PDA

Zobacz pełną wersję : Balans bieli w 400d

c0sm0
09-12-2009, 17:53
Skoro rozwiane są już moje wątpliwości co do pracy lampy błyskowej to czas na kolejne 'ALE' odnośnie 400d - balans bieli, który w pomieszczeniach oświetlonych żarówkami dającymi ciepłe światło jest moooocno za ciepły. Ogólnie rzecz biorąc zdjęcia wykonane tym Canonem wydają mi się za ciepłe, szczególnie na LCD, na ekranie komputera nie jest to aż tak widoczne i w większości wypadków nie mam się o co czepiać. Co do zdjęć w pomieszczeniach oświetlonych światłem żarowym, bez użycia lampy to jest mało trafiony. To jest 'standardowy problem' z 400d czy to mój egzemplarz? Wersja firmware: 1.1.1

sebcio80
09-12-2009, 18:00
to normalne, w swietle zarowym + lampa zawsze wychodza fotki za cieple,

swiatlo lampy ma temperature ~5600 K
switatlo żarowe ~3200 K

w trybie z lampa na AWB aparat ustawia domyslnie 5600, wiec cale tlo, wszystko co jest oswietlone swiatlem zarowym jest zolte

jak sobie z tym poradzic?

kupic na wbudowana lampe dyfuzor koloru zoltego, wtedy zakladasz go na lampe, ustawiasz recznie temperature na 3200 K i robisz zdjecia, z tym ze warto robic wtedy w RAWie gdyz czesto potrzeba jest korekcja balansu bieli

swiatla żarowe wtedy są biale, tu masz przyklad jak to wyglada:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=740030&postcount=28

c0sm0
09-12-2009, 18:16
to normalne, w swietle zarowym + lampa zawsze wychodza fotki za cieple
Otóż rzecz w tym, że z lampą są ok - bez lampy są za ciepłe.

ustawiasz recznie temperature na 3200 K i robisz zdjecia, z tym ze warto robic wtedy w RAWie gdyz czesto potrzeba jest korekcja balansu bieli
W 400d nie ma możliwości ręcznego definiowania temperatury barwowej niestety. Tylko predefiniowane przez producenta tryby albo automat.

remol71
09-12-2009, 18:37
Otóż rzecz w tym, że z lampą są ok - bez lampy są za ciepłe.

W 400d nie ma możliwości ręcznego definiowania temperatury barwowej niestety. Tylko predefiniowane przez producenta tryby albo automat.

No i co z tego ?? Ważne aby wszystkie światła miały tą samą temperaturę. Balans ustawisz pipetką w dowolnyej wołarce rawów.

mc_iek
09-12-2009, 19:27

Możesz też zdefiniować własny balans bieli fotografując białą kartkę lub ścianę i wskazując aparatowi to zdjęcie jako wzorzec.