Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : A tak lubilem zdjecia nocne... (flary)

Błajo
29-09-2005, 23:16
Witam,

Jak mialem kiedys G5 to uwielbialem nim robic zdjecia nocne... od kiedy mam 300D jestem nimi zalamany :(

Fotki z kita juz pokazywalem... powyzej 3sek. flara na flarze...

Tamron 28-75 jakos daje sobie rade... ale powyzej 8 sek tez wariuje... i "gwiazdki" z niego wkolo lamp sa jakies dziwne :)

>> http://img61.imageshack.us/img61/7143/tamrgwiazd2ug.jpg

No ale nie o gwiazdki mi chodzi bo te na nocnych akurat lubie :) Podpielem dzis 50mm do fotek nocnych... bo ponoc stalki sa lepsze niz zoomy do takich fotek... a oto wyniki 350D + 50mm:

>> http://img97.imageshack.us/img97/7873/flara5zi.jpg

No zalamka :( Nie wiem juz.... jest na to jakas metoda? UV? Przeslona na maxa otwarta? Czas ponizej 2-3 sek odpada bo lubie jak duzo widac na nocnej....

Z gory thx za pomoc :)

Tomasz Golinski
29-09-2005, 23:19
Takie gwiazdki to efekt mocno domkniętej przesłony. F20 to za dużo, próbuj kolo 8.

Nie wiem, czemu na jednym zdjęciu mi raz pokazał f10? Jakie są prawdziwe przesłony?

Błajo
29-09-2005, 23:35
Tomasz Golinski hmm no gwiazdki okej... ale te "paski" na tych z 50mm :(
Hmmm to jakie polecasz ustawienia by dobrze oswietlic fotke? Przy F8 to czas okolo 3sek wychodzi... a to imo za malo by dobrze naswietlic... ISO podbijac?

Ramirez
29-09-2005, 23:44
ISO podbijac?
Jeszcze masz czas ekspozycji. Chyba że musi zostać 25 s., wtedy filtr neutralny szary.

Czacha
29-09-2005, 23:47
czegos tu nie lapie.. dlaczego ma to byc zbyt malo zeby naswietlic dobrze zdjecie? skoro otwierasz obiektywm, to tym samym musisz skrocic czas naswietlania, inaczej bedziesz mial przepalenia!!

zmieniasz przyslone i czas tak, aby zdjecie bylo poprawnie naswietlone! przeciez mozna zrobic zdjecie o takim samym naswietleniu przy przyslonie f2.8 jak i przy f16.. wszystko kwestia dobrania odpowiedniego czasu dla danych przyslon.

ludzie... do ksiazek!! i do intrukcji aparatu!!
bo to o pomste do niebios wola...

Tomasz Golinski
29-09-2005, 23:53
a jak i tak będzie za mało to ustaw M i eksperymentuj.

Tomasz Golinski
29-09-2005, 23:54
ludzie... do ksiazek!! i do intrukcji aparatu!!
bo to o pomste do niebios wola...
Widzę, że tobie też się ciężkie dni zblżają :lol:

Błajo
30-09-2005, 00:00
Czacha ja rozumiem... ale np Tamron na F2.8 ma mala GO... od powiedzmy F6 jest si... ale wtedy czas juz sie wydluza... myslalem wlanie o czyms na obiektyw... lub odpowiednim ustawieniu aparatu. Nie denerwuj sie :)

Tomasz Golinski
30-09-2005, 00:11
Ale coś mieszasz. Chcesz mieć długi czas? Po co? Czy dużą przesłonę?

Błajo
30-09-2005, 00:22
Czy dużą przesłonę?
Głęboką GO... czyli przymknieta F. I dobrze naswietlone zdjecie... z efektem malych gwiazd wkolo lampy.

Tomasz Golinski
30-09-2005, 00:27
Zaraz, pogubiłem się najwyraźniej. Tobie chodzi o ten paskudny pasek? Jakos nie do konca skumalem. Nie wiem skad taki, ale chyba latwy jest do pozniejszego wyciecia.

Ramirez
30-09-2005, 00:29
Głęboką GO... czyli przymknieta F. I dobrze naswietlone zdjecie... z efektem malych gwiazd wkolo lampy.
Wylicz sobie przysłonę, jaką będziesz potrzebował do danej głębi ostrości tutaj: http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Nie wiem, jak blisko jest pierwszy plan zdjęcia, ale f22 przy ogniskowej 50 mm to na prawdę bardzo duża GO.

Driver
30-09-2005, 09:48
Jeśli chodzi o UV to tylko zaszkodzi
Jesli chodzi o pasek to jakiś żródło światła sie po prostu poruszało. Ktoś jechał na rowerze ? Szedł z latarką ? Cokolwiek. To nie wina szkła

Czacha
30-09-2005, 10:10
Widzę, że tobie też się ciężkie dni zblżają :lol:

urlop mi sie konczy :mrgreen:

Pawouek
30-09-2005, 10:27
Zaraz, pogubiłem się najwyraźniej. Tobie chodzi o ten paskudny pasek? Jakos nie do konca skumalem. Nie wiem skad taki, ale chyba latwy jest do pozniejszego wyciecia.

UFO! Chlopaki UFO jak babcie kocham :grin:

pn_
30-09-2005, 10:28
Ja w to nie wierze, w te flary, z Canona! Ten watek to musi byc jakas prowokacja czarno-zoltych! :mrgreen:

akustyk
30-09-2005, 11:14
Ja w to nie wierze, w te flary, z Canona! Ten watek to musi byc jakas prowokacja czarno-zoltych! :mrgreen:
i jeszcze wymierzona w Tamrona :roll:

bo flary to nie od matrycy sie biora ;)

akustyk
30-09-2005, 11:24
Jak mialem kiedys G5 to uwielbialem nim robic zdjecia nocne... od kiedy mam 300D jestem nimi zalamany :(

jaja sobie chyba robisz. to co matryca 300D wyciagnie w cieniach pozostaje dla G5 w sferze marzen. a sek w tym, ze na zdjeciach nocnych wlasnie cienie sa najwazniejsze

Fotki z kita juz pokazywalem... powyzej 3sek. flara na flarze...

flara nie zalezy od czasu ekspozycji. to jest cos co pojawia sie w obiektywie i juz "dolatuje" do wnetrza puszki, niezaleznie od tego jak dlugo jest naswietlana matryca.

swoja droga, to ta flara powinna byc tez widoczna w celowniku. w celowniczku 300D moze nie tak latwo ja dostrzec, ale tez tam jest

Tamron 28-75 jakos daje sobie rade... ale powyzej 8 sek tez wariuje... i "gwiazdki" z niego wkolo lamp sa jakies dziwne :)

bez sensu. gwiazdka pojawia sie na skutek refrakcji swiatla na krawedziach przeslony. nie cholery nie zalezy od czasu ekspozycji. przeslona zbudowana jest z ilus tam listkow (to zalezy od obiektywu - w tym Tamronie, jak widac po zdjeciach - z 7-miu). tam gdzie listki nakladajac sie na siebie nie ukladaja sie "gladko" (rozniczkowalnie :) ), tylko sa pod mniejszym lub wiekszym katem, tam swiatlo ulega refrakcji.

takich gwiazdek praktycznie nie ma przy przeslonach kolowych (sa bardzo male), a sa male przy zaokraglonych listkach przeslony (czeste w obiektywach portretowych). dla odmiany, w wiekszosci zoom-ow o 6 czy 7 listkach gwiazdki sa dosc silne

gwiazdka zalezy od przymkniecia przeslony - a dokladniej: od tego pod jak ostrym katem nachodza na siebie listki przeslony. wez sobie obroc aparat obiektywem do siebie, zdejmij ze szkla klapke, zaswiec od tylu korpusu lampke stolowa (tak zeby swiecila w celownik), wlacz, ustaw przeslone f/11 i wcisnij przycisk podgladu GO (nie wiem czy trabant takowy ma, wiec jakby co to ustaw w manualu czas ekspozycji 2-4s, zebys zdarzyl cos zobaczyc i strzel fotke). popatrz w srodku obiektywu jak sie listki przeslony ukladaja.

No ale nie o gwiazdki mi chodzi bo te na nocnych akurat lubie :) Podpielem dzis 50mm do fotek nocnych... bo ponoc stalki sa lepsze niz zoomy do takich fotek... a oto wyniki 350D + 50mm:
No zalamka :( Nie wiem juz.... jest na to jakas metoda? UV? Przeslona na maxa otwarta? Czas ponizej 2-3 sek odpada bo lubie jak duzo widac na nocnej....

50/1.8 ma 5-listna przeslona. o mocnych katach nachodzenia listkow. to nie ma prawa nie produkowac gwiazdek. nie ma to zadnego zwiazku z klasa optyczna obiektywu, ktory akurat jest mega-zaj...sty :D

a inne pytanie: po kiego czorta Ci UV na zdjeciach nocnych??? pomijam zupelnie fakt, ze akurat do zdjec nocnych filtr UV jest odradzany... w ogole po co filtr na obiektyw??? po to zeby swiatlo mialo sie w czym odbijac i tworzyc dodatkowe refleksy? zeby kontrast zmniejszyc?

moja rada:
najpierw troche poczytac o co chodzi. a potem narzekac, ze sprzet nie taki. zlej baletnicy, to rabek spodnicy...

pn_
30-09-2005, 11:33
i jeszcze wymierzona w Tamrona :roll:

bo flary to nie od matrycy sie biora ;)

Ale zdjecia z flarami po kabelku z puszki a nie ze szkla sobie biegna ;-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

akustyk
30-09-2005, 11:37
Ale zdjecia z flarami po kabelku z puszki a nie ze szkla sobie biegna ;-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a to niekoniecznie. w Canonach jeszcze sa karty pamieci, ktore mozna wyjac i przez czytnik zgrac. na dysk przenosny albo bezposrednio do kompa, jesli jest pod reka :-)

strasznie niewygodne musza byc te zolte aparaty, jesli tylko przez kabelki sie zdjecia zgrywa :D

pn_
30-09-2005, 11:42
strasznie niewygodne musza byc te zolte aparaty, jesli tylko przez kabelki sie zdjecia zgrywa :D

A kto produkuje zolte aparaty? Ja bym sie zastanowil na kupnem, strasznie szpanerskie musza byc :-)

PS. A pewne aparaty, nie powiem jakie, to nie sa widziane jako kolejny dysk, tylko jakies dziwadla, fuj! :-P

Tomasz Golinski
30-09-2005, 11:58
Kiedyś ktoś sprzedawał żółte naklejki na 300d. Wyglądało obrzydliwie :lol:

Kubaman
30-09-2005, 12:03
widzę, że kolega pn_ próbuje sie odegrać za ten niewesoły wątek (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5479)

tylko, że w przeciwieństwie do badziewnej matrycy D70 :mrgreen: tutaj omawiamy wady optyki oraz braki w technice przy prezentowanych zdjęciach. Jak łatwo niektórym pomylić te zagadnienia.

pn_
30-09-2005, 12:13
widzę, że kolega pn_ próbuje sie odegrać za ten niewesoły wątek (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5479) .

To musialbym sie nazywac Kolega Kubaman, zeby miec taki sposob myslenia i takie intencje.

tylko, że w przeciwieństwie do badziewnej matrycy D70

A co ma piernik do wiatraka? Przeciez ani slowa nie napisalem o D70, w zadnym watku. Jakies fobie Kolega ma? Pomidor? :mrgreen:

Proszę powstrzymać się od uwag dotyczących Nikona itd.

No wlasnie, o Nikonie to na zaprzyjaznionym forum Kolego Kubaman.

Tomasz Golinski
30-09-2005, 12:13
Proszę powstrzymać się od uwag dotyczących Nikona itd.

Błajo
30-09-2005, 12:14
pn_ taaaa...

Tomasz Golinski tak ten pasek.... nikt nie szedl... zadna laratka.... zaden statek.... i nie wiem co to :(

Driver
30-09-2005, 17:08
Wrzuć gdzieś wycinek 1:1

Błajo
30-09-2005, 23:01
akustyk podziwiam za wiedze! Dzieki za pomoc!

Driver http://img97.imageshack.us/img97/7873/flara5zi.jpg to molo bylo daleko.

Tomasz Golinski
30-09-2005, 23:08
Próbowałeś później jeszcze robić zdjęcia tą 50? Na każdej taki pasek? Całkiem dziwne zjawisko, bo wygląda bardziej na problem z matrycą niż obiektywem.

GoTo
01-10-2005, 01:40
PS. A pewne aparaty, nie powiem jakie, to nie sa widziane jako kolejny dysk, tylko jakies dziwadla, fuj! :-P
Aparat to ma chyba zdjęcia robić, a nie dysk udawać, szczególnie kolejny :mrgreen: No chyba, że do zdjęć się nie nadają, to wtedy faktycznie można podpiąć zamiast zamiast dysku, ale to raczej mało ekonomiczne rozwiązanie :-P

Błajo
01-10-2005, 09:37
Tomasz Golinski no wlasnie.... tez tak mysle... ale tylko na 50mm to wystepowalo. Bede miec okazje to zrobie jeszcze fotki nocne i sie zobaczy...

Adam_Max
25-12-2005, 20:52
Miałbym pytanko czy może mi ktoś powiedzieć jak uzyskać ładne "gwiazdki" w PSie. Kiedyś miałem taki filtr ale po formacie dysku gdzieś mi się zapodział.