PDA

Zobacz pełną wersję : 300D brak ostrzenia na spuście i wężyku

makalele
29-12-2009, 14:46
Witam, mam mały problem z 300D, myślałem że zużyty jest mikro przełącznik w spuście bo po naciśnięciu do połowy nic się nie dzieje a po dociśnięciu momentalnie łapie ostrość i robi fotkę, tylko czasem uda się że ostrzenie zadziała. Wymontowałem przełącznik i okazał się w pełni sprawny, dla pewności zrobiłem sobie wężyk i po naciśnięciu ostrzenia nic się nie dzieje! spust i bulb działa bez problemu. Wersja softu 1.1.1, czy to może być wina softu?

VomitroN
30-12-2009, 13:30
To raczej nie soft. Stawialbym na spust. Moze i wyglada na sprawny ale taki nie jest, bo nie dziala jak nalezy. Jesli juz go rozkrecales, bylo poczyscic troche te blaszki w bebechach. To czesto pomaga.

woyd
01-01-2010, 14:35
Witam,

mam podobny problem (a w sumie szwagierka, która odziedziczyła po mnie 300D). Tylko u mnie wygląda to tak, że aparat łapie ostrość, ale nie mogę wykonać zdjęcia. Nie zawsze pokazuje się też symbol/kółeczko potwierdzania ostrości. Ale czasem, gdy nacisnę spust szybko 2 razy to aparat robi zdjęcie. Na manualnym AF wszystko działa jak należy.

To na bank nie jest porblem z lusterkiem od AF-a, bo jest OK (nie wisi, chodzi poprawnie razem z głównym lustrem). Ktoś orientuje się co to może być ??