Zobacz pełną wersję : Witam i b proszę o fachową pomoc w wyborze sprzętu.
Jestem amatorem w 100% choć wydaje mi się że wiem jakie zdjęcia chciałbym robić. Moja kariera sprzętowa to cyfrówki kieszonkowe i jeden sony już nie pamiętam jaki model /kompaktowy/, na tamte czasy /trzy lata temu była to rewelacja/.
NIe jestem zwolennikiem fotografi kieliszków i wszystkiego byle jak byle dużo. Staram się każdą fotkę przemyśleć, zwracam uwagę na tło, światło.
Przeglądając "albumy" rodzinne zatrzymam się oże na co 50 czy 100tnej fotce /fotki kieliszkowe/.
Co fotagrufuję- głównie na zewnątrz w świetle dziennym 99%, raczej pejzarze, zamki, góry, tereny "nad Wiślańskie (jestem wędkarzem)" więc i rybki złowione. Nie robię fotek w studio do dokumentów. Zdjęcia weselne raz na dwa lata w rodzinie. Zdjęcia makro rówierz odpadają /choć nigdy nie próbowałem pstryknąć oko pstrąga :) , natomiast "uśmiech" suma był bajeczny ;) /. Mam synka 10miesięcy i zaczyna chodzić, więc tu potrzebuję popstrykać.
Co jeszcze ....? Nie mam zamiaru nosić statywu. Chciałbym aparat którym mogę na codzień bez przygotowania pospstrykać /patrz żona :)/ a jednocześnie zabrać go na Kasprowy czy Pilsko /dokręcić obiektyw/ i pstryknąć górki. Cena hmmmm, powiedzmy że max 1500 pln całość. Mogą być używki z dobrych rąk.
Myśłałem na lustrznką cyfrową /dlaczego ? / ;) bo ładnie brzmi :mrgreen:
A tak poważniej - troszkę starałem się poczytać i z "doświadczenia" kieszonkowa cyfrówka /nic poza imprezką urodzinową nie fotografuje/, nowsze cyfrówki już coś lepiej ale... z tego co widzę to nadal przepaść do lustrzanek.
Proszę o pomoc czy dodatkowe pytania byście mogli mi pomóc. Dziękuję i pozdrawiam/.
mieszko_1vp
19-12-2009, 13:53
mój zakup FF podyktowany był nie tyle ślubami ,czy zamiłowaniem do fotografowania-a właśnie narodzinami syna-jaki efekt po roku -mam naprawdę super zdjęcia w albumie rodzinnym-więc się nie czaj -kup pełną klatę -bierz kredyty i nie zyłuj-pamiętaj-fotografie to pamiątka na całe życie-twoje,syna i jego dzieci...itd ;)
PanIks zaczynam od rzeczy najbardziej istotnej w Twojej wypowiedzi budżet jaki chcesz przeznaczyć max.1500 zł :-D, który jest IMO zbyt mały nawet na używki (puszka i szkła), i ogranicza Ciebie niestety do najwyżej zaawansowanego kompakta. Statyw to kolejna najważniejsza rzecz w fotografii (po fotografie, szkłach i puszcze) jeżeli z góry zakładasz jego brak mocno się ograniczasz i niestety nie wróżę z takiego podejścia do fotografii nic dobrego :evil:.
mój zakup FF podyktowany był nie tyle ślubami ,czy zamiłowaniem do fotografowania-a właśnie narodzinami syna-jaki efekt po roku -mam naprawdę super zdjęcia w albumie rodzinnym-więc się nie czaj -kup pełną klatę -bierz kredyty i nie zyłuj-pamiętaj-fotografie to pamiątka na całe życie-twoje,syna i jego dzieci...itd ;)
Amatorowi, który nie wie nawet, co dokładnie chce fotografować i nie zamierza przeznaczać na sprzęt wielkich pieniędzy proponujesz pełną klatkę? Nie jestem pewien, czy to odpowiedni wybór, pewnie nawet jej nie doceni. Napisał, że nie chce nawet statywu - a tak nie mówią ludzie, którym zależy na dobrej technicznej jakości zdjęć. Moim zdaniem dobry kompakt lub coś z kitem i tanią lampą będzie najlepszym rozwiązaniem.
Hej, hej, hej nie od razu Kraków zbudowano, nie każdy może startować od 5D nie każdy musi mieć na początek tonę sprzętu. Można chyba zacząć od np 400D (nowy 450D z kitem możesz kupić już za 2150) używanego za 1500 dostaniesz z pocałowaniem w rękę. Stopniowo w miarę posiadanych środków dokupisz sobie z czasem resztę, chyba, że najdzie Cię ochota na zbieranie znaczków. Przynajmniej nie zostaniesz z wielką torbą niepotrzebnego sprzętu.
andrewjohn
19-12-2009, 16:36
Czytając Twoją wypowiedź PanIks, proponowałbym Ci jakiegoś zaawansowanego kompakta np.Panasonica FZ 18/28 z długim zoomem, Fuji Fine PIx FS100/200 ewent. któryś canon SX .Dla Twoich zastosowań wydają się być OK, przynajmniej jak na początek,można też na nich pouczyć sie fotografii, a jak Cię to nie wciągnie, to zostaną na dłużej i bedą dawać wiele udanych zdjęć do rodzinnego albumu. Wcale nie musisz iść za modą i kupować lustrzanki dlatego, że to "ładnie brzmi".
Ja bym radzil, kupic z kims doswiadczonym uzywanego(migawka do 50 000 zdjec) C. 20D lub 30D z obiektywem C.18-55 i nowym C.50/1.8. Powinienes sie zmiescic w cenie ktora zaproponowales.
ps.Porady o FF lub kompakcie, mysle ze nie o to pytajacemu chodzilo
Dzięki za fskazówki. Pisząc nowy wątek poczytałem wcześniej i "stawiałem" na 20D +kit , kompakt hmmm może i ok choć widzę że sporo ludzi traktuje je poniżej "kit-a" :) i tu się boję że za rok trafi na wystwke. 20D itp .... trzeba się troszke znać by go sprawdzić szkoło, przbieg. Odnośnie statywu to używam "naturalnych" czyli np mego stojaka pod wędki ;) , ławki, murka - staram się nawet "nie zrywać" zdjęć /czyli strzelać jak z broni :) /. Proszę o jeszcze gdy już będę miał pełen mętlik napisze. POzdrawiam.
Może i zaraz zostane pojechany, ale..:p Powiem tak,jedynym słusznym wyborem do 1.5 tysia jest moim zdaniem Nikon D40+Kit :!: Wiem,że to forum Canona, sam używam, ale miałem już dwa razy D40 z kitem i moim skromnym zdaniem ten zestaw jest nie do pobicia. To co można wycisnąć z tego zestawu nie jednego zwaliła z nóg.Wiem co mówię bo miałem też Canona 400D z kitem,i nie umywa się do D40.Polecam, sprawdz i daj znać czy miałem rację :lol:
Pojechałeś z nim i bardzo dobrze :!:
.......... tereny "nad Wiślańskie (jestem wędkarzem)" więc i rybki złowione...........
W tym przypadku to kompakt jest jak najbardziej przydatny - też jestem zapalonym wędkarzem :!: Mam nadzieję, że wyznajesz zasadę C & R :?:
PanIks zaczynam od rzeczy najbardziej istotnej w Twojej wypowiedzi budżet jaki chcesz przeznaczyć max.1500 zł :-D, który jest IMO zbyt mały nawet na używki (puszka i szkła), i ogranicza Ciebie niestety do najwyżej zaawansowanego kompakta. Statyw to kolejna najważniejsza rzecz w fotografii (po fotografie, szkłach i puszcze) jeżeli z góry zakładasz jego brak mocno się ograniczasz i niestety nie wróżę z takiego podejścia do fotografii nic dobrego :evil:.
Jeśli już używki i w budżecie 1500 zł propoowałbym 350d, miałem kiedyś i na prawdę okolicznościowo powinien wystarczyć. W tej cenie naprawdę można coś z sensownym obiektywem dostać, na przykład:
http://www.allegro.pl/listing/search.php?category=8846&from_showcat=1&string=350d
Tylko koniecznie przy kupnie użwek musiałbyć poprosić kogoś doświadczonego o pomoc i sprawdzenie.
Używany korpus 400D (1000 zł), używany kit IS (250 zł), dla synka C50/1,8 (300 zł). Wadą zestawów 400D + kit jest to, że kit jest stary (bez IS) a więc optyczna kicha.
PS
Tym zestawem da się zrobić zdjęcia nie gorsze niż D60+kit - sprawdzone.