Zobacz pełną wersję : Problem z barwami zdjęć...pomocy !!!!
Witam.Mam nastepujacy problem....przy zapisie zdjec po obrobce w photoshopie zapisuje je tak jak zawsze zapisywalem czyli jpg. I gdy otworze je w windowsowskiej przegladarce zdjec widze barwy tak samo jak w PS czyli OK.....ale problem pojawia sie wtedy gdy otworze fotke w jakiejs przegladarce np acdsee czy faststone lub (co dla mnie najwazniejsze ) gdy wystawie fotke na jakies forum np Photosig czy PLFOTO zdjecia wyraźnie traca na nasyceniu barw.Sa jakby bardziej blade.( tak je widze na swoim monitorze )...Przesalem koledze jedna fotke i sprawdzal na jednym z portali i u niego jest ok nie widac roznicy. Na portalu widzi nasycone barwy.Dodam ze w aparacie oraz w photoshopie mam game kolorow adobe rgb. Wcześniej tego problemu nie mialem....przegladam swoje fotki sprzed kilku-kilkunastu miesiecy i roznicy nie widac...nawet w przegladarce widze stare fotki ok (nasycone jak w ps).Czy to cos z ustawieniami monitora czy jak? pomocy :(
photographus
04-01-2010, 08:48
Najlepiej byłoby wstawić fotkę plus tę samą na plfoto i zapodać link. A tak cóż można powiedzieć? Zimno jak diabli :) W Whitestoku odczuwalna minus 20
pozdrówka
Janusz Body
04-01-2010, 10:18
A jak z Color Management? Do jakiej przestrzeni zapisujesz tego jpega. Jakiej przeglądarki używasz? (***nie wystarczy powiedzieć np. Mozilla bo ta powyżej wersji 3.0.16 ma skopany CMS). Jak masz skalibrowany/oprofilowany monitor i jakie masz ustawienia w Color Management windozy?
zobacz też tu: http://www.color.org/version4html.xalter
mateuszkaratysz
04-01-2010, 12:23
Witam.Mam nastepujacy problem....przy zapisie zdjec po obrobce w photoshopie zapisuje je tak jak zawsze zapisywalem czyli jpg. I gdy otworze je w windowsowskiej przegladarce zdjec widze barwy tak samo jak w PS czyli OK.....ale problem pojawia sie wtedy gdy otworze fotke w jakiejs przegladarce n......................:(
Każda przeglądarka na którą ładujesz zdjęcia używa zaprogramowanej kompresji, zdjęcia mogą zostać zmniejszone, poza tym normą jest, że tracą przy tym jasność, kontrast, nasycenie.
To samo dzieje się kiedy w windowsowskiej przeglądarce obrócisz zdjęcie z poziomego na pionowe bądź na odwrót. Zdjęcie traci na jakości niekiedy zabarwia się całe na czerwono. Dlatego obróbka zdjęć np w office picture manager jest niewskazana.
Janusz Body
04-01-2010, 12:35
Każda przeglądarka na którą ładujesz zdjęcia używa zaprogramowanej kompresji, zdjęcia mogą zostać zmniejszone, poza tym normą jest, że tracą przy tym jasność, kontrast, nasycenie. ....
Naprawdę sądzisz, że ktoś umieszcza na plfoto zdjęcia, które wymagają zmniejszenia w przeglądarce? Poza tym pomniejszenie zwykle prowadzi to zwiększenia nasycenia, zwiększenia kontrastu, zwiększenia ostrości czyli jest dokładnie odwrotnie do tego co piszesz. Zdarza się, że zdjęcia tracą nieco ostrości ale to się tylko zdarza i to też tylko w tych bylejakich zmniejszaczkach.
mateuszkaratysz
04-01-2010, 12:42
Sądze, że znajdzie się parę takich osób, osobiście spotykam się z tym na takich serwisach jak Maxmodels, digart, iso400 ...gdzie określony tylko maksymalny rozmiar obrazu a po uploadzie i tak obraz przechodzi przez robota który robie swoje, jeśli chodzi o moje obserwacje to zdjęcia które wgrywam tracą na wartościach o których wspomniałem.
Natomiast jeśli sprawa dzieje się tylko na monitorze autora wątku to powinien zapoznać się z podlinkowanym przez Ciebie postem.
Podaje link do fotki ktora wrzucilem na photosig
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1394286946d7de4f.html
a tutaj link do tej samej na photosigu
http://www.photosig.com/go/photos/view?id=2384667
a co do tej stronki ktora podal janusz to zabardzo niewiem co trzeba tam zrobic :(
Sprobojcie pobrac ta fotke na swoj kumputer i otworzyc ja w przegladarce windowsowskiej.U mnie widze zywsze kolory w przegladarce windowsa. zwlaszcza widac to na niebie.
Jak wrzucasz jpegi w AdobeRGB, to pewnie to jest problemem. Bez uwzględnienia profilu aRGB są właśnie takie jak piszesz - wyprane.
wiec w aparacie jakie kolory ustawic jakie ustawic w photoshopie i przy zapisie dac na jakie kolory?
Obrabiasz w takiej przestrzeni jak chcesz, może być w aRGB. Przed zapisem robisz konwersję do sRGB. Albo po prostu "Save for web..." - przekonwertuje przestrzeń automatycznie.
Janusz Body
04-01-2010, 16:12
Umieszczasz w sieci AdobeRGB - to źle. Powinieneś umieszczać sRGB.
Na stronce z linku zobacz jak wygląda ten górny obrazek i zobacz czy wszystkie 4 części są kolorystycznie poprawne. Jeśli któryś z "kwadrantów" jest wyświetlany na zielono to zobacz sobie niżej w przykładach których profili koloru Twoja przeglądarka nie obsługuje.
ok dzieki przekonwertowalem z adobe rgb do srgb przed zapisem i juz jest ok kolorki sa nasycone elegansio. Dzieki serdeczne za pomoc panowie....Super. Temat mozna zamknac....dzieki
teraz fotka wyglada tak :) po skonwertowaniu do sRGB
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc99bbb8faf56a9a.html
premium.
06-01-2010, 23:58
witam.
mam podobny problem. wywolane zdjecia ogladane poprzez bridga lub photoshopa sa zabarwione na czerwono pomimo grzebania w krzywych. w windowsowej przegladarce jest jeszcze gorzej. jednak jesli zdjecia wyswietlam poprzez soft canona badz nawet przegladarke internetowa wydaja sie miec poprawny balans kolorow bez zabarwien. mogł by mi ktos wytlumaczyc w czym tkwi probem? zdjecia konwertuje do sRGB.