PDA

Zobacz pełną wersję : Epson 3880 i ciecie papieru z rolki

xmartvyx
02-01-2010, 15:21
Posiada ktos drukarke Epson 3800/3880 i moze sie podzielic informacjami na temat drukowania z rolki?

Czy w ogole ta drukarka posiada mozliwosc druku z rolki?

Czy mozliwe jest drukowanie z rolki na papierach o gramaturze miedzy 300-350gm?

Czy drukarka posiada jakis system do ciecia papieru po wydrukowaniu zdjecia? Czy moze trzeba kupic jakas gilotynke do papieru?

xmartvyx
04-01-2010, 12:57
nie ma nikogo na forum kto posiadalby 3800?

arturs
04-01-2010, 15:36
mam taką drukarkę ale drukuję tylko z arkuszy..
wydaje mi się (ale podkreślam że mi się wydaje) że z rolki z tym co w zestawie jest to się nie da drukować.. nożyka do obcinania też nie stwierdziłem, do tego mam ploter ;)

ale - może będziesz wiedział - gdzie można kupić tusze - gdzie mają "na stanie" - a nie "mogą mieć" - bo od 2 miesięcy nie mogę nigdzie znaleźć

xmartvyx
04-01-2010, 15:50
Kurcze, no to mnie troche teraz przybiles, szczegolnie z tym wydrukiem z rolki... bo akurat zdjecia mam glownie w formatach 2:1 i 3:1 wiec chodzi mi o dlugosc wydrukow... polka wyzej Epson 7800, to juz zdecydowania zbyt duzy wydatek jak na domowe wydruki.

mateuszkaratysz
04-01-2010, 20:47
domowym sposobem wychodzi taniej niż w labie ?

Krzychu
04-01-2010, 21:07

Przede wszystkim lepiej a czasami i taniej - większych formatów na minilabie nie zrobisz...

mateuszkaratysz
04-01-2010, 21:25
Pisząc lab nie miałem na myśli minilaba do robienia odbitek a zakład foto.
W zakładzie posługują się tez ploterami które obsługują więcej formatów niż lab, ile może kosztować zrobienie wydruku domowego w formacie 2:1? 3:1? <zużycie sprzętu, papier, a przede wszystkim oryginalne wkłady do tego sprzętu>
jakość epsona 3800 jest porównywalna do wydruku ploterem ?

pytam bo się nie orientuje.

Krzychu
04-01-2010, 21:29
jakość epsona 3800 jest porównywalna do wydruku ploterem ?

Bez żartów...

mateuszkaratysz
04-01-2010, 21:34
Przede wszystkim lepiej a czasami i taniej - większych formatów na minilabie nie zrobisz...

Pytam serio bo po tym co napisałeś zaczynam się zastanawiać.

Życiowe doświadczenie podpowiada mi , że zdjęcia które robili mi ploterem kładło na głowę, odbitkę z laba nie wspominając o wydruku z drukarki.

moja hierarchia jest następująca 1.ploter2.lab3.drukarka xD jeśli się myle to wyprowadź mnie z błędu.

arturs
04-01-2010, 21:43

Życiowe doświadczenie podpowiada mi , że zdjęcia które robili mi ploterem kładło na głowę, odbitkę z laba nie wspominając o wydruku z drukarki.

moja hierarchia jest następująca 1.ploter2.lab3.drukarka xD jeśli się myle to wyprowadź mnie z błędu.

może napisz jakim ploterem bo dla mnie ploter to taka duża drukarka do wydruków z rolki A0 lub A1 bo projektów w AutoCad..
bo moja hierarchia jest taka:
1. Epson
2. Lab
3. Atramentówka nie foto
4. Laserówka kolor
5. Ploter (typowy do CAD)

mateuszkaratysz
04-01-2010, 21:51
chyba nie chce mi się w to póki co wnikać....ploter fotograficzny, chyba raczej różni się od plotera wykorzystywanego do wydruków inżynierskich , chyba...

Krzychu
04-01-2010, 21:52

Use google luke - poza tym masz te swoje doświadczenie o którym piszesz w innym wątku :)
Najlepsze jest to "nie wspominając o wydruku z drukarki" :)

mateuszkaratysz
04-01-2010, 22:04
krzychu czyżbyś miał na myśli budowle sakralne ? xD
Akurat w te dziedzinie zatrzymałem się na poziomie odbitki krokusem :P

xmartvyx
04-01-2010, 22:22

Przede wszystkim nie chodzi mi o wydruki na papierze plastikowym jak w labie, tylko papierze barytowym jak Hahnemuhle Fine Art Baryta 325gms, to inna liga jakosciowa i cenowa niestety tez (za 50 sztuk A2 troche ponad 1000PLN).

Obecnie uzywam Epson 2400, ale mimo, ze jakosciowo spelnia moje wymagania, to jednak potrzebuje wiekszych rozmiarow, a ze nie mam dostepu do takiej drukarki, a w sklepach raczej nie maja takiego towaru na polkach, to trudno znalezc jakies praktyczne informacje.

Wychodzi na to, ze najblizsza drukarka, ktora obsluzy rolke to Epson 4800, ale ona tez chyba nie ma gilotyny, wiec kolejna inwestycja ;).

arturs
04-01-2010, 22:27
Przede wszystkim nie chodzi mi o wydruki na papierze plastikowym jak w labie, tylko papierze barytowym jak Hahnemuhle Fine Art Baryta 325gms, to inna liga jakosciowa i cenowa niestety tez (za 50 sztuk A2 troche ponad 1000PLN).

Obecnie uzywam Epson 2400, ale mimo, ze jakosciowo spelnia moje wymagania, to jednak potrzebuje wiekszych rozmiarow, a ze nie mam dostepu do takiej drukarki, a w sklepach raczej nie maja takiego towaru na polkach, to trudno znalezc jakies praktyczne informacje.

Wychodzi na to, ze najblizsza drukarka, ktora obsluzy rolke to Epson 4800, ale ona tez chyba nie ma gilotyny, wiec kolejna inwestycja ;).

zapytaj kol. "czornyj" - on o ile pamiętam ma jakiegoś dużego epsona - i zna się na tym jak mało kto - może coś podpowie

Krzychu
04-01-2010, 22:36
krzychu czyżbyś miał na myśli budowle sakralne ? xD

Między innymi - naopowiadał Ci ktoś o czystej teorii a później głosisz to jako prawdę na forach.
Dobre plotery fotograficzne od atramentówek foto wiele się nie różnią ale mało który zakład ma dobry ploter i większość nastawia się na druk plakatów (ze stosowną do tego jakością w ogólnym tego słowa znaczeniu) a nie zdjęć. Na ścianie w pracy mam wydruk z Canona A0 - po jakiś trzech miesiącach zrobił się czerwony, a słońca w pokoju nie ma prawie wcale...
Lab vs. dobrej drukarka to jest inna liga - miałem gdzieś porównanie gamutów mojego Epsona (trochę mu do najlepszych brakuje) z Frontierem w Profilabie ale zapodziałem...

Tomek Bogut
13-06-2010, 00:34
Tak z ciekawosci chcialem zapytac o opinnie na temat epsona 3880 , czy ktos z uzytkownikow moglby pochwalic sie doswiadczeniem chodzi i glownie o wydajnosc jak rowniez druk na materiale.