Zobacz pełną wersję : Swiatlomierz, dlaczego zewnętrzny.
yellowpliszka
16-12-2009, 14:42
Wszystkie aparaty posiadają własne, wbudowane swiatlomierze, do czego wiec służą te zewnetrzne? Do tanich ne należą i vhbya popyt na kie nadaje jest. Czy s w jakim stopniu lepsze od tych ebudowanyh? Jakie maja zastosowanie?
allxages
16-12-2009, 14:46
Np takie ze potrafia mierzyc swiatlo spotowe o kacie 1 stopnia. Czesc potrafi tez mierzyc swiatlo padajace, a nie tylko odbite.
MacGyver
16-12-2009, 15:15
Do tego dochodzi pomiar światła błyskowego (oświetlenie studyjne)) oraz pomiar dla długich czasów naświetlania (powyżej 30s, na których kończy się światłomierz aparatu).
działają na innej zasadzie, która czasem działa lepiej od wbudowanych, a czasem gorzej
to są światłomierze na światło padające, a nie odbite, więc to zupełnie inne sposób określania ekspozycji
allxages
16-12-2009, 15:30
to są światłomierze na światło padające, a nie odbite, więc to zupełnie inne sposób określania ekspozycji
nie do końca sie z tym zgadzam. światłomierze zewnetrzne (w zależności od modelu) potrafia mierzyc zarówno padające, jak i odbite. a nie, ze tylko padające.
dodatkowo w niektorych modelach mozna zmierzyc ilosc swiatla blyskowego w stosunku do zastanego, okreslic stosunek swiatla jaki daja poszczegolne lampy, wyzwalac lampy, a jesli jest wbudowany pocket wizard, to nawet aparat ;)
allxages
16-12-2009, 17:35
no i jeszcze moze byc pomiar wielopunktowy
A właśnie, a co możecie polecić tak do 200 zł, w ogóle bywają takie tanie i użyteczne ? Jakieś tańsze odpowiedniki Sekonica?
A właśnie, a co możecie polecić tak do 200 zł, w ogóle bywają takie tanie i użyteczne ? Jakieś tańsze odpowiedniki Sekonica?
Niespecjalnie chyba - sens kupowania zewnętrznego światłomierza jest (dla mnie) jak ma 1-stopniowy spot, pomiar błysku oraz pomiar odbitego i padającego...
Jak dla mnie ceny światłomierzy zaczynają się od 800 zł za używki. Jeżeli masz zamiar kupić coś za 200 zł to szkoda wyrzuconej kasy. Osobiście światłomierz w 90% używam w studio.
No niestety trochę drogo. Co myślicie o Sekonic L-308S, macie z nim praktykę, chodzi mi głównie o studio...
nie do końca sie z tym zgadzam. światłomierze zewnetrzne (w zależności od modelu) potrafia mierzyc zarówno padające, jak i odbite. a nie, ze tylko padające.
pewnie, że potrafią, ale nie dla pomiaru światła odbitego się je kupuje
mate00sh
17-12-2009, 15:01
Sekonic to dobra firma, tego modelu nie używałem ale na oko powinien się dobrze sprawić w studio.
No niestety trochę drogo. Co myślicie o Sekonic L-308S, macie z nim praktykę, chodzi mi głównie o studio...
A chcesz mierzyć odbite czy padające ? Jeżeli to drugie to bym brał, jeżeli odbite to ja bym zdecydowanie wolał ze spotem...
mate00sh
17-12-2009, 15:15
Ale spota w tej cenie to trudno dostać
allxages
17-12-2009, 15:21
pewnie, że potrafią, ale nie dla pomiaru światła odbitego się je kupuje
tylko ze nie powinieneś wprowadzać w błąd :)