Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony 28-70 2.8-4L

romciop
21-12-2009, 09:43
Niestety w moim zacnym obiektywie padl autofocus. Wysylalem go na Zytnia i niestety nie udalo im sie naprawic sterowania autofocusu z powodu braku czesci. Szkoda mi tego obiektywu Moze ktos zna jakiego magika ktory mialby jakies mozliwosci zeby naprawic ten obiektyw. Pozdrawiam i licze na pomoc
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oczywiscie chodzi o 28-80 2.8-4L moja pomylka

gadget_zary
21-12-2009, 10:15
Na cud bym nie liczył, w końcu to dość leciwy sprzęt.
Podzwoń po serwisach i popytaj, tu masz kilka przykładowych:
fototechnik.pl
http://www.fototronik.com.pl/
http://www.fotoserwis.krakow.pl/
http://www.foto-naprawa.com/

Matt_K-K
21-12-2009, 18:49
Tak swoja droga, to troche przykro ze sprzet ktory niby ma byc na lata - gdy tylko staje sie stary, to nagle w pewnej chwili gdy cos zawiedzie - nie mozna go naprawic. Mnostwo tu watkow z uszkodzonymi 80-200L, 17-35L.. a mialy sluzyc dziesiatki lat.

lukaszlada
21-12-2009, 19:04
Tak swoja droga, to troche przykro ze sprzet ktory niby ma byc na lata - gdy tylko staje sie stary, to nagle w pewnej chwili gdy cos zawiedzie - nie mozna go naprawic. Mnostwo tu watkow z uszkodzonymi 80-200L, 17-35L.. a mialy sluzyc dziesiatki lat.

No i służył 2 dziesiątki lat? Nie sądzisz że jak na obiektyw gdzie jest elektronika, części mechaniczne to wszystko się starzeje a szczególnie że to nie jest jakaś kosmicznie nowa technologia.
I chyba nie przyniose Ci dobrych wiadomości, dzowniłem do serwisu tokiny w krakowie w sprawie naprawy obiektywu tokiny 80-200 nie wiem który to rocznik ale sądze że lata 90 i też części do tego nie ma... ;( Także nie spodziewałbym się cudu w przypadku twojego szkiełka!

RomanS
21-12-2009, 19:25
Sprobuj od czasu do czasu poszukac taka czesc na ebay-u , lub taki obiektyw na czesci gdzie AF sprawny. Niech Ci go jakis foto fachowiec rozkreci aby sie dowiedziec co dokladnie sie zepsulo. Moze tylko jakas tasm przewodzaca sie przetarla.

Ernest_DLRS
21-12-2009, 20:29
Taśmy to myślę że na Żytniej mają na metry...

RomanS
21-12-2009, 21:14
Owszem, pewnie maja ale z mojego doswiadczenia wynika, ze jak element jest z nia polaczony na stale to wymieniaja calosc. Prosciej, bardziej sie oplaci ale mysle tez ze wynik takiej naprawy daje lepsze rezultaty dzialania sprzetu.

Matt_K-K
21-12-2009, 21:22
No i służył 2 dziesiątki lat? Nie sądzisz że jak na obiektyw gdzie jest elektronika, części mechaniczne to wszystko się starzeje a szczególnie że to nie jest jakaś kosmicznie nowa technologia.
I chyba nie przyniose Ci dobrych wiadomości, dzowniłem do serwisu tokiny w krakowie w sprawie naprawy obiektywu tokiny 80-200 nie wiem który to rocznik ale sądze że lata 90 i też części do tego nie ma... ;( Także nie spodziewałbym się cudu w przypadku twojego szkiełka!

Jasne, tylko ze tak jak sam piszesz - to nie jest technologia kosmiczna. Prosty silniczek nie-USM, w elektronice poza zawilgoceniem, wymiana kondensatorow - jesli cos takiego w ogole moze w obiektywach wystepowac, naprawieniem tasiemek nic wiecej dziac sie nie powinno. Przeslona moze wymagac przesmarowania. Fakt, ktos bez wiedzy sobie nie poradzi, ale nie powinni od razu z gory odsylac kogos z kwitkiem, gdy przychodzi z ICH uszkodzonym obiektywem. Moze sie okazac, ze problem jest blahy i nawet bez czesci zamiennych mozliwy do naprawienia.

lynx
21-12-2009, 21:28
Prosty silniczek nie-USM.

Właśnie, że już USM. Jeden z pierwszych, ale USM. :roll:

Z tego, co mi wiadomo, największe szanse na naprawienie są w serwisach w USA, oni zdaje się mają tam jeszcze zapasy starych części.

romciop
21-12-2009, 22:51
Co do mojego 28-80L mechanicznie dziala bez zarzutu niestety padlo sterowanie (elektroniczne) autofocusu. Dzwonilem do kilku innych serwisow niz Zytnia i tylko potwierdzili ze nie ma szans juz naprawic tej usterki Strasznie szkoda mi tego obiektywu bo do tej pory nigdy mnie nie zawiodl a foty robil przednie

MacGyver
22-12-2009, 00:41
... dzowniłem do serwisu tokiny w krakowie w sprawie naprawy obiektywu tokiny 80-200 nie wiem który to rocznik ale sądze że lata 90 i też części do tego nie ma... ;( Także nie spodziewałbym się cudu w przypadku twojego szkiełka!
Tokina ma dość paskudny zwyczaj dostarczać serwisom (z autoryzowanymi na czele) części wyłącznie do obiektywów znajdujących się wciąż w produkcji. Mają też inne nieciekawe pomysły, np dekla, który jest "akcesorium" znajdującym się w katalogu umieszczonym na ich www też nie można sobie w Polsce zamówić i nawet krajowy dystrybutor, "Migomex", jest tu całkiem bezradny.

Goomis
22-12-2009, 01:43
zadzwoń tutaj:
http://www.minilab.bydgoszcz.pl/
facet też naprawia sprzęt foto, często sam dorabia części jak trzeba, ma też dużo różnych części zamiennych w zakładzie. Może da się uratować obiektyw.

romciop
23-12-2009, 07:49
Obdzwonilem chyba wszystkie serwisy w Polsce i niestety nie naprawia mi tego obiektywu Wyslalem jeszcze maila do canona w Berlinie i do Czech zobaczymy czy sie odezwa Jakby ktos slyszal jeszcze o jakiejs nadziei dla tego obiektywu prosze o informacje