Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie lampy 580ex II bezprzewodowo
Witam wszystkich
Mam pytanie czy jest coś takiego możliwe. Chodzi mi o to, że posiadam wyzwalacz bezprzewodowy który umieszczam na body a odbiornik wczepiam do stopki lampy. Chodzi o to, że chciałbym wyzwolić jeszcze jedną lampę 580ex II ale nie posiadam drugiego odbiornika. Czy jest taka możliwość, że będę miał wyzwalacz na body, odbiornik w jednej lampie, tą lampę z podłączonym odbiornikiem ustawię jako master, a tamtą bez odbiornika w tryb slave. Czy w takim przypadku wyzwolą się przez podczerwień?. Bardzo nurtuje mnie to pytanie.
Nie mam jak tego sprawdzić bo jeszcze nie mam 2x 580ex II.
sebcio80
12-12-2009, 20:38
lepiej dokup drugi odbiornik,
ale wyzwalanie na podczerwien drugiej lampy powinno dzialac
talarczyk
12-12-2009, 21:41
lepiej dokup drugi odbiornik,
ale wyzwalanie na podczerwien drugiej lampy powinno dzialac
Miałem kiedyś 580ex wyzwalaną przez kabel (proste zwarcie pinów) i bezproblemowo wyzwalała przez podczerwień drugą 430ex. Myślę, że z dwoma 580-tkami i odbiornikiem radiowym będzie tak samo :)
Czy jest taka możliwość, że będę miał wyzwalacz na body, odbiornik w jednej lampie, tą lampę z podłączonym odbiornikiem ustawię jako master, a tamtą bez odbiornika w tryb slave.
Nie pokażę bo coś "działająca" fota nie wyświetla się ale napiszę, że tak. Możliwość taka istnieje i się sprawdza ;-)
Dokupię drugi odbiornik bo to kwota rzędu 59zł ale nie wiem czy teraz w tym okresie świątecznym przyjdzie mi na czas... a za kuriera 15zł jakoś nie chce mi się dawać. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
yellowpliszka
13-12-2009, 16:04
Czyli majac taka 580 na body, a 430 ustawiona na slave gdzies w kacie, to sie 430 odpali na podczerwien? Te nadajniki odbiorniki to kosztowna sprawa, a te chinskie podobno nie dzialaja jak nalezy.
Czyli majac taka 580 na body, a 430 ustawiona na slave gdzies w kacie, to sie 430 odpali na podczerwien? Te nadajniki odbiorniki to kosztowna sprawa, a te chinskie podobno nie dzialaja jak nalezy.
Tak odpali się z tym, że nie na "podczerwień", a na "błysk sterujący". Jest to dokładnie opisane w instrukcjach obsługi lamp, które można znaleźć na forum.
Właśnie czekam na "te chińskie nadajniki odbiorniki", bo naczytałem się, że działają bardzo dobrze, nawet przez ściany.
yellowpliszka
13-12-2009, 19:10
Tak odpali się z tym, że nie na "podczerwień", a na "błysk sterujący". Jest to dokładnie opisane w instrukcjach obsługi lamp, które można znaleźć na forum.
Właśnie czekam na "te chińskie nadajniki odbiorniki", bo naczytałem się, że działają bardzo dobrze, nawet przez ściany.
A mozna prosic o link tego chniskiego sprzetu? Czy to jest cos podobnego jak to:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/605720-REG/PocketWizard_801_150_FlexTT5_Transceiver_Radio_Sla ve.html#specifications
Ile mozna miec kombinacji-mozliwosci-ustawien, z dwoma lampami 580 i jaki nalezy dokupic sprzet(trigery recivery) aby one wspoldzialaly?
Generalnie, dwie lampy 580 mogą działać bez radiowego wyzwalacza z tym, że jedna musi byc założona na aparat.
Ja zamówiłem to co zalinkowane w poscie nr 212, w tym temacie: http://canon-board.info/showthread.php?t=30095&highlight=bezprzewodowe+wyzwalanie+lamp&page=22 Jeszcze nie przyszło z HK. - czekam już 2,5 tygodnie, pewnie jeszcze ze 2 poczekam :) I w zasadzie nie wiem, jakie ma możliwości. Kupiłem na próbę, jako "droższą fotocelę", bo nie jest drogie więc nie ryzykuję za wiele, a "forestowy" bardzo chwalił.
To co Ty zalinkowałeś to duużo droższa sprawa :)
Witam wszystkich
Mam pytanie czy jest coś takiego możliwe. Chodzi mi o to, że posiadam wyzwalacz bezprzewodowy który umieszczam na body a odbiornik wczepiam do stopki lampy. Chodzi o to, że chciałbym wyzwolić jeszcze jedną lampę 580ex II ale nie posiadam drugiego odbiornika. Czy jest taka możliwość, że będę miał wyzwalacz na body, odbiornik w jednej lampie, tą lampę z podłączonym odbiornikiem ustawię jako master, a tamtą bez odbiornika w tryb slave. Czy w takim przypadku wyzwolą się przez podczerwień?. Bardzo nurtuje mnie to pytanie.
Nie mam jak tego sprawdzić bo jeszcze nie mam 2x 580ex II.
Kilka dni temu kupiłem drugą 580 EX II , a ponieważ posidam nadajnik i odbiornik (FlashWave2) to sprawdziłem...
działa
oczywiscie nie w TTLu (master reaguje od razu a slave po 1 sek ;-)) , ale w manualu bez problemu. Choć nie wiem czemu przy bezczynności ok 1 min wygasały mi lampy, zarówno master jak i slave , i to w taki sposób że musiałem je pobudzić do życia przez włącznik on/off. To pewnia da się ustawić...
Choć nie wiem czemu przy bezczynności ok 1 min wygasały mi lampy, zarówno master jak i slave , i to w taki sposób że musiałem je pobudzić do życia przez włącznik on/off. To pewnia da się ustawić...
jasne ze się da, poszukaj w Custom Functions :)
co bym musiał kupić by muc wlaśnie wyzolić lampe radiowo mam jedną 580tke i chce ja umieścić na statywie i wyzwalać z aparatu da rade?? co bym musiał dokupić na body ??
co bym musiał kupić by muc wlaśnie wyzolić lampe radiowo mam jedną 580tke i chce ja umieścić na statywie i wyzwalać z aparatu da rade?? co bym musiał dokupić na body ??
A czemu ma nie dać?
Ja kupiłem chińczyka phottixa strato i jestem zadowolony, bo jednocześnie oprócz funkcji wyzwalania mam bezprzewodowy wężyk. Działa dobrze, ale to tylko metoda na manual w lampie.
Jeśli byś chciał zachować automatykę błysku musiałbyś połączyć je przewodowo lub zakupić wielokrotnie droższe pocket wizardy.
aha czyli ogolnie co polecacie moglibyscie wyslać jakies linki do allegro jak by mozna :p