Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 28-135 IS USM + 350D

roshuu
10-12-2009, 22:32
Mam pytanie. Niestety nie znalazlem szczegolowych informacji o tym polaczeniu puszki ze sloikiem stad rozpoczalem nowy watek. No wlasnie - czy ktos z Was testowal taki zestaw? Jak sie on sprawdza w praktyce? Zastanawiam sie na zakupem tego szkla za 600zl, na Optycznych wypadl calkiem dobrze. Czy jest sens go kupowac? Posiadam co prawda jasniejszego Tamrona 17-50 ale czasem brakuje mi czegos dluzszego. Zreszta i tak zawsze obracam sie przy f4 a akurat wspomniana 135tka w tych przedzialach jest ok. Oczywiscie dojdzie jeszcze lampka, wiec powinno starczyc swiatla..
Prosze Was tylko o odpowiedzi zwiazne z tym zestawem, nie pytam o alternatywy.
Z gory dzieki.

Bodzius
10-12-2009, 23:12
Używałem takiego zestawu ponad rok i byłem więcej niż zadowolony. Masz parę moich zdjęć z Egiptu wykonanych tym tandem (w najładniejszych zdjęciach znajdziesz). Nadal korzystam z tego obiektywu, pomimo przesiadki na 30d.

Szkło gorąco polecam. Bardzo celne i pięknie oddające kolorystykę. Ostre, wbrew obiegowym opiniom krążącym na forum. Zwłaszcza po przymknięciu przysłony do 5,6. Obiektyw wart każdej wydanej złotówki. Nie potwierdzam żadnej negatywnej opinii o tym obiektywie - może trafiłem ukrytą eLkę; ale raczej są to głosy powielane bez jakiejkolwiek znajomości tego sprzętu. A odnośnie tekstów w stylu: mydło i nieostry, odpowiem, że ostrość to niejedyny parametr wpływający na zdjęcie. Idealny spacer zoom, a w dodatku wygląda jak prawdziwy, rasowy obiektyw, a nie jakaś plastikowa zabawka Tamrona... Może to nie jest żaden argument, ale jakoś tak lepiej się prezentuje :)

Ja, stojąc rok temu przed wyborem między Tamronem 17-50, a w/w Canonem, świadomie wybrałem ten drugi.

roshuu
11-12-2009, 09:36
A no wlasnie. Swoja droga zastanawiam sie jak sprawdzilby sie na slubie. W zasadzie do 50mm mozna pojechac na f4 dalej juz sie sam domyka. Zastanawiam sie czy przy iso800, lampce 430 z tym szkielkiem wyszly by w miare fajne zdjecia ze slubu. Chodzi tu glownie o ogniskowa 85-100 no i swaitlo 5,6?

Bodzius zapomniales o pokazaniu zdjec :) Masz moze cos z ciemnych pomieszczec?

Bodzius
11-12-2009, 12:47
Tutaj wspomniany Egipt:
http://canon-board.info/showpost.php?p=682210&postcount=5

Posiadając lampę światło przestaje być problemem ;) Myślę, że zdjęcia ze ślubu wyjdą jak najlepiej. Przy mojej 580, w połączeniu z tym Canonem, pstrykanie w pomieszczeniach to prawdziwa bajka. Myślę więc, że i Twoja 430 spokojnie da radę. Postaram się wygrzebać jakieś przykładowe zdjęcia robione razem z lampą.

Z moich obserwacji wynika, że do 70mm najlepiej jest przymykać przysłonę do 5,6, a powyżej maksymalnie do 8. Ale chyba częściej robię tak z przyzwyczajenia, niż z jakiś realnych korzyści wpływających na jakość zdjęcia :lol: Po prostu zawsze staram się przymknąć jedną, dwie przysłony więcej niż to minimalne, samoczynne domknięcie się obiektywu.

roshuu
11-12-2009, 14:04
ok przekonales mnie, biore :)
Slyszalem ze nie trzeba domykac tego sloika.

jac+
11-12-2009, 14:15
Trochę trzeba domknąć, ale to bardzo przyzwoite szkło. Używam go czasami z 40D i moim zdaniem (wbrew opiniom niektórych) to szkło bardzo dobrze sprawujące się po cropem. Trzeba się jednak pogodzić z lekkim mydłem na 135mm, ale tragedii nie ma.