Zobacz pełną wersję : 5D w juz sklepach
5D pojawił sie w sklepach we francji , dobry kolega dzwonil przed chwilka do mniew zwiazku z tym ze widzial na półce sklepowej za 3050.euro , tym samym ten fakt zapowiada to, ze do piatku powinien pojawic sie w polsce
w polowie miesiaca jade na szkolenie Canona - nie nastawiam sie zbytnio, ale nadzieje jednak mam, iz dadza nam go pomacac przez krotka chwilke.. :mrgreen:
w polowie miesiaca jade na szkolenie Canona - nie nastawiam sie zbytnio, ale nadzieje jednak mam, iz dadza nam go pomacac przez krotka chwilke.. :mrgreen:
J mam cicha nadzieje ze go bede mial w kicie w poniedzialek:)
No to będziesz wyłapywał bugi :mrgreen:
dentharg
28-09-2005, 13:06
I czekamy na recenzję ;)
No to będziesz wyłapywał bugi :mrgreen:
Jak mieli wypalac to do tej pory juz dawno wylapali , zreszta to niejest jedyna i pierwsza lustrzanka canona FF
bedzie dobrze:)
W Wiesbaden tez juz jest, w Foto Besier, kosztuje 3199 euro.
w Canon Polska też można sobie juz kupić. O cenę nie pytałem (nie było na półce), bo to zbójecka firma, ale jest dostępny.
W PL cena egzemplarza 5D = (cena w .de) * VAT + +10%(roczne_wynagrodzenie_handlowca_CanonPL)+
+10%(roczne_wynagrodzenie_hadlowca_sklepowego)
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/62395
Niezły rozrzut cenowy, prawie 3000 PN. A swoją drogą nasi mają niższe ceny niż na zachodzie Europy i USA. Dziś odebrałem swoja 430EX z Cyfrowe.pl i cena jest bardzo dobra.
Tomasz Golinski
01-10-2005, 22:21
PAtrz, że niektóre z obiektywem.
Masz rację ostatnie dwa mają 24-105 w zestawie, nie zwróciłem na to wcześniej uwagi. Swoją drogą ciekawe kiedy 20D potanieje.
Masz rację ostatnie dwa mają 24-105 w zestawie, nie zwróciłem na to wcześniej uwagi. Swoją drogą ciekawe kiedy 20D potanieje.
potanieje jak bedzie nastepca 20stki
Myślę, że wejście 5D do sprzedaży spowoduje spadek ceny, spójrz na analizę ceny w Niemczech, ta cena spada już do 1050 Euro, za taką cenę chętnie nabyłbym 20D.
potanieje jak bedzie nastepca 20stki
Patrzac na specyfike opisow na dpreview.... to skoro tu http://www.dpreview.com/articles/canoneos5d/ jest porownanie 5D do 20D to znaczy ze 5D uwazany jest wlasnie za nastepce 20D tyle ze z matryca FF.
I moje wrazenia z "macania" potwierdzaja to.
Patrzac na specyfike opisow na dpreview.... to skoro tu http://www.dpreview.com/articles/canoneos5d/ jest porownanie 5D do 20D to znaczy ze 5D uwazany jest wlasnie za nastepce 20D tyle ze z matryca FF.
Jesli tak to sooper ,ale szczerze mowiac to niezly skok w jakosci przez ten caly postep najlepsze technologie trafia do zwyklego czlowieka, wszystko poto by za normalne pienadze cieszyc sie fotografia , aby tak dalej
oszalales? ;)
to w takim razie jak rozumiec to porownanie? http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1ds/page14.asp ... ze niby 1ds jest nastepca D60 .. tylko ze full frame? :lol:
a tutaj http://www.dpreview.com/reviews/canoneos300d/page20.asp 300d jest nastepca G5? :roll:
o.. a wiedzieliscie ze 1DmkII jest nastepca 10D? :lol: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1dmkii/page21.asp
300d i 10d http://www.dpreview.com/reviews/canoneos300d/
kolejne porownanie http://www.dpreview.com/reviews/canoneos20d/page26.asp ... tym razem 20D z Olkiem C8080... no comment :D
Vitez.. nie po to Canon stwierdzil iz wprowadza nowy segment aparatow, abys ty mowil ze to jest nastepca 20D :mrgreen:
No racja, tylko że te porównania nie wykluczają opinii Viteza, a wręcz przeciwnie. Bo gdyby przyjąć logikę tych porówniań, to niewątpliwym poprzednikiem 20D byłby C8080, co wydaje mi się absurdalne.
Jaki sens ma dywagacja co jest następcą czego?
Przecież dość jasno przjęty jest podział jedno, dwu i trzy cyfrowe symbole. A to wskazuje dobitnie,że 5D nie jest następcą niczego. I bądź tu mądry!
Przecież dość jasno przjęty jest podział jedno, dwu i trzy cyfrowe symbole. A to wskazuje dobitnie,że 5D nie jest następcą niczego. I bądź tu mądry!
A moim zdaniem to jest poprostu odpowiednik EOSa 3 w klasycznych lustrzankach. Cena jak i mozliwosci potwierdzalyby moja opinie.
Można polemizować długo co zastępuje co ale są to tylko domysły i spekulacje. Tak naprawdę tylko działy projektowe i marketingowe Canona wiedzą czego chcą i jaka ma być przyszłość. 5D to w pewien sposób nowa jakość FF ale reszta jak piszą "macanci" wzięta z 20D. To po części logiczne, używamy sprawdzonych rozwiązań dodajemy coś nowego i pchamy na rynek. Pytanie jest jedno zasadnicze: w którą stronę pójdą producenci dSLR'ów, pełna matryca czy nie. Według mnie jeśli FF to 5D zastępuje 20D, jeśli nie to możemy się spodziewać następcy 20D z matrycą APS-C. Osobiście wydaje mi się, że ceny 20D będą teraz spadać.
Ceny 20D juz spadly. Dwa telefony do TIP i juz przez 3 dni cena spadla do 4200 za body, a jak przycisniesz to i za 4000 co mniejsi oddaja :) A to juz robi sie blisko 3xxx :) W niemczech uzywki jak nowe chodza za 850-900 Euro....
Vitez.. nie po to Canon stwierdzil iz wprowadza nowy segment aparatow, abys ty mowil ze to jest nastepca 20D :mrgreen:
A gdzies ty zatracil umiejetnosc czytania?
Napisalem "uwazany jest" (w domysle - przez dpreview) a nie "ja uwazam ze jest" :p .
Ja nic nie mowie, tylko linka podalem.
A gdybys pomacal 5D to bys zrozumial dlaczego moze byc uwazany za nastepce 20D :roll: .
A moim zdaniem to jest poprostu odpowiednik EOSa 3 w klasycznych lustrzankach. Cena jak i mozliwosci potwierdzalyby moja opinie.
A moim zdaniem to odpowiednik EOS5 :roll: a nie 3. Nie ten AF, nie ta funkcjonalnosc, budowa co EOS3.
Canon w życiu nie wprowadziłby następcy 20D kosztującego parę razy więcej!
Za dobry mają dział marketingu, a w takim razie rezygnowali by z klientów docelowychj serii 10/20D --> zaawansowanych amatorów (bo jednak cena 5D odstręcza standardowego zaawansowanego amatora).
Ceny 20D juz spadly. Dwa telefony do TIP i juz przez 3 dni cena spadla do 4200 za body, a jak przycisniesz to i za 4000 co mniejsi oddaja :) A to juz robi sie blisko 3xxx :) W niemczech uzywki jak nowe chodza za 850-900 Euro....
Poczekam jak to będzie wyglądać bliżej Bożego Narodzenia. 350d jest o.k. a kupno drugiego body byłoby miłe ale może lepiej odłożyć na 400 5.6L? Może 5D zacznie mieć jakąś dobrą cenę...a rozmarzyłem się.
king_nothing
02-10-2005, 22:38
Czy tę kamerkę można już gdzieś kupić od ręki w okolicach Warszawy?
w Stodole albo na stadionie .... wiadomym
Poczekam jak to będzie wyglądać bliżej Bożego Narodzenia.
Od koncowki pazdziernika/poczatku listopada ceny stopuja a nawet zaczynaja rosnac bo ludzie wlasnie chca prezenty kupic/orobic zdjecia w swieta.
Tak wiec jesli kupowac to albo wrzesien/pazdziernik (po sezonie wakacyjnym, niskie ceny) albo luty-kwiecien (po sezonie swiatecznym, przed sezonem wakacyjnym).
Rowniez oba terminy wiaza sie z ewentualnymi targami/zapowiedziami nowosci wiec starsze modele rowniez pod koniec tych terminow tanieja.
Ale to zadna sztywna regula... ot luzne dywagacje na podstawie subiektywnych obserwacji.
Przed swietami ceny.. spadaja!
C41photocrew
03-10-2005, 08:54
na pstryku calkiem tanio jest http://pstryk.com.pl/opis.php/4177 okollo 12 tys
A ceny uzywek 20D w USA spadly w ciagu 2 tygodni o ok. 20-30% :):) Teraz prawie nowke mozna wziac juz za 900usd :) To lubie :):)
Il fuoco
03-10-2005, 12:31
ja się bedę cieszył jak 5D dojdzie do 8-9 tysięcy za body.
Czy tyle wlasnie nie kosztuje w USA...? 3000usd !? Poczekaj dwa tygodnie i w kazdym sklepie w Us bedziesz mial za tyle, a w ofercie za 2900 :)
Il fuoco
03-10-2005, 13:15
czyli za 2 tygodnie będę szczęśliwy:P
Jakby ktoś chciał - to na koniec tygodnia będą 5d za +- 10.700
Przed swietami ceny.. spadaja!
Najniższe ceny są we wrześniu i w styczniu.
Il fuoco
03-10-2005, 14:42
właśnie dlatego poczekam do stycznia:)
DoMiNiQuE
03-10-2005, 14:49
właśnie dlatego poczekam do stycznia:)
Il fuoco, wysokie masz kieszonkowe jak 17-sto latka ;)
Robert P.
03-10-2005, 14:51
']Il fuoco, wysokie masz kieszonkowe jak 17-sto latka ;)
od dzis chyba 18-sto latka? Fotomuka dzis obchodzi urodziny a Il fuoco 10.10 troche dziwne... ale Wszystkiego najlepszego...przepraszam za OT.
Il fuoco
03-10-2005, 15:01
dzięki.
Dzisiaj obchodzę urodziny. nie wiem gdzie jest napisane że 10.10 Il fuoco obchodzi.
kieszonkowego nie mam... zarabiam trochę tu i tam, ofcoz legalnie żeby nie było że kobminuję i odkładam co mogę od kiedy pamiętam... pierwsze moje konto to było "SKO" Szkolna Kasa Oszczędnośći:D to były czasy...ehh...
Też sorry za OT.
dzięki.
Dzisiaj obchodzę urodziny. nie wiem gdzie jest napisane że 10.10 Il fuoco obchodzi.
Data urodzenia:
October 10, 1987
Il fuoco
03-10-2005, 15:03
ups, więc wkradł się błąd, muszę to zmienić.
Il fuoco
03-10-2005, 15:04
już:D ;)
DoMiNiQuE
03-10-2005, 15:29
kieszonkowego nie mam... zarabiam trochę tu i tam, ofcoz legalnie żeby nie było że kobminuję i odkładam co mogę od kiedy pamiętam... pierwsze moje konto to było "SKO" Szkolna Kasa Oszczędnośći to były czasy...ehh...
Moj post nie byl zlosliwy i nie musisz mi sie tlumaczyc skad masz pieniadze ...zapomnialem tylko dopisac GRATULUJE! na koncu ;) Zastanow sie tylko czy jest sens wywalac 3000$ na body skoro - mysle, ze moge uzyc tego slowa - dopiero uczysz sie fotografowac. Moze lepiej zainwestowac w szkla?
Il fuoco
03-10-2005, 17:11
szczerze? dla mnie jest. do tego czasu mam nadzieję zebrać już kilka szkieł. teraz się zastanawiam nad 17-40L i 100-400L ale to na gwiazdke. a później 5D. wtedy będzie sens. ofcoz że uczę się fotografować ale jestem w maturalnej klasie i swoją przyszlość absolutnie mam skierowac w strone fotografii. wiec wole pozniej nie martwic sie o sprzet tylko na cale studia i/lub do pracy plus dla siebie miec to, co zapewni mi zapas możliwości do moich w przyszłości mam nadzieję rosnących umiejętności. jak patrzycie na moje zdjęcia to może nie wygladają pięknie ale pierwsze 2 lata robienia zdjęć przez mnie to było po omacku. Jakiś rok poważnie traktuję to zajęcie, i strasznie mnie cieszy wszystko czego nowego się dowiaduję w fotografii. Mogę chyba stwierdzić z tego na ile siebie samego znam że fotografia stała się moją pasją. A najbardziej cieszę się z tego że w tym wieku, nie później. Bo jeszcze całe życie mam do nauki.
Najniższe ceny są we wrześniu i w styczniu.
Najnizsze sa wtedy gdy sklepy wyzbywaja sie danego modelu, bo ostaly sie resztki na zapleczu.
W okresie wakacyjnym i swiatecznym ceny sa niskie. Do tego dochodza promocje aby zwabic wieksza ilosc klientow. Nie wiem jak dzialaja u was sklepy, ale siec w ktore ja pracuje woli sprzedac wiecej taniej, niz mniej a drozej.. stad bzdura jest podnoszenie tudziez trzymanie wysokich cen w okresach w ktorych sprzedaz aparatow jest najlepsza.
No i do tego dochodzi rowniez konkurencja.. ktora postepuje podobnie.
Najnizsze sa wtedy gdy sklepy wyzbywaja sie danego modelu, bo ostaly sie resztki na zapleczu.
W okresie wakacyjnym i swiatecznym ceny sa niskie. Do tego dochodza promocje aby zwabic wieksza ilosc klientow. Nie wiem jak dzialaja u was sklepy, ale siec w ktore ja pracuje woli sprzedac wiecej taniej, niz mniej a drozej.. stad bzdura jest podnoszenie tudziez trzymanie wysokich cen w okresach w ktorych sprzedaz aparatow jest najlepsza.
No i do tego dochodzi rowniez konkurencja.. ktora postepuje podobnie.
Wzrokowo i praktycznie masz racje ale... jesli porownac okres przedswiateczny do miesiaca poprzedzjacego (listopad, maj) to wtedy ceny wydaja sie nizsze.
Ale jesli porownac ceny (i promocje) tuz sprzed swiat/wakacji wlasnie do wrzesnia/stycznia to ... wg mnie sa wyzsze.