PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie odnośnie serwisu i obiektywów

Amok
27-12-2009, 17:19
Witam.

Jestem w trakcie kupowania jednego ze szkieł.. będzie to albo 50mm 1.4
albo 85mm 1.8

Byłem dzisiaj w Fotojokerze aby zrobić po kilka zdjęć.. był tylko 50mm 1.4... no i ku mojemu zdziwieniu miał straszne mydło, od 1.4 do ok. 4... co mnie trochę zaniepokoiło...

I teraz mam pytanie... Czy jeżeli kupie nowe szkło, będzie one na gwarancji, będzie miało mydło to czy serwis skalibruje mi body do obiektywu bezpłatnie? Gdyż obiektyw mam na gwarancji-body już niestety nie(30D)?

I przy okazji- które z tych obu obiektywów jest lepsze? Fotrografuje głównie sport, czytałem że 85 1.8 ma świetny AF, no i przy fotografii sportu-dużo lepiej mieć coś bardziej dalekosiężnego, natomiast przy 50 1.4 czytałem że autofocus jest troche zawodny, a zaś na optycznych napisali że w 100% trafia w punkt...

sam już nie wiem co o tym myśleć, mam straszny mętlik w głowie :)

Z góry dzięki za pomoc
Amok

wiktor2323
27-12-2009, 19:11
Jeżlei kupujesz nowy obiektyw to powinieneś mieć możliwosć wyboru z kilku modeli, żeby wykluczyć błędy focusa i mydło. Jeżeli nie masz takiej możliwoiści a obiektyw jest walnięty to poprostu idz do innego sklepu.
Jeżlei masz obiektyw na gwarancji to zrobią Ci wszystko za darmo.

MacGyver
27-12-2009, 19:23
A na jakim ISO i przy jakich czasach testowałeś to szkło ?

Amok
27-12-2009, 19:50
A na jakim ISO i przy jakich czasach testowałeś to szkło ?

iso 320 -1/200 aby nie poruszac, przeslona 5.0-dało się patrzec na zdjęcie

iso 320 1/1250 1.4 -mydełko masakra
iso 320 1/1250 3.5 -tez zamydlone...

Czyli jak kupie obiektyw, to musza mi za darmo cały komplet(body + obiektywY skalibrować)?

mówie obiektywY bo mam też jednego tamrona, a nie chce żeby kalibrowali mi pod jedne szklo bo starego przeciez nie wyrzuce:)

zaitsev
27-12-2009, 22:59
Na kiepską sztukę trafiłeś... Ja mam żyletę od f/2, a akceptowalnie ostry nawet od f/1.6-1.8. Pamiętaj, że 50 i 85 to zupełnie różne ogniskowe i na crop'ie 85 to już dość dużo. Dla mnie 85/1.8 jest świetne na FF do portretu, jednak na crop'ie również z powodzeniem go używałem do tych celów (mimo, że długi). Mój 50/1.4 ma zauważalnie gorszy AF (ale nadal dobry!). Nawiasem mówiąc do sportu bym wziął coś pokroju 70-200/2.8 (albo f/4 jeśli nie focisz w hali :P)... Posprzedajesz trochę gratów, miesiąc na suchym chlebie i styknie. ;)

Z tego co wiem, to kalibrują Twoje szkła pod puchę...
Nawiasem mówiąc - rzuć te sample, jestem ciekaw. ;)

MacGyver
27-12-2009, 23:43
Czyli jak kupie obiektyw, to musza mi za darmo cały komplet(body + obiektywY skalibrować)?

Nie, body to body i ma swoją gwarancję, która nie ma nic wspólnego z gwarancją szkła. Jeśli korpus ostrzył dobrze z innymi obiektywami to znaczy że coś nie tak jest ze szkłem i należy poszukać innego egzemplarza.

Amok
28-12-2009, 09:13
Dzięki, już wszystko wiem, Dzięki MacGyver za pomoc.

Teraz wiem, że była to wina szkła-czyli trafny egzemplarz... :)

Można zamknąć :twisted:
Jeszcze raz dzięki. :)