PDA

Zobacz pełną wersję : EMPIRE: The 20th Birthday Portfolio

waw72
08-12-2009, 23:29
EMPIRE: The 20th Birthday Portfolio (http://www.empireonline.com/features/20-birthday-portfolio/thumbnails.asp)

Mam nadzieję, że nie powielam czyjegoś wątku lub wiadomości, ale przypadkowo trafiłem na ten zestaw i bardzo mi się spodobał.
Ciekaw jestem Waszej opinii.

mamiski
29-12-2009, 21:36
Chyba pomyliłeś fora!? Gazetki z takimi obrazkami rozsyła się jako spam do skrzynek pocztowych lub roznosi do skrzynek na listy.

dinderi
29-12-2009, 21:43
Kurcze, jak ja żałuje, że nie mieszkam we Wroclawiu. U nas nie roznoszą gazetek z takimi zdjeciami :(
Mamiski, czy Tobie czasem jakis wirus/trojan nie przekierowuje linków?

airhead
30-12-2009, 01:52
takie tam kotlety

waw72
30-12-2009, 10:35
kotlety, czy też nie, ale moim zdaniem pomysłowe;-)

Adso
03-01-2010, 23:35
a pomysł to na czym niby polega? zróbmy zdjęcie?

waw72
04-01-2010, 11:08

To może wytłumaczę. Podoba mi się sportretowanie aktorów z charakterystycznymi dla ich ról elementami scenografii, czy też makijażu, przy jednoczesnym pozostawieniu ich w codziennym (niezwiązanym z rolą) ubiorze. Może nie odkrywcze, ale efekt końcowy mi się podoba.

dinderi
04-01-2010, 11:23
:) Ja poproszę kolegów o opisanie mi jaka jest roznica miedzy "kotletami" z podanego linku, a tymi wszystkimi "glemurami", nad którymi sie tak zachwycacie. Bo ja czlowiek ze wsi jestem i wiekszej rożnicy nie widzę... No moze w podanym linku mniej plastikowi modele są. Czy mam rozumiec, że mniej plastiku = wiecej kotleta? Czy jak ujecie bardziej z dolu, a model ma oczy bardziej do góry = mniej kotleta, czy odwrotnie?
Czy może o modela/modelke chodzi? Im bardziej anorektyczna osoba i bardziej trupi wyglad = mniej kotleta?
Naprawde bede wdzięczny za kaganek oświaty.

Pikczer
04-01-2010, 15:02
Nie - wez gwiazde i zrob zdjecie :mrgreen:

ripek
04-01-2010, 19:55
takie tam kotlety

Masz lepsze kotlety z Morganem Freemanem albo Clintem Eastwoodem?

Pochwal się na forum :)

comatus
05-01-2010, 00:05
dinderi, bo Ty (jak i ja) jesteś prostym człowiekiem, któremu podobają się proste rzeczy. Nie doceniasz magii FF. Nie wiesz, że jeśli na zdjęciu GO jest większa niż kilka mm to na zdjęcie (fotkę raczej) nie warto nawet spojrzeć. Nie rozumiesz, że zwykłe pozy nic nie znaczą - model musi być fikuśnie powyginany żeby zdjęcie coś znaczyło. A skóra? Jakie tam pory? Jakie niedoskonałości? Przecież z takimi defektami to ludzie żyją najdłużej 24h i nie da im się zrobić zdjęcia!

A te kotlety z linka to przecież każdy swoim telefonem (bo na kompakta nie zasługują) mógłby strzelić. A nie strzela tylko dlatego, że to nieartystyczne jest.

dinderi
05-01-2010, 00:47
Nie doceniasz magii FF.
:) Akurat magię FF doceniam. Choć nie "ubóstwiam" jej.
Ciagle mam nadzieje, że ktos, kto uważa tą galerię za zwykły kotlet, wreszcie mi wytlumaczy, na czym polega ten "kotlet". Może wtedy wreszcie zacznę doceniać swoje zdjecia...

polm
06-01-2010, 01:45
Pewnie dlatego "kotlety" bo centralne kadry, normalna GO i tego typu tam slogany jak to niby nie robić zdjęć. Ja bym się nie wstydził gdyby mi takie "kotlety" wyszły kiedyś.

Tak na poważnie foty które mi się nie podobają to: Eastwood i Freeman z "Bez przebaczenia", trójka z Potterów, Cruse z "Raportu Mniejszości" (nie wiem dlaczego akurat ten film mu wybrali), Fishbourne-Morfeusz, Knightley i McAvoy (nie oglądałem "Pokuty" i nie wiem o co chodzi).

Świetne foty to: Bale ("Mechanik" czy "American Psycho" czy ?), Jack Nicholson ("Lepiej późno niż później" czy "Kłopoty z facetami" czy ?), Butler z "300", Damon (chyba "Ludlumy" bo raczej nie z "Buntownika bez powodu"), Spacey ( chyba z "Siedem" ?), Pegg i Frost z "Wysyp Żywych Trupów", i Arnie T-800 :).
Pozostałe bardzo fajne, ale nie świetne.
Sean Bean mocno się postarzał, a Stiller chyba ma jakieś kłopoty ze zdrowiem.

akustyk
06-01-2010, 02:02
no dobra... czy ktos potrafi podac bardziej banalny i jeszcze bardziej oczywisty "pomysl" niz aktor w cywilu, pozujacy swoja najbardziej znana poza/mina.

nastepnym razem, zrobmy podsumowanie najbardziej znanych politykow i niech trzymaja w rece flagi swoich panstw. tez bedzie fajnie. znane mordy, dzieki tym flagom nawet czytelnik Faktu zalapie o kogo chodzi, a ze politycy, to tym bardziej na emocje dzialaja... :/

polm
06-01-2010, 04:50
To ja podam moim zdaniem 10 bardziej banalnych tematów niż aktor w cywilu:
1. pan młody podskakuje ze szczęścia, młoda też może sobie podskoczyć jak ma ochotę, mogą też się położyć na schodach w obskurnej klatce, dobrze jeżeli biała suknia młodej na zdjęciach wyjdzie niebieska, można też ukryć młodego lub młodą w bokehu, a najlepiej rozmyć oboje i dać ostrość np. na kwiatek, tort, kieliszek,
2. czarno-białe zdjęcia ludzi w autobusie/tramwaju, lepiej robić z zewnątrz przez szybę, jest bardziej artystycznie bo na szybie powstają refleksy i nikt się nie zdąży oburzyć na fotografa,
3. masajska wioska, brodacze nad Gangesem, azjatyccy żebracy i tego typu pamiątki z "safari fotografuj-z-nami-biedę",
4. brzeg morza zrobiony na możliwie najszerszym kącie z kamieniem/gałęzią/muszlą w pierwszym planie, koniecznie czas > 10s, ewentualnie to samo w górach na normalnym czasie ale tak by szczegół na pierwszym planie był 5 razy większy od gór w tle, może być też samotne drzewo + dramatycznie podkręcone niebo,
5. "drabinowy" portret z papierową głębią, obiekt patrzy w obiektyw, wyostrzone do bólu oczy, wskazane jest też zmasakrowanie tęczówek w PSie,
6. fotografia cieni lub odbić w kałużach,
7. czarno-biały akt w low-key np. pępek, pierś + gęsia skórka + kropelki, akt na łące pod słońce,
8. znany zabytek odbity w okularach lub lusterku motocykla/samochodu,
9. odbicie panny młodej w lusterku,
10. modelka/model wygięta/wygięty w chińskie "er-zet" plus to o czym nie śniło się twórcom PSa.

akustyk
06-01-2010, 12:19
1. pan młody podskakuje ze szczęścia, młoda też może sobie podskoczyć jak ma ochotę, mogą też się położyć na schodach w obskurnej klatce, dobrze jeżeli biała suknia młodej na zdjęciach wyjdzie niebieska, można też ukryć młodego lub młodą w bokehu, a najlepiej rozmyć oboje i dać ostrość np. na kwiatek, tort, kieliszek,
2. czarno-białe zdjęcia ludzi w autobusie/tramwaju, lepiej robić z zewnątrz przez szybę, jest bardziej artystycznie bo na szybie powstają refleksy i nikt się nie zdąży oburzyć na fotografa,
3. masajska wioska, brodacze nad Gangesem, azjatyccy żebracy i tego typu pamiątki z "safari fotografuj-z-nami-biedę",
4. brzeg morza zrobiony na możliwie najszerszym kącie z kamieniem/gałęzią/muszlą w pierwszym planie, koniecznie czas > 10s, ewentualnie to samo w górach na normalnym czasie ale tak by szczegół na pierwszym planie był 5 razy większy od gór w tle, może być też samotne drzewo + dramatycznie podkręcone niebo,
5. "drabinowy" portret z papierową głębią, obiekt patrzy w obiektyw, wyostrzone do bólu oczy, wskazane jest też zmasakrowanie tęczówek w PSie,
6. fotografia cieni lub odbić w kałużach,
7. czarno-biały akt w low-key np. pępek, pierś + gęsia skórka + kropelki, akt na łące pod słońce,
8. znany zabytek odbity w okularach lub lusterku motocykla/samochodu,
9. odbicie panny młodej w lusterku,
10. modelka/model wygięta/wygięty w chińskie "er-zet" plus to o czym nie śniło się twórcom PSa.
dobre, chociaz nie wszystko jest na czasie :)

kiedys byly jeszcze spadajace kropelki, kolorowe filtry Cokina (tabak P125 i do przodu!), nocne miasto z filtrami gwiazdkowymi, chu*-wie-co-ale-patrzcie-jak-zrobilem-HDR :D i jeszcze kilka modnych tematow/realizacji bym na przestrzeni ostatniego dziesieciolecia wymienil.

z Twojej listy 6 i 8 troche sie zrobily passe ostatnio. moze to i dobrze :mrgreen:

dinderi
06-01-2010, 13:00
Jack Nicholson ("Lepiej późno niż później" czy "Kłopoty z facetami" czy ?), To zdjecie to chyba alegoria do "Czarownic z Eastwick", ale Nicolson tak się usmiecha prawie w kazdym swoim filmie. W "Locie nad kułczym gniazdem" też.

Polm, do jedynki dodałbym jeszcze "pan mlody z drużbami graja w karty, pija łyski i ćmią cygara, panna mloda poza GO, rozbawiona jak Tola, ukradkiem spoglada, na leżacy na krawędzi stołu pistolet" oraz "pan młody i panna młoda w pozie jak z plakatu do Bonda/Desperado/Matrix/Bonnie and Clyde itd. itd."

airhead
06-01-2010, 13:05
bardzo fajna lista, ale zapomniałeś jeszcze o HDR-ach :P
niemniej, mnie ciągle te zdjęcia śmierdzą jakąś komercyjną manierą

xsardas
06-01-2010, 13:16
Mnie się podoba oświetlenie :) fakt nie wszystkie kadry zachwycają, ale można spokojnie powiązać aktora ze znaną rolą, a o to wg mnie w tej serii chodzi.