Zobacz pełną wersję : Spitolona ostrość w canonie 85mm 1.8 z Ebay'a.
Zamówiłam przez ebay obiektyw 85mm 1.8. Niestety kompletnie nie łapie ostrości, ani na AF ani na MF.
sprzedawca napisał, że obiektyw ma "mint condition" i że jest "refurbished", czyli odnowiony. Ogólnie firma ta dostaje od canona obiektywy które nie poszły do sprzedaży detalicznej ze względu na, jak to napisali "minimal no use condition", i tu wymienili np. rysy. Mój obiektyw nie łapie ostrości, a liczby przy przekręcaniu w ogóle się nie zmieniają, czyli coś spitolili przy silniku usm albo nie wiem już co. Jestem zła, nie wiem czy mogę go wymienić, czy może da się naprawić, ale też nie wiem jakie poniosę koszty.
Czy ktoś miał podobny problem?
Zapłaciłam za niego 400 dolarów i nie widzi mi się odłożenie go na półkę i zapomnienie o całej sprawie, ponieważ długo zbierałam pieniądze a teraz dostaję badziewie, które nie działa.
czy ktoś zna dobre zakłady naprawy sprzętu foto w łodzi?
z góry dzięki za wszystkie pomocne rady.
Uderzałbym zdecydowanie do sprzedawcy - zepsuty jest i koniec - ma wymienić albo zwrócić pieniądze...
A jeżeli chcesz naprawiać to Żytnia w Warszawie...
Btw - jaki jest sens kupowania takiego szkła za $400 jak dołożysz grosze i masz nowy w sklepie na miejscu i w dodatku z gwarancją ?
MacGyver
27-12-2009, 18:11
Prawdopodobnie ma trachnięty któryś z pierścieni wewnątrz tubusa. Albo ktoś go źle złożył albo nim nieźle trzepną, bo w szkiełkach o takiej konstrukcji naprawdę ciężko doprowadzić do takiego uszkodzenia.
Jeśli naprawiać to w którymś z autoryzowanych serwisów:
http://www.e-csi.pl
www.fototronik.com.pl
Koszt: http://canon-board.info/showthread.php?t=17120
Ale zacząć należy zdecydowanie od reklamacji u sprzedawcy.
Ernest_DLRS
27-12-2009, 18:29
$400 no to żeś dziewczyno nie zabłysnęła w takim razie ;] Sory że tak piszę, ale za taką kaskę mogłaś brać z allegro używke jeszcze na gwarancji albo dołożyć troszkę i za 1550zł chodzą nóweczki w FotoIT. No raczej obiektyw do naprawy poza gwarancyjnej bo to ewidentnie wada mechaniczna i licz się z kosztami...
MacGyver
27-12-2009, 18:45
Sory że tak piszę, ale za taką kaskę mogłaś brać z allegro używke jeszcze na gwarancji albo dołożyć troszkę i za 1550zł chodzą nóweczki w FotoIT.
Nawet taniej, nówkę można kupić w Polsce za około 1400 zł czyli ~480$.
Ernest_DLRS
27-12-2009, 18:47
Nawet taniej, nówkę można kupić w Polsce za około 1400 zł czyli ~480$.
No to tym bardziej EPIC fail :D
MacGyver
27-12-2009, 18:59
No to tym bardziej EPIC fail :D
No dobra, nie nabijajmy się już z dziewczyny, myślę że każdy z nas ma na koncie taki "interes życia". Próba reklamacji a jak się nie uda to wysyłka do serwisu, innej drogi nie ma.
Ernest_DLRS
27-12-2009, 19:31
No właśnie, może ewentualnie próba reklamacji jako niezgodny z opisem. Miało być "mint" a tu AF ani drgnie...
No właśnie, może ewentualnie próba reklamacji jako niezgodny z opisem. Miało być "mint" a tu AF ani drgnie...
ue. co z tego, że nawet będę mogła go wymienić, skoro koszt wysyłki do US i z powrotem będzie równał się z kosztem naprawy? mam gwarancję na niego na rok, ale gwarancje ze Stanów nie są w Polsce ważne.
Ile kosztuje taka naprawa AF?
poza tym kupiłam go za $380. ściągałam już wcześniej sprzęt ze stanów i nie było problemu, po raz pierwszy mi się coś takiego zdarza. well, kiedyś musi być ten pierwszy raz.
MacGyver
30-12-2009, 00:53
Ile kosztuje taka naprawa AF?
Koszt: http://canon-board.info/showthread.php?t=17120
Przewertuj sobie ten wątek to oszacujesz cenę naprawy.
Ernest_DLRS
30-12-2009, 14:33
ue. co z tego, że nawet będę mogła go wymienić, skoro koszt wysyłki do US i z powrotem będzie równał się z kosztem naprawy? mam gwarancję na niego na rok, ale gwarancje ze Stanów nie są w Polsce ważne.
Nie no ale ktoś Cię ewidentnie oszukał skoro mówisz, że na aukcji miałaś napisane "mint condition" a w zasadzie obiektyw jest niesprawny, wysyłasz reklamację jeśli opis się nie zgadza ze stanem faktycznym i oni mają psi obowiązek zwrócić Ci pieniądze. A jeśli coś im się nie podoba to masz coś takiego jak centrum sporów czy jak to się tam na je-baju zwie i zgłaszasz że Cię taki a taki gość oszukał. Ja bym nie odpuszczał :) $400 na drzewach nie rośnie
A jak placilas? Jesli przaz paypala to jestes kryta i dostaniesz zwrot kasy a i obiektyw ci zostawia.
Ja kupilem tak 40d i byl uszkodzony(ale to w UK) i koles nie chcial zwrocic kasy. Paypal zwrocil pelne koszty z przesylka i do tego mam uszkodzona puszke gratis.
A jak placilas? Jesli przaz paypala to jestes kryta i dostaniesz zwrot kasy a i obiektyw ci zostawia.
Ja kupilem tak 40d i byl uszkodzony(ale to w UK) i koles nie chcial zwrocic kasy. Paypal zwrocil pelne koszty z przesylka i do tego mam uszkodzona puszke gratis.
paypalem było płacone, paypalem.
no nic, trza będzie przesłać do mamy. kurrrna. a czas ucieka, ucieka :twisted:
paypalem było płacone, paypalem.
no nic, trza będzie przesłać do mamy. kurrrna. a czas ucieka, ucieka :twisted:
Ale po co przesylac?
Poprostu otworz sprawe na ebayu ze koles nie chce przyjac zwrotu. Na poczatku doradza kontakt ze sprzedawca, wybierasz opcje ze juz probowalas i dalej nie chce przyjac zwrotu. Wtedy kontaktujesz sie z paylpalem telefonicznie, mowisz ze otworzylas sprawe przez ebaya ale nie pomoglo probowalas nawiazac kontakt ale nic to nie dalo i powinni oddac ci kase a obiektyw pewnie ci zostawia.