Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5D MK1 Matówka jak sprawdzić jaka ?

Doctor77
01-01-2010, 18:14
Witam, mam niewielki aczkolwiek męczący problem kupiłem niedawno 5D w ustawieniach FN-00 podana była wartość, 2 czyli matówka EE-S, jako, że nie mam drugiego 5D nie wiem jak sprawdzić czy faktycznie siedzi matówka EE-S czy może poprzedni właściciel mylnie wpisał tą wartość a rzeczywiście siedzi standardowa matówka EE-A

Miał bym to zupełnie w nosie gdyby nie fakt, że ponoć przy błędnej wartości nastawy aparatu mogą być błędne.
Jest jakiś sposób, aby odróżnić matówkę super precyzyjną od zwykłej nie mając odniesienia. Niby obraz w wizjerze jest normalny, ale może jest za ciemny a nie mam porównania.

sebcio80
01-01-2010, 18:32
EE-S jak sie nie myle to matowka precyzyjna,

chyba latwo to sprawdzic, przy ciemniejszych obiektywach powinno sie robic szybko ciemno w wizjerze, jak ustawisz F8 i dasz podglad ostrosci powinno juz byc bardzo ciemno, a EE-A tylko lekkie zciemnienie nastepuje

majem
05-01-2010, 13:30
witam
Jeśli się nie mylę to AA-S jest matówką pomagającą ustawianie manualnej ostrości wiec po jej środku powinieneś mieć jakieś kółeczko lub dwa jedno w drugim to wewnątrz pewnie przecięte na pół ale musisz to sprawdzić, jeśli to
EE -A standard to będzie pusta tylko punkty AF. A najlepiej to poszukaj w necie jak wyglądają i po sprawie.

1foto
05-01-2010, 14:09
na samej matowce jezeli jest firmowa (Canona) powinno byc oznaczenie, bardzo male na wystajacym elemencie (trzeba wyciagnac). Mam precyzyjna matowke i ma takie oznaczenie, przez wizjer bez doswiadczenia nie bedziesz wiedzial, musialbys miec dwie do porownania zaraz po sobie, a i wtedy ciezko.

gietrzy
05-01-2010, 14:32
Jest jakiś sposób, aby odróżnić matówkę super precyzyjną od zwykłej nie mając odniesienia.

Zapnij szkło f/5.6 i wizjer zrobi się czarny. Pamiętam jak po 135L zapiąłem 70-300IS. Różnica jest na tyle widoczna, że na pewno to zauważysz.

Doctor77
05-01-2010, 17:05
Dziękuje za podpowiedzi, sprawdziłem u siebie i nie widać oznaczeń, więc nie wiem do końca, jaka siedzi, ale już mam zamówioną nową matówkę ee-d z siatką, więc nie będe dłużej męczyć się psychicznie gdybając czy siedzi taka czy taka.

paster5
13-01-2010, 02:56
Matówka S jest ciemniejsza od standardowej, wiec bedzie widac to przy ciemniejszych obiektywach, lub po domknieciu obiektywu na podgladzie glebi ostrosci. Poza tym o ile sie dobrze orientuje jak bedziesz mial niewlasniwa matowke ustawiono w FN, to pomiar swiatla nie bedzie dzialac prawidlowo.

tom517
26-04-2013, 14:40
Hm.. ktoś może ma Ee-S matówkę i powiedzmy drugie body z Ee-A i potwierdzi sposób na sprawdzenie która jest która. Przyznam że wyjąłem z dwóch body (5D I) matówki, miałem w pudełku trzecią i teraz nie wiem jak rozpoznać która to która :], po włożeniu i sprawdzaniu jasności mija chyba dla mnie zbyt dużo czasu, bo oko jakoś nie widzi różnicy w jasności.

PioterD
26-04-2013, 15:25
Hm.. ktoś może ma Ee-S matówkę i powiedzmy drugie body z Ee-A i potwierdzi sposób na sprawdzenie która jest która. Przyznam że wyjąłem z dwóch body (5D I) matówki, miałem w pudełku trzecią i teraz nie wiem jak rozpoznać która to która :], po włożeniu i sprawdzaniu jasności mija chyba dla mnie zbyt dużo czasu, bo oko jakoś nie widzi różnicy w jasności.

Tu jest zdjęcie matówki ee-a i ee-s.

http://www.dvinfo.net/forum/attachments/alternative-imaging-methods/4903d1194089062-canon-ee-s-dimensions-canonscreens600dpi.jpg

Precyzyjna jest oznaczona literką "s" na wupystce. Przy jasnych szkłach f/2 lub jaśniejszych łatwo je odróżnić w wizjerze. EE-A daje odwzorowanie głębi ostrości na poziomie f/4 i zapinanie jaśniejszych szkieł nie wpływa na to co widzimy w wizjerze, oprócz tego że jest jaśniej. Matówka ee-s umożliwia odwzorowanie GO maksymalnie na poziomie f/2.

tom517
28-04-2013, 14:01
Dzięki, to widzę że precyzyjna którą kupiłem parę lat temu jest zwykłą :)

Kwapiszon
20-03-2017, 19:57
Dzięki, to widzę że precyzyjna którą kupiłem parę lat temu jest zwykłą :)
Ja mam za to dwie precyzyjne. Możemy się zamienić, jeśli to jeszcze aktualne ;)