Zobacz pełną wersję : A tak lubilem zdjecia nocne... (flary)
Witam,
Jak mialem kiedys G5 to uwielbialem nim robic zdjecia nocne... od kiedy mam 300D jestem nimi zalamany :(
Fotki z kita juz pokazywalem... powyzej 3sek. flara na flarze...
Tamron 28-75 jakos daje sobie rade... ale powyzej 8 sek tez wariuje... i "gwiazdki" z niego wkolo lamp sa jakies dziwne :)
>> http://img61.imageshack.us/img61/7143/tamrgwiazd2ug.jpg
No ale nie o gwiazdki mi chodzi bo te na nocnych akurat lubie :) Podpielem dzis 50mm do fotek nocnych... bo ponoc stalki sa lepsze niz zoomy do takich fotek... a oto wyniki 350D + 50mm:
>> http://img97.imageshack.us/img97/7873/flara5zi.jpg
No zalamka :( Nie wiem juz.... jest na to jakas metoda? UV? Przeslona na maxa otwarta? Czas ponizej 2-3 sek odpada bo lubie jak duzo widac na nocnej....
Z gory thx za pomoc :)
Tomasz Golinski
29-09-2005, 23:19
Takie gwiazdki to efekt mocno domkniętej przesłony. F20 to za dużo, próbuj kolo 8.
Nie wiem, czemu na jednym zdjęciu mi raz pokazał f10? Jakie są prawdziwe przesłony?
Tomasz Golinski hmm no gwiazdki okej... ale te "paski" na tych z 50mm :(
Hmmm to jakie polecasz ustawienia by dobrze oswietlic fotke? Przy F8 to czas okolo 3sek wychodzi... a to imo za malo by dobrze naswietlic... ISO podbijac?
ISO podbijac?
Jeszcze masz czas ekspozycji. Chyba że musi zostać 25 s., wtedy filtr neutralny szary.
czegos tu nie lapie.. dlaczego ma to byc zbyt malo zeby naswietlic dobrze zdjecie? skoro otwierasz obiektywm, to tym samym musisz skrocic czas naswietlania, inaczej bedziesz mial przepalenia!!
zmieniasz przyslone i czas tak, aby zdjecie bylo poprawnie naswietlone! przeciez mozna zrobic zdjecie o takim samym naswietleniu przy przyslonie f2.8 jak i przy f16.. wszystko kwestia dobrania odpowiedniego czasu dla danych przyslon.
ludzie... do ksiazek!! i do intrukcji aparatu!!
bo to o pomste do niebios wola...
Tomasz Golinski
29-09-2005, 23:53
a jak i tak będzie za mało to ustaw M i eksperymentuj.
Tomasz Golinski
29-09-2005, 23:54
ludzie... do ksiazek!! i do intrukcji aparatu!!
bo to o pomste do niebios wola...
Widzę, że tobie też się ciężkie dni zblżają :lol:
Czacha ja rozumiem... ale np Tamron na F2.8 ma mala GO... od powiedzmy F6 jest si... ale wtedy czas juz sie wydluza... myslalem wlanie o czyms na obiektyw... lub odpowiednim ustawieniu aparatu. Nie denerwuj sie :)
Tomasz Golinski
30-09-2005, 00:11
Ale coś mieszasz. Chcesz mieć długi czas? Po co? Czy dużą przesłonę?
Czy dużą przesłonę?
Głęboką GO... czyli przymknieta F. I dobrze naswietlone zdjecie... z efektem malych gwiazd wkolo lampy.
Tomasz Golinski
30-09-2005, 00:27
Zaraz, pogubiłem się najwyraźniej. Tobie chodzi o ten paskudny pasek? Jakos nie do konca skumalem. Nie wiem skad taki, ale chyba latwy jest do pozniejszego wyciecia.
Głęboką GO... czyli przymknieta F. I dobrze naswietlone zdjecie... z efektem malych gwiazd wkolo lampy.
Wylicz sobie przysłonę, jaką będziesz potrzebował do danej głębi ostrości tutaj: http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Nie wiem, jak blisko jest pierwszy plan zdjęcia, ale f22 przy ogniskowej 50 mm to na prawdę bardzo duża GO.
Jeśli chodzi o UV to tylko zaszkodzi
Jesli chodzi o pasek to jakiś żródło światła sie po prostu poruszało. Ktoś jechał na rowerze ? Szedł z latarką ? Cokolwiek. To nie wina szkła
Widzę, że tobie też się ciężkie dni zblżają :lol:
urlop mi sie konczy :mrgreen:
Zaraz, pogubiłem się najwyraźniej. Tobie chodzi o ten paskudny pasek? Jakos nie do konca skumalem. Nie wiem skad taki, ale chyba latwy jest do pozniejszego wyciecia.
UFO! Chlopaki UFO jak babcie kocham :grin:
Ja w to nie wierze, w te flary, z Canona! Ten watek to musi byc jakas prowokacja czarno-zoltych! :mrgreen:
Ja w to nie wierze, w te flary, z Canona! Ten watek to musi byc jakas prowokacja czarno-zoltych! :mrgreen:
i jeszcze wymierzona w Tamrona :roll:
bo flary to nie od matrycy sie biora ;)
Jak mialem kiedys G5 to uwielbialem nim robic zdjecia nocne... od kiedy mam 300D jestem nimi zalamany :(
jaja sobie chyba robisz. to co matryca 300D wyciagnie w cieniach pozostaje dla G5 w sferze marzen. a sek w tym, ze na zdjeciach nocnych wlasnie cienie sa najwazniejsze
Fotki z kita juz pokazywalem... powyzej 3sek. flara na flarze...
flara nie zalezy od czasu ekspozycji. to jest cos co pojawia sie w obiektywie i juz "dolatuje" do wnetrza puszki, niezaleznie od tego jak dlugo jest naswietlana matryca.
swoja droga, to ta flara powinna byc tez widoczna w celowniku. w celowniczku 300D moze nie tak latwo ja dostrzec, ale tez tam jest
Tamron 28-75 jakos daje sobie rade... ale powyzej 8 sek tez wariuje... i "gwiazdki" z niego wkolo lamp sa jakies dziwne :)
bez sensu. gwiazdka pojawia sie na skutek refrakcji swiatla na krawedziach przeslony. nie cholery nie zalezy od czasu ekspozycji. przeslona zbudowana jest z ilus tam listkow (to zalezy od obiektywu - w tym Tamronie, jak widac po zdjeciach - z 7-miu). tam gdzie listki nakladajac sie na siebie nie ukladaja sie "gladko" (rozniczkowalnie :) ), tylko sa pod mniejszym lub wiekszym katem, tam swiatlo ulega refrakcji.
takich gwiazdek praktycznie nie ma przy przeslonach kolowych (sa bardzo male), a sa male przy zaokraglonych listkach przeslony (czeste w obiektywach portretowych). dla odmiany, w wiekszosci zoom-ow o 6 czy 7 listkach gwiazdki sa dosc silne
gwiazdka zalezy od przymkniecia przeslony - a dokladniej: od tego pod jak ostrym katem nachodza na siebie listki przeslony. wez sobie obroc aparat obiektywem do siebie, zdejmij ze szkla klapke, zaswiec od tylu korpusu lampke stolowa (tak zeby swiecila w celownik), wlacz, ustaw przeslone f/11 i wcisnij przycisk podgladu GO (nie wiem czy trabant takowy ma, wiec jakby co to ustaw w manualu czas ekspozycji 2-4s, zebys zdarzyl cos zobaczyc i strzel fotke). popatrz w srodku obiektywu jak sie listki przeslony ukladaja.
No ale nie o gwiazdki mi chodzi bo te na nocnych akurat lubie :) Podpielem dzis 50mm do fotek nocnych... bo ponoc stalki sa lepsze niz zoomy do takich fotek... a oto wyniki 350D + 50mm:
No zalamka :( Nie wiem juz.... jest na to jakas metoda? UV? Przeslona na maxa otwarta? Czas ponizej 2-3 sek odpada bo lubie jak duzo widac na nocnej....
50/1.8 ma 5-listna przeslona. o mocnych katach nachodzenia listkow. to nie ma prawa nie produkowac gwiazdek. nie ma to zadnego zwiazku z klasa optyczna obiektywu, ktory akurat jest mega-zaj...sty :D
a inne pytanie: po kiego czorta Ci UV na zdjeciach nocnych??? pomijam zupelnie fakt, ze akurat do zdjec nocnych filtr UV jest odradzany... w ogole po co filtr na obiektyw??? po to zeby swiatlo mialo sie w czym odbijac i tworzyc dodatkowe refleksy? zeby kontrast zmniejszyc?
moja rada:
najpierw troche poczytac o co chodzi. a potem narzekac, ze sprzet nie taki. zlej baletnicy, to rabek spodnicy...
i jeszcze wymierzona w Tamrona :roll:
bo flary to nie od matrycy sie biora ;)
Ale zdjecia z flarami po kabelku z puszki a nie ze szkla sobie biegna ;-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ale zdjecia z flarami po kabelku z puszki a nie ze szkla sobie biegna ;-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
a to niekoniecznie. w Canonach jeszcze sa karty pamieci, ktore mozna wyjac i przez czytnik zgrac. na dysk przenosny albo bezposrednio do kompa, jesli jest pod reka :-)
strasznie niewygodne musza byc te zolte aparaty, jesli tylko przez kabelki sie zdjecia zgrywa :D
strasznie niewygodne musza byc te zolte aparaty, jesli tylko przez kabelki sie zdjecia zgrywa :D
A kto produkuje zolte aparaty? Ja bym sie zastanowil na kupnem, strasznie szpanerskie musza byc :-)
PS. A pewne aparaty, nie powiem jakie, to nie sa widziane jako kolejny dysk, tylko jakies dziwadla, fuj! :-P
Tomasz Golinski
30-09-2005, 11:58
Kiedyś ktoś sprzedawał żółte naklejki na 300d. Wyglądało obrzydliwie :lol:
widzę, że kolega pn_ próbuje sie odegrać za ten niewesoły wątek (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5479)
tylko, że w przeciwieństwie do badziewnej matrycy D70 :mrgreen: tutaj omawiamy wady optyki oraz braki w technice przy prezentowanych zdjęciach. Jak łatwo niektórym pomylić te zagadnienia.
widzę, że kolega pn_ próbuje sie odegrać za ten niewesoły wątek (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5479) .
To musialbym sie nazywac Kolega Kubaman, zeby miec taki sposob myslenia i takie intencje.
tylko, że w przeciwieństwie do badziewnej matrycy D70
A co ma piernik do wiatraka? Przeciez ani slowa nie napisalem o D70, w zadnym watku. Jakies fobie Kolega ma? Pomidor? :mrgreen:
Proszę powstrzymać się od uwag dotyczących Nikona itd.
No wlasnie, o Nikonie to na zaprzyjaznionym forum Kolego Kubaman.
Tomasz Golinski
30-09-2005, 12:13
Proszę powstrzymać się od uwag dotyczących Nikona itd.
pn_ taaaa...
Tomasz Golinski tak ten pasek.... nikt nie szedl... zadna laratka.... zaden statek.... i nie wiem co to :(
akustyk podziwiam za wiedze! Dzieki za pomoc!
Driver http://img97.imageshack.us/img97/7873/flara5zi.jpg to molo bylo daleko.
Tomasz Golinski
30-09-2005, 23:08
Próbowałeś później jeszcze robić zdjęcia tą 50? Na każdej taki pasek? Całkiem dziwne zjawisko, bo wygląda bardziej na problem z matrycą niż obiektywem.
PS. A pewne aparaty, nie powiem jakie, to nie sa widziane jako kolejny dysk, tylko jakies dziwadla, fuj! :-P
Aparat to ma chyba zdjęcia robić, a nie dysk udawać, szczególnie kolejny :mrgreen: No chyba, że do zdjęć się nie nadają, to wtedy faktycznie można podpiąć zamiast zamiast dysku, ale to raczej mało ekonomiczne rozwiązanie :-P
Tomasz Golinski no wlasnie.... tez tak mysle... ale tylko na 50mm to wystepowalo. Bede miec okazje to zrobie jeszcze fotki nocne i sie zobaczy...
Adam_Max
25-12-2005, 20:52
Miałbym pytanko czy może mi ktoś powiedzieć jak uzyskać ładne "gwiazdki" w PSie. Kiedyś miałem taki filtr ale po formacie dysku gdzieś mi się zapodział.