Zobacz pełną wersję : Kartonik rozpraszający światło
Witam.
Mam lampę błyskową Speedlite 420EX. Chciałbym dokupić do niej "kartonik" rozpraszający światło (nie dyfuzor). Chodzi mi o taki kartonik, który jest na wyposażeniu standardowym lampy np. 580EX - ta wysuwana.
I teraz pytanie - czy wiecie jak to się fachowo nazywa i czy polecacie jakieś.
Tylko mi nie piszcie żebym sobie wyciął z kartonu - bo to sam wiem :). Ja chcę kupić.
Pozdrawiam
Kupić kawałek kartonu ? Polecam blok techniczny z papiernika - nikt chyba na pomysł sprzedawania takich specjalnych do lamp błyskowych nie wpadł, chociaż w sumie powinien bo jak widać są klienci...
Witam.
Mam lampę błyskową Speedlite 420EX. Chciałbym dokupić do niej "kartonik" rozpraszający światło (nie dyfuzor). Chodzi mi o taki kartonik, który jest na wyposażeniu standardowym lampy np. 580EX - ta wysuwana.
I teraz pytanie - czy wiecie jak to się fachowo nazywa i czy polecacie jakieś.
Tylko mi nie piszcie żebym sobie wyciął z kartonu - bo to sam wiem :). Ja chcę kupić.
Pozdrawiam
Rozpraszający to chyba jest? Mam wpawdzie EXII, ale...
Może chodzi o odbijający?
Znalazłem nazwę - odbłyśnik. Tylko na allegro same duże te odbłyśniki
A jak nie znajdę, to może jakiś zloty środek na szybki montaż takiego kartonika (gumka recepturka czy taśma klejąca dwustronna)?
MacGyver
28-12-2009, 14:10
http://www.e-cyfrowe.pl/tumax-rp-2-uniwersalny-odblysnik-do-lamp-blyskowych-p-11972.html
... ale chwilowo brak na stanie :-(
MacGyver
28-12-2009, 14:19
A tu masz nieco tańszy:
http://www.allegro.pl/item862506637_pd4b_odblysnik_dyfuzor_do_lamp_canon _nikon_sony.html
mo i do kupienia od zaraz :-)
Za nic nie wydal bym nawet zlotowki za cos takiego. Zwykly kartonik (lub wizytowka, jesli chcesz cos firmowego) i recepturka. Za 24 zl kupisz sobie wiadro gumek, blok techniczny i zbijesz majatek sprzedajac takie odblysniki na Allegro.
BTW ja swoja lampe obkleilem na okolo rzepami na ktorych mocuje filtry. Mozna wykorzystac wiec rzepy takze do odblysnika.
Zwykly kartonik (lub wizytowka, jesli chcesz cos firmowego)
poległem...
jakbyśmy "srebrne usta" tu mieli to byś już tam był :mrgreen:
a co do meritum.. zgadzam się.. kawałek "bristolu" (bo bardziej śliski od technicznego) rzep z pasmanterii i trochę kleju/nici i za grosze masz na wymiar jaki pasuje..
poległem...
ja również..:mrgreen: najtaniej kupić 580EX i tam już nie będziesz musiał nic dokupować ani dorabiać...;)
Znalazłem nazwę - odbłyśnik. Tylko na allegro same duże te odbłyśniki
A jak nie znajdę, to może jakiś zloty środek na szybki montaż takiego kartonika (gumka recepturka czy taśma klejąca dwustronna)?
Wśród fotorepów popularna była wizytówka i gumka - tak jak opisał to kanarek :mrgreen:
MacGyver
28-12-2009, 21:51
Wizytówkę można wsunąć w szparę nad wysuwanym dyfuzorem, nie trzeba jej łapać recepturką :-)
Wizytówkę można wsunąć w szparę nad wysuwanym dyfuzorem, nie trzeba jej łapać recepturką :-)
420EX nie ma nic wysuwanego.
szparek też nie ma ;-)
gumka albo velcro + tekturka da radę, choć osobiście polecałbym raczej coś w stylu stofena (mniej lub bardziej oryginalnego - ja za swój oryginał/używkę do 420EX dałem 20 zł). no i od razu jak fachowo się robi 8-)
MacGyver
29-12-2009, 02:37
420EX nie ma nic wysuwanego.
szparek też nie ma ;-)
A to przepraszam, dawno w ręku nie miałem tej lampki. W 430EX jest w każdym razie gdzie wsunąć :-)
piszczal
29-12-2009, 12:52
A to przepraszam, dawno w ręku nie miałem tej lampki. W 430EX jest w każdym razie gdzie wsunąć :-)
Bo 420 to rodzaj męski w przeciwieństwie do 430 ;P
pablitko84
18-01-2012, 01:20
Witam
Mam pytanie czy do odbłyśnika używacie papieru bardziej matowego czy może z połyskiem? Jest jakaś różnica? Może za-laminowana biała kartka?