ustawiam jeden z boków na wskazaną rozdzielczość i zachowując proporcje to i tak na telewizorze co logiczne zostają przy wyświetlaniu czarne boki, jak ustawić taką rozdzielczość zachowując proporcje by zdjęcie wypełniało cały wyświetlacz LCD w Tv? pewnie mocno to zagmatwałem ale może ktoś pomoże
Z góry dziękuje
Da__FreaK
08-01-2010, 13:02
Full HD foto ?:D
Janusz Body
08-01-2010, 13:02
Witam Wszystkich
Mam pytanie, fotografuję( jeżeli tak można nazwać to co robie:)) canonem 450D,pliki zapisuje w RAW'ie po czym nie zmieniając rozdzielczości dokonuje pewnych zmian, chciałbym je przeglądać zapisując uprzednio na penie w teliwizorze w formacie 1920x1080 i tutaj pojawia się moje pytanie, jak uzyskać taką rozdzielczość?? jeżeli w którymś z programów edytuje foto i ustawiam jeden z boków na wskazaną rozdzielczość i zachowując proporcje to i tak na telewizorze co logiczne zostają przy wyświetlaniu czarne boki, jak ustawić taką rozdzielczość zachowując proporcje by zdjęcie wypełniało cały wyświetlacz LCD w Tv? pewnie mocno to zagmatwałem ale może ktoś pomoże
Z góry dziękuje
Musisz używać wycinka (crop) z całego zdjęcia np. obcinając górę i/lub dół tak żeby zachować proporcje.
Albo w ACR-> kadrowanie -> własne i ustawiasz 16:10 ( albo 17:10 ) juz nie pamietam i kadrujesz, potem w PS już normalnie proporcjonalnie zmniejszasz ....
Dziękuje Wam za szybką odpowiedz, szkoda tylko że muszę rezygnować z części zdjęcia( bo tak rozumie crop) ale cóż.
no a jak inaczej sobie to wyobrażałeś? :)
no niestety w swojej niewiedzy albo naiwności liczyłem że istnieje możliwośc nawet grupowej zmiany wymiarów zdjęcia do 1920x1080 z zachowanie proporcji, teraz już wiem jak to zrobić i chyba odpuszcze bo przy moim zbiorze zajęło by mi to z 3 miesiące ale jeszcze raz wielkie dzięki,zjmę się najważniejszymi
Można przeskalować jeszcze bez zachowania proporcji;-). Ale czy wtedy wszyscy będą zadowoleni?
nawiasem mowiac: w Lightroomie mozna sobie zapamietac preset kadrowania z proporcjami 16:9. LR2 jeszcze jest na tyle glupi, ze pod katem grupowania/wyszukiwania takich zdjec trzebe sobie je specjalnie otagowac (ja mam keyword "9x16"), ale w LR3 juz ma byc proporcja bokow jako kryterium wyboru, m.in. przy Quick Collections. rowniez, jesli mnie pamiec nie myli, orientacja (pion/poziom nie homo/hetero!!!) ma byc w tych kryteriach. swietna sprawa m.in. pod katem przygotowywania takich prezentacji na TV
Można przeskalować jeszcze bez zachowania proporcji;-). Ale czy wtedy wszyscy będą zadowoleni?
a to zalezy ;) gdyby piksel TV nie byl kwadratowy, tylko mial proporcje 27:32 to bedzie jak najbardziej w porzadku, a wrecz dokladnie tak jak trzeba :)
OK, nie brac tego serio :) taki humor dla absolwentow polibud
MacGyver
08-01-2010, 13:43
Nie no, zaraz, przeskalować dwuwymiarowy prostokątny obraz do prostokąta o innych proporcjach boków zachowując proporcje obrazu, przy założeniu że proporcja boków jednostki podstawowej czyli piksela jest taka sama.... to jakaś cholera wyższa matematyka, której chyba nawet mój przedpiśca nie wymyśli, mimo iż na naszej polibudzie kończył wydział na którym uczą rzeczy dla zwykłego inżyniera "liniowego" czy też jak kto woli "frontowego" nie do ogarnięcia :-P
no niestety w swojej niewiedzy albo naiwności liczyłem że istnieje możliwośc nawet grupowej zmiany wymiarów zdjęcia do 1920x1080 z zachowanie proporcji, teraz już wiem jak to zrobić i chyba odpuszcze bo przy moim zbiorze zajęło by mi to z 3 miesiące ale jeszcze raz wielkie dzięki,zjmę się najważniejszymi
Nie no, jest taka możliwość, ale wtedy wszystkie zdjęcia będą miały równo przyciętą górę i dół. Czyli jest szansa że przytnie się np komuś głowę. :)
Inna opcja to kupno aparatu Sony (one chyba mają opcję przycinania do 16x9 już w puszce).
pietro.s
08-01-2010, 13:53
mozna też ustawić w tv wyświetlanie jako rozciąganie zdjęcia. tylko, że będzie zdeformowane.
No własnie,kupiłem ostatnio ojcu nikona kompakcik z funkcją 16:9 i nie ma z tym problemu, cóż, muszę męczyć materiał bo wyjścia innego jak widać nie ma, thx.
albo musiałbyś przy robieniu zdjęć pamiętać żeby zostawiać margines bezpieczeństwa na górze i na dole.
No własnie,kupiłem ostatnio ojcu nikona kompakcik z funkcją 16:9 i nie ma z tym problemu, cóż, muszę męczyć materiał bo wyjścia innego jak widać nie ma, thx.
albo musiałbyś przy robieniu zdjęć pamiętać żeby zostawiać margines bezpieczeństwa na górze i na dole.
Wystarczy założyć odpowiednią matówkę :twisted:
http://www.katzeyeoptics.com/page--Custom-Gridlines-and-Croplines--gridlines.html
16x9 Wide Screen Croplines
Albo od razu tą wersję multi jakby następnym telewizorem był philips o proporcjach 2.35:1 :)