PDA

Zobacz pełną wersję : Dyfuzor Pop Up !

massster
25-12-2009, 12:51
Witam,
jestem tutaj pierwszy raz i nie wiem czy dobrze zamieszczam ten temat :) mianowicie chodzi mi o dyfuzor do lampy wbudowanej typu pop up. Mam taki i ma on 3 kolory:biały, niebieski i żółty czy może ktoś mi wytłumaczyć kidy jakiego koloru należy używać będę baaaardzo wdzięczny :-o

Pozdrawiam Łuki.

arturs
25-12-2009, 13:02
Witam,
jestem tutaj pierwszy raz i nie wiem czy dobrze zamieszczam ten temat :) mianowicie chodzi mi o dyfuzor do lampy wbudowanej typu pop up. Mam taki i ma on 3 kolory:biały, niebieski i żółty czy może ktoś mi wytłumaczyć kidy jakiego koloru należy używać będę baaaardzo wdzięczny :-o

Pozdrawiam Łuki.

- biały to nie wiem.. co może robić oprócz zmniejszania mocy błysku - dla wbudowanej nie widzę sensu
- filtry żółte - filtry zmieniające kolor lampy na zbliżony do koloru światła żarówek, mogą też ocieplić np. skórę ..
- niebieskie - ochładzające światło lampy błyskowej

ale przy LP lampy 13 (bardzo słaba ocowo lampa) szczerze mówiąc nie widzę sensu ich stosowania bo takie filtry jeszcze dodatkowo zabierają światło

massster
25-12-2009, 13:58
"arturs"
kupiłem ten dyfuzor ponieważ pomimo zmniejszenia mocy lampy czasem mnie baaardzo denerwowały prześwietlenia i przepalenia, nie wiem czy ten dyfuzor coś daje ale po zdjęciach wiedzę że tak.

Zna koś może sposób którym można odbić światło z lampy pop up w górę ;-) ponieważ jeszcze nie zaoszczędziłem by kupić sobie zewnętrzną lampę dlatergo tak kombinuję 8)

pozdrawiam Łuki.

Bart3k
16-01-2010, 23:35
massster - jak chcesz odbijać od sufitu to wystarczy ci prosta lampka za 100 zł - sam używałem do niedawna soligor 30 da - służyła mi dzielnie z pentaxem i przez rok z canonem. Czasami pojawia się na allegro i cena nie przekracza 100 zł a na początek zupełnie wystarcza zwłaszcza do strzałów w sufit.

Carine
18-01-2010, 22:06
no własnie na aukcji pisało ,że dyfuzor pop up zredukuje cienie,ponadto miał doświetlać 2 plan.Niestety praktycznie wogóle nie redukuje cieni a 2 plan jest jeszcze ciemniejszy.Czy tylko ja tak mam?:roll: