Zobacz pełną wersję : Co zrobić żeby komp widział RAWy?
Słuchajcie jak do tej pory nie moge nic wykombinować. Poprostu jeszcze za mało umiem. Dlatego pytanie umieszczam w dziale dla początkujących.
Mam zainstalowanego PhotoShopa CS2 który podobno obsługuje pliki RAW.
Ale mój problem polega na tym że za diabła nie moge ściągnąć zdjęć z aparatu. Poprostu jak podłączam aparat do kompa przez usb to go widać w moim komp. jako aparat. Jak mam w aparacie ustawione jpg to zdjęcia widzę je jako poszczególne pliki umieszczone w folderach 100,101 ..., ale jak dam na RAWy to widzę tak jakby była pusta karta. Niema ani folderów ani plików.
Może jest ktoś kto mógłby mi powiedziec jak to zrobić?
Poprostu jak podłączam aparat do kompa przez usb to go widać w moim komp. jako aparat. Jak mam w aparacie ustawione jpg to zdjęcia widzę je jako poszczególne pliki umieszczone w folderach 100,101 ..., ale jak dam na RAWy to widzę tak jakby była pusta karta. Niema ani folderów ani plików.
Może jest ktoś kto mógłby mi powiedziec jak to zrobić?
Rozwiń to bardziej gdzie "jak dasz raw" ?
Pliki jpg powinny być widoczne tak jak inne pliki tego typu. Pliki raw będą miały domyślną ikonę nieznanego pliku w Windows.
Jeśli Photoshop nie widzi plików raw (ściągniętych już na dysk twardy, lub przez Bridge na karcie) to powinieneś ściągnąć uaktualnienie Camera Raw (moduł Photoshopa odpowiadający za obsługę RAW)
Windows
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=2931
A w ogóle to może napisz jaki aparat, system, usb to wiemy,
Jak dam raw w aparacie. Wtedy po zrobieniu zdjęć i podłączeniu aparatu do kompa widzę aparat ale tak jakby karta była pusta.
PS CS2 widzi RAW ale TYLKO NA DYSKU TWARDYM. Nie czyta bezposrednio z aparatu.
Workflow:
- robisz zdjecia
- zgrywasz na dysk twardy (najszybciej to czytnikiem)
- odpalasz CS2 i obrabiasz nim RAWy
Jesli CS2 nie widzi ci RAWow na dysku twardym (o czytaniu bezposrednio z aparatu zapomnij, najlepiej zapomnij o podlaczaniu aparatu do kompa bo szkoda czasu i fatygi) to na www.adobe.com poszukaj updejtu do Adobe Camera RAW.
hejo mozna sciagnąc update do exprolera z microsoftu do podglądu RAW
oczywiście XP i 2000 chyba...
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/prophoto/raw.mspx
Ok dowiedziałem się co zrobić jak już będę miał te rawy a dysku.
Ale jak mam przerzucić te rawy z karty na dysk (zaznaczam że czytnik nie wchodzi w grę) skoro ich nie widzę??? W jpg przeciągam sobie z jednej kratki do drugiej i sobie leci, a w rawach nie mam za co złapać.
Gregg, musisz kupić czytnik i po sprawie
Koledzy od razu o obróbce a tu jest problem ze zgraniem :-)
Oczywiście najprostszym sposobem (i najbardziej sensownym na przyszłość!) jest kupno (jak wspomniał słusznie Vitez) czytnika, koniecznie obsługującego interfejs USB 2.0 - szybko, prosto i wygodnie...
Ale skoro jak piszesz nie jesteś z sobie tylko wiadomych przyczyn zwolennikiem takiego rozwiązania najprostszym sposobem jest przecież skorzystanie z softu dołączonego do aparatu - zainstaluj Zoom Browsera i od razu niewidoczne RAWy się znajdą :)
Ale jak mam przerzucić te rawy z karty na dysk (zaznaczam że czytnik nie wchodzi w grę) skoro ich nie widzę???
ZoomBrowser (kompakt), Eos Viewer Utility (lustrzanka) <- te są dostarczane z aparatem lub BreezeBrowser (płatny, warto kupić, www.breezesys.com)
spróbuj zmienić w body tryb transmisji
jak dobrze pamietam u mnie działało i winzgroza widziałas pliki w aparacie
ale czy to był normal czy ptp nie pamietam , są tylko 2 więc łatwo sprawdzić
:)
...a teraz uzywam czytnika...
spróbuj zmienić w body tryb transmisji
jak dobrze pamietam u mnie działało i winzgroza widziałas pliki w aparacie
ale czy to był normal czy ptp nie pamietam , są tylko 2 więc łatwo sprawdzić
:)
...a teraz uzywam czytnika...
Zgadza się. Jeżeli aparat jest ustawiony na PC Connection (albo jakoś tak, nie mam menu przed sobą:) to nie widać rawów, a za to jest duużo folderów :). Przestaw i będzie ok.
Aha, powyższy sposób dotyczy 350D, nie wiem jak jest w innych.
(zaznaczam że czytnik nie wchodzi w grę)
A dlaczego? 50-80 zl za czytnik to grosze w porownaniu do ceny calego aparatu z osprzetem, kartami itp (nawet kompakta).
A wygoda i szybkosc nieporownywalna. I nie ma problemow ze komputer nie widzi czegos :? , nawet filmy i mp3 mozesz potem dzieki czytnikowi miedzy komputerami na karcie CF przenosic.
hmmm zastanowię sie nad tym.
Narazie spróbuję przestawić tryb połaczenia. Dzięki wszystkim.:)