Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do fotografi np. portretów piłkarzy

Funkymen
15-12-2009, 08:57
Dzien dobry

Moim hobby jak i tez delikatnie na tym zarabiam jest fotografowanie meczy ,treningów niemieckich drużyn Bundesligi Schalke 04 i BVB. Od niedawna fotografuję kibiców razem z piłkarzami .Mam dwa obiektywy do swojego Canona Eos 40 D - Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG MACRO HSM -ten obiektyw nie nadaje się raczej do robienia zdjęć z bliskiej odelgłości :-P ,natomiast w czasie ćwiczeń piłkarzy z większej odległosci jest ok .Drugi obiektyw to szkło Kit-owe ,o którym lepiej nie pisać. Co polecilibyście mi do robienia portretówekz bliska w plenerze ? Bardzo proszę o pomoc i zarazem dziękuje.

Tomek Bo.

Próbka moich fotek (narazie się uczę ,także daleko mi do super zdjęć)

http://picasaweb.google.com/TomekSchalke

http://picasaweb.google.com/TomekSchalke

chuba
15-12-2009, 10:11
Do portretów to ta sigma się nadaje (ja używam tamrona 70-200/2.8). IMHO jeśli nie chcesz robić przerysowanych/zniekształconych portretów to nie potrzeba ci innego szkła (chyba że chcesz uzyskać lepszą jakość wtedy pomyśl o 85/1.8, 135/2, 85/1.2).

Viqy
15-12-2009, 10:17
A spróbuj kolego pobawić się Canonem 50mm 1.8

Yova
15-12-2009, 10:50
Witam

Też bym ci polecił stałke typu 50mm. Ewentualnie jeżeli chciałbyś trochę większej uniwersalności to canon 24-105 lub 24-70 jeżeli kwota za duża to może wersja sigmy, co prawda nie tak dobra jak L canona ale według mnie nie ma dramatu i jest całkiem fajnie.

Pozdrawiam

djcargo
15-12-2009, 11:01
Jeżeli zamiennik Kita - to może Tamron 17-50? Robiłem nim na meczach ujęcia z bliska, a i widok trybun też Ci się uda nim złapać.
Jedyne co mi się nie podoba w Twoich zdjęciach - to brak selekcji. To tylko moje zdanie, może nie jestem fanatykiem żadnej z drużyn, ale 150-200 zdjęć z treningu to moim zdaniem lekka przesada. Wyrzuciłbym zdjęcia nieostre albo poruszone, oraz te które minimalnie tylko różnią się od poprzednich... Ale to tylko moje zdanie.