PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia do dokumentów

ULTIMA PRIME
09-12-2009, 23:50
Jak w temacie...

Bardzo proszę o porady w jakie urządzenia się wyposażyć, aby wykonywać zadowalające dla klienta zdjęcia oraz inne porady związane z tym tematem?

Głównie chodzi mi o drukarkę (jej cena początkowa może być wysoka, najważniejsze żeby oferowała ekonomiczną pracę i dobrą jakość wydruków) i oświetlenie.

wiktor2323
10-12-2009, 00:15
Co do oświetlenia to jakimś znawcą nie jestem ale myśle, ze 2 softboksy lub 2 lamyp z parasolkami powinny wystarczyć. Co do drukarki niestety nie pomoge.
pozdrawiam

Mellan
10-12-2009, 01:49
... oraz inne porady związane z tym tematem?...

Dość przydatny poradnik portretu studyjnego (http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/41384-portret-studyjny-maly-poradnik.htm)
Warto poczytać :)

Sergiusz
10-12-2009, 02:37
Zdjęcia mają być akceptowane przez odpowiedni urząd a nie klienta. Aby tak było dobrze mieć odpowiedni program do obróbki a raczej dostosowania zdjęć do odpowiednich parametrów. Jak przyjdzie klient i poprosi o zdjęcie do paszportu to program je dostosuje tak aby urząd paszportowy je przyjął. Są firmy, które w ofercie mają zestaw oświetleniowy nazywający się studio do dokumentów i jest zrobione tak aby każdy mógł zrobić w nim zdjęcia bez specjalnych znajomości fotografii. Papier z drukarki termosublimacyjnej też powinien mieć certyfikat.

amroz
10-12-2009, 09:01
Zdjęcia mają być akceptowane przez odpowiedni urząd a nie klienta. Aby tak było dobrze mieć odpowiedni program do obróbki a raczej dostosowania zdjęć do odpowiednich parametrów. Jak przyjdzie klient i poprosi o zdjęcie do paszportu to program je dostosuje tak aby urząd paszportowy je przyjął.
A czy są jakieś darmowe programy tego typu? A jeśli nie to jakie płatne są godne polecenia. Robiłem już kilka razy znajomym zdjęcia do dowodów/paszportów itp. bez takich programów i zawsze było ok ale warto byłoby mieć coś takiego do domowych zastosowań:-)

ULTIMA PRIME
14-12-2009, 23:46
Dziekuję ślicznie Panowie za porady, napewno się sprzydadzą.

Proszę jeszcze o wskazówki jaką kupić drukarkę?

Myślałem o czymś z serii Canon Pixma - co Panowie o tym sądzicie?

wojkij
15-12-2009, 10:30
Jeśli nie chcesz termosublimacyjnej to polecam raczej Epson R285 albo P50.

Canony są niezłe ale za dużo cyrków z tuszami jest.

ULTIMA PRIME
17-12-2009, 00:54
Jeśli nie chcesz termosublimacyjnej to polecam raczej Epson R285 albo P50.

Canony są niezłe ale za dużo cyrków z tuszami jest.

Oczywiście mogła by być termosublimacyjna, jeśli była by lepszym wyborem - poprostu nie mam doświadczenia w tej kwestii...

Co masz na myśli pisząc "dużo cyrków"?
Chodzi o koszty wydruku, problemy z zamiennikami?

fotomoto
17-12-2009, 01:43
Jeśli chodzi o program , to za 300zł kupisz "Dokumenty 2008" - prosty , są wszystkie formaty i nie da się nim zrobić złego zdjęcia :)
Drukarka oczywiście termosublimacyjna , tania z drogimi wydrukami np. Hi Ti S 420, droga ale z niskimi kosztami eksploatacji np. Mitsubishi CP 9550 .

ULTIMA PRIME
18-12-2009, 18:46
Jeśli chodzi o oprogramowanie, to jest również program Legitki II (http://mitislumen.pl/zobacz/1/legitki%20ii.html)

Jakie mogą być w przybliżeniu koszty wydruku na tych urządzeniach?

Yova
19-12-2009, 11:58
Witam

Program jak najbardziej polecam dokumenty 2008. Co do drukarek używam HiTi oraz termosublimacyjnych Sony. Papier do termosublimacji nie musi mieć żadnego certyfikatu, u siebie najczęściej używamy drukarki sony i stosujemy standardowe wkłady z papierem sony i jeszcze nigdy żaden urzędnik nie miał problemów. Co do oświetlenia 2 lampki jedna na osobę, druga na tło i tyle.

Pozdrawiam

ULTIMA PRIME
19-12-2009, 18:34
Co do drukarek używam HiTi oraz termosublimacyjnych Sony.

O jakich konkretnie modelach piszesz?

Jakie są w przybliżeniu koszty gotowego zdjęcia (4 zdjęć portretowych) i ile się liczy klienta za takie zdjęcie?

Yova
19-12-2009, 21:15
Troszkę źle się wyraziłem hiti używaliśmy był to jakiś starszy model, są dobre ale drogie, opłacają się jeżeli tłuczesz kilkadziesiąt kompletów dziennie bo jeżeli nie to trochę za drogie. Dokładnie taką samą jakość uzyskujemy z sony FP-90 która jest dużo tańsza. Koszt wydruku to około 1,1 zł a na ile skasujesz klienta to już zależy, możesz brać 20zł za komplet i robić kilka dziennie, a możesz brać 10 i robić 3x tyle. Musisz wybadać rynek i zobaczyć ile klienci średnio mogą za takie zdjęcia zapłacić i cenę ustalić na takim poziomie aby zarobić jak najwięcej bez wyzysku na kliencie :)

Pozdrawiam