Zobacz pełną wersję : problemy 450D, czy 50D pomoże?
dzieńdobry, mój 1-wszy post
mam problem
mianowicie (to był błąd) wyzbyłem sie 300D (po 2-3 latach bezproblemowych zdjęć) i kupiłem 450D wrzesien 2008 z powodu "by mieć więcej pixeli na A3" (minęła gwarancja 3 mce temu)
aparat po paru dniach od zakupu trafił z front focusem do serwisu
ustawiono kitowy obiektyw - było ostro
dokupiłem potem 70-300, było ostro
ale aparat używałem w dzień (góry)
rok leżał w szufladzie, miałem wyjechać w góry w zime
chciałem coś lepszego niż kitowe szkło, szerszy kąt, żeby nie dźwigać 2 obiektywów na byle wycieczkę, zakupiłem 15-85mm
wróciłem z gór... zdjęcia do skasowania, front focus jak sk***
poszedłem do serwisu (mieszkam w Wawie)
po 3 dniach odebrałem
w dzień okej, zdjęcią ujdą, ale w słabym oświetleniu, front jak ****
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1374.JPG
stąd mam 2 pytania:
- czy "ten typ tak ma" :( bo z kitowym jakoś wyszło mi
obiektyw ma gwarancje (ma 2 tygodnie), ale co wychodzi w nocy to widzicie
z kitem jak pamiętam zrobiłem nocne zdjęcia i nie były tragiczne jak to co podlinkowałem
w nocy pare mi wyszło, ale pare na 20 mnie nie zadowala :(
- czy jak wyzbędę sie 450D i zainwestuję w 50D to on będzie sie dobrze w ciemnych miejscach sprawował ?
czy istnieje problem "nocnego front focusa" ?
czy to co innego ?
bo dzienne zdjęcia są już poprawne w 90%, nocne w 10%
aparat na Żytniej był 2 razy, wrzesien 2008 - zrobili kita i było ostro, koniec roku 2009 i ten nowy obiektyw i ... efekt widać
nie chce ładować kasy w "kalibrowanie" at mortem defecatem , nie poto *** wydałem łącznie 6000 by mieć takie denne foty, ach mój 300D oddany :| z tego co wiem osoba która ode mnie kupiła 300D zachwala go i na Digiarcie sie produkuje a ja sie wściekam na moje 450D z szkłem droższym jak sam aparat , a szkło 15-85 jest podobno super
czy to kwestia słabości focusa 450D czy dwucyfrowe Canony mają inny mechanizm focusa ?
wg. specyfikacji oba mają czułość -0.5EV
ale... nie jestem zawodowym fotografem, nie znam sie na tym, ja poprostu lubie ostre zdjęcia i bez szumów (ptaszki, góry itp.) i nienawidze zdjęć gdzie jest nie ostro, bo robie na ściane A3, więc nie wywołuje 10*15cm , tylko rzeczywiście wykorzystuję te 12 MPix
edycja:
bawie sie w domu w testowanie, robię zdjęcia przy lampie, lampa ustawia focus, tryb one-shot
duże ogniskowe jak 80mm = ostro
duży kąt widzenia jak 15, 20mm = zły focus
wtf ???
edycja 2:
sprawdziłem na KITowym, podobnie
18mm = niezbyt, 40 =okej
czy może serwis ustawił mi focus "po środku" ?
zdjęcia z ogniskową 50mm są żyleta
ale nie dolny kąt, a na tym mi zależy
generalnie - prosze o odpowiedź, czy Canon 50D ma lepszy AF, czy tylko sie różni pikselami, metalowym odlewem (wole lżejszy) i ISO ?
up:) ładnie proszę o porady
i w specyfikacji 50D znalazłem 9 pkt. krzyżowych, w 450D - centralny krzyżowy
ale jak używam TYLKO centralnego, to czy to znaczy, że oba są "tak samo precyzyjne" ?
zależy mi na aparacie który zrobi zdjęcie w nocy ostre a nie FF (zmiana firmy nie bardzo bo kupiłem 2 obiektywy)
czy to poprostu Canon jest kiepską firmą jeśli chodzi o focusy?
Handelson
03-01-2010, 12:25
Zdjęcie, które podlinkowałeś ma w exifie 1/15 sec i f/4.0. Jak się domyślam (ISO 800) nie użyłeś statywu? Braku ostrości dopatrywałbym się raczej w tych parametrach...
taaa, to czemu śnieg jest ostry na dole, tam sie nie poruszyło ?
to samo jak robie z lampą też mam takie efekty
słabe światło = FF
a jak robiłem na 1/30 wybuchy ogni na nowy rok, celowałem w pałac kultury i nie wyszło
a jak robiłem z 300D to jakoś mi nocne wychodziły rok-2 lata temu, i to bez wielu lampionów jak w święta
IS w obiektywie działa rewelacyjnie co wypróbowałem w dzień, ale w dzień AF radzi sobie
Handelson
03-01-2010, 12:34
Zajrzyj może do exifów swoich zdjęć robionych w dzień i porównaj czasy ze zdjęciami nocnymi, wg mnie nie da się zrobić dobrego ostrego zdjęcia przy czasie 1/15 i f/4.0 i w takich warunkach... No, chyba, że z 300D - tego nie miałem ;)
Chcesz ostre zdjęcie nocne, kup statyw, zwiększ wartość przysłony, zmniejsz ISO, wydłuż czas i będzie ok.
krisv740
03-01-2010, 13:09
revolta
a co na tym zdjęciu , wg. ciebie ma być ostre?
gdzie był ustawiony punkt ostrości?
kurde mol, to jakiś spisek marketingu Canon ?
nie da sie zrobić zdjęcia z 1/15?
a może ktoś jest strzelcem wyborowym w wojsku i mu sie ręka nie trzęsie ???
prosze - 2 zdjęcia zrobione kitem z czasem 1/10 z ręki
na tych zdjęciach są czasy 1/10, kitowy obiektyw po powrocie z serwisu
może problem to F 3.5 w 15-85 , bo z F 2.8 kitu sobie radzi 450D ???
jednym ludziom się ręka trzęsie, innym mniej, jedni są chirurgami co przyszywają odcięte palce i naczynia krwionośne zszywają, inni nie mogą grać w bierki (nerwica i trzęsienie)
jedni nie umieją sie bić lub ich boli uderzenie, inni rękami cegły rozwalają...
nie mierzcie pod siebie, dla mnie 1/15, 1/20 sekundy z ręki wychodzi
tu wyszło 1/10 sekundy z ręki i z tych jestem BARDZO zadowolony, tu focus złapał, a było mniej światła :
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_0714.JPG
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_0722.JPG
nie lubię pyskówek, ale argumenty o tym, że to moje trzęsienie... zenita miałem mając 13 lat i 12 lat ponad sie nim bawiłem
trzęsienie ręki ma znaczenie w dużej ogniskowej, przy używaniu jak ja małych nie ma znaczenia różnica kątowa
to tak jak w strzelaniu z karabinu, na krótki dystans ma małe znaczenie, na duży jak sie nie strzela sie na wdechu ale wydechu
tu zdjęcia wykonane również tej samej nocy co to w 1 poście, obiektyw 15-85 z 450D, czasy 1/25:
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1565.JPG
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1575.JPG
czasy 1/25, i co ? to są JEDYNE ostrzejsze jakie mi wtedy wyszły, w nocy zrobiłem z 50 zdjęc z czego tylko pare nadaje sie po dodaniu wyostrzenia w programie dołączonym (obróbka RAW)
proszę wziąć pod uwagę wyostrzanie tychże (nie czysty RAW)
przypominam - to jest zrobione po powrocie 450D i 15-85 z serwisu , po wgraniu przez serwis nowego firmware i "korekcji AF"
gdzie był punkt ostrości ? po środku, na lampionach oczywiście
używam 1 punktu centralnego
zauważyłem że na małych kątach (18mm) jest chu**** a nie żyleta
na 40, 50, 80 w dzień jest żyleta
czy focus nie radzi sobie przy małych ogniskowych w ciepłym świetle ?
co ktoś o 5D napisał
i ładnie prosze o nie przesuwanie mojego topicu w dział "nie umiem obsługiwać"
bo to problem techniczny z Canonem , co 2 razy już był na Żytniej
dałem to w dziale odpowiednim, przeniesiono tutaj
17 lat temu miałem pierwszego ZENITA, nie jestem dzieckiem co nie wie co to aparat
300D używałem 2005-2008 i byłem happy, potem kupiłem 450D i była wizyta w serwisie, teraz kupiłem na święta sobie pod gwiazdke 15-85 i znów był serwis
nie traktujcie mnie jak kogoś kto nie umie trzymać aparatu, bo to mój pierwszy post, to że sie tu nie udzielałem, to , że nie zarabiam jako fotograf, nie znaczy, że nie wiem czym jest trzęsienie
wie to każdy kto trzymał obiektyw o ogniskowej 500 i że wtedy 1/250-400 sekundy by wyszło
rozumiem że macie nie raz do czynienia z lamerami i im tłumaczycie jak dziecku
okej
ale prosze wrócić temat do działu gdzie był, o usterce
przed zakupem 450D nie wiedziałem co oznacza pojęcie front-focus, 300D poprostu było okej i taki problem dla mnie nie istniał (nie zna się pojęć gdy się w czymś nie siedzi i nie styka z problemami, jak Wy nie znacie pojęć z moich dziedzin)
jak rok temu ponad go kupiłem założyłem gdzie indziej forum "czemu moje zdjecia do kitu", to mi mówiono "nie umiesz robić zdjęć" jak były poprostu nieostre
ku*** co za traktowanie ludzi co pytają innych o pomoc ???
potem ktoś odpisał "to front focus, idź do serwisu"
poszedłem i naprawiono i było okej
aż do zakupu 15-85, poprawki w serwisie (od razu oddałem) i ... zdjęć nocnych po powrocie z serwisu :/
więc nie wiem czemu ten AF nie pracuje mi w nocy z tym obiektywem , zwłaszcza, że to dobry obiektyw, bo dawany do 7D - 15-85mm i kosztował ponad 2.500
stąd pytałem tak o ten mechanizm AF w 50D, bo 450D będę sprzedawał, bo już mu nie ufam
chce wiedzieć jak wychodzą takie zdjęcia w 50D
Pretender
03-01-2010, 14:59
tak jak koledzy, bardzie sugerował bym robienie zdjęć ze statywem. A wcześnie jak robiłeś kitem, to nie był czasem IS? Jak dla mnie, zdjęcia z tymi parametrami ok. Weź pod uwagę, że elementy takie jak budynki nie są nieostre /ich ewentualna nieostrość wynika raczej z wysokiej wartości ISO/. W 450D IMO ISO 800 nie jest rewelacyjne, spróbuj z ISO 100 /plus statyw/. Jako doświadczony fotograf /hmmm, tak wywnioskowałem/ powinieneś wiedzieć, że czas naświetlania powinien być równy lub większy niż odwrotność ogniskowej. W twoim przypadku to powinno być min. więcej /albo krócej/ niż 1/15. Nie ujmując twoim umiejętnościom spróbuj zrobić jakieś fotki ze statywem i ISO 100. I nie traktuję ciebie jako rooki, sam mam jak widać masę postów na koncie.
A tak poza tym to te małe kąty, jak piszesz to nie do końca rewelacja ...
Zrób kilka zdjęć ze statywem, i pokaż czy dalej jest tak samo czy może nastąpiła jakaś poprawa
pozdrawiam
Tylko jak będziesz miał statyw to pamiętaj o wyłączeniu ISa, bo znów będziesz się wkurzał. (IS rusza soczewkami jak aparat stoi)
Po drugie, nie oglądaj zdjęć 100%, na ekranie tego nie widać, a jak drukniesz na A3 to znów ile osób będzie oglądało z odległości 20cm?
nie będę kupował statywu jak ide na spacer z dziewczyną
aparat kupiłem jaki kupiłem bo oczekiwałem od niego dobrego działania
tak jak komenda kupiła paru grupom HK416 bo to karabin co zawsze działa, nawet do połowy w błocie
jak ide z dziewczyną na spacer to biore aparat do plecaka i jak coś chcemy uwiecznić, to robię i tyle
i ma mi działać
w obu przypadkach był IS kolego, w obu :]
jak widzisz 1/10 z kitem okej, 1/25 z "obiektywem drogim i dobrym w testach" do kitu
poprostu aparat ma mi działać i kropka, jak w wojsku albo działa jak rozkaz albo kopa w łeb :)
zapłaciłem - ma działać, niestety w morde panom z centrali Canona dać nie mogę i kasy mi nie zwrócą
ma mi działać
i na małych kątach, bo po to dałem kupe kasy za obiektyw co ma 15 mm dolną i w testach "ostry na brzegach" podczas gdy te inne 12-24 nie
wiem czym jest nieostość od ISO, ale te zdjęcia wybuchów przy pajacu, te zdjęcie pierwsze podlinkowane - są żenujące jak dla mnie, poprostu okropne
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_0709.JPG
widzisz to ? 1/4 sekundy z ręki, tak 1/4 sekundy i z ręki i jakoś wyszło ?
i ostrość KIT złapał ?
to jak mi w dzień łapie ostrość, czemu do cholery przy oświetlonej starówce nie może ?
nie oglądaj zdjęć na 100% ??
to za co ja ku*** płace kase !!!
płace kase i wymagam , ma działać, inaczej bym kupił za 800 aparacik jak dziewczyna moja i bym był happy, bo sie mieści do kieszeni
a nie pół plecaka zajęte i 8000 wydane na aparat i 2 szkła
po to kupuje aparat z napisem EOS żeby mi działał, a nie że moja panna zrobi zdjęcie aparatem 5 razy tańszym i jej wyjdzie
z niektórych komórek już ładne zdjęcia "na ekran" wychodzą
po to kupiłem EOSa bo sobie w domu A3 na ściane wywołuje i chce by mi ostrzył
Paviarotti
03-01-2010, 15:27
50D może pomóc z tym, że ma mikroregulację AF.
Możesz też próbować na 450D ostrzyć przy ogniskowej większej (np 55mm) i potem przeogniskować na 18mm i zobaczyć czy zdjęcia są ostrzejsze od tych strzelanych bezpośrednio na 18mm.
Czesc,
w zasadzie patrzac na Twoje zdjecia mam ten sam problem w nocy. Uzywam 350d i Tamrona 17-50 ze swiatlem 2,8. W dzien to nawet nie bede opisywal dzialania tego zestawu bo jest rewelacja. W nocy niestety wyszlo mi to samo co Tobie.
Niestety fotki w nocy nigdy nie wyjda tak ostre jak w dzien w dodatku z reki.
Obaj mamy sprzet z nizszej polki i AF napewno jest slabszy niz w 50d i innych XXD.
Zrob test i uzyj statywu. Ja niestety nie potrafie utrzymac z reki czasu ponizej 1/20 zeby byla zyleta.
Pokaz kilka fotek wykonanych za dnia.
aha
okej, czyli ten obiektyw 15-85 powinien zachować ostrość przy zoomowaniu i dezoomowaniu ?
czyli 50D ma taki sam AF jak 450D (w centralnym punkcie) i jedyna zaleta 50D to "Żytnia w menu" ?
bo ta mikro-regulacja to ogromny plus 50D, ale miałem nadzieje że dwucyfrowe Canony to jakiś lepszy bajer niż trzycyfrowe :(
czy tylko 1 cyfrowe mają lepsze AF i podążanie punktu pomiaru światła za punktem AF
bo 7000 na puszkę nową by spacer do parku uwiecznić to mi szkoda, nie zwariowałem jeszcze :D
ale nie chce mieć tych zdjęć z tego spaceru kiepskich :)
dzięki za pierwszy konstruktywny help Pavarotti, rozumiem, że jeśli z czymś sobie nie radził 450D w centralnym punkcie to i 50D z marszu nie poradzi ?
z marszu - gdyż mikro-regulacja to najpierw wiele domowych testów przed "spacerem" :/
fahrenheit
03-01-2010, 15:39
revolta, nie spieniaj się tylko posłuchaj co koledzy mają do powiedzenia. Faktycznie 1/10 czasem Ci wychodzi, ale chyba nie wiesz co to ostrość jak mówisz, że hotel jest ostry.
Może zwróć uwagę na to skąd fociłeś pałac a skąd hotel. Hiperfokalna coś Ci mówi? Poza tym przy 100% powiększeniu na ISO 1600 z cropa XXXD zawsze była nędza.
Takie czasy to loteria i czasem są takie efekty. Pokaż mi podręcznik do fotografii gdzie piszą, żeby w nocy robić zdjęcia na przesłonie 1/10, ISO 1600 f4. Wszędzie masz jak wół "weź statyw" a Ty swoje.
Argument, że dziewczyna zrobiła lepsze...weź mnie nie rozśmieszaj, połowę kadru miała czarnąm zero DR i rozmycia jak cholera do tego pierwszy plan spalony lampą.
Czesc,
Niestety fotki w nocy nigdy nie wyjda tak ostre jak w dzien w dodatku z reki.
Obaj mamy sprzet z nizszej polki i AF napewno jest slabszy niz w 50d i innych XXD.
Zrob test i uzyj statywu. Ja niestety nie potrafie utrzymac z reki czasu ponizej 1/20 zeby byla zyleta.
Pokaz kilka fotek wykonanych za dnia.
proszę KIT lub 300D:
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/hotel.jpg
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_0741.JPG
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_0319.JPG
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_0310.JPG
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1166.JPG
co do trzęsienia przy 1/20 - IS pomaga bardzo, bez niego też by lipa była u mnie na 1/10, pomaga niesamowicie i działa naprawde rewelacyjnie
nie bedę kupował statywu i tyle, aparat mi służy do celów "spacerowych" i nie bawie sie w hobby "fotografia", to dla mnie jedno z urządzeń jakie mam i jakie ma działać, i jakie mnie wku*** gdy po spacerze odpaliłem zdjęcia na kompie
a co do następnego kolegi - ja piszę o front focusie
statyw nie wpływa na to, że na taksówce mam ostre prawie napisy a na pałacu nie, że śnieg i chodnik okej a lampy w tle złe
tam nie ma rozmycia od poruszenia w moich zdjęciach z linka 1 i następnych, tam jest zły focus przy gorszym świetle
statyw nie zmieni FOCUSA, a zdjecie hotelu w nocy mnie cieszy na moim poziomie i taką ostrość chciałbym z nowym obiektywem co ma minimalne f 3.5
aha , dodam - używałem "blokady lustra podniesionego" robiąc te zdjęcia na długich czasach
Paviarotti
03-01-2010, 15:50
Co do Tamrona 2.8 -> u mnie na 50D w słabych warunkach (tam gdzie trzeba dawać ISO3200/6400 czyli wszelakie koncerty itp) ładnie ustawia ostrość. Co do totalnej ciemności i nocy to nie wiem, bo niezbyt często tak mi się zdarza. Oczywiście nie zawsze wceluje idealnie w punkt, ale prawie wszystkie zdjęcia są ok. Na 50mm wpadki zdarzają się częściej (czyli na odwrót niż tutaj :) ).
Porównanie 450D vs. 50D w sprawie AF hmm, myślę, że 50D poradzi sobie lepiej. 15-85 to bdb (NOWE) szkło, na lepszym body dostałoby zdecydowanie skrzydeł.
Co do dezoomowania -> chodziło mi tutaj o sprawdzenie czy faktycznie na 15mm obiektyw ma tendencję do FF. Jeśli na 85mm ustawisz ostrość i przestawisz potem na 15mm by zrobić zdjęcie i wykonasz to samo bez tej całej procedury (czyli od razu strzał na 15mm) to porównasz które ma gorszą ostrość. Jeśli będą takie same to znaczy, że FF nie ma i problem leży gdzie indziej.
Pretender
03-01-2010, 15:53
Zrób kilka zdjęć w ciągu dnia, przy świetle dziennym. Co do taxi, to może się poruszała, dlatego napisy nieostre?
Nie sugeruj się również tym, że wcześniej na 300D robiłeś nieporuszone. Raz się uda a raz nie. To nie MUSI być wina aparatu...
Nie sugeruj się tym, że "małpka" dziewczyny robi ładne zdjęcia. Po to kupiłeś lustrzankę, aby robić dobre foty.
No i nie poddawaj się i nie kupuj komórki, żeby robić fajne foty ...:D
pozdrawiam
mateuszw3
03-01-2010, 15:55
Jak był Sylwester to w jednym z kilku zestawów znalazł się taki feralny że z 12 rakiet 4 wybuchły na ziemi, to nie oznacza że sklep czy sama firma jest do kitu bo zawsze może sie zdarzyć feralny produkt. Tak więc ( nie mówię że masz się całe życie trzymać 450D ) moim zdaniem po prostu trafiłeś na feralny egzemplarz.
Dlaczego ? Jestem początkujący ale jak robię zdjęcia nocne to moim zdaniem jest wszytko ok, zresztą sam nie wiem co na zdjęciu w pierwszym poście jest nie tak. U mnie af jest bardzo dobry. A może zamiast Nas krytykować to może faktycznie spróbuj robić zdjęcia ze statywu, bo nawet jak masz najmniejszą ogniskową to jakby spojrzeć na bardzo dalekie obiekty to one też mogą być poruszone. Ja jak przy wciskaniu migawki na statywie trzęsie mi się ręka i wiem że z tego zdjęcia nic nie wyjdzie to nawet włączam auto wyzwalacz. W skrócie : może ten egzemplarz jest feralny, spróbuj robić NOCNE zdjęcia ze statywu.
Pozdro
robiłem zdjęcia książek w domu z lampą wczoraj
powyżej ogniskowej 30 mm mam litery ostre jak żyleta, no poprostu jeden pixel czarny a drugi pixel biały, supppppper
potem 15, 17 , 19 mm i FF występuje , to znaczy ostry np. krawędź półki a nie tekst w książce
podobnie testy na ekranie kompa z tekstem obróconym o 45stopni do aparatu
FF na ogniskowych 15-25, super ostry obraz jak trzeba gdy mały kąt widzenia
w kicie 18-55 to samo, jakość super gdy ogniskowa 25, 30 ,40 , 50
i stąd się boje, czy różnica 2,8 KIT vs. 3.5 15-85 nie powoduje, że AF sobie nie radzi w ciemniejszych warunkach przy szerokim kącie, zrobie zaraz co powiedziałeś, wyostrzę na 85 mm, zjadę na MF na 15mm i zrobie zdjęcie
dałem MF zjechałem na 15mm zoomem, nie ruszając pokrętła ostrości
oferta rozmazana, biurko przede mną ostre jak żyleta (widać każdą fakturę okleiny drewnopodobnej)
to EOS do kitu czy obiektyw felerny trafiłem, czy mam pecha i OBA felerne ?
ten obiektyw ma trzymać ostrość przy zoomowaniu i dezoomowaniu ?
zrobiłem inny test - ustawiłem AF przy 85, dałem MF, zjechałem do 15mm, wróciłem do 85mm i nie trzyma punktu, jest FF lekki przy tych samych 85
czy ten obiektyw jest uszkodzony ? cały sprzęt kupiony w Fotojokerze
obiektyw i pudło były na Żytniej
Handelson
03-01-2010, 16:20
Z linków do fotek za dnia: pierwsza (hotel) wg exifu pokazuje f/11 i 1/320 sec. I masz ostrą fotę. Na nocnej masz 1/15 sec i f/4.0 przy ISO 800 i dlatego masz kichę.
...poważnie nie rozumiesz różnic?
Ok. to zwal całą winę na AF ale może nas już dłużej nie męcz :D
Paviarotti
03-01-2010, 16:20
Jak wyostrzysz (używając cały czas trybu one shot - pojedynczego) na 85 i ciągle trzymając spust do połowy przekręcisz na 15 to powinno być ostro tam gdzie wyostrzyłeś na 85. Jak jest inaczej to ja już nie wiem, obstawiam bardziej, że to wina puchy. Może sprawdź u kogoś znajomego jak się sprawuje obiektyw?
nie mam znajomych co mają "takie aparaty"
zrobiłem jak kazałeś i nie jest ostre , jest FF
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/85_15.jpg
nie znam, bo nikt z moich znajomych nie wydałby tyle kasy na aparat, oni mają aparaty po 1000 i są happy
Mówisz, że płacisz i wymagasz nie? Ale kurde zauważ, że nawet jakbyś stał jak drąg to przy czasie 1/4 NAPEWNO poruszysz, w dzień robisz z 1/320 , chyba to różnica nie? A co do FF/BF na manualnym ostrzeniu to samo jest czy tylko przy afie to jest?
odśwież stronę i zobaczysz mój post jako odpowiedź dla Pavarottiego
widzisz tam zatrzymanie "one-shot" przez przezoomowanie
na MF jest tak samo, gubi punkt przy zoomowaniu do szerokiego kąta , po powróceniu do 85 nie trzyma punktu jest mały FF wtedy
MF nie użyję w 450D bo nie ma matówki jak Zenit, po za tym zauważyłem że jak ostrzyłem "na oko" to miałem duuuuuuuuużo gorsze wyniki niż AF, więc nie ostrzę MF, bo to nie działa u mnie wogóle
a skoro mi wychodził hotel z KITem czy fontanna, to chce by tak samo wyszło mi teraz z nowym obiektywem (przypominam był na Żytniej ze zgłoszeniem AF)
ja poprostu chce by tak samo działał AF w nim jak mi działa w nocy w kicie i jak ludzie pokazują zdjęcia piękne (bez statywów)
bo serio ludzkie organizmy różnie działają na bodźce, różnie się trzęsą, różna kondycja , różny poziom stresu itp.
mi zdjęcia 1/25 bez IS też wychodziły jak inni sie tak trzęsą że 1/60 dopiero wychodzi
to kwestia indywidualno-osobnicza
Paviarotti
03-01-2010, 16:39
Hmm, teraz już takiej tragedii z FF nie ma, co prawda punkt ostrości jest trochę w innym miejscu, ale może wynika to z innego rozkładu GO przy takiej ogniskowej?
Zakręciłem się już, niech ktoś pomyśli o tym na świeżo :)
tylko Ty odpowiadasz "rzeczowo", inni wciskają mi, że nie umiem się posługiwać aparatami i mam parkinsona, jakby byli szkolonymi marketingowcami (znajoma mi opowiadała o takich "szkoleniach" jak pracowała w pewnej firmie albo "słabo panią słyszę" i odkładaniu słuchawki gdy był prawdziwy problem techniczny lub "ale my nie nagrywamy rozmów, naprawdę tak pani konsultant powiedział?" )
chciałbym wiedzieć co mam robić, trzeci raz pojadę na Żytnią, okej... ale ...
ale co ? kupić 50D by móc z panną robić zdjęcia wieczorem ?
3000 za możliwość paru zdjęć w czasie spacerów ? na łeb nie padłem (jeszcze)
spyle tego za 1500 i wtedy okej, kupie 50D jak lepiej ostrzy, ale chce wiedzieć czy szkło 15-85 nie jest uszkodzone
mateuszw3
03-01-2010, 16:47
revolta teraz to już ewidentnie przesadzasz, a tak w ogóle to jak ci podpowiedziały osoby wyżej - rób zdjęcia z większą wartością przysłony i z dłuższym czasem, mówie ci wyjdzie lepiej, oczywiście do tego potrzebny jest statyw i w tym wypadku AF nie ma nic do powiedzenia
no jasne, jak zapłaciłeś za nową terenówkę co utkwiła gdzieś to weź tam zbuduj drogę a nie narzekaj na złe działanie nowej terenówki (stary UAZ wjechał ale to szczegół nie istotny)
jak AF nie ma nic do powiedzenia , jak zdjęcia wykonane z 300D lub z 450D i kitem po serwisie były okej
teraz jak kupiłem nowe szkło i zobaczyłem FF w dzień, oddałem do serwisu to mam jeszcze szczątkowe problemy z ostrością przy 15-20mm (raz wychodzi FF, raz nawet wyszedł BF jak testowałem w domu)
jeszcze na ulicy muszę nieskończoność poteścić
ale przy złym oświetleniu (ciepłe barwy) wyszło co wyszło i tam jest ostrzej na dole
ten śnieg na dole powinien być rozmazany
Paviarotti
03-01-2010, 16:59
Mam prosty pomysł dzięki któremu sprawdzisz z czym jest problem. Idź do jakiegoś dużego sklepu RTV/AGD i tam znajdź 450D, poproś o możliwość obejrzenia i podepnij swój obiektyw. Jak będzie to samo z AF to albo 450D tak ma, albo coś nie tak ze słoikiem (choć w to szczerze wątpię). A jak nie będzie to wina ani body ani słoika to wtedy można będzie się zastanawiać co poszło nie tak ;)
Ja bym tak zrobił, to by chyba najszybciej rozwiało moje wątpliwości.
Pretender
03-01-2010, 17:04
inni wciskają mi, że nie umiem się posługiwać aparatami i mam parkinsona, jakby byli szkolonymi marketingowcami
nikt do niczego Cię nie będzie przekonywał, namawiał ani tym bardzie prosił.
Jeśli jesteś inteligentny, do z napisanych postów powinieneś wywnioskować co powinieneś zrobić. Te same rady daje ci kilku userów, więc coś w tym musi być ....
Jak dla mnie to odpowiedź juz padła, i to kilka razy
pozdrawiam
Soundman
03-01-2010, 17:18
A mi się wydaje że Ci serwis wyostrzył gdzieś po środku. Ogolnie jest tak że szkiełka utrzymują ostrość przy najmniejszej ogniskowej a w miare zwiększania ją tracą może Ci zytnia wyostrzyła po środku mając nadzieję że Ty mając wyostrzone po środku ogniskowej nie zauważysz różnicy zmniejszając lub zwiększając ogniskową.
Pretender testy zdjęć przy rozjeżdżającym sie AF nic nie pokazały ? statyw pomoże na AF... aha
to jak sie zamontuje taki potężny statyw spod karabinu maszynowego do komórki, to wtedy będę mógł komórką super ostre makro robić ?
facet... raju,skoro piszesz o inteligencji - czemu takie fajne i zadowalające mnie zdjęcia wyszły mi w nocy przy dłuższych czasach, ale z innym szkłem i prosto po wizycie (pierwszej) w serwisie ? przypadek ? potem drugie szkło, był FF duży, oddałem do serwisu po raz drugi, zaktualizowali mi firmware i ... przy gorszym oświetleniu niż dzienne (ale lepszym w nocy ze względu na lampiony niż sam hotel latem) nie ma ostrości tylko FF, zwróć uwagę na :
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1575.JPG
napis "galeria fibak" w porównaniu do rozmazania hotelu w tle i lampionów w które celowałem, popatrz na fragment z napisem "Główna Księgarnia Naukowa" z przodu i porównaj z tylnym planem
popatrz na prawy róg zdjęcia - popatrz jak ostra jest latarnia na przedzie, przewody, zdarte ogłoszenie, FF jak ***
popatrz od prawej stronie na detale latarń - ta blisko - super ostra jak na noc i ISO, ta dalej mniej... te z tyłu okropne
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1565.JPG - wieżowce, pałac w który celowałem kontra... dach taksówki
statyw by spowodował, że latarnie na przedzie będą rozmazane a hotel okej i przechodnie i kiosk okej ???, statyw by spowodował, że taksówka będzie rozmazana a pałac ostry ??? statyw to zmieni ? gdyby zdjęcia były poruszone, te latarnie też by były poruszone, a nie są , są "idealne" jak na zdjęcie przy ISO 1600, te napisy by też były poruszone, a nie są...
Paviarotti
03-01-2010, 17:28
O ile zdjęcie ulicy jeszcze wygląda w miarę ok, aż tak bardzo do FF nie można by się przyczepić to z pałacem jest już ta różnica ostrości jest wyraźna. Ostrzyłeś centralnym punktem?
Szkoda trochę, że ze zdjęć wyszła papka po odszumieniu w aparacie, ciężko ocenić gdzie jest w ogóle ostrość ;)
To na napiszę tyle, odnośnie fot w nocy. Bo mam w sumie i to i to, i różnice w złych warunkach są marginalne.
Jeśli chcesz używać AF'a, to ostrz na najjaśniejsze punkty (latarnie, fragmenty oświetlonych budynków) - tutaj nie ma problemów ze złapaniem ostrości, nawet z moim poczciwym 400D.
Niemniej jednak, masz 450D, puchę z LV. Najlepszym (z doświadczenia mówię) sposobem na poprawne wyostrzenie w nocy, jest MF i lajfsru na x5, albo x10. Po prostu włączasz, ostrzysz, wyłączasz i możesz robić zdjęcia.
Statyw to fajna sprawa, w sumie konieczna do jednego typu zdjęć, ale da się robić zdjęcia w nocy bez niego - nie przesadzajmy, to kwestia techniki i zaparcia.
Przy świetle żarówkowym aparat zawsze ma problemy z ustawieniem ostrości, xxD jest łatwiej trafić z ostrością, niż xxxD, ale nie jest tak, że wszędzie tam, gdzie xxxD się wywali z ostrością, to xxD będzie działać. Jeśli ostrzysz na bliskie odległości, spróbuj wspomagania z lampą - robi ci stroboskop, ale ostrość ustawia. Później lampę można zamknąć i zrobić normalne zdjęcie.
Paviarotti ostrzyłem centralnym tylko w każdym przypadku (krzyżowy w 450D tylko centralny)
tak masz rację odszumiałem, bez odszumiania, RAW
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1518.JPG
wyraźny FF w nocy dałem RAW bez obróbki
Jeśli chcesz używać AF'a, to ostrz na najjaśniejsze punkty (latarnie, fragmenty oświetlonych budynków)
tak właśnie robiłem i o tym cały ten wątek , tyle silnych lampionów, a złapało latarnię w prawym rogu, a nie centrum
Mi to wygląda tak, że aparat przejechał całą skalę, zatrzymał się na początku i zrobił zdjęcie. Normalne w nocy, na tej puszce.
Spróbuj tego, co napisałem wyżej.
nigdy nie używałem LiveView :] ale może to metoda, dzięki za poradę :)
edycja:
spróbowałem - tak na małej ogniskowej jak 15mm AF - źle , nie ostro, nawet objawy BF mam w mieszkaniu (BF na krótkie odległości, FF na dalsze jak otoczenie na zewnątrz)
LiveView - ustawiłem lepiej
czyli błąd AF i FF przy małej ogniskowej i słabszym oświetleniu :/
czyli jak ktoś powiedział - serwis przeostrzył na środek
przy ogniskowej 24mm już jest AF prawidłowy i jak w LV
fahrenheit
03-01-2010, 17:59
może zrób test
znajdz jakiś murek, z którego widać jakiś odległy cel. Zrób fotkę z ręki jak taki uparty jesteś, a potem ustaw na M takie same parametry i postaw aparat na murku. Porównaj. Prosto wykaże czy aparat zły czy "fotograf" ****. Ja odpowiedz znam.
Może lepiej Av z taką samą przesłona a ISO 100
Jak powiedziałem, to całkiem normalne. 50D coś tam poprawi, ale generalnie nie przesadzajmy - w miejscach gdzie masz 1/10 na ISO1600 i f/3,5 będzie podobnie.
Poprawę, jak już, dałoby ci jasne szkiełko - u mnie, 40D z 28/1,8 na ISO3200 i czasach 1/30 - 1/60 daje spokojnie radę.
może zrób test
znajdz jakiś murek, z którego widać jakiś odległy cel. Zrób fotkę z ręki jak taki uparty jesteś, a potem ustaw na M takie same parametry i postaw aparat na murku. Porównaj. Prosto wykaże czy aparat zły czy "fotograf" ****. Ja odpowiedz znam.
przeczytaj pare postów powyżej, wiem, że fora internetowe są pełne osób co nie rozumieją tekstu pisanego lub ciągu przyczynowo-skutkowego
na pytanie czy ktoś ROZUMIE tekst pisany czy jest *** ja też odpowiedź znam
przeczytaj co napisałem o ostrościach, nieostrościach Ksiegarnia Naukowa, Galeria Fibak, Sawa taksi i stawka ile na taksówce za kilometr itp. latarnia na przedzie, tylko pare postów powyżej i jak statyw zmieni ustawienie AF... to gratuluję...
czemu znawco te latarnie nie są poruszone, czemu te inne rzeczy na przodzie planu są ostre i nie są rozmyte
tam jest ewidentny FF , tylko szukam winnego - obiektyw, body, współpraca obu, serwis na Żytniej co regulował i co zrobić by mi AF działał bez FF , statyw tu nie ma NIC do rzeczy , bo pierwszy plan JEST ostry
ręce mi się nie trzęsą, jak byłeś w podstawówce to ja już miałem w rękach karabin snajperski SWD może to znawco da trochę do myślenia , bo latek mam trochę i pierwszy Zenit jaki miałem to rok 1990, wcześniej ŁOMO i Smiena bo nie było tych lepszych aparatów dostępnych , wyjazd do ZSRR albo Stadion X-lecia ale ceny obiektywów wtedy porażały i sie kupowało jakieś 10-15 letnie używane , jak ja miałem 3 co pamiętały moje pieluchy (35mm, 135mm, 500 i 58mm, 35 chyba z lat 70'tych był)
20 lat temu zrobiłem zdjęcia z czasem B, gdzie ustawiałem 2 rzeczy raz jedną, raz drugą by nakładały sie na 1 obraz (robiłeś takie nakładania obrazów przy czasie B?), takie zabawy to ja robiłem 20 lat temu, wtedy "eksperymentowałem", teraz mnie interesuje by wyszła ładna fotka ze spaceru i tyle, wtedy miałem statyw, ale dziś nie zamierzam nosić plecak by pójść z kims na spacerek po obiedzie
rozmazanie od trzęsienia rekami by rozmyło wszystkie plany, a nie tylko cudownie ten plan dalej, nie ma "selektywnych poruszeń planów" chyba, nieprawdaż ?
statyw jest okej, jak ktoś chce zrobić zdjęcie na wystawe/konkurs, ale nie na spacer,
a jednym ręka się trzęsie przy 1/40 sekundy, innym przy 1/8 i to jest cecha indywidualna i nie wiem ile razy mam to powtarzać, żeby dotarło, jak ilu jest chirurgów co są zdolni zszyć naczynia krwionośne w przyszywanym organie, a ilu ludzi da radę to zrobić i ręka nie zadrży
ja nie robie zdjęć na wystawy i mnie to nie interesuje, mnie interesuje, że jak ide z panną i pstryknę coś to ma być ostre
Odnośnie tego rozmazania, to łatwiej poruszyć coś, co jest oddalone o "parę" metrów, niż to, co jest bliziutko.
Jeśli to dla ciebie aż tak istotne, to będę miał czas jakoś za tydzień, po zdjęciach widzę że jesteś z Warszawy, możemy się umówić, wezmę 40D i zobaczysz sobie jakąś różnicę w fotach.
Pretender
03-01-2010, 18:51
revolta, moim celem wcale nie było zirytowanie Cię. Dziwi mnie tylko, że nie dopuszczasz do siebie rad innych userów. Upierasz się przy tym, że to sprzęt jest winny. Nikt z Nas nie nie może stwierdzić z całą pewnością, że masz sprawny czy też nie sprzęt, gdyż nie mamy takiej możliwości. Na podpowiedzi, jak można to wyeliminować ty stajesz okoniem, nie chcesz zrobić testowych fotek, tak jak Ci sugerują inni. Tak jak napisałem wcześniej, z takimi ustawieniami raz zdjęcia wyjdą, a drugim razem będą nieostre. Wcześniej ktoś napisał, że w takich warunkach i z tymi ustawieniami AF może mieć problemy, mogło się więc zdarzyć tak, że "przeleciał" całą skalę i zatrzymał się , ale nie w tym miejscu. To też jest możliwe
pozdrawiam
Odnośnie tego rozmazania, to łatwiej poruszyć coś, co jest oddalone o "parę" metrów, niż to, co jest bliziutko.
zgoda, ale czy aż taka by była różnica ?
wiem co to jest sinus, poruszenie kątowe - wiem
to widac potwornie w teleobiektywach, ale tu gdzie 15mm ?
Twoja podpowiedź z LView mi pomogła - dałem LV , zrobiłem zdjęcie przez okno i jest ostre , ide na dwór jeszcze popróbować LV i AF, dziękuję za tą radę
W razie czego, możesz zawsze robić taki myk - bo jak mniemam 15-85 ma FTM, tylko nie wiem czy 450D ma to samo co moje 40D i 500D - ustawianie ostrości w LV. ustawiasz sobie ostrość i po prostu dostrajasz to na LV. Cholernie przydatna sprawa, szczególnie w nocy właśnie i na statywie.
Ps. I kolejna dobra rada - im mniej testów i innych bzdurnych rzeczy, tym lepiej dla Twoich zdjęć - to tak od siebie, bo sam w to wpadłem ostatnimi czasy ;)
revolta, moim celem wcale nie było zirytowanie Cię. Dziwi mnie tylko, że nie dopuszczasz do siebie rad innych userów. Upierasz się przy tym, że to sprzęt jest winny. Nikt z Nas nie nie może stwierdzić z całą pewnością, że masz sprawny czy też nie sprzęt, gdyż nie mamy takiej możliwości. Na podpowiedzi, jak można to wyeliminować czy tajesz okoniem, nie chcesz zrobić testowych fotek, tak jak Ci sugerują inni. Tak jak napisałem wcześniej, z takimi ustawieniami raz zdjęcia wyjdą, a drugim razem będą nieostre.
pozdrawiam
kolego, zobacz zdjęcia co wykonałem fontanny, tam serio jest 1/4 sekundy
każdy człowiek ma inaczej z ruchami , w stresie przed egzaminem się trzęsiesz, ale z dziewczyną jesteś wyluzowany
na urlopie jesteś wyluzowany ale w delegacji służbowej już nie - robiąc to samo zdjęcie
albo mój IS działa wyjątkowo super
czasem ten głupi codzienny stres pracy/szkoły przekłada się na to jak wyjdzie zdjęcie i to nie jest żart, ludzkie ciało może sie bardzo zmieniać zależnie od otoczenia i stresu (włącznie z poceniem się od nerwów, zapachem od potu itp)
zdjęcia na moście np. nie wyjdą tak bo są drgania podłoża od tramwajów
więc taka sama ulica z tramwajem lub bez niego może wyjść inaczej
uważam, że rady jakie tu ludzie dają ze statywem nie są mi potrzebne, gdyż zerknij ponownie na ostrość planów na zdjęcia co dałem
zerknij
a potem pomyśl czy statyw pomoże , nie sądzę , one poprostu mają FF
jeśli ta pierwsza latarnia jest cacy ? jeśli widać na niej podarte fragmenty reklamy ???
zgadzam sie że jak sie wkurzę to 1/40 nie wyjdzie równo ale wiem kiedy je robiłem , po dobrym jedzeniu i w połowie urlopu na święta :P
na jednym z nich o ile pamietam opierałem sie o latarnię (to co Fibak i lamiony), aparat trzymam mocno przy czole, na wydechu, ludzie patrzyli co ja sie o latarnię ocieram :D
to taka reguła ze strzelania z karabinu - wydech, wtedy ciało mniej drga
włączona blokada lustra podniesionego, delikatnie wcisnąć spust
technika oddychania też tu ma znaczenie i wielu z Was też by sie nauczyło robić zdjęcia bez poruszenia przy 1/15 , tylko poczytajcie o strzelaniu snajperów
to serio działa , dlatego gorsze zdjęcia są z kompaktów, bo ręce wyciągnięte się bardzo trzęsą , niż gdy czoło stabilizuje patrząc przez wizjer
co do LV zaraz idę na dwór popatrzeć, ale chyba 15mm jest jakoś mniej ostre od 85, może to optyka obiektywu do regulacji :/
tak czy inaczej chyba Żytnia poraz trzeci mnie czeka :/
bo nie wiem czy body regulowali czy szkło też , wiem że kita ustawili na cacy
wkurzony
03-01-2010, 21:59
http://www.armaholic.eu/vilas/foto/IMG_1755.JPG
czas 1/60 f 5.6 i jaka ostrość
a ty admin co mnie banujesz ?
znam firmy co banuja ludzi gdy mają problemy ze sprzętem
przesuwasz mi temat gdy mam problem ze sprzętem i banujesz
to niech Canon mi odda kase i se kupie Nikona co nie ma problemów z AF
mądry jesteś, to przyjedź do mnie na prage, na Stalową albo Ząbkowską zapraszam i zobaczymy czy będziesz tak odważnie banował
weź ze sobą 8000 za mój sprzęt bo teraz to ja sie do firmy Canon zraziłem na maxa po tym zbanowaniu
to taka polityka firmy Canon teraz, że sie banuje użytkownika co ma problemy ze sprzętem ???????
fahrenheit
03-01-2010, 22:09
tak mi się nasunęło http://www.youtube.com/watch?v=pz_p3b7hpco
kolega miał ŁOMO i Smiene, a kultury nie ma do tej pory. Wnioski pozostawię dla siebie.
A ostatnie zdjęcie zdaje się potwierdzam hipotezę o złej baletnicy bo ostrość idzie w dobrym kierunku. Chyba musi Pan żołdak spust podregulować, albo dziś nic niesmarował i mu celownik nie działa
MacGyver
03-01-2010, 22:09
Tak dla informacji tych, którzy jeszcze nie wiedzą: forum http://canon-board.info nie jest własnością spółki Canon Polska. Nie jest też z nią w żaden formalny ani nieformalny sposób związane.