PDA

Zobacz pełną wersję : Grip Opticam do Canona 450D?

maclaska
23-12-2009, 23:14
W Fotojokerze pojawił się grip firmy Opticam do mojej maszynki 450D (pewnie jak wszyscy ciągną go z Chin i dają własne pudełko;-)). Na stronie go nie znalazłem, cena normalna jak na zamiennik: 222 PLN.
Moje pytanie do fachowców: czy ktoś zwrócił na niego uwagę i czy warto ją zwracać? Może ktoś (pracownik salonu i bywalec forum zarazem to najlepsza opcja;-)) wie, kto go robi i do jakiego popularnego zamiennika można go porównać?

Yova
24-12-2009, 10:58
Witam

Ściąga go benefit tak że z ewentualna gwarancją nie powinno być problemu. Co do samego gripu to jest naprawdę bardzo fajnie wykonany, co prawda do oryginału mu trochę brakuje ale nie jest źle. Tworzywo ma identyczny kolor i daje podobne odczucia organoleptyczne :) co plastik z korpusu 450, a i gumy na grip nie żałowali i co prawda ma trochę inną fakturę niż ta z korpusu ale sprawia bardzo przyjemne wrażenie. Tyle mogę powiedzieć po krótkim zapięciu do aparatu :)

Pozdrawiam

maclaska
24-12-2009, 17:11
Do tego doszedłem, że ściąga go benefit - wiadomo skąd. Ma ktoś może porównanie z trzymania w łapkach tego nowego tworu i Phottixa? Bo zakup Phottixa rozważam, a plusem tego Opticama jest dostępność od ręki. Czy to czasem nie to samo co np. Delta?

madam
30-12-2009, 22:19
Cześć.

Dzisiaj kupiłem w fotojokerze ten baterypack i potwierdzam, to co napisał Yova jest ok jak na zamiennik za 222zł.
Nazwa handlowa to: CAN450D tak jest opisane pudełko.

Pozdrawiam.

maclaska
31-12-2009, 01:01
Oczekuję wrażeń z dalszego użytkowania, jeśli tylko coś ci sie nie spodoba w nim - pisz;-)
I od razu mam pytanko - jakimi akumulatorami bo załadowałeś?

Grzesiek_PL
31-12-2009, 15:17
Cześć.

Dzisiaj kupiłem w fotojokerze ten baterypack i potwierdzam, to co napisał Yova jest ok jak na zamiennik za 222zł.
Nazwa handlowa to: CAN450D tak jest opisane pudełko.

Pozdrawiam.
Może lepiej prosto z Chin zamówić?
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.28918

Wychodzi dużo taniej :grin: około 135zł z darmową przesyłką do Polski

luckat
31-12-2009, 16:05
kupiłem dzisiaj, za te pieniadze super

VomitroN
31-12-2009, 17:17
Uzywam gripa i akumulatorow Phottixa, przywiezionych akurat z Hongkongowa i zlego slowa nie powiem. Taki Opticam to pewnie z tej samej fabryki albo z tej po drugiej stronie ulicy :)

akselb3
04-01-2010, 19:15
Faktycznie cena kusi, tylko czy nie będzie tak że po jakimś czasie zaczną się problemy.
Sprawdzałem ceny w sklepach innych zamienników i np. trochę drożej można kupić np Hahnela:
http://www.max-foto.pl/pl/produkt/704/grip-hahnel-batterypack-hc-450d-infra-for-canon-450d/1000d.html
Lub Ownusera:
http://www.max-foto.pl/pl/produkt/886/grip-ownuser-fbh-c100r-canon-eos-500d-450d-1000d-+-pilot.html

Znajomy miał w Nikonie Hahnela i bardzo sobię go chwali. Czekam z ciekawości na opinie o tym Opticamie

maclaska
05-01-2010, 01:46
Ownuser ma jakieś takie dziwne rozwiązanie sterowaniem aparatu. Chyba wolałbym mieć jednakową ergonomię klawiszy w pionie i w poziomie. no iten walający sie po podłączeniu po kieszeniach zasobnik na baterie. W hahnelu i ownuserze dopłacam za pilota IR, który mi do niczego nie jest potrzebny - mam wystarczający mi przewodowy wężyk, a gripa i tak kupuję do zdjęć z ręki a nie ze statywu.
Wciąż waham się, czy ten benefitowski grip zbierze tyle pozytywnych opinii co phottix, a, jako że już wolne środki na koncie stopniały, mogę poczekać do nastepnego przelewu;-)

SeaMan
07-01-2010, 21:10
Osobiście mam Delte do 450d i jestem bardzo zadowolony dałem za niego 240zł juz z przesyłką. Jakość wykonania jest naprawdę OK prócz jednej małej rzeczy a mianowicie pokrętła (tego przy spuście ) sprawia wrażenie ze zaraz sie zepsuje :)

woksio
22-01-2010, 13:50
Może lepiej prosto z Chin zamówić?
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.28918

Wychodzi dużo taniej :grin: około 135zł z darmową przesyłką do Polski

Witam !

w/w gripa zamówiłem 13stycznia z przesyłką do Polski za 0.01$, płatność Paypalem i dzisiaj z poczty odebrałem paczkę.
Niejako z automatu zadeklarowana jako gift - bez cła i vatu.

Całość wykonania - jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.. guma lepsza niż w samym aparacie - mam nadzieję że nie zejdzie za szybko :)
całość 140pln (dolar tego dnia stał wyżej).

pozdrawiam

iso
22-01-2010, 14:52
Jest tam jakaś gwarancja na to?

woksio
22-01-2010, 18:59
Jest tam jakaś gwarancja na to?

żadnego "podbitego" kwitka nie widzę, a nie wczytywałem się dokładnie w strony DealExtreme. Ufam iż gwarancja jakaś jest na pewno - kwestia jaki byłby koszt odesłania tego do HK.
Podpiąłem do aparatu - wszystko ładnie działa, żadnych problemów. oby jak najdłużej :)

maclaska
22-01-2010, 22:01
Ponawiam pytanie - jak ten grip sprawdza się z dwoma różnymi markami ogniw, oryginał + kundelek niekoniecznie dokładnie identyczny pod względem pojemności. Ciągnie zasilanie z każdego po kolei, czy próbuje z obu na raz, co na zdrowie im pewnie nie wyjdzie, jak pokazuje stan naładowania?