Zobacz pełną wersję : Samsung NX
Czyli konkurencja dla u4/3.
Narazie cale trzy szkla i jedna puszka.
http://www.dpreview.com/news/1001/10010402samsungnx.asp
Narazie cale trzy szkla i jedna puszka.
http://www.dpreview.com/news/1001/10010402samsungnx.asp
Za duże: przy takich rozmiarach wolę aps-c w klasycznym wydaniu z prostego powodu: cena.
Za ciemne: takie micro systemy !_imho_! nie mogą istnieć bez ekwiwalentu! 24mm chociaż f/2, 50mm chociaż /1.4 i 90mm chociaż f/2.8.
Za drogie: podejrzewam, że 1000D w dual kicie wyjdzie taniej niż NX10 w dualu.
Za dużo MPx: jak na Samsunga, mogli by dużo więcej ugrać puszczając to w 8-10 MPx.
Brak info: gdybym był potencjalnym kupującym oczekiwałbym najpóźniej w chwili pojawienia się w sklepie lens-roadmapy. Brak takiej informacji to marketingowy hamulec.
Duzo lepsza konkurencja, bo matryca 1,5x wieksza i w dodatku w normalnych proporcjach 3:2. A wymiary bez zmian. Powstalo duzo przejsciowek do 4/3 celem podpinania praktycznie wszystkich rodzajow mocowan, ale przelicznik 2x - zniechecal, teraz przelicznik 1,5x jest juz do przelkniecia.
Brak info: gdybym był potencjalnym kupującym oczekiwałbym najpóźniej w chwili pojawienia się w sklepie lens-roadmapy. Brak takiej informacji to marketingowy hamulec.
Dla Ciebie byc moze tak.
Bardzo znaczna czesc nabywcow lustrzanek nie wychodzi poza kita(y), a jesli juz to kupuje jakas niewielka, tania stalke (nalesnik jest swietnym pomyslem).
Nie kazdy pragnie miec torbe wypchana obiektywami i nie kazdego na to stac.
Jak dla mnie ten aparat jest przede wszystkim za duzy.
Dla Ciebie byc moze tak.
Myślałem, że dosyć jasno to podkreśliłem...
Nie kazdy pragnie miec torbe wypchana obiektywami i nie kazdego na to stac.
Więc skoro to aps-c to ciekawym ceny bo 1000D to koszt $450 w zestawie z 18-55 IS.
Nie mówimy o torbie wypchanej obiektywami, mówimy o systemie z 5 obiektywów, dla każdego wg potrzeb: kit zoom, kit tele zoom, jasne i drogie ekwiwalenty 24, 50 i 90 - ostatnie szkło można by liczyć razy dwa gdyby - tak jak u Panasa - było makrem.
Pięć obiektywów, kto chce tanio kupuje dual kit zooma, kto chce jasno (obiecano nam to w czasach debiutu 4/3!) kupuje trzy jasne stałki i nie pyta o cenę.
Jak dla mnie ten aparat jest przede wszystkim za duzy.
Dokładnie, konkurencją dla m43 byłoby to wtedy gdyby miało rozmiary GF-1, oczywiście cały czas imho ;)
Dokładnie, konkurencją dla m43 byłoby to wtedy gdyby miało rozmiary GF-1, oczywiście cały czas imho ;)
Ale od G-1 mniejszy
http://a.img-dpreview.com/Previews/SamsungNX10/images/compared3.jpg
Pierwsza puszka u4/3 jak sie nie myle byl Panasonic G1 ktory ma zblizone rozmiary. Zoomy u4/3 poza skladanym olympusowym 14-42 sa podobnej wielkosci. W u4/3 najjasniejsze szklo ma f1.7, pomijam totalnie idiotyczny obiektym olympusa 25 f2.8.
Plus za wieksza matryce. Minus, jesli tylko samsung w tym bedzie uczestniczyl to nie wierze w rozwoj.
Niech ktos zrobi crop 1.0, niech kosztuje 1500$. Biore w ciemno.
Do tego szkla jak to:
http://cgi.ebay.com/Voigtlander-Nokton-Classic-35mm-35-f-1-4-S-C-Leica-M_W0QQitemZ140360541963QQcmdZViewItemQQptZCamera_L enses?hash=item20ae23e70b
W u4/3 najjasniejsze szklo ma f1.7, pomijam totalnie idiotyczny obiektym olympusa 25 f2.8.
Jest juz zapowiedziany adapter na Pentaxa-K, a beda i inne.
Najpierw matrytca 2x, teraz 1,5x, a pewnie kiedys bedzie i taki z matryca 1,0x, jakas konkurencja dla M9.
Piotr_0602
04-01-2010, 12:53
W końcu jest konkurencja dla micro4/3. Może w końcu ceny spadną?
Troche spóźniona, ale już coś jest.
Na razie wprost konkurencja do modeli Panasa G1/GH1, a maluchy Panas GF1 i Olki EP1/EP2 nie mają odpowiedników, ale myślę że Samsung pewnie coś wkrótce wypuści.
Samsung ma na razie jedno body i 3 obiektywy, micro4/3 już 5 body i 9 biektywów teraz (7-14, 9-18, 14-42, 14-45, 14-140, 17, 20, 45, 45-200) oraz kilka zapowiedzianych na 2010 (fisheye, 14, 100-300) i na 2011 (50mm).
Ale i tak będzie presja na obniżkę cen micro4/3.
NX ciekawy - w końcu ktoś zdecydował się na OLED. Wizjer mniejszy niż w G1/GH1, ale AF podobno równie szybki. Kwestia jeszce jakości obrazu z matrycy Samsunga, ale chyba nie powinno być źle. W końcu to APS.
Co do proporcji - Panas daje opcję dowolnych - 4:3, 3:2, 16:9, 1:1, więc to żaden argument za jednym czy za drugim systemem.
Ciekawe jak wypadną testy...
a pewnie kiedys bedzie i taki z matryca 1,0x, jakas konkurencja dla M9.
i na to czekam :) jeszcze aby miał wymiary kompakta
Ciekawe jak obraz będzie miał się do Sigmy DP. A jak szum będzie jak w 500d to chyba czas sprzedac klapiace lustro...
Ciekawe jak obraz będzie miał się do Sigmy DP. A jak szum będzie jak w 500d to chyba czas sprzedac klapiace lustro...
Patrząc na dokonania konkurencji (panasonic, olympus) to raczej gorzej nie będzie bo matryca większa. Sigma DP zapewne będzie bardziej szumieć chodź DR ma super.
A jak szum będzie jak w 500d to chyba czas sprzedac klapiace lustro...
Toś mnie rozbawił :lol:
Quadrifoglio
04-01-2010, 20:42
To ma przypominać poważne lustro, kosztować tyle co mikro4/3, jechać na marketingu jak Sony.
Nie oferuje nic co by mnie zainteresowało w jakimkolwiek aspekcie , i jeszcze ten nowy bagnet ... taka fotograficzna Kia, bo nawet nie Skoda.
malkontent
04-01-2010, 21:22
Już kiedyś Samsung miał w swojej ofercie lustrzankę, do której zaproponował swój własny bagnet. Nazywało się to SR-4000.
Zawojował tym rynek....
Bez wsparcia innych firm lub bez agresywnego marketingu, będzie to bardzo mało popularny system.
http://www.dpreview.com/gallery/samsungnx10_preview2/
1600 porównywalne z 400-800 w LX3 :shock:
3200 mocne cienie - 12800 z 7D wygląda dużo lepiej. Zostawia więcej detalu (100L IS) i ulubione przez Alfioków kolorowe plamki Siódemki, w NX10 przybierają postać już pasków (banding).
Generalnie to może być hicior pod warunkiem odpowiedniej ceny.
Imho wygrali by to gdyby zrobi to w 8-10 MPx max.
Jeszcze raz: bravo Canon R&D za sensor w 7D!
ulubione przez Alfioków kolorowe plamki
Zanim to jeszcze raz napiszesz, obejrzyj sobie zdjecia z A5x0.
http://www.swiatobrazu.pl/znamy_cene_samsunga_nx10_0.html
To życzę powodzenia z taka cena :-) cena na poziomie 1000d miała by sens,a tak to zginie w tłumie.
Kolekcjoner
05-01-2010, 15:23
To ma przypominać poważne lustro, kosztować tyle co mikro4/3, jechać na marketingu jak Sony.
To wygląda praktycznie jak lustro. Jestem ciekaw ilu laikom uda się wmówić w markecie że kupili dslr :D?
Cena póki co jest zaporowa ale z G1 było identycznie. Nowość, pierwsze APSC tego typu. Jeśli rozwiną to może to być pierwszy poważniejszy system w tym formacie.
Marketingu Samsunga bym nie lekceważył to potentat elektroniki i może jeszcze zaskoczyć niejednym.
Ja obecnie zachorowalem na szklarnie voigtlaendera.
50/1.1 + 35/1.4
Nie wiem jak ostre sa, ale stosunek jasnosc+wielkosc/cena jest genialny.
NX to chyba narazie najlepsza opcja do montowania szkiel z bagnetem M
W stosunku do u4/3 crop jest przyjemniejszy.
Piotr_0602
06-01-2010, 18:36
Do manualnych szkiełek chyba jednak lepszy byłby Panasonic G1 lub GH1, z uwagi głównie na wizjer - sporo lepszy od Samsungowego NX-a. Wyższa rozdzielczość i sporo większy rozmiar. Łatwiej ostrzyć ręcznie, a jest opcja powiększenia obrazu na wizjerze. A 50mm f/1.1 robi się ładną portretówką (crop x2), gorzej ze standardem.
przy okazji - niezła recenzja Pena:
http://www.shutterbug.com/equipmentreviews/amateur_digital_slrs/0110olympus/index.html
Do manualnych szkiełek chyba jednak lepszy byłby Panasonic G1 lub GH1, z uwagi głównie na wizjer - sporo lepszy od Samsungowego NX-a. Wyższa rozdzielczość i sporo większy rozmiar. Łatwiej ostrzyć ręcznie, a jest opcja powiększenia obrazu na wizjerze. A 50mm f/1.1 robi się ładną portretówką (crop x2), gorzej ze standardem.
O ile samsung gorszy to sie okaze jak wezme do reki, jesli bedzie wystarczajacy to musialby miec jakas potezna wade by G1 wygral. 101x wole crop 1.5 zamiast 2 ktory przy zakladaniu szkiel FF nie posiada zadnych zalet a jedynie wady.
50/1.1 bedzie duzo ladniej pracowal na wiekszej matrycy jak i kazde szklo FF.
Piotr_0602
08-01-2010, 10:13
Porównanie szumów micro4/3 Panasonica (matryca 243 mm2) i nowego Samsunga NX (matryca 372 mm2 ?).
http://blogfile.paran.com/BLOG_217918/201001/1262863974_10_NoiseAndDetail_WithGF1_01.jpg
Czy mi się wydaje, czy ten Samsung mocno rozmazuje?
Czy mi się wydaje, czy ten Samsung mocno rozmazuje?
Inaczej, biorąc pod uwagę cały marketingowy krzyk: aps-c vs. m/43,
https://canon-board.info/imgimported/2010/01/18_s-1.jpg
źródło (http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/341/285/18_s.jpg)
to już sample z dpreview mocno ssą. Sensor większy o klika rzędów a zdjęcia trochę lepsze od... LX3. MZ jak ktoś nie chce już lustra to nie ma bata na gf-1, gh-1 co prawda lepszy, ale to już duży ogór.
Piotr_0602
08-01-2010, 17:26
ze strony Samsunga:
http://www.samsung.com/us/consumer/photography/digital-cameras/nx-series/ES-NX10ZZSEB/index.idx?pagetype=prd_detail
i cena sensowniejsza niż micro4/3:
http://www.samsung.com/us/consumer/photography/digital-cameras/nx-series/ES-NX10ZZSEB/index.idx?pagetype=prd_detail
700$ za NX, to taniej niż GH1 (1250$, co prawda z innym, droższym obiektywem), GF1 (jakieś 1000$), EP1 (1100$?). Ledwie się NX pojawił, już nieco drgnęły ceny micro4/3. Jak pojawi się w sklepach - jeszcze spadną.
W końcu jakaś konkurencja...
http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?id=slr_review&no=160
Tak patrzę na ten korpus i nie bardzo widzę przycisk na który można by przerzucić AF ze spustu pod kciuk. Chyba wada w porównaniu do canonów xxxd ;)
Ale ogólnie to bardziej mi się widzi niż jakiś Olympus czy Pasikonik. I ta 30/2 może będzie fajniejsza niż szkiełka m43 :)
ano, przynajmniej matryca większa
o co chodzi z tą migawką? ktoś może doczytał w tym języku (a raczej zorientował się ze zdjęć), czy matryca nie będzie cały czas się brudzić jak w u4/3?
Samsung nx 10 to w zasadzie aparat, na który czekałem (mały, lekki, evf, hd video, niezła bateria - przynajmniej wg danych na papierze, wbudowana lampa, matryca 3/2 i akceptowalny crop). Wg mnie dużo ciekawszy produkt niż konkurenci z m4/3. Oby zamieszał na rynku, to może canon szybko wypuści swojego EVILa.
Tyż kibicuję Samsungowi i mam nadzieję, że cenowo zrobi porządek w tym segmencie. Bo Oly/Panas lepiej by się za biżuterię wzieli...
Samsung nx 10 to w zasadzie aparat, na który czekałem (mały, lekki, evf, hd video, niezła bateria - przynajmniej wg danych na papierze, wbudowana lampa, matryca 3/2 i akceptowalny crop). Wg mnie dużo ciekawszy produkt niż konkurenci z m4/3. Oby zamieszał na rynku, to może canon szybko wypuści swojego EVILa.
Mam inne zdanie. NX mały? Przecież to byk podobny do lustrzanek EL typu k-x, e450 czy 1000d. Jaki sens kupować takiego samsunga, kiedy masz sporo taniej wspomniane lustrzanki razem z gigantycznym, w porównaniu do tego samsunga, wyborem obiektywów?
Natomiast nowa puszka olympusa już znacznie mniejsza i chociaż to jeszcze niezła cegła to przynajmniej kierunek dobry.
Mam inne zdanie. NX mały? Przecież to byk podobny do lustrzanek EL typu k-x, e450 czy 1000d.
Bingo. Nie należy jednak zapominać o GH1, to też rasowy ogór. Wydaje mi się, że wszystko rozbija się o szkła. Ja na swoim GF1 nie chciałbym używać 45-200 czy 100-300, za to na GH1 to już tylko normalne szkiełka.
Jeśli Samsung czy Sony (pomijam Nikona bo ztcw ma to być 2.7 crop z matrycą za $10) pierwszy zrobi jasne ekwiwalenty 24-50-90 wygrają.
Póki co Panas ma elektronicznego rzeźnika - 20/1.7, jeśli 14/2.8 będzie równie ostre kto wie.
Osobiście czekam na 2011 roadmap Olka by zobaczyć światło 12 i 50mm - tylko to mnie powstrzymuje przed odpaleniem VISY na mega fajnego, choć ciemnego :sad: PL 45mm.
Jedno jest pewne: wiążę ogromne nadzieję z Samsungiem i Sony jeśli idzie o korektę cen: 7-14 i PL45. Trzeba jednak pamiętać, że targetem Panasa jest głównie... Japonia, Olek jest bardziej ukierunkowany na Zachód ;)
Ostatnio pstrykając S5 IS byłem (znowu) zszokowany różnicą 24 vs 35.
Z LX3 utrzymywałem "normalną" odległość od obiektu, z S5 IS bawiłem się w spidermana łażącego po ścianie ;)
Tak więc jest na co czekać: plotkarskie Sony 16mm/2.8 czy Olek 12mm
NX mały? Przecież to byk podobny do lustrzanek EL typu k-x, e450 czy 1000d.
Tak, mały. Chyba najmniejszy aparat na rynku z cropem 1,5x. To mi wystarczy.
Jaki sens kupować takiego samsunga, kiedy masz sporo taniej wspomniane lustrzanki razem z gigantycznym, w porównaniu do tego samsunga, wyborem obiektywów?
Przecież nigdzie nie napisałem, że lepiej kupić nx10 niż 1000d lub inny EL.
Natomiast nowa puszka olympusa już znacznie mniejsza i chociaż to jeszcze niezła cegła to przynajmniej kierunek dobry.
Moim zdaniem kierunek zły. Równie dobrze można by zrobić kompakty z matrycą 1/1,6" z wymienną optyką i te byłyby o połowę mniejsze niż oly, byłyby kieszonkowe. Tylko po co? Dla samej wymienności obiektywów? m4/3 nigdy nie będzie systemem kieszonkowym, a skoro crop 2x nie jest kieszonkowy, to chyba lepiej mieć tylko nieco większy aparat (porównuję nx10 do gh1, bo oba mają wizjer i lampę) z cropem 1,5x. Tym bardziej, że zoom 18-55/3,5-5,6 na cropie 1,5 da efekty takie jakie dałby na m4/3 zoom 14-40/2,5-3,5. A taki 24-105L na FF da nam to co na 4/3 12-50/1.6 i ciekawe jakie miałby rozmiary ten obiektyw skoro zuiko 12-60 już do małych i tanich nie należy. A chyba o to chodzi w tej całej zabawie - żeby mieć trochę plastyki, której m4/3 gubi jak dla mnie zbyt wiele w stosunku do FF. A pomijając plastykę lepiej kupić g11 albo lx3 niż m4/3.
Dobry kierunek, to kompakt z matrycą FF i naleśnikami.
Mam inne zdanie. NX mały? Przecież to byk podobny do lustrzanek EL typu k-x, e450 czy 1000d. ...
Wcale nie - wlasnie o to chodzi ze jest plaski razem z obiektywem. Jest wezszy ze szklem 30/2 niz taki (podobno najmniejsza lustrzanka) Pentax Kx - bez obiektywu (bo ma zabudowane lustro). Tu jest takie porownanie w proporcjach.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img197.imageshack.us/img197/2641/kxtonx10.jpg)
Kibicuje rowniez samsungowi. Cena za 30/2 - prawie 2x mniejsza niz za ciemniejszy 25/2.8 do 4/3. Rowniez sam aparat tani w porowaniu z kosmicznymi cenami Panasonikow/Olympusow 4/3 - a matryca przeciez drozsza. Bo dlaczego taki Olek E-420 kosztuje 1300zł, a ogolony z mechanizmu lustra, lusterek, wizjera PEN kosztuje prawie dwa razy tyle.
Wcale nie - wlasnie o to chodzi ze jest plaski razem z obiektywem.
Pogrubiłem najważniejsze. Nic nie pokazali ile chcą dać naleśników a ile słoików. Osobiście - jak większość zapewne - jako minimum chcę 2 naleśniki: 24mm i 40mm. Docelowo trzy, z 90-100mm do kompletu. Trzecie szkło nie ma szans by być naleśnikiem, ale zobacz co pokazał Panas
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/9162/008ymd.jpg)
To większe szkło, w realu jest mini mini 20/1.7, ta czternastka jest zrobiona w mikronie ;)
Żeby było jasne: sam chciałbym by GF1 było wyższe o 1 cm (taki NX10), ale póki co nie pokazał szklanej raodmapy i ma słownie: jeden (warty uwagi) lens. Jeśli Samsung/Sony to rozegrają mądrze (jeśli drogie puszki to nie tylko z kit zoomem a właśnie sprytnym, jasnym pancake na starcie, kit niech sobie idzie swoją drogą też, ale na początek coś klasy 20/1.7 z jasną (dosłownie) polityką szkieł) jest szansa na wbicie się w target m43.
Osobną sprawą jest to, że i Sony i Samsung tworzą nowy, osobny segment aps-c EVIL, który imho nie zagrozi m43. P/O w odpowiednim momencie zrobią korektę cen i tyle.
Poza tym Panas wytocza podobne niezłe działo: G2 ma być bez migawki więc nic nie będzie strzelać... silencium.
Canon, jak zwykle, wszystko sobie przeliczy i jeśli wyjdzie mu, że zysk z Powershotów jest większy to poczekamy (niech N35/1.8DX będzie tu żywym przykładem ;)) na naszego evila tyle co na "głupie 15-85 IS".
Tym bardziej, że zoom 18-55/3,5-5,6 na cropie 1,5 da efekty takie jakie dałby na m4/3 zoom 14-40/2,5-3,5. A taki 24-105L na FF da nam to co na 4/3 12-50/1.6 ...
Możesz zdradzić jak to obliczyłeś? Bo wychodzi mi, że te różnice są wyolbrzymione.
Na podstawie wątku FF vs crop
A coś bardziej konkretnego? Miałem nadzieję, że pokażesz jakieś obliczenia. Wątek FF vs crop jest dość długi. Zapewne jest tam dużo mądrych rzeczy, ale głupot i przebarwień też jest pewnie trochę.
Co do konkretów, ustalono obliczeniami i potwierdzono zdjęciami, że szkło f4 na FF daje takie rozmycie jak szkło f2,5 (o 1 i1/3 jaśniejsze) na matrycy aps-c. Skoro aps-c jest 2x mniejsza niz FF, a 4/3 2x mniejsza niz aps-c, to pewnie z rozmyciem jest analogicznie (szklo na 4/3 musi byc jasniejsze o 2 i 2/3 ev w stosunku do odpowiednika FF). Dla mnie to juz przepaść, dlatego kupuje niebawem FF. Wtedy postaram sie to jeszcze raz pokazac jakimis zdjeciami.
Zapomniałem dodać, że chodzi o sytuację kiedy chcemy obiektywami o takiej samej ogniskowej (po przemnożeniu przez krotność cropa) uzyskać dokładnie ten sam kadr, czyli np 25/1.8 na 4/3 i 35/1.8 na 450d i 50/1.8 na 5d. Mniejsze rozmycie jest związane z mniejszą ogniskową rzeczywistą.
Daniel*1977
16-02-2010, 13:44
Jeżeli ktoś jest zainteresowany tu trochę zdjęć zrobionych przeze mnie przy pomocy NXa:
http://www.flickr.com/photos/didmyself/sets/72157623212388171/
Dane EXIF dostępne po prawej stronie w "More properties"
Co do konkretów, ustalono obliczeniami i potwierdzono zdjęciami, że szkło f4 na FF daje takie rozmycie jak szkło f2,5 (o 1 i1/3 jaśniejsze) na matrycy aps-c. Skoro aps-c jest 2x mniejsza niz FF, a 4/3 2x mniejsza niz aps-c, to pewnie z rozmyciem jest analogicznie (szklo na 4/3 musi byc jasniejsze o 2 i 2/3 ev w stosunku do odpowiednika FF). Dla mnie to juz przepaść, dlatego kupuje niebawem FF. Wtedy postaram sie to jeszcze raz pokazac jakimis zdjeciami.
Zapomniałem dodać, że chodzi o sytuację kiedy chcemy obiektywami o takiej samej ogniskowej (po przemnożeniu przez krotność cropa) uzyskać dokładnie ten sam kadr, czyli np 25/1.8 na 4/3 i 35/1.8 na 450d i 50/1.8 na 5d. Mniejsze rozmycie jest związane z mniejszą ogniskową rzeczywistą.
Wygląda na to, że na podstawie błędnych danych wyciągnąłeś błędne wnioski. Tutaj masz rozmiary matryc (http://www.fotografia.kopernet.org/rozmiary-wymiary-matryce.html). Łatwo z tego obliczysz różnicę pomiędzy polami powierzchni różnych typów matryc. A co za tym idzie policzysz łatwo różnice między GO. Nie jest ona taka duża jak Ci się wydaje.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany
Możesz zrobić wieczorkiem sampelka dla mnie?
iso 3200, 1/30, f/2 - pokój bez oświetlenia, jedyne źródłowo światła to TV (nie musi być Samsung ;)) lub lampka 40W około 3-4 metry od aparatu.
Portret, najlepiej Pietruszki ;)
BTW. *****sta galeria!
Daniel*1977
16-02-2010, 14:45
Mówisz i masz - w sensie będziesz miał :)
Sam jestem ciekawy jak wyjdzie, w celu porównania zrobię z i bez NR.
Wygląda na to, że na podstawie błędnych danych wyciągnąłeś błędne wnioski. Tutaj masz rozmiary matryc (http://www.fotografia.kopernet.org/rozmiary-wymiary-matryce.html). Łatwo z tego obliczysz różnicę pomiędzy polami powierzchni różnych typów matryc. A co za tym idzie policzysz łatwo różnice między GO. Nie jest ona taka duża jak Ci się wydaje.
Tylko ja nie mowie o "GO", leczo o "nieGO" (rozmyciu), a na to nie ma wzorów i kalkulatorów. Faktycznie co do powierzchni matryc nieco uogólniłem. Jednak wnioski dotyczące różnicy między FF i apsc są potwierdzone. Niech różnica między apsc i 4/3 bedzie rzędu 2/3 ev, to razem da nam 2ev "straty" do FF - nadal przepaść 24-105/4L będzie odpowiednikiem 12-50/2.
Mówisz i masz - w sensie będziesz miał :)
Sam jestem ciekawy jak wyjdzie, w celu porównania zrobię z i bez NR.
Ja (dla sportu) zrobię koleżkę GF1@20
Tylko ja nie mowie o "GO", leczo o "nieGO" (rozmyciu), a na to nie ma wzorów i kalkulatorów. Faktycznie co do powierzchni matryc nieco uogólniłem. Jednak wnioski dotyczące różnicy między FF i apsc są potwierdzone. Niech różnica między apsc i 4/3 bedzie rzędu 2/3 ev, to razem da nam 2ev "straty" do FF - nadal przepaść 24-105/4L będzie odpowiednikiem 12-50/2.
Nie przeczę, że niecałe 2EV różnicy między 4/3 a FF to sporo. Chodzi tylko o skalę twojej pomyłki która w porównaniu FF vs 4/3 wyniosła około 33%, a w przypadku APS-C vs 4/3 gdzieś 90%!
Natomiast nie wiem co to jest "nieGO", nigdzie nie widziałem takiego terminu. Prawdopodobnie mylisz go z bokeh. Termin GO (głębia ostrości) służy zarówno do opisu obszaru ostrości jak i obszaru rozmytego. Obiektywy z taką samą głębią ostrości będą miały taki sam stopień rozmycia tła. Ewentualne różnice to rodzaj rozmycia, czyli bokeh, który akurat jest już zależny wyłącznie od konstrukcji obiektywu, a nie wielkości matrycy.
Nie przeczę, że niecałe 2EV różnicy między 4/3 a FF to sporo. Chodzi tylko o skalę twojej pomyłki która w porównaniu FF vs 4/3 wyniosła około 33%, a w przypadku APS-C vs 4/3 gdzieś 90%!
Natomiast nie wiem co to jest "nieGO", nigdzie nie widziałem takiego terminu. Prawdopodobnie mylisz go z bokeh. Termin GO (głębia ostrości) służy zarówno do opisu obszaru ostrości jak i obszaru rozmytego. Obiektywy z taką samą głębią ostrości będą miały taki sam stopień rozmycia tła. Ewentualne różnice to rodzaj rozmycia, czyli bokeh, który akurat jest już zależny wyłącznie od konstrukcji obiektywu, a nie wielkości matrycy.
"nieGO' - jak sama nazwa wskazuje to jest to, czym nie jest GO:-P
Proponuję przeczytać wątek ff vs crop od tej (http://canon-board.info/showthread.php?t=35157&page=47) strony. Tam jest dokładnie pokazane jaka jest róznica między aps-c i ff. Taki sam test wypadałoby zrobic z 4/3 i wszystko byłoby jasne.
Daniel*1977
17-02-2010, 11:39
Możesz zrobić wieczorkiem sampelka dla mnie?
iso 3200, 1/30, f/2 - pokój bez oświetlenia, jedyne źródłowo światła to TV (nie musi być Samsung ;)) lub lampka 40W około 3-4 metry od aparatu.
Portret, najlepiej Pietruszki ;)
BTW. *****sta galeria!
źródło (http://img16.imageshack.us/i/sam0961nroff.jpg/)
źródło (http://img407.imageshack.us/i/sam0960nron.jpg/)
Światło nie było w odległości jaką proponowałeś, portret też nie wyszedł.
Generalnie nie przyłożyłem się do zdjęcia, zrobiłem je tak jak zrobił by je "Kowalski".
Górne włączone NR. Bez stabilizacji, bez statywu.
Wyszło to co widać :) ale z ISO 3200 raczej nie często będę korzystał :rolleyes:
Wyostrzanie ustawione na -3 skale mam do -4 / +4 stąd dodatkowo wygląda nieostro.
zrobiłem je tak jak zrobił by je "Kowalski".
O to mi chodziło dzięki.
Wyostrzanie ustawione na -3 skale mam do -4 / +4 stąd dodatkowo wygląda nieostro.
U mnie jest problem - sclerosis - miałem ustawionego rawa, i stąd, z mojej strony jotpegi z PSE8 (wszystko na zero).
źródło (http://img16.imageshack.us/img16/6061/p1000127rl.jpg)
crop
http://img28.imageshack.us/img28/4430/cropt.jpg
Jedno już widzę, na poziomie pixela, w naszym teście* ;) NX miażdży Panasa. Olek jeszcze obroni się z 1EV, bo ma IBIS.
* u mnie za oświetlenie robiły tylko lampki z choinki (zawodnik był już po kąpieli i powoli zasypiał), razem może z 10-15W, 2 metry od nas.
Daniel*1977
17-02-2010, 13:16
No nie dodałem jednego, wszystko jest w jpg.
Samsung wprowadził nowy format RAW - SRW, żeby to przerobić potrzebny jest soft dostarczony z aparatem, problem w tym, że używam makówki a nie przewidzieli oprogramowania pod ten system - baranki.
Mają się poprawić - juz to zgłosiłem.
Drugi problem - pliki SRW to jakiś dziwny pomysł i obecne programy nie czytają tego, mogli zostawić DNG i było by git.
Zastanawiam się jaka będzie różnica w plikach - moje jpgi mają od 4-7 MB a DRW po 25MB więc duże i sporo w nich informacji.
Samsung s/zaleje
W B&H jeszcze nie widzieli NX10 a cena za zoom kit już spadła do $650 :shock:
Będzie niezły battle Sony vs. Samsung :)
Ciekawe co na to Nikon (koszt matrycy crop 2.5 to ~$10 wg bythom) i Canon.
Jak skośnookie wypozycjonują teraz 550D czy D90. Los 1000D czy G11 jest chyba przesądzony.
Daniel*1977
17-02-2010, 15:39
Niech wszyscy opuszczają ceny, byle nie cierpiała na tym jakość produktu.
http://tinyurl.com/ydhet7k
Jest nadzieja, Samsung słucha juzerów!
- Samsung will have 10 NX lenses by the end of 2010
- Samsung will introduce a new, cheaper NX camera at PMA
- Samsung will introduce a high-end compact at PMA (less megapixels, high-end lens)
Daniel, jak masz układy przekaż panom z Korei następne propozycje (ekwiwalenty 35mm):
1. IBIS !
2. sensor BSI... kiedyś
3. 24mm f/2.8 pancake lub 24mm f/2
4. 50mm f/1.4
5. 90mm f/1.8
do high endów:
6. 8 MPx gapeless design, 2 wersje: z i bez filtra AA
7. możliwość całkowitego wyłączenia NR/long NR z poziomu menu dla jotpega i raw ;)
1. IBIS !
2. sensor BSI... kiedyś
3. 24mm f/2.8 pancake lub 24mm f/2
4. 50mm f/1.4
5. 90mm f/1.8
do high endów:
6. 8 MPx gapeless design, 2 wersje: z i bez filtra AA
7. możliwość całkowitego wyłączenia NR/long NR z poziomu menu dla jotpega i raw ;)
Ketchup do frytek? :mrgreen:
Jesli faktycznie slucha to milo, ale niestety 90% uzytkownikow podstawowych puszek nie odroznia F/1.8 od f/2.8, nie wie co to jest AA i 8Mpix zle by wygladalo :(
niestety 90% uzytkownikow podstawowych puszek nie odroznia F/1.8 od f/2.8, nie wie co to jest AA i 8Mpix zle by wygladalo :(
I dla nich będzie kolejny aparat - budżetowe NX.
Dla pozostałych 10% (wg ciebie; bythom całkiem słusznie zauważył, że i Olo i Panas źle zdefiniowali swój target m/43) zrobią NX'a z mniejszą ilością MPx i droższymi szkłami.
Jeśli obserwują wpadkę PanaOlka i wyciągną wnioski jest duże prawdopodobieństwo, że będą to jasne 24mm i jasna portretówka - 90mm
Piotr_0602
19-02-2010, 12:44
.
Jesteś słabo zorientowany.
FF ma powierzchnię 864mm2
APS-C ma powierzchnię 337,5mm2
4/3 ma powirzchnię 243mm2
Jeśli 243/337,5 to otrzymamy 0,72%. Czyli matryca 4/3 ma powierzchnię 72% matrycy APS-C. Czyli matryca APS-C nie jest 2 razy większa.
% jest dużo większa róznica pomiędzy powierzchnią FF i APS-C niż pomiędzy APS-C i 4/3. APS-C jest więcej niż 2 razy mniejsze od FF, a 4/3 nie jest 2 razy mniejsze od APS-C.
Największy skok jakościowy jest pomiędzy matrycami kompaktów i 4/3 (tu są wielokrotności powierzchni - różnice 6-10 razy, zależnie od wielkości matrycy kompaktu), potem 4/3 i APS-y aż tak bardzo się nie różnią, potem skok jest w stosunku do wszelkich APS-ów (w tym 4/3) i FF (choć nie tak duży jak skok w stosunku do kompaktów). Większość kompaktów ma matryce 1/2,5'' czyli raptem 24,9mm2, a bardzo niewiele z grupy premium (ceny niektórych zbliżają się do najtańszych micro4/3) ma matryce 1/1,7''czyli 43,3mm2. Nadal to bardzo mało w stosunku do 243mm2 w micro4/3, o 864mm2 w FF nie wspominając.
Wszystkie te cyferki diabli biorą bo dodatkowo pod olka nie ma jasnych stałek a pod apsc można podpiąć np 85 1.2. Tyle;).
Wszystkie te cyferki diabli biorą bo dodatkowo pod olka nie ma jasnych stałek a pod apsc można podpiąć np 85 1.2. Tyle;).
Ale my tu o Samsungu ;)
EVIL to dla mnie przede wszystkim rozmiar a 85L bez gripa to jak jazda na oklep na prosiaku
Poza tym (uwielbiałem to szkło pod apsc) 85 jest stworzone do FF, tak jak jej dłuższa siostra 200/2 ;)
CzłowiekZ
19-02-2010, 13:52
I dla nich będzie kolejny aparat - budżetowe NX.
Dla pozostałych 10% (wg ciebie; bythom całkiem słusznie zauważył, że i Olo i Panas źle zdefiniowali swój target m/43) zrobią NX'a z mniejszą ilością MPx i droższymi szkłami.
Jeśli obserwują wpadkę PanaOlka i wyciągną wnioski jest duże prawdopodobieństwo, że będą to jasne 24mm i jasna portretówka - 90mm
Ale o jakiej wpadce mówisz? O tej, że na razie olewają 10% pozostałych, a 90% z puli nabywców m4/3 powoduje, że sprzęt m4/3 jest wciąż drogi i czasami trudnodostępny.
Jesteś słabo zorientowany.
FF ma powierzchnię 864mm2
APS-C ma powierzchnię 337,5mm2
4/3 ma powirzchnię 243mm2
Jeśli 243/337,5 to otrzymamy 0,72%. Czyli matryca 4/3 ma powierzchnię 72% matrycy APS-C. Czyli matryca APS-C nie jest 2 razy większa.
% jest dużo większa róznica pomiędzy powierzchnią FF i APS-C niż pomiędzy APS-C i 4/3. APS-C jest więcej niż 2 razy mniejsze od FF, a 4/3 nie jest 2 razy mniejsze od APS-C.
Szkoda, że nie czytałeś dalszej cześci dyskusji, bo zostało to wyjaśnione. Co do liczb masz rację. Tylko trzeba pamiętać, że jak w 4/3 zrobisz tobie proporcje 3/2, to różcnia do aps-c jeszcze bardziej się powiększy...Może poza matrycami muliaspect czy jak to sie zwie... Faktycznie 4/3 i aps-c nie sa tak daleko od siebie jak myslalem, jednak, co z tego, skoro kat widzenia zmienia sie juz bardzo nieprzyzwoicie.
Ale o jakiej wpadce mówisz? O tej, że na razie olewają 10% pozostałych, a 90% z puli nabywców m4/3 powoduje, że sprzęt m4/3 jest wciąż drogi i czasami trudnodostępny.
Miałem napisać w cudzysłowie...
W skrócie: wg bythom.com PanaOlek skroił m/43 pod osoby oczekujące lepszej jakości od swoich kompaktów i jako oferta dla takiego targetu m/43 jest bardzo mocno overpriced - to jednak nie przeszkodziło w odniesieniu imho olbrzymiego sukcesu (patrz wyniki sprzedaży Amazon USA, Japan), ale głównie dzięki użytkownikom lustrzanek szukających bardziej mobilnego sprzętu, świadomych kompromisów (jakość na h-iso). Co więcej, również wg niego Panas (w przeciwieństwie do Olka) olewa inne rynki niż rodzimy. Tak czy siak ja już się pogodziłem, że Olek optycznie odstaje od Pana (by zaproponować niższą cenę) i chyba skończę z 14/2.8 i PL45 w torbie.
edit:
Wpadka (z pktu widzenia juzera) to też wypuszczenie przez Olka 9-18 za aż $700 podczas gdy za $1100 jest dostępne coś co może stawać w szranki z Nikkorem 14-24 czyli Pana 7-14.
Imho osoba mająca wydać aż $700 za słoik, który jest tylko m/43, ciemny i się wysuwa nie będzie miała problemów z wyborem czy nie warto dołożyć do 7-14. Jest jeszcze temat filtrów... wczoraj ktoś prezentował fotki z ND i PL umieszczonymi przed 7-14.
Druga sprawa: 50mm f/2 macro: czekam na niego, ale czy nie powinni wydać go teraz zamiast 9-18? Wielu osobom nie za bardzo widzi się i przysłona i cena Elmarita a kupili aparat m. in. po to by robić zdjęcia dzieciakom. Z drugiej strony jak sobie pomyślę o ile wysuwa się protoplasta to mam ochotę na Elmarita mimo, że ciemniejszy i zapewne optycznie "gorszy".
Naprawdę ciekawe co (ze szkieł) pokaże Samsung, bo może zakończyć gierki Olka/Panasa z użytkownikami w ciuciubabkę tj. niezrozumiałą politykę jeśli chodzi o szkła.
CzłowiekZ
19-02-2010, 19:07
... wypuszczenie przez Olka 9-18 za aż $700...
No tak ta cena to śmiech na sali.
Tylko czy spowodowana jest ona kosztem miniaturyzacji czy brakiem konkurencji.
Teraz mam masę innych wydatków, ale przyglądam się m4/3 i podobnym systemom uważnie, bo przecież w tym roku też przyjdzie Mikołaj :mrgreen:
Mnie w mikro urządza szkło po przeliczeniu dla FF 24-90mm F2.8 i 100mm F1.4
Który system pierwszy zaoferuje takie rozwiązanie ten kupię.
Mnie w mikro urządza szkło po przeliczeniu dla FF 24-90mm F2.8 i 100mm F1.4
Który system pierwszy zaoferuje takie rozwiązanie ten kupię.
m/43:
12-45 f/2.8; po coś zrobili to micro, imho nic z tego
50/1.4; tak samo, może f/2 lub f/1.8; tu może być Oly m/43 50/2 macro
NX:
16-60 f/2.8; Samsung zapowiedział high end lenses, ale ja to czytam jako jasne stałki.
70/1.4? - ;)
Na twoim miejscu zastanowiłbym się nad 550D, Tamron 60/2 macro i poczekałbym na następcę 17-55
Daniel*1977
20-02-2010, 13:17
Podeślę im to, a co niech robią to o co prosi klient.
Podeślę im to, a co niech robią to o co prosi klient.
THX. Jeśli w grudniu będą dostępne ekwiwalenty 24-50-90, jasne i jak najmniejsze, oraz less MPx, high end body w B&H to mają nowego łowczego ;)
EDIT:
5 nowych szkieł na PMA: 3 zoomy i 2 naleśniki
20mm f/2.8 pancake
60mm f/2.8 macro,
20-50mm
18-200mm
i kolejny kit 18-55mm tym razem bez stabilizacji
Trochę jestem rozczarowany...
20mm f/2.8 pancake
60mm f/2.8 macro,
20-50mm
18-200mm
i kolejny kit 18-55mm tym razem bez stabilizacji
Trochę jestem rozczarowany...
Teraz (po NX10) ma wyjść budżetowe body, więc i szkła do ****, choć 18-200 jako jeden, jedyny zoom ma sens do worka stałek.Oczywiście nie mogli zrobić 16-160 bo by im coś gdzieś pękło :evil:
Jeśli to tylko taka konkurencja (szkła) to m/43 ma się spoko. Ciekawym pojedynku:
1Ds4 (100LIS) vs. 50D (60/2.8 ) vs. 7D (Tamron 60/2) vs. GF1 (PL45) vs. NX10 (60/2.8 ) vs. E-P2 (ZD50/2)
No i kupa. Żadnego zooma ani stałki od 24mm...a miało być tak pięknie.
Niech jeszcze wydadza zapowiedziane obiektywy w dwoch dostepnych kolorach i mamy te dziesiec zapowiedzianych nowosci.
Piotr_0602
22-02-2010, 11:30
Co do flesza, Olek ma inną propozycję - FL36R stoi gdzieś z dala od aparatu i wyzwalany jest zdalnie wbudowaną lampą (EPL1). Taka lampa założona na małe body średnio pasuje, ale przenoszona w drugiej kieszeni (w pierwszej EPL1) i ustawiona gdzieś z boku, odpalana wbudowaną lampką - czemu nie?
Fakt - takie systemy aż proszą się o małe, w miarę jasne stałki, naleśniki lub niekoniecznie. Co do obiektywów, na razie przoduje micro43 - jest już parę rodzynków - 20/1.7, 7-14/4, 9-18/4-5.6... ewentualnie (ale tylko z body pokroju G1/GH1) 14-140 f/4-5.6. Za chwilę ma wejść 14/2.8 i rybka.
Sony na razie daje ciała. Te atrapy wyglądają ciekawie, ale gotowego produktu jeszce nie ma. Chce zrobić, zamierza... ale może to równie dobrze być za pół roku, za rok, za półtora. Pełnoklatkowe lustro też Sony rodziło dłuuugo w bólach, zanim pokazało gotowy A900. A w takim nowym, zupełnie innym systemie więcej problemów technicznych niż przerobienie lustra z APS na FF.
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=122
http://optyczne.pl/2789-nowo%C5%9B%C4%87-Samsung_NX10_-_firmware_1.05.html
Wprowadzone zmiany (lista w linku) raczej odpychają od aparatu i wręcz systemu!
Teraz z FW 1.05 na pokładzie, longNR będzie prać szczegóły już od 1 sekundy (poprzednio od 4).
sebcio80
18-03-2010, 09:42
http://optyczne.pl/2789-nowo%C5%9B%C4%87-Samsung_NX10_-_firmware_1.05.html
Wprowadzone zmiany (lista w linku) raczej odpychają od aparatu i wręcz systemu!
Teraz z FW 1.05 na pokładzie, longNR będzie prać szczegóły już od 1 sekundy (poprzednio od 4).
no przeciez tej opcji nikt nie kaze Ci wlaczac w menu i z zadnym czasem nie bedzie Ci prac szczegolow
no przeciez tej opcji nikt nie kaze Ci wlaczac w menu i z zadnym czasem nie bedzie Ci prac szczegolow
O! Być może, njus jest tak napisany (+ mój skrót myślowy z testu NX'a optycznych dot. NR/szczegółów), że zrozumiałem jak zrozumiałem.
W ogóle po tym teście moim synonimem NX10 jest extreme NR.
Kolejny (po WX-1) przykład jak zabić swojego dziecka zanim jeszcze trafi do sprzedaży.
Sony zabiło jeden z lepszych kompaktów ostatnich lat (10 kl/s, 24-120, BSI, "paczka fajek") bezczelnym wręcz wyostrzaniem (i brakiem kontroli nad tym procesem w jpg) a Sam brakiem kontroli nad NR, również w jpg.
Szkoda bo oba sprzęty rewelacyjnie się zapowiadały w swoich segmentach.
sebcio80
18-03-2010, 10:37
ale to trend juz niemal wszystkich, jedni to robia mocniej inni delikatniej, sam masz chyba 5D2 i 7D i ingerencja w pliki JPG jest bardzo duza, i z kazdym nastepnym body coraz wieksza
Jotpegi mogą sobie obrabiać jak chcą. Oczywiście fajnie jeśli można poszczególne elementy obróbki wyłączyć.
RAWy niech tylko w spokoju zostawią.
sam masz chyba 5D2 i 7D
7D już pogoniłem a 5D2? hmmm miało być 3D za $4500...
Niech sobie i wyostrzą na maxa, mam to w de, ale niech menu (jpg) będzie opcja by to dziadostwo można było wyłączyć. Poza tym WX-1 i NX10 to są aparaty pozycjonowane pod jpg. O ile jeszcze Sony jestem w stanie zrozumieć (też nie do końca bo zestaw ficzerów jest pod prosumera) o tyle Sam ostro daje ciała - niby pod jpg ale $700, niby consumer ale z brutalną (patrz obrazki na www stronie) wobec m/43 reklamą gloryfikującą niby większy aps-c, ale strasznie kulawo (patrz E-PL1, GH1, 7D, D300s) zaprogramowany.
Tymczasem sorki Sam, ale B&H podniosło cenę vapoura ;) z 650 na 700 a mój GF1 zostawia mi więcej micro detali powyżej 1600. Panas trochę zamazuje i wychodzi taki cyfrowy syf (jpg, nawet na -2), ale Oly pięknie nawiązuje ziarnem do analoga czy 7D a i takie małe wyśmiewane przez Sam m/43 ma IBIS, z każdym szkłem, cholera! Damn Oly :)
Czyżby Samsung miał być pierwszy? FF bez lustra? (http://www.optyczne.pl/2802-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html) Oby jak najszybciej!
Czyżby Samsung miał być pierwszy? FF bez lustra? (http://www.optyczne.pl/2802-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html) Oby jak najszybciej!
Jestem prawie pewien, że nie.
1. Co miałaby dać "bezlusterkowość"? Wymiary nie będą małe, a dodatkowo konieczna będzie jeszcze jedna linia obiektywów.
2. Kto to miałby kupić? Byli "kompaktowcy"? :lol:
sebcio80
20-03-2010, 21:07
1. Co miałaby dać "bezlusterkowość"? Wymiary nie będą małe, a dodatkowo konieczna będzie jeszcze jedna linia obiektywów.
2. Kto to miałby kupić? Byli "kompaktowcy"? :lol:
rozmiar matrycy w przypadku bezlustrowcow nie ma praktycznie zadnego wplywu na rozmiar aparatu
Jak to co? Cisza, wlasnie male wymiary (przede wszystkim mala glebokosc korpusu), mniejsza waga, zawsze ostrosc na oko - face detection:) Jest masa zalet. Uzywalem 40d, uzywam 5d i chetnie zamienilbym tego klamota na cos bardziej porecznego z matryca FF. Do tego kilka nalesnikow i bedzie bomba. A gdyby af byl szybkosci panasonica m4/3, to pewnie bylby lepszy niz obecnie boczne punkty w 5d.
2. Kto to miałby kupić? Byli "kompaktowcy"? :lol: Moze ja bym to kupil. Tez kiedys uzywalem kompakta:)
Ustalmy fakty:
- większość na forum nie pała miłością do tego co Alphy 850-900 robią na h-iso, nie kupiło Sony FF mimo najniższej ceny na rynku. Co Sam robi na h-iso wszyscy widzimy.
- wielu osobom na forum nie podoba się nawet D700 (takie 3D w przebraniu)
- po pierwszej plotce już pierwsze zamówienia składają najwierniejsi ;)
- zero info o szkłach, w przeciwieństwie do np. Nikona, który jeszcze zrobi jedną stałkę i będzie miał komplet weselny a klient jakby ma w **** MPx jeśli tylko zdjęcie jest ostre.
A850 - $2000
NX10 (aps-c) - $700
Sam FF - $1500?
ROTFL
Ustalmy fakty:
- większość na forum nie pała miłością do tego co Alphy 850-900 robią na h-iso, nie kupiło Sony FF mimo najniższej ceny na rynku. Co Sam robi na h-iso wszyscy widzimy.
- wielu osobom na forum nie podoba się nawet D700 (takie 3D w przebraniu)
- po pierwszej plotce już pierwsze zamówienia składają najwierniejsi ;)
- zero info o szkłach, w przeciwieństwie do np. Nikona, który jeszcze zrobi jedną stałkę i będzie miał komplet weselny a klient jakby ma w **** MPx jeśli tylko zdjęcie jest ostre.
A850 - $2000
NX10 (aps-c) - $700
Sam FF - $1500?
ROTFL
Zgadzam się z Tobą, ale im więcej firm zrobi bezlustro aps-c lub ff, tym szybciej takie cudo ujrzymy w wydaniu jedynej słusznej firmy, czyli Canona:) i szybciej tego typu sprzęt będzie taniał. A nie ukrywam, że gdyby C miał takie 5d II bez lustra, kupiłbym je w cenie obecnego 5d II, nawet gdybym musiał podpinać zwykłe szkła ef.
i szybciej tego typu sprzęt będzie taniał. A nie ukrywam, że gdyby C miał takie 5d II bez lustra
Ale historia mówi, że 5D2 mimo Alfioka nie kosztuje 2000 tylko 2500. Poza tym czy masz jakieś wątpliwości, że gdyby nawet to Sony pokaże bieda Leicę pierwsze a Canon ostatni, pilnując tylko byleby Rebel był najlepszy w klasie ;)
Weź pod uwagę, że w miarę zbliżania się rozmiarami FF EVIL'a do M9 ceny będą kosmiczne - wtedy marketing (jak zawsze skutecznie) przekona nas, że mały rozmiar to większa precyzja łączenia/składania i to kosztuje ;) a jak jeszcze przeniosą fab do ojczyzny to...
Jeśli chodzi o ceny i politykę Canona, to jestem optymistą:), ale nie przywiązuję się do tej marki. Jeśli Samsung, Sony czy inna firma zrobi sprzęt i kilka obiektywów, które trafiają w moje potrzeby, zmienię system i tyle. Póki co cieszę się zdjęciami i bacznie obserwuję rynek aparatów EVIL, bo wiem, że prędzej czy później zostanę użytkownikiem tego typu sprzętu.
http://www.swiatobrazu.pl/samsung-nx10-test-19642.html,1
http://fotopolis.pl/index.php?n=10615
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://tinyurl.com/yfkaxxd
Daniel*1977
23-03-2010, 15:18
Z 18-55 zabawa raczej taka sobie :)
Samsung lada moment wypuści nowego NX5, w czerwcu natomiast zobaczymy bezpośredniego konkurenta GF1 czy E-PL1, czyli NX100 - najmniejszego kompakta z aps-c na rynku. Niestety sensor ten sam co w NX10 czyli viva 'la noise reduction.
Niestety sensor ten sam co w NX10 czyli viva 'la noise reduction.
Tu (drugi, po WX-1) przykład, jak zabić swój produkt na starcie:
http://www.quesabesde.com/camdig/noticias/Samsung_NX10_prueba_30g.jpg
Daniel*1977
07-04-2010, 11:28
Dużo zależy od światła w jakim robione jest zdjęcie, tu dwa moje jedno ISO 400 drugie 3200 - bez jakiejkolwiek obróbki eksport z RAW do JPG.
Focal length: 18 mm
Shutter speed: 1/125 sec
Aperture: F5
ISO: 3200
źródło (http://g2.img-dpreview.com/B45B93462B0441D0A3A00930CAC19E34.jpg)
http://s3.amazonaws.com/masters.galleries.dpreview.com/225867.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1273224355&Signature=p2e54%2f1MfZDuihn52frAwpnocHQ%3d
Focal length: 18 mm
Shutter speed: 1/20 sec
Aperture: F5
ISO: 400
źródło (http://g2.img-dpreview.com/C89A633053A641488B363E618FDD4DB9.jpg)
http://s3.amazonaws.com/masters.galleries.dpreview.com/225866.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1273224409&Signature=V4rdLc6za%2fqzZvRli0%2ffocAG%2bR8%3d
tu dwa moje jedno ISO 400 drugie 3200 - bez jakiejkolwiek obróbki eksport z RAW do JPG.
Daniel, wszystko czego mi brakuje w tym aparaciku to NR=off dla jpg. Raw odpada bo nie mam czasu. Jaki jotpeg wypluwa ta konstrukcja widać. Nie twierdze, że to złe. Jest target są i założenia, ale co szkodzi napisać nowy FW, gdzie byłby wyłącznik Picassa, nawet ukryty w kilku podmenu.
Daniel*1977
07-04-2010, 15:20
Zgłosiłem to dawcy mojego NXa, on ma kontakt z producentem.
Mam nadzieję, że wprowadzą tą funkcję niebawem.
Podejrzewam, że 95% użytkowników nie zwraca zbytnio uwagi na jpg, jest on zadowalający. Porównując do konkurencji trzyma poziom.
Można oczywiście w menu zmienić ostrość na -1 lub -2 obraz będzie pasował i bardziej zaawansowanym, a i tak podczas obróbki każdy coś "dodaje od siebie".
Ja zauważam jedno, wszyscy patrzą na zdjęcia wyświetlane, powiększają je i szukają do czego się można jeszcze przyczepić, natomiast na wydrukach zdjęcia wyglądają celująco - wiem bo część drukuję w labie.
Ja osobiście jestem zadowolony z tego aparatu, jest coś co mogą poprawić i mam nadzieje, że to zrobią. Czekam też na obiektywy bo 30mm i 18-55 to trochę mało a tylko tyle na razie mam.
Braki i denerwujące rzeczy: brak możliwości przełączenia na stałe wyświetlacz/wizjer - ale to chyba zabieg marketingowy, żeby wszyscy dookoła posiadacza NXa widzieli jaki ładny obraz jest na AMOLEDowym tv :D
Jakby ktoś był ciekaw, to NX10 pojawiły się w Fotojokerze, w cenie niecałe 2500 za zestaw z kitem.
wszyscy patrzą na zdjęcia wyświetlane, powiększają je i szukają do czego się można jeszcze przyczepić, natomiast na wydrukach
Bardzo rzadko będę drukował.
Jakby ktoś był ciekaw, to NX10 pojawiły się w Fotojokerze, w cenie niecałe 2500 za zestaw z kitem.
Ale jaja, ostro jadą. Ja przed chwilą wróciłem z Macalni. Za tydzień ;) będzie E-PL1 za 2500 w kicie i tu widzisz Daniel SAM ssie, bo jedyne co mnie cofa przed tym aparatem to "Picasso dżejpeg" powyżej iso 800. A w pracy iso 800 dla mnie to takie iso 100. Prawie zawsze jade na 1600 i ewentualnie doświetlam ustawiając 3200.
BTW. Mógłyś pokazać co zostawia Sam na 3200? Kadr to oko/twarz/rzęsy/brwi.
Kontrast na maxa w lewo (minus), nasycenie minus 25% skali, ostrość na zero.
ISO 3200, f/5.6, 1/50, ciemno, godz. 21, pokój, max 50W, 55mm i jeśli jest ;) to NR=off
Daniel*1977
07-04-2010, 19:23
Postaram się, tu ktoś juz prosił o podobną rzecz:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=57041&page=5
Postaram się, tu ktoś juz prosił o podobną rzecz:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=57041&page=5
To ja, ale teraz proszę o kadr coś w deseń twojego zdjęcia z flickera.
BTW. http://www.dpreview.com/news/1004/10040702samsungnx10review.asp
OK, porównanie jpg i rawa z GF1 - wyleczyłem się z NX'a :mrgreen:
Jaka ironia z tymi pikselowymi jotpegami na stronie Sam... ośmieszanie m/43 od którego dostał niezłe baty na h-iso. A przecież E-PL1 ma imho lepsze/ładniejsze ziarno niż gf1...
Bye bye Sam
http://nx10.fotopolis.pl/index.php?n=10688
http://nx10.fotopolis.pl/index.php?n=10744
http://www.camcorderinfo.com/content/Samsung-NX10-DSLR-Camera-Review-37696.htm
Trochę gorzej wygląda sprawa z efektywnością autofokusa. Jest w miarę szybki (w każdym razie wydawał się nie wiele wolniejszy niż w moim K10D) i dość precyzyjny. Można by to ująć tak: jak już "złapie" to na pewno dobrze. Problem w tym, ze w słabym, różnokolorowym świetle dość często... nie "łapał" ostrości w ogóle.
http://nx10.fotopolis.pl/index.php?n=10804
Fajne zdjęcia, ładnie pokazują jak agresywny jest Sam i imho (detalem) daleko mu do GF1 i pewnie E-PL1.
Tej samej wielkości sensor to nie wszystko.
rolling shutter
NEX-5
http://www.youtube.com/user/chuljae#p/a/u/0/sByfJngdvRE
NX10
http://www.youtube.com/user/chuljae#p/a/u/1/RH9g6qKNbXI
Przemilczę AF, który podobno daje radę ;)
Kolekcjoner
21-05-2010, 23:28
rolling shutter
NEX-5
NX10
No nic dziwnego w sumie. Doświadczenie Sony w tym względzie jest bezdyskusyjne.
http://tinyurl.com/32lkkmg
Kolekcjoner
24-05-2010, 22:34
Pewnie się powtórzę - zdjęcia tym da się robić 8).
http://nx10.fotopolis.pl/index.php?n=10922
http://www.swiatobrazu.pl/samsung-nx5-juz-jest-20540.html
Nie ma wątku nowości Samsunga więc podepnę tu bo - imho warto
Macro z komórki czyli Juza ma nowy telefon
źródło (http://www.juzaphoto.com/shared_files/articles-photo_essays/012198m.jpg)
crop
źródło (http://www.juzaphoto.com/shared_files/articles-photo_essays/012198c.jpg)
http://www.juzaforum.com/forum-en/viewtopic.php?f=3&t=14160
Jest szok i tyle. Pałerszoty do lamusa, chyba, że Canon urealni ceny serii "HS".
czy jest mi ktos wstanie sprzedac ten aparat z 30/2. w usa juz sie nie oplaca a w EU nie ma...
Czekam na propozycje
czy jest mi ktos wstanie sprzedac ten aparat z 30/2. w usa juz sie nie oplaca a w EU nie ma...
Czekam na propozycje
Napisz do Daniela 1977 - na bank ma konkakt z Sam.
Daniel*1977
16-06-2010, 12:40
trampek
Czy udało ci się nawiązać kontakt z podaną osobą?
Witam ponownie.
Kupilem aparat z 18-55 i 30/2 za 2440 !!!!!! w polsce w jednej z wiekszych sieci , wzialem polowe na raty 0% ( w zasadzie najtaniej na siwecie !!!!!).
ZEBY BYLO JASNE:
APARATEM JESTEM ZACHWYCONY. NIGDY WIECEJ NIE WEZME DO REKI LUSTRA Z CROPEM - poprostu szkoda dzwigac a samsung z 30/2 jest tym wlasnie czego szukalem do domowego uzytku.
ZEBY BYLO JASNE:
Gratulacje!
Czekamy na low light'y ;)
Sergiusz
20-07-2010, 03:06
To niezły aparat. Mi się nie udało tylko przestawić celownika tak aby zrobić zdjęcia w studio ale nie miałem instrukcji. Ciekaw jestem czy to jest możliwe.
Daniel*1977
20-07-2010, 14:55
Jak przestawić celownika?
Punktowy robi się klikając OK w kółku, zmienia się jego wielkość obracając pokrętło na górze.
Ja wzbogaciłem się w między czasie o 50-200mm który jest moim zdaniem bardzo udany oraz lampę zewnętrzną.
Sergiusz
20-07-2010, 19:17
Jak masz aparat na Manual i czas 1/200sek i f11 to przy świetle pilotów celownik jest czarny jak kwit na węgiel.
Daniel*1977
20-07-2010, 21:14
No rzeczywiście :)
trampek - możesz napisać gdzie kupiłeś w takiej cenie? Też bym chciał :)
Daniel*1977
22-07-2010, 11:27
http://fotojoker.pl/
http://www.fotojoker.superhosting.pl/fotojoker/Gazetka_2010-07-22.pdf
trampek - możesz napisać gdzie kupiłeś w takiej cenie? Też bym chciał :)
fotojoker w tesco w rzeszowie:)
http://fotojoker.pl/
http://www.fotojoker.superhosting.pl/fotojoker/Gazetka_2010-07-22.pdf
wie ktos skad taka cena?? to w zasadzie nataniej na swiecie???
wie ktos skad taka cena?? to w zasadzie nataniej na swiecie???
Może przeksięgowali środki z "promocji" licząc, że ktoś weźmie 3D LED'a?
Generalnie to ja bym nie wnikał za głęboko skoro naleśnika dają za 1 PLN :)
Daniel*1977
22-07-2010, 12:55
Umowy między dystrybutorami a producentem działają cuda :)
Ostatnio widziałem EX1 w MM i kosztował 1800 a w ABFOTO 1499, jak by nie było to też nowość - zresztą zupełnie udana ;)
Gratulacje!
Czekamy na low light'y ;)
obiecane lollajy. po kliknieciu w miniature otwiera sie oryginal ( wywolane acr na 6mpix, 14 nie jest mi potrzebne. NR jakies tam jest ale nie chce mi sei sprawdzac szczegolow)
źródło (http://terpinski.pl/3200nx.jpg)
obiecane lollajy. po kliknieciu w miniature otwiera sie oryginal ( wywolane acr na 6mpix, 14 nie jest mi potrzebne. NR jakies tam jest ale nie chce mi sei sprawdzac szczegolow)
źródło (http://terpinski.pl/3200nx.jpg)
acha dodam ze to 1/15:)
Łał, jest lepiej niż z czterdziestki ...chyba go żonie kupię na gwiazdkę :)
ps. mógłbyś zapodać jakiegoś sampla na iso 100 ?
Daniel*1977
22-07-2010, 17:23
Jak masz czas to u mnie jest sporo:
http://www.flickr.com/photos/didmyself/sets/72157623212388171/
Tu jest link do tego samego ale od razu widać EXIF:
http://www.fluidr.com/photos/didmyself/sets/72157623212388171
Wszystko z RAWów na JPG, niektóre coś tam poobrabiane, ale z rozwagą.
byłoby w porządku, gdyby nie to przebarwienie z lewej strony
byłoby w porządku, gdyby nie to przebarwienie z lewej strony
cudow nie ma, szczegolnie na 14mpix gdzie juz widac szum dosc mocno, ale absolutnie wystarczy do tego do czego jest stworzony..
ps. mógłbyś zapodać jakiegoś sampla na iso 100 ?
źródło (http://terpinski.pl/100nx.jpg)
Pogratulować NX-owego naleśnika:
http://www.photozone.de/pentax/534-samsung30f2
:)
Ja wzbogaciłem się w między czasie o 50-200mm który jest moim zdaniem bardzo udany oraz lampę zewnętrzną.
Bardzo proszę o jakieś sample z tego teleobiektywu i rozwinięcie opinii na jego temat :-). Co to znaczy udany? Jak jest z ostrością, szybkością, czy ładnie rozmywa tło?
I jak sprawuje się lampa?
Jak masz aparat na Manual i czas 1/200sek i f11 to przy świetle pilotów celownik jest czarny jak kwit na węgiel.
I jak z tym celownikiem? Doszedł ktoś jak go ustawić? Rozumiem, że problem jest w tym, że wizjer pokazuje takie naświetlenie jakie miało by zdjęcie przy aktualnych parametrach. Nie można ustawić go tak aby pokazywał obraz ze stałą jasnością niezależnie od parametrów naświetlania?
Wczoraj byłem w macalni i macałem chyba wszystkie evile.
Brawo Samsung!
NX10 imho ma najlepszy rozmiar korpusu, z bardzo fajnie wyprofilowanym "gripem".
Idealny!
Nex powinien dokładnie zerżnąć wszystkie wymiary z tego modelu, wsadzić szejka i (swoim sensorem) pozamiatałby wszystko.
Wczoraj byłem w macalni i macałem chyba wszystkie evile.
Brawo Samsung!
NX10 imho ma najlepszy rozmiar korpusu, z bardzo fajnie wyprofilowanym "gripem".
Idealny!
Nex powinien dokładnie zerżnąć wszystkie wymiary z tego modelu, wsadzić szejka i (swoim sensorem) pozamiatałby wszystko.
wlasnie nie kapuje o co chodiz z tym szejkiem. CZemu tego nie dali. tak samo jak panas. przeciez na starcie zyskiwaliby ogromna przewage...
co do sama to przeciez ci mowilem:)
szybki przyklad nalesniczka @2. troszke za blisko wiem. czekam teraz na 50 1,4 i 10/2,8 w kompaktowych wymiarach ( albo jescze lepiej 8/2,8 i bede go nosil na sluby do szerokich stabilnych kadrow)
źródło (http://img291.imageshack.us/img291/2425/sam0560.jpg)
aparat robi wrazenie. czterech moich znajomych kupilo go po mnie, jak zobaczyli efekty. ( powinienym byc "twarza" fotojokera:)
wlasnie nie kapuje o co chodiz z tym szejkiem. CZemu tego nie dali. tak samo jak panas. przeciez na starcie zyskiwaliby ogromna przewage...
Sony nie dało bo straciliby (wersja oficjalna) 1 cm na wysokości body. 1 cm, którego mi brakuje!
Pewnie chcą kase szarpać tak jak N czy c - za każdy - zwalony (po kliku latach) czy nie - IS unit.
Panas - taka strategia konsorcjum. Olo IBIS działający po japońsku i Panas "po staremu", optymalizowany pod ogniskową
co do sama to przeciez ci mowilem:)
Tu nie chodzi o to co, kto, komu mówił. W mojej dłoni idealnie leżały dwa korpusy: 1D2N i D3. Kiedy wziąłem NX10 do ręki jedno z drugim zagrało/spasowało się.
Jestem pod ogromnym wrażeniem, że Korea wydymała Japonię w temacie ergonomii.
czekam teraz na 50 1,4 i 10/2,8 w kompaktowych wymiarach ( albo jescze lepiej 8/2,8 i bede go nosil na sluby do szerokich stabilnych kadrow)
Właśnie dlatego zdecydowałem się na m43: idealny balans pomiędzy jakością obrazka a wielkością sensora wyrażony w optymalnych/jeszcze do zaakceptowania rozmiarach szkieł.
14mm f/2.5 ma być wielkości zakrętki od pepsi x2
20mm f/1.7 jest malutkie
największy ogór 7-14 mimo, że bydlę, wciąż jest akceptowalnych rozmiarów patrząc przez pryzmat optyki
Kompaktowych rozmiarów optyka f/2.8 pod aps-c? Wątpię, spójrz na E16/2.8. Zrobili na odczep się (w przeciwieństwie do Panas/Samsung) byle by utrzymać w ryzach rozmiar. Optycznie to jest **** warte a firma - bogatsza o reakcję rynku na legacy lenses adapters - pewnie opracuje standard: 18-55, 18-200, 16, macro, fisz.
Także chcesz low light to szukaj starych manuali.
BTW. Ja już czekam tylko na 12/14mm. zobaczę które lepsze optycznie i koniec.
Kompaktowych rozmiarów optyka f/2.8 pod aps-c? Wątpię, spójrz na E16/2.8.
przyjrzy sie temu nalesnikowi . elementy optyczne to 20% wielkosci. reszta to design i wg mnie mozna spokojnie pomiescic to w mniejszych rozmiarach. bo jak inaczej wytlumaczyc ze 30/2 jest mniejsze >?????/
bo jak inaczej wytlumaczyc ze 30/2 jest mniejsze >?????/
Schneider? 8)
Design chyba nie do końca, pamiętaj, że projektując Nexa przyświecał im cel: rekor Guinessa jeśli chodzi o rozmiar.
Panas wszystkich pogodzi, ma pokazać ultra cienkie m43 body (GF2?) i pewnie pod to body szykowane jest ultra maleństwo 14mm f/2.5.
Daniel*1977
04-08-2010, 14:11
Bardzo proszę o jakieś sample z tego teleobiektywu i rozwinięcie opinii na jego temat :-). Co to znaczy udany? Jak jest z ostrością, szybkością, czy ładnie rozmywa tło?
Obiektyw jest ciężki :) wszystko jest według mnie rewelacyjnie spasowane, trochę za lekko działa pierścień manualnego ostrzenia - powinien stawiać opór wg. mnie. Jak dla mnie obraz jest bardzo ostry i z prędkością jest zupełnie dobrze, rozmycie myślę, że może być akceptowalne. Oczywiście każdy ma inne oczekiwania :)
http://farm5.static.flickr.com/4123/4850463002_dd536696c8_z.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4123/4850463002_dd536696c8_z.jpg)
http://www.flickr.com/photos/didmyself/4850463002/meta/in/photostream/
http://farm5.static.flickr.com/4114/4850478120_8710d52798_z.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4114/4850478120_8710d52798_z.jpg)
http://www.flickr.com/photos/didmyself/4850478120/meta/in/photostream/
http://farm5.static.flickr.com/4137/4790616525_8aaff17491_z.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4137/4790616525_8aaff17491_z.jpg)
http://www.flickr.com/photos/didmyself/4790616525/meta/in/photostream/
http://farm5.static.flickr.com/4073/4777811761_babe869a83_z.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4073/4777811761_babe869a83_z.jpg)
http://www.flickr.com/photos/didmyself/4777811761/meta/in/photostream/
http://farm5.static.flickr.com/4079/4772597932_53c597dc7a_z.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4079/4772597932_53c597dc7a_z.jpg)
http://www.flickr.com/photos/didmyself/4772597932/meta/in/photostream/
I jak sprawuje się lampa?
Lampę mam "tą gorszą":
źródło (http://www.samsungimaging.com/product/upload/product/1055/gview_20100226101641795.jpg)
http://www.samsungimaging.com/learn/digital-camera-camcorder/productDetailView.do?forward=specifications&prdCtgSeq=12&langPrdSeq=6054
Nigdy nie miałem zewnętrznej więc na moje potrzeby i umiejętności wystarcza, dostępna jest również bardziej zaawansowana i chyba w FJ kosztuje 777PLN
Uczę się jak z niej poprawnie korzystać więc przykłady nie będą zbyt zaawansowane:
https://canon-board.info/imgimported/2010/08/4827843480_73defb5195_z-2.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4118/4827843480_73defb5195_z.jpg)
http://www.flickr.com/photos/didmyself/4827843480/meta/in/set-72157623212388171/
https://canon-board.info/imgimported/2010/08/4827841738_e3abd1a480_z-2.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4119/4827841738_e3abd1a480_z.jpg)
http://www.flickr.com/photos/didmyself/4827841738/meta/in/set-72157623212388171/
To chyba wyszło dosyć poprawnie, lampa była zdaje się na 75-90 stopni odchylona, powierzchnia ścian i balkonu była matowa, a z tyłu trochę światła.
https://canon-board.info/imgimported/2010/08/4790657417_5a5c3985d0_z-2.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4143/4790657417_5a5c3985d0_z.jpg)
http://www.flickr.com/photos/didmyself/4790657417/meta/in/set-72157623212388171/
I jak z tym celownikiem? Doszedł ktoś jak go ustawić?
Tego nie da się zmienić, permanentny "LifeView" :) - może gdyby po naciskać producenta to był by w stanie to oprogramować, ale jeżeli obraz jest zaczytywany bezpośrednio z matrycy to może być problem.
Mam i ja :)
[...] APARATEM JESTEM ZACHWYCONY. [...]
Podzielam :)
Kupiłem wczoraj.
Idę bawić dalej, później pewnie będę tu pisał.
Mam i ja :) Kupiłem wczoraj.
Gratulacje.
Co zdecydowało o tym, że NX a nie Nex - tak z czystej ciekawości pytam.
Daniel*1977
10-08-2010, 10:32
Nex nie ma judasza :D
Gratulacje.
Co zdecydowało o tym, że NX a nie Nex - tak z czystej ciekawości pytam.
Miałem nexa w ręku, też go oglądałem.
Zdecydowanie inna ergonomia. Sami to dobrze wyważona, fajnie leżąca w dłoni, dyskretna "mini-lustrzaneczka" wielkości kompaktu, a nex to chamska mydelnica za mała w wysokości choć o 1cm by dało się to jakoś trzymać.
W samim intuicyjnie szybciutko doszedłem ustawień poza jednym: zmianą przysłon. Sprzedawca nie potrafił mi pomóc, ale po kwadransie znalazłem.
Okazało się nim kółko zmiany czasu naświetlania tuż nad spustem z jednoczesnym naciskiem kciukiem przycisku opisanego jako AEL :confused:
Ten przycisk, trzeba tu napisać, dość mocno sprężynuje, może z czasem się troszkę wyrobi.
Następna rzecz na plus od nexa: wizjer.
Co prawda elektroniczny, ale naprawdę dobrej jakości z regulacją dioptrii jak w optycznych i świetna rzecz, ech... z bieżącym podglądem histogramu live.
Oj, chciałoby się w lustrzankach w wizjerze, nie post factum.
[...]
Okazało się nim kółko zmiany czasu naświetlania tuż nad spustem z jednoczesnym naciskiem kciukiem przycisku opisanego jako AEL
[...]
Pomyłka, to Av, tuż nad AEL :oops:
Daniel*1977
10-08-2010, 14:23
Nie AEL tylko ten powyżej Av. Naciskasz i kręcisz górnym kółeczkiem.
Mellan, czy przy zakupie kierowałeś się tylko wyglądem?
Z tego co widziałem w necie, "chamska mydelnica" daje lepszą jakość zdjęć.
Ale może się mylę...
Potrzebuję takiego aparaciku do ciemnych wnętrz, a chyba matryca 4/3 średnio się do tego nadaje.
Mellan, czy przy zakupie kierowałeś się tylko wyglądem?
Z tego co widziałem w necie, "chamska mydelnica" daje lepszą jakość zdjęć.
Ale może się mylę...
Potrzebuję takiego aparaciku do ciemnych wnętrz, a chyba matryca 4/3 średnio się do tego nadaje.
Do ciemnych wnętrz mam szeroko na 5d, lampy, statywy itd, to chyba właściwsze rozwiązanie.
Nazwa Micro 4/3 może być myląca, zastosowano w nim przeprogramowaną matrycę znaną z pentaxa K-7, z lepszym niż lustrzance skutkiem, a dokładniej 23.4mm x 15.6mm (APS-C) CMOS, 3:2.
Czym się kierowałem? Kupowałem z myślą o dyskretnym streecie za dnia, więc proprytetem była tu ergonomia/gabaryty/akceptowalna jakość apsc.
Nijak do mnie nie przepada design zaproponowany przez sony w stylu zombie).
Nie interesują mnie kitowce, chciałem mieć naleśniczka. U sonego jest to 16mm (wygodne, ale łatwiej o zaśmiecenie kadru), u samiego jest cropowy standard 30mm, jakiego oczekiwałem po tym sprzęcie.
Łudzisz się, że na rawach zobaczysz jakąś nokautującą różnicę? Wątpię.
Ważne, by wiedzieć, do jakich celów ma służyc konkretny aparat (Ty to wiesz).
Samsung też mi się podoba... ale chyba jeszcze chwile poczekam. Ten rynek będzie się szybko rozwijać, pewnie szybciej niż lustrzanki.
Ważne, by wiedzieć, do jakich celów ma służyc konkretny aparat [...]
No tak chyba najlepiej.
Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
Wcześniej sądziłem, że FF+elki podołają wszystkiemu.
Owszem, podołają, ale z zastrzeżeniem że są sytuacje w których to niepotrzebny przerost formy nad treścią, kilogramy robią różnicę. Nie da się tego mieć "na wszelki wypadek" przy sobie. To już jest specjalne wyjście, plecak itd. No i szlag trafił dyskrecję przy okazji.
Micro 4/3 może być myląca, zastosowano w nim przeprogramowaną matrycę znaną z pentaxa K-7, z lepszym niż lustrzance skutkiem, a dokładniej 23.4mm x 15.6mm (APS-C) CMOS, 3:2.
Do tej pory myślałem, że to Nmos Panasonika.
Do tej pory myślałem, że to Nmos Panasonika.
Dane techniczne są jednoznaczne, a to że jest pentaxowa zaczerpnąłem w oparciu o test na optycznych Test_aparatu-Samsung_NX10 (http://www.optyczne.pl/122.1-Test_aparatu-Samsung_NX10-Wst%C4%99p.html)
BTW: Samsung NX10 wybrany najlepszym produktem targów Film Video Foto (http://tech.wp.pl/kat,1009787,title,Samsung-NX10-wybrany-najlepszym-produktem-targow-Film-Video-Foto,wid,12129513,wiadomosc.html?ticaid=1aae1)
Dane techniczne są jednoznaczne, a to że jest pentaxowa zaczerpnąłem w oparciu o test na optycznych
:mrgreen:
Samsung NX10 wybrany najlepszym produktem targów Film Video Foto
Jury złożone z przedstawicieli mediów oraz instytucji branżowych oceniło 60 produktów zgłoszonych przez wystawców, w tym 43 w Dziale Foto.
Moja wersja ;)
Przedstawiciele mediów oraz instytucji branżowych oceniło 60 produktów zgłoszonych przez wystawców, w tym 43 w Dziale Foto. W czasie dyskusji uzgodniono, że najwięcej reklam kupił Sams. Przewodniczący jury pogratulował firmie budżetu yyyyy... sukcesów a wiceprzewodnicząca jury dała nawet buzi buzi.
Na tym spotkanie zakończono.
Jak kupujesz masło to też patrzysz które dostało medal na polagrze? ;)
:mrgreen:
[...] Jak kupujesz masło to też patrzysz które dostało medal na polagrze? ;)
Z masłem trochę offtop. Nie mniej coś jest na rzeczy.
Nie kupuję masła, jak dla mnie niewygodne w użyciu i przede wszystkim za tłuste, celuję w margaryny. Swego czasu, ze dwa lata temu miałem pozytywne doświadczenia co do "Smakowitej", więc kilka dni temu chcąc kupić nowe pudełko tej, którą lubie, a zabrakło na półce, sięgnąłem po smakowitą.
I tu rzecz znana i często spotykana na naszym rynku - jak coś spada z topa, jest zaniedbane przez producentów. Całkiem fajny produkt zmienił się w jakąś "Palmę" czy coś, stracił smarowność i lekko się kruszy. Koniec offtopa.
Ten link wykopał mi się zupełnie przypadkiem, chyba przedwczoraj, więc nie miał na moje zakupy wpływu. Całkowicie nie orientuję się, które targi są toppy branżowe, a które to targi handlowców. Ot, taka ciekawostka, którą dorzuciłem przy okazji rozmów o rozmiarze matrycy.
Nie, nie sugeruję się przy zakupach medalami. Mój wybór dlaczego NX, a nie NEX wyjaśniłem powyżej. Przy jakości obrazka na tym samym poziomie, zwyciężył bardziej konserwatywny design z namiastka wizjera, bardzo udaną.
Poszedłem , wziąłem w ręce i wybrałem.
Rolę medalu tutaj odegrał ten pancake, od którego w ogóle się zaczęło moje zainteresowanie bez lusterkowcami.
Daniel*1977
11-08-2010, 10:59
Jesteś jak widzę jedną z nielicznych osób której wygląd NXa się podoba.
Mam nadzieję, że będziesz równie zadowolony jak ja i jeszcze parę osób.
Jest spora szansa, że niedługo będzie jeszcze jedne naleśnik ;)
Wide Pancake Lens (H2 2010) 20mm F2.8
Super Zoom Lens (TBD) 18-200mm F3.5-6.3 OIS
Macro Lens (TBD) 60mm F2.8
Wide Pancake Lens (H2 2010) 20mm F2.8
I to będzie czad na maksa jeśli zrobią go porządnie (nie gorzej niż 30/2). WoW!
wyrwiflak
12-08-2010, 10:04
Do ciemnych wnętrz mam szeroko na 5d, lampy, statywy itd, to chyba właściwsze rozwiązanie.
Nazwa Micro 4/3 może być myląca, zastosowano w nim przeprogramowaną matrycę znaną z pentaxa K-7, z lepszym niż lustrzance skutkiem, a dokładniej 23.4mm x 15.6mm (APS-C) CMOS, 3:2.
A od kiedy micro 4/3 dotyczy w jakikolwiek sposób NX? :)
A od kiedy micro 4/3 dotyczy w jakikolwiek sposób NX? :)
Nie dotyczy.
Samsung NX czy Sony NEX, to bezlusterkowce z matrycą APS-C 3:2
Wrzucanie ich do worka systemu micro 4/3, wynikło z nowości standardu aparatów z matrycami większymi niż w kompaktach z wymienna optyką, o rozmiarach kompaktów jaki zaproponował Olympus z Panasonikiem i ich bezpośrednia konkurencja na rynku.
Póki co takich modeli jest niewiele i w artykułach prasowych czy testach porównawczych są zestawiane w jednym szeregu, tworząc mylne skojarzenie.
Stąd posty jak poniżej:
[...] a chyba matryca 4/3 średnio się do tego nadaje.
Utworzyłem wątek techniczny na forum C-F-K
NX mirror-less jako alternatywa dla lustrzanki (http://www.starz.pl/canon/index.php?topic=83.0)
Na prośbę klubowicza poruszyłem kwestię bagnetu NX i przejściówek do niego dedykowanych na szkiełka innych systemów.
Zapraszam!
Wyciekło ;) zdjęcie budżetowego NX100
https://canon-board.info/imgimported/2010/09/samsungnx100-2.jpg
źródło (http://photorumors.com/wp-content/uploads/2010/09/samsung-nx100.jpg)
brak lampy - buuuu
3" VGA AMOLED
flash GN15 (najs) i nowy EVF - dodatkowo $100
kit szkło 20-50mm f/3.5-5.6
cena: $550-600
Lampy brak, ale za to mają naleśnika 30/2 za 8 stówek :mrgreen:
Kolekcjoner
07-09-2010, 03:36
Fajna zabawka :D.
wyrwiflak
07-09-2010, 10:07
nowy zoom-naleśnik 20-50 - kolejna konstrukcja z możliwością zamknięcia?
http://dpreview.com/previews/samsungnx100/
wyrwiflak
14-09-2010, 10:08
naleśniaczek 20/2,8 ładny ale chyba niezbyt potrzebny na tym etapie, systemowi NX lepiej by zrobiło coś szerokiego (a'la pentax 15/4) a nie stałka dublowana kątem widzenia przez dwa zoomy.
http://dpreview.com/previews/samsungnx100/
Jak dla mnie, NX100 to ewidentna próba konkurencji w designie w kierunku NEX'a.
Obcięcie lampy i wizjera, wyoblenie kształtu, to wyraźny ukłon w stronę kompaktowej klienteli, "cykającej i wkładającej do kieszonki" :-D
Design ładny, zbliżony do tradycyjnego, większa wysokość od nex'a to w moim odczuciu plus ergonomiczny dla "męskiej" dłoni.
Zapewne koncernowi taki zabieg będzie się opłacać, obawiam się jednak, że nex może tu jednak wygrywać mniej intuicyjnym ale jednak bogatszym softem (panoramki, hdry, gładszy obrazek na wyższych iso).
Przyzwyczajony do lustrzanek wolę jednak mojego nx10 z wizjerkiem :)
wyrwiflak
14-09-2010, 10:32
ciekawostka:
http://dicamania.wordpress.com/2010/04/20/remodeling-mf-lens-to-af-lens-with-samsung-nx10-1/
ciekawostka:
http://dicamania.wordpress.com/2010/04/20/remodeling-mf-lens-to-af-lens-with-samsung-nx10-1/
No to jest czad! ale i sposób na popularyzację NX, takie 3rd parties home tunning
NX100 - dla mnie to brutalna kopia (popieram, bo co dobre trzeba kopiować) "systemu składania szkieł" Olympusa.
To jest fajnie raczkujący system! Fajnie bo skupiają się na szklarni: prawie jasne 20 w naleśniku i 20-50 - bolączka każdego systemu 1.6/1.5X.
Za szkło tego pokroju (ef-s 20-50mm), nawet tak ciemne, tak Olkowo małe/rozkładane warto wejść w NX. Nie podejrzewam innych graczy ;) aby tak walczyli o klienta. Odwalą co swoje (18-55, 18-200) i po temacie, reszta w legacy.
Niech jeszcze macro zrobią nie większe niż PL45 to będzie miód z jednym ale..., h-iso to gruntownej przebudowy (o filmach na chwilę zapomniałem ;))
wyrwiflak
20-09-2010, 10:39
źródło (http://www.mirrorlessrumors.com/wp-content/uploads/2010/09/roadmap.jpg)
nie podoba mi sie to...
ja czekam na 15/2 i 50/1,4.
Po co komu 85na cropie.....
Po co komu 85na cropie.....
Po co komu 135 mm na FF? :mrgreen:
Daniel*1977
21-09-2010, 09:54
Może wkrótce zdam relacje z możliwości 20mm ale najbardziej czekam na makro :|
Po co komu 135 mm na FF? :mrgreen:
no wlasnie....
PS. czemu powtarzasz pytanie ( to jakas nowa gra?):)
no wlasnie....
PS. czemu powtarzasz pytanie ( to jakas nowa gra?):)
Pytanie było ironiczno-retoryczne. Może tobie taki kąt widzenia nie odpowiada, ale na pewno znajdą się tacy, dla których eq 85mm/FF jest za szerokie.
Ja na przykład uważam, że nowy X100 byłby dla mnie super (abstrahując od kwestii $$$), gdyby zamiast eq 35mm miał standard, ale nie potępiam w czambuł decyzji Fujifilm.
Może wkrótce zdam relacje z możliwości 20mm ale najbardziej czekam na makro :|
Weź cyknij coś bez światła: 3200, 1/30, 2.8; takie porównanie pola widzenia 20mm vs. 30mm.
Najlepiej NX00 :)
Fajnie by było jeszcze zobaczyć kadr na szerokim i na tele cyknięty nowym (b. fajnym) zumem.
O... i sam na 2011 zapowiedział 16mm f/2.8 - czuje miazgę sonówki
Sams w 2011r.:
- 16/2.8; 30/2.0; 60/2.8 macro i 85/1.4
:shock: Jak optyka będzie Sznajdera to NIE MAM PYTAŃ!
Daniel, przekaż Panom w Korei niech na premierę 85/1.4 szykują pro-puszkę z sensorem Sony (nex-3/5 lub K-5) i stabilizacją (od Pentaxa). Z takimi szkłami Sony czeka ciężka robota a Sams urasta do #1 w aps-c.
Daniel*1977
22-09-2010, 11:35
Teraz "tamci" mają jakieś święta, myślę że na początku przyszłego tygodnia czegoś się dowiem w sprawie szkiełek :D
Tymczasem w FJ coraz fajniejsze ceny :). A przecież już były całkiem fajne.
O... i sam na 2011 zapowiedział 16mm f/2.8 - czuje miazgę sonówki
O sonówkę bym się nie martwił. Oni i tak sprzedadzą nex'a z 16/2.8 na masowo na skalę światową. To się nazywa marketing czy jakoś tak.
Miazga to będzie raczej dla m4/3 z ich małym sensorem i wysokimi cenami. Taki 20/1.7 aż za 1600-1700!!! Absurd w segmencie mikrusów. Zwłaszcza jeżeli sam nowego naleśnika sprzeda w cenie dużo niższej niż 1000 zł. Tak jak dziś można kupić 30/2 za 500 zł NOWEGO!!! Do tego cena kita z nx100 ok. 1600 zł i kto kupi m4/3. A właściwie po co za takie pieniądze.
Na papierze wszystko wygląda fajnie, gorzej w parktyce:
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/samsung-nx100-preview-samples
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/samsung-nx100-preview-samples
Mając powyższe na uwadze zapytam cię Daniel 1977 wprost: kiedy test nowego evila z nowym naleśnikiem na optycznych? :mrgreen:
Już w niektórych sklepach NX100 z 20-50 w cenie 2300 lub 2200zł. W porówaniu do bezpośrednich konkurentów E-PL1 czy NEX-3 (lub nawet NEX-5) dość drogo startują.
plus cena jakiejś lampy i będziemy mieli prawie 3 koła.
no własnie, jakiej lampy? bo z nimi coś słabo u samiego... Olek pl1 ma bezprzewodowe odpalanie przynajmniej...
Nie wiem jakiej. Nie sprawdzałem. Ale przecież jakaś chyba jest? Bo niby jak bez lampy? No nie mówię o mocnych lampach. Ale taka jakakolwniek niewielka , żeby doswietlić w słoneczny dzień. Zamiast wbudowanej. to jednak do ceny raczej wypada doliczyć taką błyskotkę.
Kolekcjoner
01-10-2010, 01:09
Według mnie to w sklepie nikt tych zdjęć nie ogląda. Jak znam życie zdecydują ceny i marketing, a ten jak wiadomo to niesamowicie mocna strona koreańskiego potentata.
Według mnie to w sklepie nikt tych zdjęć nie ogląda. Jak znam życie zdecydują ceny i marketing, a ten jak wiadomo to niesamowicie mocna strona koreańskiego potentata.
Plus to co pisał akustyk. Sams to najlepszy przyjaciel fotografów w Polsce, imho.
Daniel*1977
01-10-2010, 17:18
Mając powyższe na uwadze zapytam cię Daniel 1977 wprost: kiedy test nowego evila z nowym naleśnikiem na optycznych? :mrgreen:
Na razie nie mam jeszcze 100, ale możliwe, że wkrótce będę miał obiektywy.
Przynajmniej taką informację niedawno dostałem.
NX100 i NX10 to z tego co widziałem to prawie to samo. Co prawda 100 ma najwyższe ISO wyższe niż 10.
Najprawdopodobniej to tylko kwestia FW, bo żeby używać nowych szkieł iFn w NX10 trzeba wgrać nowy FW.
Z tego co widzę aparaty trochę różnią się oprzyciskowaniem z tyłu, ale to pikuś.
Nie wiem jakiej. Nie sprawdzałem. Ale przecież jakaś chyba jest? Bo niby jak bez lampy? No nie mówię o mocnych lampach. Ale taka jakakolwniek niewielka , żeby doswietlić w słoneczny dzień. Zamiast wbudowanej. to jednak do ceny raczej wypada doliczyć taką błyskotkę.
Tu są pokazane dostępne akcesoria.
Nie kumam do czego ma doprowadzić wprowadzenie iFn :confused:
[...]Najprawdopodobniej to tylko kwestia FW, bo żeby używać nowych szkieł iFn w NX10 trzeba wgrać nowy FW.[...]
Żeby ich używać w ogóle, czy żeby korzystać z funkcji iFn?
Daniel*1977
01-10-2010, 19:58
Z tego co mi powiedziano, żeby używać iFn.
Sergiusz
01-10-2010, 22:13
Nawet fajny ten nowy NX 100 Zdjęcia takie trochę chybił trafił bo jak leje i zimno to trudno się skupić ale jak pojawi się celownik ( oczywiście w rozsądnej cenie ) to będzie fajny zestawik. http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=217:samsung-na-budowie-konferencja-prasowa-&catid=53:wydarzenia&Itemid=169 Abym się nie odłączył od grupy dostałem żółty kask...
sebcio80
01-10-2010, 22:52
Nawet fajny ten nowy NX 100 Zdjęcia takie trochę chybił trafił bo jak leje i zimno to trudno się skupić ale jak pojawi się celownik ( oczywiście w rozsądnej cenie ) to będzie fajny zestawik. http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=217:samsung-na-budowie-konferencja-prasowa-&catid=53:wydarzenia&Itemid=169 Abym się nie odłączył od grupy dostałem żółty kask...
przy okazji znalazlem jeszcze jeden argument przeciwko tem wszystkim systemom, facet z takim aparatem w ręku wyglada jak baba, gapiać się w ten LCD i trzymajac to coś w ręku jak jajko :D nigdy w życiu,
nie chce oczywiscie nikogo urazic ;-)
Sergiusz
02-10-2010, 02:43
To żaden argument. Znam wielu operatorów TV, którzy taki sposób kadrowania uznają za normalny. Ja sobie robię celownik z papierka i wsuwam w sanki od lampy o ile takie są. Bo w Sony do USB jest mało kompatybilne i trza przykleić plastrem. Dlatego chybił trafił.
Mam kilka pytań.
1. Czy są już jakieś potwierdzone informacje, że Samsung faktycznie planuje na 2011 rok obiektyw 16-80mm f/3.5-4.5?
2. Czy wiadomo już coś o obiektywie super-szerokokątnym (np. 10-20mm) dla systemu NX?
3. Czy wiadomo coś o lepszej lampie (z synchronizacją krótkich czasów, bezprzewodowym sterowaniem) dla systemu NX?
Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
Nooo, taką małpkę z obiektywem 10-20 to ja bym chciał, o ile by nie było makabreski w obrazku. Lubię miasto focić takimi obiektywami ;)
wyrwiflak
02-10-2010, 19:57
nooo, taką małpkę z obiektywem 10-20 to ja bym chciał, o ile by nie było makabreski w obrazku. Lubię miasto focić takimi obiektywami ;)
-> e-pl1/gf1 + m.z 9-18
-> e-pl1/gf1 + m.z 9-18
Nie da rady - to m/43. Przy takich atakach internetowych życzliwie obserwujących to mega obciach pokazać się wśród znajomych z czymś takim...
A. Nie lustrzanka?
B. Nie.
A. Łeee!
Widziałem to m.zuiko 9-18 - super maleństwo.
A ja dzisiaj "macałem" Samiego nx10 z 30mm/f2 i muszę przyznać, że bardzo pozytywne wrażenie zrobił na mnie. Dobrze się trzyma, całkiem szybko ostrzy, jest lekki i niewielki. Wizjer - naprawdę niezły (choć wiem, że są lepsze).
W systemie brakuje uwa, który przydałby się zapewne bardziej niż nowy naleśnik 20mm.
Marzy mi się następca 1000d jako bezlusterkowiec w takiej formie jak ten nx10.
Dzisiaj w FJ widzialem NX100. Rozczarowal mnie, wielka cegla, na zdjeciach wydaje sie mniejszy. Jest niewiele mniejszy od NX10. E-PL1 tez jest krowa przy kompaktach, NX z nalesnikiem lekko ratuje stawke. Kompakty typu LX3 a tymbardziej S95 nie musza sie bac o konkurencje w kieszeniach.
BTW: coś a propos orientacyjnego porównania wielkości
źródło (http://img153.imageshack.us/img153/907/63151334.jpg)
Na dziś jedynym konkurentem dla kompaktów pod względem wielkości jest NEX z 16/2.8. Panas podobno kombinuje podobnego/jeszcze mniejszego malucha.
CZy ma mone ktos problem podobny do mnie???
Przy probie upgrjdu na nowy FW wyskakuje notsupported!
na optycznych tez jest taki post pod njusem o FW. O co chodzi???
CZy ma mone ktos problem podobny do mnie???
Przy probie upgrjdu na nowy FW wyskakuje notsupported!
na optycznych tez jest taki post pod njusem o FW. O co chodzi???
Nie wiem, u mnie wszystko poszło zgodnie z instrukcją:
"If the running firmware version is below 1.05, then you must upgrade firmware version of 1.15. To use the "i-function", you need to upgrade the firmware version of 1.20 again."
U mnie była wersja 1.04, więc sformatowałem kartę, a następnie wypakowałem NX10_firmware_file_ver_1.15.zip do nx10.zip, wybrałem z menu aparatu body aktualizację korpusu i poszło.
Następnie sformatowałem kartę ponownie, wypakowałem NX10_FW_file_1.20.zip do nx10.zip i wykonałem ponowny update korpusu i wszystko gra.
Jest parę nowych ficzerów :)
właśnie zanabyłem nx100. podzielę się wrażeniami po bliższym spotkaniu .... :)
rysiek30d
10-10-2010, 17:24
Nie wiem dlaczego tak dużo z Was narzeka że nx100 jest beznadzieny bo "a będzie trzeba kadrować przez LCD" o nie to straszne. A OD CZEGO będzie zewnętrzny wizjer elekroniczny? taki jak w GF1 czy EP2? Zawsze to jakaś alternatywa.
Według mnie nx100 to wspaniały sprzęt, na pewno lepszy niż nexy ale rzeczywiście brakuje u samsunga jasnej 50tki.
Brązowy nx100+ 20/2.8+ 50/? + ta mała lampa
Do tego nieduża stylowa retro torba i można śmiało wyjść na miasto robić zdjęcia :D
po co więcej.
rysiek... do tego dążę.... jasne ze dwie stałki, wizjer i heja :D a lustra nie odpoczywają miedzy zleceniami ;-)
Jedno z porówań nex i nx. Bez przesady z tym "na pewno lepszy niż nex"
http://snapsort.com/compare/Samsung_NX100-vs-Sony_Alpha_NEX-5
Ale faktem jest, że dziś widziałem w FJ nx100 za 1888. Czyli konkretnie zaczeła się konkurencja z nex.
zanussi - czy filmy wideo w nx100 są z działającym AF podczas kręcenia?
...chyba nie.... albo czegoś nie włączyłem
wyrwiflak
10-10-2010, 20:32
Jedno z porówań nex i nx. Bez przesady z tym "na pewno lepszy niż nex"
http://snapsort.com/compare/Samsung_NX100-vs-Sony_Alpha_NEX-5
Ale faktem jest, że dziś widziałem w FJ nx100 za 1888. Czyli konkretnie zaczeła się konkurencja z nex.
zanussi - czy filmy wideo w nx100 są z działającym AF podczas kręcenia?
af w nx10 podczas kręcenia działa nie spustem ale przyciskiem "podgląd GO", stąd wielu myślało że nie działa, może w nx100 jest tak samo
heh.... w rzeczy samej - DZIAŁA!! :D dzięki :)
heh.... w rzeczy samej - DZIAŁA!! :D dzięki :)
No to dobre wieści. Bo jak to ma być aparat dla całej rodziny to w moim przypadku jakikolwiek MF totalnie odpada ;-)
Jeżeli możesz proszę napisz jak sprawić aby ten AF się ruszył, bo chciałbym sobie to przetestować w sklepie i fajnie by było żebym potrafił się za to zabrać. Co i kiedy trzeba nacisnąć, czy trzyma się przez cały czas kręcenia filmu, czy tylko wciska gdy konieczne wydaje się dostrojenie ostrości? Bo jeżeli to drugie to też wymaga chyba niezwykle uważnego śledzenia ALOMEDa.
kółko nastawcze na kamerkę ;), wciskając spust rozpoczynasz nagrywanie - nie musisz go trzymać, drugie wciśnięcie spustu kończy nagrywanie, aby aparat ustawiał ostrość automatycznie trzeba wcisnąć przycisk C który umiejscowiony jest na lewej bocznej ściance aparatu zaraz obok złącz HDMI i innych (przycisku nie trzeba trzymać - on po prostu aktywuje AF w funkcji filmu)
af w nx10 podczas kręcenia działa nie spustem ale przyciskiem "podgląd GO", stąd wielu myślało że nie działa[...]
Faktycznie! Dzięki wyrwiflak :) Tak było również w starym firmware?
rysiek30d
11-10-2010, 09:27
a jak z jakością video w nx100?
kurcze.... wychodzi nowy APARAT a wszyscy pytają o VIDEO... jakaś paranoja :D
wyrwiflak
11-10-2010, 11:05
Faktycznie! Dzięki wyrwiflak :) Tak było również w starym firmware?
Tak jest od samego początku, RTFM! 8-)
wyrwiflak UPPZ :D proszę ;)
Hmmm...
Ficzery fajne, niemniej po update NX10 do fw 1.20 ACR 5.7 przestał mi otwierać rawy z samiego. Niby nic, bo jest 'samsung raw converter', ale jednak bardziej mi pasiło otwierać je aceerem...
Daniel*1977
12-10-2010, 10:30
To spróbuj tym DNG Converter 6.2 http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4803
Ja ostatnio mam jakiś zastój i przyznam, ze po aktualizacji FW chyba nie robiłem konwersji SRW.
Jest "dostępny" nowy SRW 4, jeszcze nie oficjalnie ale działa. Gdyby coś to mam wersję na OS X
rysiek30d
13-10-2010, 13:47
nx100 vs. nex5
http://www.youtube.com/watch?v=jlxJnPRrRG8
nx100 vs. nex5
http://www.youtube.com/watch?v=jlxJnPRrRG8
Fajne video, ale tylko do ostatniego zdania gdzie testująca (inaczej) pani wspomina o największej zalecie Nex jako największej wadzie, to ewidentnie ją zdemaskowało jako NX agent i zdyskredytowało całkiem udane video.
Na dzień dzisiejszy najmocniejszą stroną Sony Nex jest sensor, który oferuje usable quality w całym zakresie iso - coś czego nie ma żaden inny system evil (gh1 trzyma fason tylko do 1600).
BTW. Nowy soft do Sony ztc czytałem usprawnia trochę pracę guzikami, ale fakt w stosunku do i-Fn to Nex... Nex nawet nie stał obok i-Fn ;)
NX to imho najlepszy wybór póki co, ale nie jest to zasługą sensora tylko b. udanej szklanej i cenowej polityki w odniesieniu do czasu życia systemu.
Przez kilka ostatnich dni mój Starszy Rodzony poszukiwał pierwszego zaawansowanego aparatu dla 10 letniego syna. Przekopano zasoby, przerzucono archiwa i wyeliminowano kolejne lustrzanki. Sporo ZA na szalę dorzucili przedmówcy z tego wątku. Efekt? Stanęło na APSC od Panów z Korei. Nowszy i mniejszy model NX5 - jednak poza jakością LCD (Amoled tak/nie) nie różniący się do parametrami od nx10ki.
Zakupu dokonano w fotoJokerze - korzystając z najnowszej gazetkowej promocji. Body z kitowym zoomikiem 18-55 OIS kosztuje teraz ~1570 PLN. Niestety w odróżnieniu od większego brata, NX5 nie jest objęty trwającym cashbackiem.
Swoją drogą rewelacyjna jest również aktualna cena zestawu NX10 :!:
Body + zoom_kit + naleśnik 30 f:2 kosztuje ~ 2100 PLN! No i od tego jest jeszcze prawie 200 PLN cashbacku..
Za plecami brata wrzucam efekty pierwszej "podwórkowej" sesji. Szczerze powiem, że mnie - "współużytkownika" 1000D - te efekty miażdżą :oops:
Zdjęcia w 'dżotpegach' prosto z puszki, a za sterami aparatu (w dwóch przypadkach an trzy) 10 latek.
https://canon-board.info/imgimported/2010/10/51bbadf0bae2d528-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
https://canon-board.info/imgimported/2010/10/54d0dbba63d16957-2.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
https://canon-board.info/imgimported/2010/10/1625aa55b6292e26-2.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
Faktycznie cena zestawu nx10 + kit + 30/2 jest bardzo atrakcyjna. Najbliższy konkurent (G2 + 14-42 + 20/1.7) kosztuje co najmniej 1,5 zł więcej. Cieszy też fakt, że Samsung we wspomnianym zestawie jest u nas tańszy niż w USA! Przed wejściem w system NX powstrzymuje mnie jednak brak UWA (zarówno w aktualnej ofercie jak i planach na 2011 rok).
Przed wejściem w system NX powstrzymuje mnie jednak brak UWA (zarówno w aktualnej ofercie jak i planach na 2011 rok).
Nikt nie ma nawet w (oficjalnych) planach UWA oprócz m/43 oczywiście (7-14, 9-18).
16/24mm w NX jest zapowiedziane na 2011r., co imho jest mega agresywnym budowaniem systemu.
Jak potrzebujesz UWA to albo Panas 7-14 albo cokolwiek pod Sigmę 8-16.
Nikt nie ma nawet w (oficjalnych) planach UWA oprócz m/43 oczywiście (7-14, 9-18).
16/24mm w NX jest zapowiedziane na 2011r., co imho jest mega agresywnym budowaniem systemu.
Jak potrzebujesz UWA to albo Panas 7-14 albo cokolwiek pod Sigmę 8-16.
... kup se UWA a system urośnie do wielkości małych dslr'ów (o ile nie do wielkości piątki z 16-35) :mrgreen:
Zanussi, oly pokazał swoim m.zuiko 9-18, że da się zrobić bardzo małe i bardzo lekkie UWA. Samsung też pokazał, że małego zooma umie zrobić (20-50mm). Ale mi by wystarczył naleśnik o kącie widzenia >=100 stopni i świetle f4.
Myślę że się doczekamy. Koreańczyki nie są kretynami, i nie stworzyli nowego systemu tylko dla prania szemranej gotówki ;)
Poza tym..
Skoro samyang już tu jest, może niedługo dostaniesz fisha z mocowaniem pod NX?
Będziesz miał wtedy nExtremely UWA :)
jasne że Samsung wypuści jakieś fajne szkła - przecież każdy dodatkowy obiektyw na rynku to co najmniej jeden więcej sprzedany aparat ;)
[...]Skoro samyang już tu jest, może niedługo dostaniesz fisha z mocowaniem pod NX?
Będziesz miał wtedy nExtremely UWA :)
Samyangi z bagnetem NX już są http://www.optyczne.pl/3372-nowo%C5%9B%C4%87-Obiektywy_Samyang_z_mocowaniem_Samsung_NX.html
Niemniej uważam, że siłą bezlusterkowców są małe rozmiary w połączeniu z przyzwoitym obrazkiem z naleśników. Mocowanie większych obiektywów ma sens jedynie dla userów dla których jest to jedyna puszeczka.
Czekam na 20/2.8 na alle ;-)
u mnie 30/2 sprawdza się wyśmienicie - od pełnej dziury rysuje bardzo dobrze - wystarczająco dobrze na moje dość wyśrubowane oczekiwania (ach ta 135/2 od Canona - to jest mój wzór ostrości od pełnej dziury :D )
Witam,
Jeśli chodzi o super szeroki kąt widzenia, to według mnie Samyang rozwiązuje tylko problem braku rybiego oka. W przypadku normalnego UWA najszersze co można podłączyć to Samyang 14mm f/2.8 który na cropie nie jest już taki super szeroki, a poza tym jest dość spory.
Gdzieś obiło mi się o uszy, że Tamron interesuje się robieniem obiektywów pod NX-a. Może wypuści coś ciekawego. Ale i na to będzie trzeba trochę poczekać.
Przy okazji, czy istnieje jakaś alternatywa dla lampy Samsung SEF-42A? Wydaje mi się, że jej cena jest dość mocno przesadzona (775 zł). A jeśli się nie mylę to jest ona na poziomie lampy Nissin Di622 kosztującej poniżej 400zł.
[...]Przy okazji, czy istnieje jakaś alternatywa dla lampy Samsung SEF-42A? Wydaje mi się, że jej cena jest dość mocno przesadzona (775 zł). A jeśli się nie mylę to jest ona na poziomie lampy Nissin Di622 kosztującej poniżej 400zł.
Alternatywą jest wyzwalanie radiowe jakiejkolwiek lampy współpracującej z danym wyzwalaczem.
Daniel*1977
18-10-2010, 12:48
Mam nadzieję, że wzrok mnie nie myli :)
Obiektywy w środkowym rzędzie już są. Interesująco wygląda rządek z lewej strony.
źródło (http://www.samsungimaging.net/wp-content/uploads/2010/10/SAM_9644.jpg)
Mogą to być oczywiście atrapy, lub stare obiektywy "Samsunga" do GXów.
Mogą to być oczywiście (...) stare obiektywy "Samsunga" do GXów.
Pewnie tak jest. Bo to przecież olbrzymie obiektywy.
Daniel*1977
13-11-2010, 21:40
Taka mała wstawka, niedługo powinna być większa.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem 20mm do systemu NX.
Szkiełko jest minimalnie większe do 30mm, szkoda że ciemniejsze bo start jest od f/2.8
Wykonanie moim zdaniem rewelacja, metalowy bagnet, filtry 43mm, kąt 70 stopni, ostrzenie papierowo 17 cm, ale moim zdaniem 14-15cm. W porównaniu do reszty szkieł, pierścień ostrzenia działa bajkowo - czuć w końcu opór przy nastawianiu. iFn działa :) ale mi jakoś łatwiej w NX10 operować przyciskami na obudowie aparatu, jeden problem w tym, że w NX przycisk iFn lekko chowa się pod osłonę lampy błyskowej.
Kilka fotek:
https://canon-board.info/imgimported/2010/11/5170450646_ac89e5307f_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5170450646/)
protection (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5170450646/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr
https://canon-board.info/imgimported/2010/11/5170449572_dfc288a217_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5170449572/)
fabric (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5170449572/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr
https://canon-board.info/imgimported/2010/11/5169843711_dc116201b7_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5169843711/)
screw (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5169843711/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr
https://canon-board.info/imgimported/2010/11/5170444716_80619d299d_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5170444716/)
AUSTRIA (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5170444716/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr
https://canon-board.info/imgimported/2010/11/5170443540_432b327bcd_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5170443540/)
O (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5170443540/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr
https://canon-board.info/imgimported/2010/11/5170440794_2759554c94_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5170440794/)
towel (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5170440794/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr
https://canon-board.info/imgimported/2010/11/5169837383_004864f332_z-1.jpg
źródło (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5169837383/)
small knot (http://www.flickr.com/photos/didmyself/5169837383/) by Daniel*1977 (http://www.flickr.com/people/didmyself/), on Flickr
Tu sam bohater:
http://img560.imageshack.us/slideshow/player.php?id=img560/644/1289676973w79.smil
No cóż, pozostaje tylko poczekać na dostępność i cenę w PL.
Wiadomo może coś o Samsung Raw Converter 4 pod win? Strona samsungimaging.com (http://www.samsungimaging.com/common/support/download/downloadList.do) coś cienko u mnie chodzi.
Tu sam bohater
Niezłe jaja i lens, Samsungowi zajęło to ile? Rok, 18 miesięcy a w eos'ie 35mm pod aps-c wciąż brak ;)
Ale Rebelki schodzą jak ciepłe bułeczki...
Daniel*1977
13-11-2010, 22:32
Najłatwiej obejść problemy od razu kierując się na Support - prawy górny róg ;)
A tu proszę SRW 4:
http://rapidshare.com/files/430675089/Samsung_RAW_Converter_4.zip
A tu proszę SRW 4:
http://rapidshare.com/files/430675089/Samsung_RAW_Converter_4.zip
Przyznam, że 30mm jest ********y, ale chyba zejdę z 30 na 20 :D
Ja jeszcze czekam na prawdziwe makro!!!!
A tu proszę SRW 4[...]
Dziękuję!
Daniel*1977
14-11-2010, 10:01
:) _
Wszystko fajnie tylko gdzie te samsungowe szkiełka można kupić?
Samego body nie da się zakupic w PL nowego, zatem jaka jest możliwość dowolnej konfiguracji zestawu pod swoje potrzeby???
30mm widuję na allegro - rzekomo nówki, ale chyba poza głównym kanałem dystrybucji sprzedawane? Nie wiem jak z gwarancją?
Co z tego, że szkło jest '********e" skoro dostępne dla... jednej:!: osoby?:confused:
Wiadomo chociaż jaka jest cena 'sugerowana" w PL?
grzeSiuu
15-11-2010, 01:28
rolling shutter
NEX-5
NX10
qrcze masz może coś podobnego dla E-PL1 ??
znaczy o tescik chodzi :)
qrcze masz może coś podobnego dla E-PL1 ??
znaczy o tescik chodzi :)
?
Mam e-pl1
Daniel*1977
15-11-2010, 10:54
Co z tego, że szkło jest '********e" skoro dostępne dla... jednej:!: osoby?:confused:
Wiadomo chociaż jaka jest cena 'sugerowana" w PL?
Postaram się dowiedzieć co i jak.
grzeSiuu
15-11-2010, 17:29
?
Mam e-pl1
chodziło mi o Twoje linki z youtub'a.
tam są testy sony i samszajsa.
pytanie było, czy masz może podobne testy na temat E-PL1.
interesuje mnie kupno tego aparaciku.
najgorsze, że pojawiają się kolejne ciekawostki typu pasikonik malutki i samszajs malutki ale z wiekszą matrycą.
a mi poprosyu potrzebne jest "potwierdzenie" mojego wyboru, który padł na E-PL1 :)
takie tammm ... :rolleyes:
Jak dla mnie testy w stylu "wywijania aparatem" są równie interesujące co testy na zamrażanie, podtapianie czy upadki z wysokości. Owszem, można sobie popatrzeć :) ale ile osób kupuje aparat pod kątem focenia podczas skakania czy akrobacji?
grzeSiuu
15-11-2010, 20:15
no niby masz rację... ale ja to traktuję jako test focusa.
wyraźnie widać opóźnienie (chyba) w samsungu.
oznacza to wg mnie, ze ciut dłużej łapie ostrość.
mylę się ?
ale ja to traktuję jako test focusa.
mylę się ?
W dziedzinie AF nic nawet nie stało obok Panasonika (z 14-140, 14-45, 14-42 szczególnie).
no niby masz rację... ale ja to traktuję jako test focusa.
mylę się ?
Wiesz grzeSiuu, przytoczone w tym wątku porównania z sony wyraźnie pokazują uprzedzenia autorów i ich preferencje w porównaniach, to normalne, bo różne mamy oczekiwania w stosunku do takiego sprzętu. Proponuję byś z ciekawości zaszedł do jakiegoś "fotopajaca" chociażby, obojętnie, wziął w ręce i po kilka minut pobawił się obydwoma. Ogólnie jakiś dramatycznych różnic w nich nie ma, często stoją wręcz koło siebie na tej samej półce.
Nie wiem czy ma opóźnienie w automatycznym ostrzeniu w stosunku do sonego, nie porównywałem. Nie wiemy też czy filmiki były robione z włączonym IS czy nie. Z innego testu wiemy z kolei, że czas uruchomienia aparatu jest u sony ok. 2s, u samiego ok. 1s.
Jedni wolą efektowne blondynki, inni brunetki z charakterem ;-)
Dla mnie samsung wygrał designem, wizjerem, stopką, flashem, pancake'iem i prostotą menu.
Ja tam spokojny facet jestem. Kupiłem samiego "na spacer". Jak trafi się coś ciekawego, to wyciągam z kieszeni, przystaję, załączam, a następnie trzymając oburącz ostrzę w trybie pojedynczego AF tam, gdzie uważam za stosowne. Nie biegam z nim robiąc zdjęcia, nie spotuję samolotów, nie używam w studio ani w nocy. Dla mnie taki jaki jest, jako uzupełnienie tego co mam, jest cool.
grzeSiuu
15-11-2010, 21:49
całkowita racja.
mam zamiar iść do namacarni :)
u mnie raczej wybór jest inny: E-PL1 vs. NX100
świadomie i z zamiłowania muszę qpić szerokie oko.
dlatego raczej wygrywa olek. jest tylko jedno ale...
wychodzą ciągle nowe propozycje i oczywiście nowe rozwiązania tech (lepsze lub gorsze).
mi generalnie się nie spieszy stąd moje zainteresowania (narazie) teoretyczne są wszystkimi modelami. i tu największa bolączka... za duzo czytam, za duzo analizuję za mało kupuję.
mam jak w stopce L'kę ;) i też jestem zadowolony (ale chwilowo), ponieważ brak mi mojej miłościwej, znaczy szerokiego
.
..
...
W dziedzinie AF nic nawet nie stało obok Panasonika (z 14-140, 14-45, 14-42 szczególnie).
...
..
.
tak widziałem test olek vs. pasikonik.
tu jestem jednak za kompromisem na korzyść olka (stabilizacja + flash, który można z łatwością kierować w sufit).
...
..
.
miało być "namacalni" (chyba).
i wybór sprostuję:
olek vs. pasikonik vs. samszajs.
wszystkie te modele najmniejsze.
narazie wygrywa E-PL1 ale właśnie tego nie jestem pewien... czy to dobry wybór.
zainteresował mnie jeszcze fuji ale jeszcze go ni ma.
i wybór sprostuję:
olek vs. pasikonik vs. samszajs.
Piszesz o kasie i AF; może poczekaj jak ustawią cenowo GF2? To odpowiedź na Nexa-3 a jego cena co chwilę bardzo przyjemnie :) spada.
grzeSiuu
15-11-2010, 22:35
Piszesz o kasie i AF; może poczekaj...
trzeba dodać, że zależy mi jeszcze na ładnym obrazku.
nie bardzo umiem i nie bardzo chcę się bawić w RAWy.
no i właśnie czekam...
choć chciałbym wybrać np 2-3 modeli najlepsze dla siebie i na samym końcu skonfrontować to z ceną.
trzeba dodać, że zależy mi jeszcze na ładnym obrazku.
nie bardzo umiem i nie bardzo chcę się bawić w RAWy.
no i właśnie czekam...
choć chciałbym wybrać np 2-3 modeli najlepsze dla siebie i na samym końcu skonfrontować to z ceną.
Jeśli potrzebujesz bardzo szeroko to tylko u4/3 (oly 9-18 lub panas 7-14). A jeśli do tego nie chcesz za dużo grzebać w rawach, to chyba dobrze kombinujesz z tym e-pl1, który został okrzyknięty mianem "best jpg camera ever"... Co do af w e-pl1 to działa moim zdaniem szybko z 9-18, 14-42 i 14-150 (testowałem w MegaMacalni:))