Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak uporządkować zdjęcia wg "EXIF"

geometry
27-12-2009, 13:16
Witam serdecznie przede wszystkim z uwagi, iż jest to mój pierwszy post.

Mam prośbę; porządkuję właśnie zdjęcia na komputerze. Korzystam z programu Lightroom, ale zauważyłem, że program porządkuje zdjęcia wg daty utworzenia pliku. Problem w tym, że data utworzenia pliku, zdecydowanie różni się od tej która zapisana jest w danych EXIF. Przypuszczam, że stało się tak w momencie np. zmiany nazwy zdjęcia.
Bardzo proszę o pomoc, chciałbym, aby zdjęcia porządkowały się chronologicznie. Jeśli polecacie inny program również skorzystam. Musi to jednak być program pod system Mac OS.
Dziękuję.

airhead
27-12-2009, 13:50
w zakładce Library masz na górnej belce taką opcje "atribute" - to jest filtrowanie zdjęć ndst. danych z EXIF

geometry
27-12-2009, 14:06
Dzięki, faktycznie zdjęcia uporządkowały się, ale pojawił się kolejny problem. Otóż program Iphoto z którego korzystałem wcześniej dodawał do każdego zdjęcia prevkę, który waży ~100 kb. Niestety te prevki też znalazły się przypadkiem w Lightroom i nie chcą się sortować po EXIF bo go po prostu nie mają. Dodatkowo żona robiła zdjęcia swoim Ixus 40 na najmniejszej rozdziałce i część zdjęć ma wagę właśnie pomiędzy 100 a 300 kb.

Pytanie zatem czy program rozpoznaje zdjęcia "po wyglądzie"?

sebcio80
27-12-2009, 14:12
jesli chcesz odzielic te "prevki" od zdjec robionych Ixusem to nic trudnego, musisz wybrac filtrowanie po aparacie,

geometry
27-12-2009, 14:19
jesli chcesz odzielic te "prevki" od zdjec robionych Ixusem to nic trudnego, musisz wybrac filtrowanie po aparacie,

...prezpraszam zapomniałem dodać, że w naszej "galerii" są nie tylko zdjęcia robione przez nas /sami robiliśmy 3 aparatami/, ale również brata, szwagra, znajomych i Bóg wie kogo jeszcze :-) tak więc aparatów i obiektywów na liście mam odpowiednio 27 i 14.

sebcio80
27-12-2009, 14:26
...prezpraszam zapomniałem dodać, że w naszej "galerii" są nie tylko zdjęcia robione przez nas /sami robiliśmy 3 aparatami/, ale również brata, szwagra, znajomych i Bóg wie kogo jeszcze :-) tak więc aparatów i obiektywów na liście mam odpowiednio 27 i 14.

mozesz dowolnie filtrowac fotki, tak aby pokazal Ci z 15 z tych 27 aparatow i 9 z tych 14 obiektywow

mozesz tez filtrowac po numerze seryjnym aparatu

geometry
27-12-2009, 14:49
mimo wszystko nie wiem jak oddzielić te prevki
http://img694.imageshack.us/img694/9867/obrazek1b.png
może załączone zdjęcie pozwoli zrozumieć mój problem, bo ja tak de facto nie mogę wprost oddzielić zdjęć preview od normalnych, ale nie będę się mądrzył po raz pierwszy używam programu.

sebcio80
27-12-2009, 14:53
jesli te prevki nie maja EXIF'a to z listy modeli aparatow wybierz "unknown camera"

geometry
27-12-2009, 15:01
ok, działa. Dzięki.
Czy myślisz, że zdjęcia, które robiła moja żona w małej rozdziałce miałyby mimo to swój EXIF, bo niektóre właściwe zdjęcia nie różnią się wielkością od tych, które faktycznie są prevkami.

sebcio80
27-12-2009, 15:04
jesli nie byly edytowane w zadnym programie to na pewno maja EXIF, nawet fotki z telefonow komorkowych takowy maja,

oczywiscie wystarczy przejrzec fotki zeby sie upewnic

geometry
27-12-2009, 15:13
oczywiscie wystarczy przejrzec fotki zeby sie upewnic

... no jeszcze byłoby fajnie bez tego hmm upewniania się :-) ale wielkie dzięki za pomoc. Mam teraz właśnie urlop i muszę w końcu zrobić z tym porządek, przymierzam się do zmiany aparatu i nie chcę, nowych zdjęć pakować w taki bałagan. Jeszcze raz wielkie dzięki!

P.S. zmieniłem nieco tytuł tematu; mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko - dodałem tylko "...w Lightroom"