Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : matówka w canon A-1

nero30
29-12-2009, 18:41
witam szanownych kolegów, kupiłem A-1 i ogólnie stan jest ok,...jednak matówka posiada zabrudzenia, byłem w "fotonaprawie" i tam miły Pan poinformował mnie że to zabrudzenie pochodzi z gąbki uszczelniacza przy mocowaniu obiektywu (gąbka rozpuściła się i ma konsystencję pół płynną), co z tym zrobić...da się to jakoś wyczyścić czy "**** zbita" i trzeba szukać nowej matówki albo się przyzwyczaić...proszę o jakieś sugestie, dziękuję

irekaro
29-12-2009, 21:15
ja miałem AE1 i tam matówka była wymienna. najlepiej wyciągnąć i umyć wodą z mydłem. a w zenicie zamiast gąbki dałem kawalek dętki rowerowej i grało.

nero30
29-12-2009, 21:25
:lol: to może od razu pumeksem przetrzeć, a tak serio to wiem że takie syfki w zasadzie nie powinny w niczym przeszkadzać ale ja niestety jestem uczulony na wszelkie defekty i zwykle usuwanie ich kończy się nadmiernym wydatkiem,...a tak swoją drogą to matówka z AE-1 pasuje do A-1? i czy wymiana jej jest możliwa "w domu"?

airhead
30-12-2009, 01:36
nie dotykaj matówki rękami, bo będzie w jeszcze gorszym stanie

nero30
30-12-2009, 09:45
to wiem...może wogle dać spokuj i nie czyścić tego?

nero30
30-12-2009, 19:46
no i aparat "świszcze" poza tym, oddać go do serwisu, czy poza efektem fonicznym nie powoduje to żadnej innej przypadłości mogącej spowodować uszkodzenia?

Canonek
31-12-2009, 19:37
Swiszczenie jest typowe dla A-1. To gwizdze mechanizm podnoszenia lustra, trzeba nasmarowac takie dwa koleczka zebate znajdujace sie na prawo od obiektywu (patrzac na aparat od strony obiektywu). W ekstremalnych wypadkach gwizdanie grozi zatrzymaniem lustra. Samemu nasmarowac sie tego nie da. Niech przy okazji wyczyszcza Ci matowke lub wymienia. Matowki w A-1 w warunkach domowych sie nie wymienia. Sam nie dotykaj tego zabrudzenia, bo jeszcze to rozmarzesz i bedzie gorzej.
Z tego co pamietam to matowka od AE-1 jest inna niz ta w A-1.
Canon zalecal smarowanie mechanizmu podnoszenia lustra raz na 5 lat.

nero30
31-12-2009, 23:01
dziękuję bardzo za odpowiedź, zaraz po nowym roku udam się do fotonaprawy i załatwię temat... pozdrawiam

takpoprostu
07-01-2014, 22:39
łosz.... no to pobawiłem się w archeologa i wykopałem stary temat :)

Pytanko mam:

Czy w A-1 można wymienić matówkę na jakoś z klinem by łatwiej się ostrzyło ?

Leon007
08-01-2014, 00:49
W A-1 jest matówka z klinem - linia podziału jest poziomo. To to kółko w samym środku, następny pierścień to raster, a reszta to matówka.