Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : stabilizacja czy warto dopłacać?

kobi777e
22-12-2009, 22:17
Witam

Jestem początkującym zapalonym fotografem.
Miałem wiele kompaktów ,ostatnio hybrydę Fujifilm s2000hd którą po miesiącu sprzedałem za pół ceny.... :(

Kupiłem 1000d+kit zdjęcia o niebo lepsze od tych sprzętów co wyżej opisywałem.Jestem więcej nniż zadowolony :)

Ale chcę się rozwijać ... i tak

Najpierw stałka 50mm 1,8 wszyscy chwalą i jest nie droga .

Chcę kupić również coś uniwersalnego"spacerowy obiektyw" jak niektórzy tutaj mówią .

Sigma 18-200 F3.5-6.3 DC bez stabilizacji 850zł
SIGMA 18-200 f/3.5.6.3 DC OS stabilizacja 1550zł

Kasa mi się nie przelewa i ostro się zastanawiam ale też lipy nie chce kupić .

Pytanie czy warto płacić za tą stabilizacje ,czy też nie .zdjęcia to przważnie krajobrazy , zdjecia nocne (niebo) trochę makro ogólnie natura w większości ze statywu .

Ale czasami na pewno stabilizacja by się przydała, i czy zdjęcia ręki(przy takiej ogniskowej 200mm) nie bedą rozmazane .....aż takie znaczenie będzie miała ta stabilizacja ?

Ogólnie pytanie powinno brzmić (dot wszytskich obiektywów) czy stabilizacja jest aż tak istotna że obiejtyw z IS kosztuje dwa razy więcej ?

Dziękuje i pozdrawiam

aligator16
22-12-2009, 22:22
Odłóż pieniądze za SIGMA 18-200 f/3.5.6.3 DC OS, dozbieraj 500 zł i kup używkę 70-200 f/4 L a do szerszego kąta załatwił kita z IS. Ja bym tak zrobił :)

Pretender
22-12-2009, 22:41
Ale czasami na pewno stabilizacja by się przydała
czasami tak, ale to już ty musisz sobie odpowiedzieć kiedy. Do tego co zamierzasz fotografować stabilizacja raczej jest zbędna. Na tą chwilę zacznij robić zdjęcia i wtedy zobaczysz co jest ci potrzebne, czy robisz zdjęcia w warunkach, które wymagają IS. Nie wiem czy już masz czy masz dopiero zamiar kupić 50 1.8 - rób tym i wtedy się okaże.

Pozdrawiam

jac+
22-12-2009, 22:42
Moim zdaniem: zapomnij o szkle z dziesięciokrotnym zoomem. Uniwersalność tego typu obiektywów nęci, ale jakość zdjęć będzie raczej niegodna lustrzanki. Jeśli wiesz, że dasz radę dociułać trochę gotówki - kup 70-200L. Jeśli chcesz podejść do sprawy budżetowo - weź choćby canona 55-250 IS. Zmontujesz sobie zestaw dużo lepszy i dający więcej możliwości od wspomnianych Sigm. W dodatku nie będziesz miał problemu z celnością AF. Z sigmami pod tym względem bywa delikatnie mówiąc różnie.

MacGyver
22-12-2009, 22:58
Pchanie się w obie te sigmy nie ma sensu (jakość obrazu, af). Kup 55-250 IS, jeśli kita masz bez stabilizacji zamień na wersję IS (różnią się nie tylko tym IS).

Dragunov
22-12-2009, 23:09
Pchanie się w obie te sigmy nie ma sensu (jakość obrazu, af). Kup 55-250 IS, jeśli kita masz bez stabilizacji zamień na wersję IS (różnią się nie tylko tym IS).
Fakt 55-250 IS robi porządne foty i w tej cenie nie ma sensu kombinować. Zakres słuszny jak na cropa i jakość dobra.

mieszko_1vp
22-12-2009, 23:14
dla mnie pchanie się w IS nie ma sensu-jak się robi na statywie-i tak będziesz wyłączał IS-żeby fotki były ostrzejsze.do czterdziestki dodają fajnego kita z IS-55-250-i jest tańszy od twoich propozycji

Mirek517
22-12-2009, 23:48
Jeśli miałbym do wyboru szkło Canona lub Sigmy o podobnych parametrach, to z pewnością kupiłbym Canona. Biorąc pod uwagę jej podobną cenę do wspomnianej przez Ciebie Sigmy ze stabilizacją, to nie wahaj się z wyborem Canona.
Mam spacerówkę C18-200/3,5-5,6 IS i uważam, że jest całkiem fajna. Dla 200 winietuje, ale IS spisuje się całkiem nieźle.
A na spacerach bez statywu stabilizacja przydaje się...

roshuu
22-12-2009, 23:49

alez oczywiscie! Nie kupuj Sigmy, bo za pare groszy wiecej mozesz miec w/w szkielko. Mam je i jestem mega zadowolony. Mysle, ze do kita jest to idealne drugie szklo.

Clutch
23-12-2009, 00:06
tak jak koledzy powiedzieli wcześniej.nie polecam sigm do canona

roshuu
23-12-2009, 00:30
Sigma lepiej pracuje z Nikonem, Tamron z Canonem.

arturro72
23-12-2009, 12:28
zrob tak jak piszą koledzy wyżej(dobrze ci radzą)
jak tak zrobiłem i niechciałem płacic za jakiegoś zooma ok. 2k
tylko dozbierałem resztęi kupiłem 70-200f4L i .....nieżałuję
choc to sporo kasy to uważam że niestac nas na kupowanie dwa razy
wracając do domu z tym obiektywem mialem moralniaka że wydałem tyle kasy,ale gdy zobaczyłem fotkę strzeloną tą elą to mi przeszło(to nie są pieniądze wyrzucone w błoto
pewenie że lepsze 2.8 z is ale to już inna kasa
pozdrawiam

iso
23-12-2009, 12:56
ja również polecam zestaw kit + 55-250 od canona. też myślałem o superzoomie, ale jakość/cena 55-250 to inna bajka.

Loome
23-12-2009, 12:59
"stabilizacja, czy warto"..

Jest to pytanie człowieka, który zapewne bardzo luźno podchodził do życia, jednak doszedł do momentu, kiedy poznał bliską osobę i zaczął się zastanawiać nad sensem istnienia. być może okres świąteczny przyczynił się do takich myśli. Ja Ci odpowiem - WARTO !
Wspólne chwile spędzone z tą osobą, nie ważne jakiej płci, ważne że bliską, sprawią, że poczujesz spełnienie. Oparcie w drugiej osobie, a także zrozumienie, które daje Ci stabilizacja nie może być zastąpione przygodnymi znajomościami. Skoro zastanawiasz się nad stabilizacją, znaczy, że jest to odpowiedni moment aby podjąć tą życiową decyzję. Życzę wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia i na święta:)

PS. A jeżeli chodziło o stabilizacje w obiektywach canona, to fajna jest, ale więcej daje jasniejszy obiektyw:) moje zdanie:)

MatusP
23-12-2009, 13:08
"stabilizacja, czy warto"..

Jest to pytanie człowieka, który zapewne bardzo luźno podchodził do życia, jednak doszedł do momentu, kiedy poznał bliską osobę i zaczął się zastanawiać nad sensem istnienia. być może okres świąteczny przyczynił się do takich myśli. Ja Ci odpowiem - WARTO !
Wspólne chwile spędzone z tą osobą, nie ważne jakiej płci, ważne że bliską, sprawią, że poczujesz spełnienie. Oparcie w drugiej osobie, a także zrozumienie, które daje Ci stabilizacja nie może być zastąpione przygodnymi znajomościami. Skoro zastanawiasz się nad stabilizacją, znaczy, że jest to odpowiedni moment aby podjąć tą życiową decyzję. Życzę wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia i na święta:)

Genialne!

A co do IS - 55-250 rozleniwił mnie do tego stopnia, że chyba nie wymienię go na nic innego, niż 70-200/2.8 IS. A to z kolei oznacza, że prawdopodobnie wcale go nie wymienię (kasa).
Jak to zinterpretujesz, zależy od ciebie.

kobi777e
23-12-2009, 13:48
Od wczoraj myśle ,czytam co się da w necie o obiektywach i na 99%
będzie canon 55-250 IS lub 18-200 IS z większym naciskiem na ten pierwszy.
Z tego co wyczytałem jakościowo zdjęcia będą lepsze na 55-250 IS a w sumie i przede wszystkim o to chodzi.

KIT + 50 1,8 + 55-250IS na początek

.... normalnie głowa mnie rozbolała

biore puche i idę z psem w plener :) mam nadzieje że już mi nic nowego do głowy nie przyjdzie.

Pozdrawiam

MacGyver
23-12-2009, 13:52
będzie canon 55-250 IS lub 18-200 IS z większym naciskiem na ten pierwszy.
Z tego co wyczytałem jakościowo zdjęcia będą lepsze na 55-250 IS a w sumie i przede wszystkim o to chodzi.
Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, w technicznej optyce ta zasada sprawdza się w szczególności.

siudym
23-12-2009, 13:56
Zdecydowanie 55-250 - swietne szklo, ciezko nie byc zadowolonym zwlaszcza do amatorskiego fotografowania. Ostre od poczatku do konca na pelnym otworze. Ostrzy ladnie, IS dziala pieknie. Do tego szerszy kit z IS i portretowa 50 1.8 i naprawde mamyswietny zestawik :)

Loome
23-12-2009, 14:09
gdybym wiedzial to co wiem tez bym w taki zestaw poszedl kiedys:)

Sunders
23-12-2009, 17:32
"Na początek" bardzo fajny zestawik:idea:

RomanS
23-12-2009, 17:37
.... normalnie głowa mnie rozbolała

Spacer pewnie pomoze na bole glowy, ale moze podczas niego zastanowil bys sie nad uzywanym 70-200/4 L juz Ci go tutaj ktos polecal. Ten obiektyw (odkad wyszedl nowy z IS) mozna dzisiaj stosunkowo tanio dostac. A zdjecia z niego daja duzo przyjemnosci.

dreamstorm
24-12-2009, 12:20
50-250 wg testów to świetne szkło a zakres do cropa też świetny. Nie widziałem niestety w praktyce jak działa. Zestaw powyżej wydaje się być idealnym rozwiązaniem na początek, jeśli stawiasz nacisk na większe ogniskowe. Można też pomyśleć nad canonem 70-210 f3,5-4,5, ale jest bez stabilizacji i tylko używane można znaleźć, a chciałeś nowy, więc nie będę już mieszał. Uważam, że to co podano powyżej jest świetnym zestawem do Twoich zastosowań (+może jakiś dobry statyw)