Zobacz pełną wersję : Canon D60
Proszę o opinie. Czy warto go kupić. Fotografuję przyrodę architekturę i reportaż ślubny. Muszę podjąć decyzję w ciągu kilku godzin więc proszę o rzeczowe opinie.
Pozdrawiam
pytasz, czyli rozumiem, ze sie na tym nie znasz - dlaczego wiec chcesz podejmowac decyzje tak szybko? co nagle, to po diable ;)
Do Gawryl. Znam się. Ale od tych wszystkich opisów i testów mam już mętlik. Zdaje się na doświadczonych użytkowników tego modelu.
snowboarder
30-09-2005, 19:57
2300 Pln.
Uzywany D60 za ponad $700? W zyciu, 20D juz mozna znalezc
za $900...
DarekSzu
30-09-2005, 20:01
Niewarto - miałem - używałem - nie warto. Lepiej 300D a tak naprawdę 350 D. Do reportażu za wolny i za duze szumy, przy pracy w studio za mała czułość AF - gubi się w słabym oswietleniu. NIE WARTO !!!!
Jezeli myslał o 60D to znaczy ze lepiej 300D :mrgreen: bo jest większy od 350D i matryca(8MP) tez nie za bardzo ma znaczenie dla niego.Chyab ze się myle
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://fool.exler.ru/sm/cry2.gif)
Do Gawryl. Znam się. Ale od tych wszystkich opisów i testów mam już mętlik. Zdaje się na doświadczonych użytkowników tego modelu.
zdecydowanie zgadzam sie z poprzednikami - za 2300 sie totalnie nie oplaca. aktualnie widze 300D za 2450 na allegro - a sprzecik duzo lepszy od Twojej propozycji.
a jedyne co mnie zaskoczylo w Twoim poscie to ,,musze szybko podjac decyzje'' - wydaje mi sie, ze nad wyborem body trzeba sie solidnie zastanowic....
Fakt różnica między 6 i 8 mpix jest tak naprawdę pomijalna, ale 350D ma jeszcze parę innych zalet... Prócz oczywistej (dla mnie, bo wiem że dla innych to zaleta) wady jaką są "kompaktowe" rozmiary.
Jeśli chodzi o temat wątku to można się ewentualnie zastanawiać czy w podobnej cenie brać 350D czy 10D. Stary D60 za jedynie 500 zł mniej niz nowe 350 - zdecydowanie nie
Zdecydowanie nie, jak dowiesz się na tym forum w większości do kościołów zalecane jest ISO 800, a D60 bardzo jak na dzisiejsze realia szumi przy tej czułości. Popatrz sobie na http://www.dpreview.com/ oraz na http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html
Poza tym cena jest zdecydowanie odjechana za te pieniądze to mógłbyś kupić 10D a nie taki zabytek z początku 2002 r.
Wolal bym doplacic i wziasc 10D lub 350D... Ze wskazaniem na ten drugi aparat jezeli jego ergonomia Ci nie przeszkadza, bo mnie nie a uzywam obiektywow 3x ciezszych od aparatu...
d60 bliżej ma do zenita niż do 10d szkoda tyle kasy lepiej dołożyć te 200zł i kupić coś nowszego, nietylko moja opinia ale wszystkich którzy pisali powyżej
2300 za d60 to za duzo rzeczywiscie lepiej doplacic pare setek do 10d albo 350d, tymbardziej ze jest juz na rynku ponad 3 lata a tym czasie jego poprzednik mogl walnac ze 100k zdjec, z drugiej strony to super sprzet i nie ma go co porownywac z 300d, bylo nie bylo za d60 to 1800 max i to w dobrym stanie
2300 za d60 to za duzo rzeczywiscie lepiej doplacic pare setek do 10d albo 350d
ale ani 10d ani 350d nie mają tak bajerancko podświetlanego na niebiesko wyświetlacza jak d60 :mrgreen:
Zdecydowanie bierz najnowsze dostępn body w dobrej cenie, 60D to już historia a świat jest już dwie epoki dalej. Resztę już napisali przedmówcy.
....PS. Info wydedukowane po ogłoszeniu "kupię instrukcję do D60" ;)
A no zeczywiście wygląda na to ze ma nas głęboko :twisted:
PS.mmsza niezle wypatszyłeś ten topic z instrukcją.
PS. Info wydedukowane po ogłoszeniu "kupię instrukcję do D60" ;)
A moze chce sie po prostu dowiedziec co w tym D60 siedzi ;)
Podeslalem mu na PW linka do darmowej instrukcji :roll: .
d60 bliżej ma do zenita niż do 10d szkoda tyle kasy lepiej dołożyć te 200zł i kupić coś nowszego, nietylko moja opinia ale wszystkich którzy pisali powyżej
Robiłeś może zdjęcia D60? :)
Od 10D różni się naprawdę nieznacznie. 3,5 roku temu, zaraz po premierze za samo body zapłaciłem 2700 Euro - pracuje do dziś, dzień w dzień - podpięte kablem bezpośrednio do komputera zrzuca jpegi w pełnej rozdzielczości. Żadnej awarii! Kolega jakiś rok póżniej kupił 10D - ni groma nie mógł uzyskać bezpośrednio z aparatu takiej ostrości - próbowaliśmy u nas w studio: te same lampy, motyw, statyw, obiektyw. Był z lekka podłamany, chociaż używa tego 10D do dziś i już sie przyzwyczail do koniecznosci wyostrzania.
Nie polecę D60 do ślubów ponieważ: ma wysokie szumy od 400ISO wzwyż, słabo działa lampa w automatyce (trzeba sie naFELować :) - jednak 10D ma takie same wady, a 300D to niestety zabawka przy tych aparatach jednak.
Działanie AF jest OK.
Co innego z 350D - w połączeniu z gripem bije , wg mnie - D60 i 10D na głowę. Nie budową, ale nowoczesnością.
Czy ja wiem czy 300D to taka znowu zabawka.Wg.Mnie kompakty to zabawki co z tego ze 300D ma Plastikową obudowe ????? :confused:
Robiłeś może zdjęcia D60? :)
.
niestety niemiałem szczęścia, do studia z pewnością sie nadaje, ale jak sam pisałeś przy gorszych warunkach już inna bajka,
co z tego ze 300D ma Plastikową obudowe
.
święta racja bo to tylko obudowa a liczy się co jest w środku :) egronomia trabancika jest o niebo lepsza od 350d (mowa o uchwycie)
ale za zabytek tyle kasy...... chyba że ....... koneser.......
d60 bliżej ma do zenita niż do 10d
Chyba nie miałeś nigdy D60 w ręku... cóż to za porównanie :\ (zresztą pisałeś że nie miałeś tego szczęścia....)
Potwierdze to co napisał Duty...
Jeszcze tak niedawno marzeniem każdego był 10D a D60 naprawdę niewiele odstępuje od swojego młodszego brata. Mam go już od roku i jestem z niego zadowolony, a to że słabo radzi sobie np. na ślubach i szumi na ISO 800 to fakt, ale cóż poradzić. Jeszcze rok temu 4000,00 zł (za nówke) to była normalna cena a teraz.... no cóż technika idzie do przodu. I powiem że wole mojego D60 niż 300D, to moje zdanie.
No i jeszcze jedno D60 to D60 a nie 60D :]
Chyba nie miałeś nigdy D60 w ręku... cóż to za porównanie
To nie porównanie - to powielanie zasłyszanych wieści - coś jak gra w pomidora - stąd się rodzą mity. Czy aby prawdziwe? :D
I powiem że wole mojego D60 niż 300D, to moje zdanie.
Zdecydowanie! jak pierwszy raz spojrzałem w wizjer 300D kolegi, który ode mnie odkupował obiektyw Canona 28-200 USM to pomyślałem, że to żart jakiś :)
Wielkim plusem D60 jest praktycznie całkowity brak kurzu na matrycy! Serio - zmieniam na nim często obiektywy i mimo to od 3,5 roku nie czyściłem ani razu! Za to 1DMKII ciągle muszę czyścić - to na mokro, to na sucho :(
Wcześniej ktoś napisał, że zabytek.... A czy używanie monitorów CRT w rozmiarze 17" nie jest o wiele większym zabytkiem na dzisiejsze czasy? Nikt jakoś nad tym nie biadoli ?!
Zdecydowanie! jak pierwszy raz spojrzałem w wizjer 300D kolegi, który ode mnie odkupował obiektyw Canona 28-200 USM to pomyślałem, że to żart jakiś :)
A ja miałem okazję się pogabić w wizjer Danon'owego D60 ostatnio i jakoś nie zauważyłem oszałamiającej różnicy między 300D :confused:
wizjer Danon'owego D60
To Danon oprocz jogurtow pomaga Canonowi ? Super !! ;)
moim zdaniem nie ma co porownywac 300d z d60 chocby z 2 przyczyn, 300d nie ma polowy funkcji d60 chyba ze komus nie przeszkadza ruskie oprogramowanie, wyglada za bardzo plastikowo
Nie zgodze się srad z Tobą.... O czym konkretnie mówisz? mam dostęp obu modeli i nie widze jakichs wiekszych roznic...
1. pomiar swiatla
2. tryb autofocusa
To Danon oprocz jogurtow pomaga Canonowi ? Super !! ;)
To raczej Canon pomaga Danonowi :D
Chłopaki spokojnie...!
Takich dewagacji na temat wyzszości puszki nad puszką (czyt. D60 vs 300D) można znaleźć na tym forum na pęczki. Ile ludzi tyle opini, więc nie ma sensu ponownie brnąć w nieskończoność. I tak nikt nikomu nie przetłumaczy dlaczego jego sprzęt jest lepszy od innego, blee blee blee... Przecież liczą się w końcu foty.