Zobacz pełną wersję : jakosc fotek z L-ek z cyfrą
Przeprowadzilem z kolegą test 5 obiektywów canon 24-70 F2,8L canon 70-200 F4L canon 28-105 F3,5-4,5 canon 70-210 F3,5-4,5 i tamron 28-75 F2,8. Test przeprowadzono ze statywu aparatem canon 350D, warunki oswietleniowe byly identyczne, ostrzenie na jeden punkt, zdjecia robione w jpeg-ach, aby nie bylo niedomowien o jakichs zmianach... Wyniki byly zaskakujace kanonowska L-ka 24-70 wygrywala tylko przy najmniejszej przysłonie zas przy innych wartosciach (5,6 i 8) przegrywala nie tyko z tamronem ale i czasem z canonem 28-105. co do canona 70-200L i 70-210 to ten drugi wygrywal o ile dobrze pamietam za kazdym razem... co wy na to??
Foty!
70-200 4L gorszy od 70-210?? Nie chce sie wierzyc...
"...co wy na to tym sadzą??" ale o co chodzi?
Przeprowadzilem z kolegą tet 5 obiektywów canon 24-70 F2,8L canon 70-200 F4L canon 28-105 F3,5-4,5 canon 70-210 F3,5-4,5 i tamron 28-75 F2,8. Test przeprowadzono ze statywu aparatem canon 350D, warunki oswietleniowe byly identyczne, ostrzenie na jeden punkt, zdjecia robione w jpeg-ach, aby nie bylo niedomowien o jakichs zmianach... Wyniki byly zaskakujace kanonowska L-ka 24-70 wygrywala tylko przy najmniejszej przysłonie zas przy innych wartosciach (5,6 i 8) przegrywala nie tyko z tamronem ale i czasem z canonem 28-105. co do canona 70-200L i 70-210 to ten drugi wygrywal o ile dobrze pamietam za kazdym razem... co wy na to tym sadzą??
i ja też z chęcią popatrzę !
sorki za opoznienie ze samplami ale kombinuje z serwerem ftp zeby je wrzucic
przesylam narazie cropy 100% z tele jak tylko wrzuce pelne fotki na ftp (a dzis idze to gorzej niz zle ) to zarzucelinki.
aha i dedykacja na prozbe kumpla dla niedowiarka Glorfa
Na ostatnim zdjeciu chyba zgubil ostrosc.
sorki ze w ten sposob ale inaczej sie nie dalo dolaczyc ostatniego pliku ...
Ten crop z 70-200 f=4 wyglada dziwacznie - ani sladu zogniskowania... Zdjecie nie jest ruszone?
aparat zasygnalizowal zlapanie ostrosci fotka robiona ze statywu czas 1/800s ...nie moglo byc poruszone. narazie musicie wierzyc temu co pisze albo dawac maile to wysle cale fotki
co taka cisza zapanowała... ani protestu nie widze ani poparcia...
bardzo dziwna sprawa - moze jakas oklapla sztuka tego 70-200?
aparat zasygnalizowal zlapanie ostrosci fotka robiona ze statywu czas 1/800s ...nie moglo byc poruszone. narazie musicie wierzyc temu co pisze albo dawac maile to wysle cale fotki
Jak dla mnie to dla 70-200 4L masz za daleko ostrość ustawioną - vide: nieostra antena.
Czasem jak w plenerze miałem podpięty do 350D obiektyw 70-200 2,8 IS - co by go nie przepinać na dworze
do 1DMKII zamiast 24-70 za często (nie cierpię kurzu) - to zdarzało mi się dziwne zachowanie na co drugim zdjęciu - ostrosc albo z przodu, albo z tylu. Mimo, iż pewien byłem, że 350D potwierdził ostrosc - stał dodatkowo na statywie.
Ten sam obiektyw z 1D nigdy tak się nie zachowuje - zawsze jest przewidywalny, nawet z ręki :)
nie sugeruj sie antena bo ona jest kilka dziesiat metrow wczesniej na maszcie innego budynku... po drugie zostawmy pelna dziure co powiecie na reszte fotek...??
nie sugeruj sie antena bo ona jest kilka dziesiat metrow wczesniej na maszcie innego budynku... po drugie zostawmy pelna dziure co powiecie na reszte fotek...??
Jak to nie sugeruj? Przeciez przy takiej samej przyslonie mydło powinno być i na antenie i na oknie przy 70-200 /135 5,6.
Wygląda, jakby aparat wyostrzyl na okno... po przeciwnej stronie budynku - czyli test niemiarodajny.
Nie mów mi, ze 70-210 /135mm/5,6 ma głębię ostrości na kilkadziesiąt metrów - skoro antena prawie ostra? Może tu wlaśnie aparat ustawił ostrość za blisko - tak, że oba elementy są w miarę OK, a rzeczywisty punkt ostrzenia wyszedł między nimi??
Zapodaj kawalek wieloplanowy - zebysmy sobie sami mogli przesledzic rozklad ostrosci - cos jak testy Viteza z 5D. Nie wymagaj analizy obiektywu po przedstawieniu zdjecia z dwoma elementami, z których jeden kazesz na dodatek ignorowac :)
przepraszam.... ale czy to jest reklama .....mydełka FA? :roll:
Jak to nie sugeruj? Przeciez przy takiej samej przyslonie mydło powinno być i na antenie i na oknie przy 70-200 /135 5,6.
Wygląda, jakby aparat wyostrzyl na okno... po przeciwnej stronie budynku - czyli test niemiarodajny.
Nie mów mi, ze 70-210 /135mm/5,6 ma głębię ostrości na kilkadziesiąt metrów - skoro antena prawie ostra? Może tu wlaśnie aparat ustawił ostrość za blisko - tak, że oba elementy są w miarę OK, a rzeczywisty punkt ostrzenia wyszedł między nimi??
Zapodaj kawalek wieloplanowy - zebysmy sobie sami mogli przesledzic rozklad ostrosci - cos jak testy Viteza z 5D. Nie wymagaj analizy obiektywu po przedstawieniu zdjecia z dwoma elementami, z których jeden kazesz na dodatek ignorowac :)
no bo wszystkie fotki byly ostrzone na to okno(konkretnie to szersze blizej balkonu) zarówno ze standardowych obiektywow jak i tele... wiec nie dziwne ze antena jest nie ostra chyba... jak chcesz to daj maila wysle ci cale fotki...
Cosik jest nie teges....w tym teście.
Ot choćby to zdjęcie
http://canon-board.info/attachment.php?attachmentid=397
U mnie 70mm przy F4 wygląda tak
całe zdjęcie
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img338.imageshack.us/img338/4323/70mmf4cae4sk.jpg)
i 100% crop
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img338.imageshack.us/img338/5431/70mmf45ap.jpg)
Dziwne...
tez tak sadze...sklada sie tak ze porobilem fotki 70-200 4L i bylem zachwycony jakoscia - zadne to testy ale i tak mi wiele powiedzialy.
Zrypany obiektyw przydarzyc sie moze zawsze i wszedzie.
Zgadzam sie w 100%. Cos jest ni tak. Moze jakis walniety egzemplaz?
co do walnietej sztuki to moge sie zgodzic... bo nei wime gdzie moglismy popelnic blad... dziwi mnie tylko jedo ale moze tak byc, ze jedn wlasciciel ma 3 lki z czego dwie robia badziewie a nie fotki
Tylko dziwne jest to ze wlasciciel jeszcze nie zainteresowal sie wymiana wadliwych szkiel..... :roll:
mam to szkło i ostrzy idealnie więc stawiam na błędy lub kiepską sztukę obiektywu
sebcio80
05-10-2005, 01:51
mnie to wyglada na mega BF
juz pomijajac nawet ktory obiektyw jest ostry a ktory nie to oba powinny miec taka sama GO a tu ewidentnie fotki 70-200 sa przestrzelone