Zobacz pełną wersję : Który z dwóch??
Witam wszystkich.Trafiłem na forum szukając info o szkiełkach.I mam nadzieję, że uzyskam pomoc w wyborze.Sytuacja przedstawia się następująco.Mam na uwadze dwa:
- Tamron AF aspherical XR Di II LD 18-200 1:3,5-6,3
i
- Tokina AT-X 242 AF 24-200mm 1:3.5-5.6
Generalnie dysponuję kwotą do 1000zł.Czy możecie polecić coś w tym przedziale cenowym z zakresu jak dwa wyżej
Z góry dzieki za pomoc
Fajnie by bylo jeszcze gdybys napisal do czego te szkla i jakie juz masz na stanie i co fotografujesz bo takto to musielibysmy zamienic sie we wrozki zeby Ci dobrze doradzic :)
Jasne, posiadam 300D.Jak narazie za dużej kolekcji szkieł nie mam, to jest kitowy i pare szkieł USSR :) .Miałem jakis czas Tamrona 70-300 LD Makro, ale jakoś nie przypadł mi do gustu. Raczej nastawiam sie na przyrodę, więc 200mm byłoby mile widziane :wink:
No to jesli do przyrody i zalezy Ci przede wszystkim na 200 mm i wiecej to raczej nie rozpatrywalbym tych obiektywow ktore podales. Jakosciowo to one raczej prezentuja sie kiepsko jedyne co maja dobrego to zakres ogniskowych. Temat ten byl wielokrotnie poruszany i jesli chodzi o tanie tele wnioski sa zawsze takie same ... Canon 70-210, Canon 100-300 USM badz Sigma 70-300 Apo Macro Super II badz DG. Wpisz w wyszukiwarke i masz cala noc czytania.
O sigmie tez myslałem.Jesli ktos ma taki obiektyw i moglby mi podeslac jakies zdjecia to bede wdzięczny.Nie ukrywam ze wydatek okolo 1000zł jest dla mnie spory i chciałbym dobrze spożytkować te pieniądze
Przemek Białek
29-09-2005, 00:34
spoko juz ci wyslalem, mysle i raczej wiem ze do 1000zl lepszego nie znajdziesz
Canon 70-210, Canon 100-300 USM badz Sigma 70-300 Apo Macro Super II badz DG. Wpisz w wyszukiwarke i masz cala noc czytania.
Uprzedzając następną Twoją prośbę - zamiast prosić o zdjęcia z tych obiektywów najpierw zaglądnij na http://www.pbase.com I masz całą noc oglądania... ;)
Przemek, dzieki za zdjęcia.W porównaniu z tamronem rewelka.Z linka też skorzystam.
Pozdrawiam
Witaj,
za ok.1000PLN udało mi sie na ebayu dostać używany 100-300 5.6 L
Jeżeli nie boisz się zakupów przez ebay i obiektyw nie musi być nowy to warto się nad nim zastanowić. Jest wolny jeśli idzie o autofocus, ale z tego co słyszę to sigma nie jest też demonem prędkości. Mam 300d i działa z nim ok - zdjęcia są imho bardzo dobre.
pozdrawiam
Bartek
A co powiecie o tym Sigma 28-200/3.5-5.6 (http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=9922) , czy jest coś warte.Przeczytałem mnóstwo wątków na forum, naprawde jest tego sporo.Mam za to ogromny mętlik w głowie.Pogodziłem się nawet z tym ,że wystarczy mi górny przedział 200mm.
Macie jakąś wiedze na temat tej pozycji??
Pszczola
29-09-2005, 14:06
Upraszczajac nieco warto pamietac o zasadzie, ze przy zakresie ogniskowych 20pare mm - 200mm nie mozna sie spodziewac dobrej jakosci optycznej tego rodzaju szkla.
No i pojeżdziłem troche dzisiaj po sklepach i po koleji podpinałem szkielka.Nie mogłem niestety trafic na canona 90-300 4.5/5.6. Czy ktos z was używa takiego szkiełka i czy może mi podesłac zdjątka.
Również polecana na forum sigma 70-300 wpadła w moje ręce.Nie przeszkadza mi glosny silniczek ,ani wolne ostrzenie.Tak więc wybór raczej przesądzony.
Dla spokoju chciałbym jednak zobaczyć zdjęcia z 90-300 i miec pewność ze dobrze zdecydowałem .Z góry dziękuję
Szybkie pytanie, czy Sigma 28-105mm f/3.8-5.6 UC-III ASP IF , bedzie działała z 300d??