Zobacz pełną wersję : Wejście w system - na co zwrócić uwagę przy zakupie
Przymierzam się do zakupu 5DMII + 50 1.4 + 24-70 + 70-200 f4 IS. Sporo się naczytałem o małej powtarzalności obiektywów Canona (zwłaszcza 24-70 i 50-ki). W związku z powyższym zamierzam kupić sprzęt w necie, a odebrać osobiście z możliwością sprawdzenia na miejscu. Nie wyobrażam sobie kupowania "kota w worku" przy tak dużej sumie.
Czy ktoś może ma jakiś patent na co zwrócić uwagę podczas odbioru osobistego? Wiadomo, że trzeba mieć ze sobą laptopa i pyknąć kilka kadrów. Trochę głupio robić zdjęcia planszom testowym (to chyba w miarę wiarygodny test).
Czy rzeczywiście Canon ma problemy z powtarzalnością, czy to jest jakaś teoria ludzi kupujących sprzęt z niewiadomego źródła?
trzeszcz6
22-12-2009, 21:33
Chcesz kupić nowe czy używane? :)
Chcesz kupić nowe czy używane? :)
Zapomniałem dodać - nowe.
Trochę głupio robić zdjęcia planszom testowym (to chyba w miarę wiarygodny test).
Ja tam zawsze testowałem na moim zegarku lub literaturze w sklepie. Są równie wiarygodne jak plansza. A tak wogóle od dłuższego czasu nie testuję ... i żyję.
Pretender
22-12-2009, 22:44
Trochę głupio robić zdjęcia planszom testowym
Dlaczego głupio? Wcale nie. Głupio by było, gdybyś nie sprawdził przy odbiorze, a później okazało by się, że coś jest nie tak.
Pozdrawiam
mam 50 1.8, 70-200 2.8, 85 1.8
kupowane przez net
na 5dII 40D 400D śmigają bardzo powtarzalnie
fabrykant
23-12-2009, 21:43
Uważam że wydając sporą kasę na sprzęt nie należy się specjalnie krępować ze sprawdzaniem go pzred zakupem. Z moich kupwanych "zdalnie" przez internet obiektywów bez problemu zachowują się: 70-200/2,8, 100/2,0, Tamron 17-50, za to Sigma 30/1,4 wymagała regulacji gwarancyjnej (frontfokus). Natomiast kupowana i sprawdzana osobiście w sklepie 85/1,8 działała bardzo pięknie, ale po pół roku rozregulowała się i musiałem ją wysyłać do ustawienia. Póki kupujemy nowy sprzęt, to jedynym problemem jest oczekiwanie na naprawę, gorzej kiedy gwarancja się kończy.
Uważam że wydając sporą kasę na sprzęt nie należy się specjalnie krępować ze sprawdzaniem go pzred zakupem. Z moich kupwanych "zdalnie" przez internet obiektywów bez problemu zachowują się: 70-200/2,8, 100/2,0, Tamron 17-50, za to Sigma 30/1,4 wymagała regulacji gwarancyjnej (frontfokus). Natomiast kupowana i sprawdzana osobiście w sklepie 85/1,8 działała bardzo pięknie, ale po pół roku rozregulowała się i musiałem ją wysyłać do ustawienia. Póki kupujemy nowy sprzęt, to jedynym problemem jest oczekiwanie na naprawę, gorzej kiedy gwarancja się kończy.
Hmm.... okres gwarancyjny w Canonie nie rozpieszcza... czy szkiełka często trzeba dawać do regulacji, czy są to raczej sytuacje rzadkie? Miałem obiektywy Zuiko (14-54, 50-200, 50) i przez 5 lat nic się nie rozregulowało i można rzec, że przy sprzedaży były jak nowe. Dlatego dziwi mnie, że takie sytuacje mają miejsce w szkiełka Canona. Co masz na myśli pisząc "rozregulowała się" (BF, FF, luzy).
... czy szkiełka często trzeba dawać do regulacji,...
Nie spodziewaj się że wszyscy którzy nie regulowali nigdy szkiełek Canona nagle napiszą o tym w wątku ... najczęściej piszą ci co mieli problemy. Ja przez naście lat użytkowania Canona nic nigdy nie regulowałem i nie naprawiałem pewno podobnie jak 97 % innych użytkowników.
Posiadałem 4 Sigmy i też wszystko było oki, jedną mam do dzisiaj ..
Nigdy nie regulowałem szkieł Canona :D Nie przebierałem ich w sklepie :D Nie mam BF/FF :D Robię zdjęcia :D
Nie traktuj powaznie wszystkiego, co przeczytasz w internecie. Zdecydowanie częsciej sprzęt Canona ma problem z uzytkownikami, niż odwrotnie, no ale sprzęt pomarudzić nie może, a ci "problematyczni" to i owszem... :)
Nie traktuj powaznie wszystkiego, co przeczytasz w internecie. Zdecydowanie częsciej sprzęt Canona ma problem z uzytkownikami, niż odwrotnie, no ale sprzęt pomarudzić nie może, a ci "problematyczni" to i owszem... :)
Od dawna już wszystkie opinie na forach staram się traktować z dystansem, a wszelkie wątpliwości w miarę szybko rozwiązywać. Dlatego wybaczcie moje pytania - podchodzę bardzo poważnie do zmiany systemu - w końcu będzie to moje narzędzie pracy przez najbliższe kilka lat (a może i na dłużej).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nigdy nie regulowałem szkieł Canona :D Nie przebierałem ich w sklepie :D Nie mam BF/FF :D Robię zdjęcia :D
Super! Dzięki za info :)
Przymierzam się do zakupu 5DMII + 50 1.4 + 24-70 + 70-200 f4 IS. Sporo się naczytałem o małej powtarzalności obiektywów Canona (zwłaszcza 24-70 i 50-ki). W związku z powyższym zamierzam kupić sprzęt w necie, a odebrać osobiście z możliwością sprawdzenia na miejscu. Nie wyobrażam sobie kupowania "kota w worku" przy tak dużej sumie.
Witam
Do moich gratów dodaj jeszcze 135/f2 - wszystko kupowałem bez testowania i nie narzekam i nie mam problemów. Nie regulowałem nawet AF w puszce. Jak Ci poprawi samopoczucie to testuj. Ale testy często obarczone są błędami warunków i wykonania. I są przyczyną niepotrzebnej frustracji. Kiedyś, po zakupie, wykonałem jakiś test i byłem mocno zawiedziony i zmartwiony sprzętem. Za jakiś czas przemyślałem i doszedłem do wniosku że zrobiłem błąd podczas ustawień. Powtórzyłem i wyszło ok. Wniosek był oczywisty - strata czasu i nerwów.
W nowym roku wyjdzie podobno coś ze stabilizacją z zakresu 24-70. Może warto poczekać.
Witam
Do moich gratów dodaj jeszcze 135/f2 - wszystko kupowałem bez testowania i nie narzekam i nie mam problemów. Nie regulowałem nawet AF w puszce. Jak Ci poprawi samopoczucie to testuj. Ale testy często obarczone są błędami warunków i wykonania. I są przyczyną niepotrzebnej frustracji. Kiedyś, po zakupie, wykonałem jakiś test i byłem mocno zawiedziony i zmartwiony sprzętem. Za jakiś czas przemyślałem i doszedłem do wniosku że zrobiłem błąd podczas ustawień. Powtórzyłem i wyszło ok. Wniosek był oczywisty - strata czasu i nerwów.
W sumie masz rację, niepotrzebnie sieję panikę. Prawdopodobnie zamówię wszystko przez neta z ewentualnym zastrzeżeniem "zwrotu" w przypadku jakichkolwiek problemów.
W nowym roku wyjdzie podobno coś ze stabilizacją z zakresu 24-70. Może warto poczekać.
Oj, niestety nie mogę czekać. Z drugiej strony przy tym zakresie to stabilizacja nie jest mi potrzebna.
Dzięki!
A może masz sklep w pobliżu.
W wawie na pewno coś znajdziesz i łatwiej się targować przy zakupie kilku rzeczy na raz i z osobistym odbiorem
A może masz sklep w pobliżu.
W wawie na pewno coś znajdziesz i łatwiej się targować przy zakupie kilku rzeczy na raz i z osobistym odbiorem
Oj, niestety. Mieszkam na zadupiu. Pierwszy lepszy MM w odległości 100 km.
Możecie podpowiedzieć zaufane sklepy lub tipów z dobrym zaopatrzeniem? Wątek na CB poświęcony temu zagadnieniu jest troszkę nieaktualny. Jak już wspomniałem wcześniej potrzebuję FV 22%.
Do tej pory sprzęt kupowałem w fotozakupy.pl i cyfrowe.pl, ale ten pierwszy ceny Canona ma troszkę wysokie w porównaniu z innymi, a odnośnie cyfrowe.pl dotarły do mnie informacje, że zdarza się im sprzedawać sprzęt, który był testowany na optyczne.pl. Ile w tym prawdy, a ile fałszu - trudno powiedzieć, choć w każdej plotce ponoć jest zawsze odrobina prawdy.
Oj, niestety. Mieszkam na zadupiu. Pierwszy lepszy MM w odległości 100 km.
Możecie podpowiedzieć zaufane sklepy lub tipów z dobrym zaopatrzeniem? Wątek na CB poświęcony temu zagadnieniu jest troszkę nieaktualny. Jak już wspomniałem wcześniej potrzebuję FV 22%.
Do tej pory sprzęt kupowałem w fotozakupy.pl i cyfrowe.pl, ale ten pierwszy ceny Canona ma troszkę wysokie w porównaniu z innymi, a odnośnie cyfrowe.pl dotarły do mnie informacje, że zdarza się im sprzedawać sprzęt, który był testowany na optyczne.pl. Ile w tym prawdy, a ile fałszu - trudno powiedzieć, choć w każdej plotce ponoć jest zawsze odrobina prawdy.
Polecam www.fotorimex.pl. Ceny najniższe i potargować się można
sprawdź sobie fotoceny.pl (http://fotoceny.pl/)
ja mam do nich blisko, to kupuję na miejscu w sklepie
osobiście polecam!
Tomeksad2
27-12-2009, 10:01
Towers i tyle. Możesz poczytać
http://canon-board.info/showthread.php?t=26897
Kontakt przez CB lub
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3975973